can yazıyorum ama bu ara seninle hiç konusamıyoruz bugün eşim eve tartıstık biraz pek kalamayacağım sen nasılsın?ben daha iyiyiyim ama regl olmusum biraz belim ağrıyo
Oyuncak mı? Lütfen komik olmayın!
Yüzyıllardır, en büyük yanılgılarınızdan biri de çocuklara eğlensinler, öğrensinler, yetişsinler ve gelişsinler diye saçma sapan oyuncaklar almak oldu. Gittiniz, plastik bir oyuncak telefon aldınız misal, oysa onun gözü sizin arkadaşlarınızla saatlerce çene çaldığınız gerçek telefondaydı. Gözü de kulağı da sizdeydi, kendi elindekinin bir benzer, bir imitasyon olduğunu sonuna kadar fark ederek... Ve bilseydiniz gerçek telefonu şöyle bir evirip çevirdiğinde daha doğru bir deneyim ve eğlence yaşayacağını, siz de almazdınız zaten oyuncak olanını. Yani aslında çocuklar suretten değil asıldan, oyuncaktan değil gerçek eşyalardan hoşlanıyor. Sandığımız gibi puzzle’ların, zekâ küplerinin, kelime ya da sayı saymayı öğreten oyunların zekâya o kadar da büyük katkısı yok.
Çocuklar için üretilen oyuncaklar, oyunlar, DVD’ler, eğitim programları anne-babaların ‘yufka yüreğinin’ cömertliğinden beslenen birer pazar. Ve bu pazara akıtılan paralar dudak uçuklatacak düzeyde. Bunu bilip biraz uyanık olmakta fayda var. Çocuklar en çok kendi bildikleri yöntemle izlerken, gözlerken öğreniyor. Yani ona bir şey anlatmak yerine kendiniz doğru dürüst davranırsanız sizi gözlemleyen çocuğunuz iyi bir şeyler öğrenecektir.
Biliyorsunuz, mucize çocuk yetiştirme yöntemi yok. Her çocuk özel ilgi ister ama onları sıkmayın. Size tek bir önerim var: Çocukların kapasitesini artırayım diye o kadar çaba harcayacağım derken, düşürmemeye gayret edin. Onlar zaten yeterince zeki, hatta korkunç zeki; sadece onları engellemeyin, önlerine çıkmayın, kendi bildiklerinizi dayatıp onları sıradanlaştırmayın. Onların şu anda pırıl pırıl bir beyni, acayip iyi işleyen zihinleri var ve inanın sizden daha zekiler!
The NY Times’dan çeviren: Elif Türkölmez
makalede diyor ya;onları engellemeyın,onlerine çıkmayın,onları sıradanlaştırmayın.benimde en korktuğum şeyler bunları yapıp olduğundan farklı birine çevirmek onu...
geçmiş olsun cane
Oyuncak mı? Lütfen komik olmayın!
Yüzyıllardır, en büyük yanılgılarınızdan biri de çocuklara eğlensinler, öğrensinler, yetişsinler ve gelişsinler diye saçma sapan oyuncaklar almak oldu. Gittiniz, plastik bir oyuncak telefon aldınız misal, oysa onun gözü sizin arkadaşlarınızla saatlerce çene çaldığınız gerçek telefondaydı. Gözü de kulağı da sizdeydi, kendi elindekinin bir benzer, bir imitasyon olduğunu sonuna kadar fark ederek... Ve bilseydiniz gerçek telefonu şöyle bir evirip çevirdiğinde daha doğru bir deneyim ve eğlence yaşayacağını, siz de almazdınız zaten oyuncak olanını. Yani aslında çocuklar suretten değil asıldan, oyuncaktan değil gerçek eşyalardan hoşlanıyor. Sandığımız gibi puzzle’ların, zekâ küplerinin, kelime ya da sayı saymayı öğreten oyunların zekâya o kadar da büyük katkısı yok.
