kesin bir bilgim yok ama bir yıllık olması lazım zaten hepimiz 6 ayı geçtik öyle olsa hiç kimse izin alamaz zaten gerginim bir de 6 ay derlerse valla yakarım bu tesisi
4857 sayılı iş kanunu’nun 74.maddesi “analık halinde çalışma ve süt izni” başlığını taşımaktadır.
Yukarıda zikredilen kanunun ilgili maddesine göre; kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
önemli bir şey yoktur inşallah Pelin geçmiş olsun.Esimin d.gunü hediyeyi 1 ay oldu alalım fırsat bulup alamam diye ama pasta almaya gitmem lazım iftara yemek lazım Mina'nın 2aksamdir gözü sol gözü kizariyor capak yapıyor çok az ama kafam takıldı bugün göz Dr.na gideceğiz is çık Dr.dan glnce yazarım durumu görüşürüz
kızlar ne düşünüyorsunuz tasma konusunda? adı bile kötü ama bilmiyorumkismile
hah tamam şimdi oldu ben 1.5 saat kullanmıyorum ama hadi o da benden olsun her zaman olduğu gibi ben arada gidip emziriyorum ya toplam kullanamıyorum ama onu verirken bile sanki lütfetmişler gibi tavır takınıyorlar ama relaxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
yazının tamamı ..
Kadın işçilerde süt izni ve ücreti
4857 sayılı iş kanunu’nun 74.maddesi “analık halinde çalışma ve süt izni” başlığını taşımaktadır.
Yukarıda zikredilen kanunun ilgili maddesine göre; kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Burada bilinmesi gereken husus, anılan maddeden de anlaşılacağı üzere süt izninin günlük olarak kullanılmasıdır. Yani bu bir zorunluluktur. Ancak günümüzde görülen uygulamada bu süt izninin amacına uygun olarak kullanılmadığı veya kullandırılmadığı görülmektedir. Görülen o ki; kadın işçiler bu süt izin haklarını ya haftalık yahut ta aylık olarak kullanmaktadır. Ancak bu durum yasa hükmüne aykırıdır. Yasa hükmüne aykırı hareket edilmesi, yani işverenin kadın işçiye süt iznini günlük olarak kullandırtmaması, başka bir deyişle süt izinlerinin günlük değil de toplu olarak haftalık yada aylık olarak kullandırılması işverene idari para cezası uygulanmasına neden olacaktır.
Süt iznini günlük değil de haftalık yada aylık olarak kullandıran yahut hiç kullandırtmayan işverene 4857 sayılı iş kanunu’nun “işin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık” başlıklı 104.maddesine göre idari para cezası uygulanır.
Yine kadın işçilere süt izni kullandırılmaz veya yasal düzenleme içinde kadın işçinin istediği şekilde kullandırılmaz ise; bu durumda kadın işçiler iş kanunu’nun 24.maddesine göre iş sözleşmesini tek taraflı fesih edebileceklerdir. Haklı fesih nedeni ile işvereninden kıdem tazminatı dahil olmak üzere ücret ve benzeri haklarını talep edebileceklerdir.
Doğum yapan kadın işçinin 1 yaşından küçük çocuğu için yasal hakkı olan süt iznini kullanmadığını veya işveren tarafından bu izin hakkının kullandırılmadığını varsayımla daha sonra kadın işçinin bu hakkı için ücret istemesi gerekir mi? Yahut bu hakkının verilmediğini öne sürerek tek taraflı olarak iş hakkını fesh edebilir mi?
Bu ve benzer soru kadın işçiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Kimi zaman da süt iznini kullanmayan kadın işçinin süt izin süresi bittikten 2 – 3 yıl sonra işvereni dava ettiği görülmektedir.
Yasal düzenlemede, kadın işçilerin süresi içinde veya süre bittikten sonrada kullandırılmayan süt izni için; “süt izni parası” adı altında bir ücret ve ödeme yoktur. Ayrıca iş kanununda süt izni verilmemesi durumunda işçiye ilave bir ücret ödeneceğine dair düzenleme de yoktur.
