ben burdan gonderiyim anam bi yanar doner meyve tabagi,iki kadehte en guzelinden sampanya guzellesirsiniz esinlenurancım,beğenmene sevindim,yararlı paylaşımlar oluyor o sitede.her yaş grubundan bebeği olan anneler gorebildiği için soruları,deneyimlerinden yararlanma imkanı oluyor.
dun devamlı yağmur yağınca dışarı çıkamadım,aşı haftaya kaldı.
sebnemcim,alemlere akamadık,bir kaç kadeh içemeyınce anlamı yuoktu zaten:)eşim harıka guller ve kalp şeklınde bir pasta almış.hediyeyı birlikte alacakmışız:)(hediye şeçme ozurludurde)bende her zamankınden daha farklı,daha çeşitlı bir akşam yemeği hazırladım.oğluşumla,eşimle kutladık yeni yaşımı.kutlamasakta olurdu aslında,pek hatırlamak istemiyorum,33 oldum da:))şaka tabiki guzel sayı 33,sevdim yeni yaşımı:):87:
aynen mert'i anlatmışsın devemlı hareket halınde,hiç mi yorulmaz bu çocuk anlamdım gitti.bır uyurken bir de yemek yerken poposu yeri goruyor.altını çogu zaman ayakta açıyoruz,giyınmek soyunmak ayrı dert:52 oyuncaklarla son gunlerde daha fazla oynuyor araba suruyor,iktırıyor,kupleri var onları iç içe koyuyor,ust uste diziyoruz onları devirmeye bayılıyor.playskonun varilleri var onları açıp kapıyor,iç içe,üst uste koyuyor. şimdi büyükten küçüğe sıralamasını öğretmeye çalışıyoruz.bir oyuncağını o bakarken , ortunun altına saklıyorum onu bulunca çok mutlu oluyor.oyuncaklarının hepsini ortada bırakmıyorum dunuşumlu olarak veriyorum,yeni gormuş gibi ilgileniyor verince..şekıller var bul tak diyorlar galiba o oyuncağa 5 ayrı şekıl var onları tek tek deliklerinden sokmayı başarıyor.birde kendim ona puzzle yaptım.3 parçalı birşey onu yapmaya çalışıyor ama daha beceremedi:)
mert ilk kelimelerini bir yaşından once soyledi.araba,ataturk gibi üç heceli 2 kelimesi bile vardı.
şimdi 15 civarı bilinçlı soylediği kelime var çogunuda doğru telafuz ediyor ama lambaya bamba,çiceğe,çiçe.diyor.onun dışındakıler gayet net.erken yuruyen bebekler istediklerini kendileri halledebildikleri için iletişim kurma gereği duymazlarmış.mert geç oturdu,geç,emeklekledi geç yurudu,o yuzden iletişime geçti bizimle herhalde..
başka bir sizede bu konu tartışılmış.ne zaman konuşmaya başlarlar diye.bir bayan bebeğini 15 aylıkken pedegoga goturmuş o zaman bebişinin 7,8 kelımesi varmış. dr dil gelişimi yonunden bu
bebişin23 aylık bebeğe eşdeğer olduğunu soylemiş.yani şu an 3,4 kelıme soyluyorsa yeterlı anladığım kadarıyla.yıne o sitede bir bayanın eşi 2 yaşına kadr hiç konuşmamış,sonra tübitak dil şampiyonu olmuş okul yıllarında:)
dil gelişimi konusunda uzmanların tavsiyeleri soyle
-kesinlikle televizyon izletmeyin.(ben yemek yerken bebek kanalı açıyorum ordan bir iki kelime kaptı aslında,ama abartmıyorum,yemek bitınce tv kapanıyor)yemek yedirirken açmamda yanlış asılında şimdi sıvı şeyleri bilinçsizce yutuyor,katı gıdalara geçince tvye konsantıre olup çiğnemeyı unutacak,bu konuyada çozum bulmalıyım!!!
-bol bol kıtap okuyun.mert çevreyle iletişime geçtığı andan itibaren ona kıtap okudum.ne anlar dıye gulduler babna ama şimdi meyvelerini topladığı mı düşünuyorum.ilk bilinçli kelımesi kitabında sık sık geçen kediydi:)
-bol bol konuşun,anlatın sohbet edin(bunların hepsini daha mert karnımdayken yaptım.onunla gunluk yaptığım şeylerden,yaptığım çorbasına ne koyduğumdan tutunda akşam baba gelince neler yapacağımıza kadr herseyı anlatıyorum)
-kendinden yaşça buyuk çocuklarla bir arada bulunmasını sağlayın.bu şimdilik pek gerçekleştiremedim.
-konuşmadan bir takım şeyler anlatmaya çalıştığında derdini hemen anlamayın(yani leb demeden leblebinin anlandığı ortamlarda çocuk konuşmayı geçiktirebilirmiş.ne dedin oğlum/ kızım deyıp konuşmasına teşvik etmek gerekiyormuş
maasallah suphanallah gelisimi cok guzel gidiyo..valla dedigin gibi bunlarin hic enerjisi eskilmiyo seninki yemek yerken oturuyo.benimkinin yuruyen mama sandalyesi var ona biniyo direksiyon onda her istedigi yere giderek yemegini yiyo :))) cok guzel bi mama sandalyesi iki ayakli iki kollu
bizde tv hic kapanmaz sabah kalkkar kalkmaz mircan acar televizyonu cizgifilm seyreder mircan acmasa esim acar tvyi bu konuda cildiriyorum hatta kavga ediyoruz esimle ama yok iste gene ayni bende cocuklari uzaklastiriyorum salondan ama bi sure sonra onlarda durmuyo bi odada bizde boyle kovalamaca oynuyoruz iste ..cok guzel bilgiler yazmissin tesekkurler ..
Ya şunu anladım demekki akrep burcu bebeleri hep aynııı resmen benim oğlum tarif etmişsiniz.. Bizimkide bi yaramazlık yapacağı zaman müsade etmediğimde geliyo öpücük atıyo sarılıyo ben azla vazgeçmiyosam o daha inat davranıp çığlık atıyo sinirleniyo çok hırslı maşallah kıpır kıpır oluşu bazen beni deli ediyo oraya buraya çarpıyo koşmaya çalışıyo düşüyo bunun için ortopediye götürmeyi düşünüyorum inş. bişey yoktur. Çok sık değil ama bi yerlere çarpıyo bakalım inş. bişey yoktur..
yok canimmmm ne geregi var dr goturmeye su anda cok normal bu dususler,carpmalar tam olarak iki yasina kadar boyle olur sonra duzelir hemen paniklemeyin oyle..benimkide cok dusuyor hele abisiyle yarisiyolar o gidene kadar abisi geri donuyo carpisiyolar ve efe yere yapisiyo,yada kosarken duvarain kosesine carpiyo dengeyi tam sagliyamiyo ama duzelicek ins..