Çocuklar için üretilen oyuncaklar, oyunlar, DVD’ler, eğitim programları anne-babaların ‘yufka yüreğinin’ cömertliğinden beslenen birer pazar. Ve bu pazara akıtılan paralar dudak uçuklatacak düzeyde. Bunu bilip biraz uyanık olmakta fayda var. Çocuklar en çok kendi bildikleri yöntemle izlerken, gözlerken öğreniyor. Yani ona bir şey anlatmak yerine kendiniz doğru dürüst davranırsanız sizi gözlemleyen çocuğunuz iyi bir şeyler öğrenecektir.
Biliyorsunuz, mucize çocuk yetiştirme yöntemi yok. Her çocuk özel ilgi ister ama onları sıkmayın. Size tek bir önerim var: Çocukların kapasitesini artırayım diye o kadar çaba harcayacağım derken, düşürmemeye gayret edin. Onlar zaten yeterince zeki, hatta korkunç zeki; sadece onları engellemeyin, önlerine çıkmayın, kendi bildiklerinizi dayatıp onları sıradanlaştırmayın. Onların şu anda pırıl pırıl bir beyni, acayip iyi işleyen zihinleri var ve inanın sizden daha zekiler!
The NY Times’dan çeviren: Elif Türkölmez
makalede diyor ya;onları engellemeyın,onlerine çıkmayın,onları sıradanlaştırmayın.benimde en korktuğum şeyler bunları yapıp olduğundan farklı birine çevirmek onu...
sağol canım şimdi buradan çıkardığım pay evi karman çorman etsin herşeyi döksün çekmeceleri boşaltsınmı yani izinmi vereyim??? o boşaltıp ben toplamaktan yoruluyorum pazar alışverişinden sonra torbalar yerdeydi yerleştiriyodum mandalinayı aldı soydu ve sıka sıka yedi etraf üstübaşı battı ama yedi çoğunu sonrasında etraf ve cemre temizliği yani doğru yaptım demi anneannesi eline bisküvi verince dolaşarak ufalıyor yerden alıp yiyor snra çok pis ya sizinkide böylemi dağınık neyse ama ağzına bişey verince çıkarıyor bakıyor tekrar ağzına sokuyor bir kısmı yere tabi koltuklaımı temizlemek artık işe yaramıyor çıkmayan lekeler oluştu utanıyom biri gelince umarım kızım biraz temiz olur böyle giderse yandık
kizlar bizimki de ayni hersey agizinda yerde bir kirinti bilmedigi ilk gordugu birsey olsun disarda da ayni hersey agizinda disler kabariyormus o yuzden gecen parkta ot, kum, tas herseyi agzina atiyor ehhh ehhh diyorum o da ehhhehhh diyor ama agzina almaktan geri kalmiyor malesef... yapacak birsey yok dua edelim de bagisiklik sistemleri gelissin mikrop falan kapmasinlar....
oglum ne zamandir ishal gibi degil gibi gaita testi yaptirdim yine iyi cikti dr sivi gidalar aldigi icin dedi kati pek birsey yemeyince oyle oluyormus kabiz olmasindan iyi dedi dr..... sizn bidiklarin kakalari nasil ??? ayyy bu bebisler sayesinde kaka muhabbeti de yapacagiz kizlar napalim
ahhh arastirmaci anne seni 2009 kasim anneleri arasinda en arastirmaci anne seciyorum valla ne guzel konular arastiriyorsun... tesekkur ederizbu arada benim gibi dusunenler de varmis hic oyuncak alma taraftari degilim hele plastikler falan ama napalim koca bir kamyon aldik bile simdiden.... elimiz mahkum aliyoruz sekerler...
bu arad nartan cok iyi derken pazar kahvaltisina davetli oldugumuz yerde teyzesinden sifayi kapti bademcikleri sismis ilaca ve burun spreyine basladik aylik kontrolune gittik dr a iyi dedi 7 gun acinde de gecer bu gribal enfeksyon dedi dun aksam hic uyumadi bana yapisti bir de babasini bile istemedi omuzumda uyudu butun gun hapsirdi burnu akti et suyuna ezogelin corba yaptim tam hasta corbasiymisumarim hasta olan butun bebkler biran once iyilesir...