Nitekim yargıtay “davacı bayan işçi…doğum yaptığı halde işverence süt izninin kullandırılmadığını ileri sürerek, karşılığı olan ücretlerin ödetilmesi isteğinde bulunmuştur.mahkemece, verilmeyen süt izin sürelerinin fazla çalışma ücreti gibi zamlı ücret üzerinden hesaplanarak karşılığının davacı işçiye ödenmesi gerektiği belirtilerek isteğin kabulüne karar verilmiştir,…süt izni verilmemesi durumunda işçiye ilave bir ücret ödeneceğine dair bir kurala yer verilmiş değildir.böyle olunca süt izni süresinin fazla çalışma süresi olarak değerlendirilerek sonuca gidilmesi doğru olmaz…süt izni ücreti isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde talebin kabulü hatalı olmuştur” kararında da belirtildiği üzere süt izni süresi için ilave bir ücret ödenmez. (yargıtay 9.hd-e:2007/04893-k:2007/13796-t:01.05.2007)
yazımızın özünden de anlaşılacağı üzere doğum yapan kadın işçiler; süt izin haklarını çocuk 1 yaşına gelinceye kadar günün hangi saatlerinde kullanacaklarına kendileri karar vererek kullanacaklardır. Bu haklarının kullandırılmaması halinde ise 4857 sayılı iş kanunu’nun 24.maddesine göre iş sözleşmesini tek taraflı olarak fesh edebilecek ve yasal haklarını işverenden talep edebileceklerdir. Buna rağmen hakkını alamayan kadın işçinin şikayet mercii çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bölge müdürlükleridir.
Süt izni ücreti adında bir yasal düzenleme olmadığından kadın işçilerin çocuklarının sağlığı açısından da bakıldığında süt izin sürelerini kullanmalarını öneririz.
kızlar ben şimdi çıkıyorum ama çıkmadan bi soru sorayım gelince okurum cevaplarınızı.
süt izni 6 aylıkmı 1 yıllıkmı. ben 1 yıllık diye biliyorum. eğer öleyse ramazanda boyunca anneme taşınacam. annemin evi başka semtte ve öğlende gitme ihtimalim olmadığı için öğlen kullandığım iznimi akşam üstü kullanıp 3,30 da çıkmayı planlıyorum tabi başkanımın yüksek müsadeleri ile inş.eyvahedigeldismile
süt izni 1 yıl canım. bizim işyerinde biz bir yaşına kadar cumaları izinli olarak kullanıyoruz.
tchibodan aldığım bandanalı resmini ekliim nazın dedim elim değmişken bi iki resim daha ekledim..
aslında doğru diyosun zaman kötü insanlar kötü maalesef biz mahallede sokaklarda büyüdük şimdi çocuklarımızı mümkün değil bırakamayız. ama bence sende tam ticaret kafası var yelek halat göbek bağı kaydirigubbakcemile3 ek iş olarak bence iyi para kazanabilirsin. cidden mycey in kurucusu bi anne çocuğunu büyütürken çektiği zorluklarda keşke şöyle bişey olsa diye diye bir sürü ürün çıkarmış. (emezirme önlüğü meyve filesi emzirme yastığı vs) bence bi düşün..
Bunlar çok numaracı canım sıcaklardan iştah kalmıyor ki bebeklerde Canberk bile çok iştahlıydı önceden şimdi kaşığı ittiriyor bu da yeni çıktı ancak meyveyi yiyor iştahla şu aralar birazcık da soğuk veriyorum hararetini alıyor.
