- 21 Şubat 2009
- 7.375
- 308
- 363
- Konu Sahibi BEYAZ MELEK
-
- #14.821
Hayvanlara işkence edilerek,ortalığı kan gölüne çevirerek bilinçsizce kurban kesilmesine karşıyım tabi ki.
Her çağda, sayısız dinde bu kurban olayı mevcuttur.
Bu devirde binlerce yıl önceki insanlar gibi kurban keseceksek bu en başta bizim dinimize terstir bence.
Eğer maksat ihtiyacı olanlara et yedirmekse bu devirde bunu yapmanın türlü türlü yolları var öyle değil mi...
Bunlar önyargı mı yoksa bazı olayların aklın ve mantığın süzgecinden geçirilmiş hali mi nasıl anlaşılırsa.
canım yorumun karşısısnda küçük çaplı bir araştırma yaptım..
sakın sana karşı tartışma amaçlı değil bende acaba doğru söylüyor olabilirmi die araştırdım ...
bir diyanet sitesinde şu yazıları buldum sonuna kadar okuyuyp okumamak tabi ki sizin elinizde
Hayvan kesmenin nesi ibadet olur diye bir soru akla gelirse, Kur’an bunu şöyle cevaplar: “Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşacak değildir, fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır. Size verdiği hidayetten dolayı Allah’ı büyük bilmeniz içindir ki O, bu hayvanları sizin istifadenize sundu” (Hac, 22/37). Kurban kesme ibadetinin temel amacı bu ayette de açıklandığı şekliyle Allah’ı büyük bilmek, O’na itaat etmektir.
Hangi hayvanların kurban edileceği de yine Kur’an’da bildirilmiştir. En’am suresi 143 ve 144. ayetlerde koyun, keçi, deve ve sığır’ın kurban olacağı bildirilmiştir.
Kurban hakkında bu kısa teknik bilgiden sonra sorgulamamız gereken bir başka konuda kurban ibadetinin yapılış amacıdır. Bu amacın Kur’an tarafından Allah’ı büyük bilmek olduğunu yukarıda yazmıştım ama, peki biz bu ibadeti yaparken gerçekten bu amacı gözetiyor muyuz?
Her sene kurban geldiğinde ülkemizde “ Bu kavurma bayramı değildir”; “Kurban kesmek zorunlu değildir parasını da verebiliriz”; “Böyle vahşi manzaraları XXI. Yüzyılda hala ülkemizde görmekten utanç duyuyoruz” vs. vs. vs. Bu tartışmalar ya da daha doğrusu fikir içermeyen açıklamalar; ne kurban ile alakalı ne de toplumun ihtiyacı olan tartışmalardır. Kimse kurban keserken aylardır kavurma yemiyorum midemiz bayram edecek diye düşünmez ya da kurban kesmek vahşice hayvanları katlediyorlar diye düşünmez (vejeteryan değilse!). ancak bazıları kurban kesmek yerine parasını vermeyi tartışıyor; bu esasen ince bir noktadır. Bu konuda cevaz veren bazı ilahiyatçılar olsa da; kurban ile tasadduk (sadaka) ayrı ibadetlerdir, her ikisinden gözetilen amaç farklıdır. Namaz kılmak yerine kaç paraysa parasını vereyim diyemeyeceğimiz gibi, kurban kesmek yerine parasını vereyim de diyemeyiz. Ancak!!! Kurban ibadetini ibadet gibi yerine getirmek şartıyla.
Bu ne demek?!
Kurban keserken sadece Allah’ın rızasını gözetmeliyiz. Bu nasıl olacak? Aldığım kurbandan kaç kilo et çıkar, kasaptan almaktan daha ucuza gelir vs. düşüncelerinden uzak durarak.
Son zamanlarda vekaleten kurban tartışmaları çerçevesinde fakir ve muhtaç ülkelere kurbanın gönderilmesi söz konusu olmaktadır. Her ne kadar dinen bunda bir sakınca yoksa da kurban ve zekat gibi ibadetlerin öncelikli olarak kendi yakınımızdaki muhtaçların ihtiyaçlarını gidermemizi gerektirmesi dolayısıyla doğru olmadığını düşünüyorum. Eğer bizim yaşadığımız beldede, mahallede, köyde, kasabada, şehirde, ülkede ihtiyaç sahibi kimse kalmamışsa, o taktirde diğer Müslüman ülkelerdeki fakirlerin ihtiyaçlarını gidermeyi düşünebiliriz.
Peki bizim ülkemizde fakirlik sorunu bitmiş midir? Tüm insanımızın ihtiyaçlarını gidermiş, kimseyi kimseye muhtaç olmaz bir duruma getirmiş miyiz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?