araştırmacı anne sevdim bunu:)
kıyamam ben canım ,o teyzeyıde kınıyorum ayrıca madem hastaymış ne diye kahvaltıya çağırmış sizisen yazalı epey olmuş ben nete giremedim misafirlerim vardı,şimdi nasıl oldu nartan kuzusu.tavuk suyuda iyi geliyor ozellıkle boğazlarda sorun varsa.
selam kızlar
dün bizim oğlanın da burnu akmaya başladı azcık da öksürüyor gibi burnu zaten tıkalı dün gece hemen hiç uyumadık gibi bişey yattı kalktı durdu işte. bi ara baktım benm yanımda uyuyo ne zaman aldım ne zaman getirdim yatırdım yanıma hatırlamıyorum:)
sbah da işe gittim geldim işte, sersem gibiyim
yarına da randevu aldık sonunda sünnet ettircez 9da inşallah kendi dr muza da gidicez belk ibaşka bi ilaç filan verir bilmiyorum
sizin bıdıklara da geçmiş olsun böyle böyle geçecek günler napalım büyük hastalıklar olmasın da bunlar olcak işte.
Selam meralcigim misafirlerin varmış Allah kolaylık versin bu bebislerle zor ... Bu arada nartancigim iyi iki gunde toparladı ilaç ve butun spreylerini reddediyor iyi ki iyi oldu ama ben şifayı kaptım bu sefer hastayim resmen ilaç ta alamıyorum umarım ben de oglum gibi cabuk toprlarim... Siz nasılsiniz bakalım bu arada ....
selam kızlar dün sünnet olduk biz atlattık darısı olmayanların başına
dr lar götürdüler bizi almadılar ameliyathaneye 20 dk da getirdiler oğluşumu geldiğinde içini çekip duruyordu belli ki çok ağlamıştı içim parçalandı valla kucağıma geldi öyle mahzun mahzun baktı yüzüme bana kızmışama büyüynce daha zor olcaktı dr bez bağlayın dedi ilaç vermedi en iyi ilaç anne sütüymüş 2. gün banyo yaptırabilirsiniz dedi tabii biz yaptırmıcaz yapmasın bi hafta nolcak ki. eve geldik çiş yaptıkça ağlıyo ama başka bi sıkıntısı yok gibi oyuna dalınca unutuyo sonra çiş yapınca gene ağlıyo böyle böyle geçecek napalım bol bol emziriyorum dr tavsiyesine uyarak. ama bi oğlum daha olursa doğar doğmaz hast.den çıkmadan sünnet ettircem daha kolay iyileşir böyle az az aklı da eriyor ya zor oldu bana. nasip böyleymiş çok istedim aylardır hep bişey girdi araya. anca oldu.
burnu akıyodu dr şurup verdi pediatus mu ne adı, sonra burun spreyimiz var geceleri kulağını çekiştirerek uyanıyodu kulağında bişi yokmuş şükür diştenmiş jel sürcez sık sık.
bizden haberler böyle
şekercik,bebişin sunnet oldumu?
mert'in uykusu iyi son gunlerde eskisi kadar sık kalkmıyor,biraz kendime geldim valla,gece uykusu gibisi yok.ama gunduzleri mahvolıyorum 2 dakika yalnız bırakamıyorum televizyonun onune kurduğumuz barikatlar artık fayda etmiyor,tırmanıp aşıyor.ne zaman arkamı donsem tvnin düğmelerini yada uzatma kablosunu karıştırıyor.o odada oynarken bir sure yalnız bırakıp ufak tefek işlerime bakabiliyordum,şimdi ne yapacağım şaşırdım kaldım,wc'ye birlikte gitcez nerdeyse
olduda biti maşallah,nazar değmez inşallah
oh ne guzel hayırlı olsun.buyuk bir yukten kurtulmuşsunuz.bir kaç gune o sıkıntılarda geçecek.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?