Bizimki oyuncaklarla oynamayı tamamen terketti, nerede karıştırılmaması gereken bir şey var bir güzel bulup canına okuyor ortalığın şu an mesela bir kutu vardı içinde de benim ing. kursundan kalma kağıtlarım disketler falan yarım saattir onlarla oyalanıyor darmaduman ortalık artık bir de benimki de koca poposunu kaldırıp nihayet emekler gibi bir şeyler yapıyor tutabilene aşkolsun artık
selam güzel anneler ve tatlı bebişleriii. nasılsınız kızlar? döktürmüşsünüz yine sayfalar dolu. geçmişi okuyım dedim ama başedemedim. herkes iyidir inşallah.zemuszemus
öyleler canım maalesef öyleler.. biz şirkette aynı gün doğum yapan iki arkadaşız. dolayısıyla herşeyimiz aynı gidiyoo. müdürümüzde aynı .. saat 4,30 tam çıkacaz.. yaa bana iş veriyoo ya ona .. duruma göre yarın yapsak olur mu diyoruz.. kimi zamanda kalmak zorunda kalıyoruz .. ee tabi o gün bizden gidiyoo.. hayır daha önce verebilir ama bekletiyoo işte ..
süt izni bir sene. kuruma göre değişmekle birlikte, tüm izinleri birleştirip yaklaşık 45 gün kadar daha (yalan olmasın tüm gün sayısını bilmiyorum) izin yapabiliyorsun veya sabah 45 akşam üzeri 45 dakika olarak kullanabiliyorsun ya da sabah veya akşam toplam 1,5 saat kullanabiliyorsun :ecrin_bebek:
düşünüyorum sibelcim hatta başka cin fikirlerim de var lakin fikrimi çalmayacak fikrimden bana pay verecek namuslu ve becerikli bir tekstil firması bulmam gerek :jeyyar: var mı tanıdık bildik firma? ben şimdi tekstil atölyesi kuramam ki... ne param ne de vaktim var bunun için :1no2:
bizim doktor 6 aydan sonra oyuncak almayın ev eşyalarıyla oynasın dedi canberk onu uygulamaya başlamış
yasal izninizden yiyo yalnız şikayet etseniz ceza yer fena halde
yok canım ya kanuna göre süt iznini her gün kullanman gerekiyor. toplu olarak yada haftada bir gün izinli olarak kullanman aslında yasal değil. ama bizim işyeri uzak olduğu için benim 1,5 saat işe geç gitme yada erken çıkma gibi bi durum söz konusu olamayacağından haftada bir gün izin olarak veriyorlar. aslında ben toplu kullanmak istemiştim. talebimi ilettim ama vermediler. hukuken de böyle bişey olmadığı için ısrar edemedim.(
RESİM EKLEDİİİMMMM..
anam anam çok uykum geldi benim
göz kapaklarımın kapanmasına engel olamıyorum
Mikrobik veya alerjik ilaç verdi daha çok mikrobik gibiymiş ama ikisininde ilacı ayniymis suanki durum için büyük ihtimal mama yerken elini tabağa söküp gozu de dahil olmak uZere tüm yuzune elini surdugunden kaptı Dr.da onayladı 5 güne gecermiş
anam anam çok uykum geldi benim
göz kapaklarımın kapanmasına engel olamıyorum
Mikrobik veya alerjik ilaç verdi daha çok mikrobik gibiymiş ama ikisininde ilacı ayniymis suanki durum için büyük ihtimal mama yerken elini tabağa söküp gozu de dahil olmak uZere tüm yuzune elini surdugunden kaptı Dr.da onayladı 5 güne gecermiş
yasal değilse bile alan memnun satan memnun vaziyetinden uygulayan kurumlar var. ben de işyerimden talep ettim yok dediler şimdi akşam üzeri 1,5 saat olarak kullanıyorum, yolda vakit kaybetmemem için de eşim sabah akşam taşıyor aklinialirimsmile
açlık, sıcak, uykusuzluk diyorum :2:
pelin geçmiş olsun yemek yerken bizde aynı durumdayız..Mikrobik veya alerjik ilaç verdi daha çok mikrobik gibiymiş ama ikisininde ilacı ayniymis suanki durum için büyük ihtimal mama yerken elini tabağa söküp gozu de dahil olmak uZere tüm yuzune elini surdugunden kaptı Dr.da onayladı 5 güne gecermiş
tabi tabi benim arkadaşımda siemens genel müdürlükte o da öyle kullandı. benim işyeri şekerpınarda. eşim hayatta alıp bırakmaz. 6 da paydos ama servis kalkış saati 6;30(
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?