2010 Kasım Anneleri

• Konu Sahibi Konu Sahibi bafo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Prof. Dr. Nilgün Turhan, bebek bekleyen anne adaylarını uyararak, gebeliğin diyet yapılacak, kalori kısıtlamasına gidilecek zaman olmadığını söyledi. Çünkü yanlış beslenme, özürlü doğumlara sebep olabiliyor.
Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelikte fazla kilo alma endişesi ile dengesiz ve yanlış beslenmenin bedensel ve zihinsel özürlü doğumlara neden olabileceğini söyledi.
Hamilelik boyunca doğru beslenmenin anne ve bebek sağlığı açısından büyük önemi bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelik başlangıcında annenin beslenme alışkanlıklarını gözden geçirerek, gebelik için uygun beslenme biçimi geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Turhan, "Bebek, annenin besin depolarından kendisi için gerekeni seçip alarak beslenir ve büyür. Bu nedenle hamilelik, doğum sonrası eski görünüme kolayca ulaşmak için az yemek yenilecek, diyet yapılacak bir dönem değildir." dedi. Turhan, ayrıca gebelik sürecinde çok kilolu bir gebenin zayıflamak için uğraşmaması, kilosunu korumaya çalışması ve özellikle dördüncü aydan sonra kalori kısıtlamasına gidilmemesi gerektiğini ifade etti.

Turhan şunları söyledi: "Çok zayıf gebelerle birlikte, yetersiz ve dengesiz beslenen annelerde; ölü doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, bedensel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle karşılaşılabilir. Annenin kendisinde de kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş ve kemik problemleri görülebilir."
AŞIRI DA BESLENMEYıN
Prof. Dr. Turhan, bebeğin, ihtiyacı kadar olan besini anneden kullandığını, ihtiyaç fazlası kalorinin ise kilo olarak anneye geri döndüğünü, bu nedenle hamilelik döneminde bebek iyi beslensin diye normalin çok üstünde yemek yenilmesinin de anne ve bebekte giderilemeyecek hasarlara yol açabileceğini ifade etti.

Turhan, "Aşırı beslenme annede; şeker hastalığı, hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi, zor doğum nedeni ile sezaryen ile doğum sıklığında artış gibi sorunlara neden olur. Bebekte ise iri bebek nedeni ile bebek ölümü, normal doğum sırasında omuz takılması gibi travmatik doğum hasarlarına yol açabilir." diye konuştu.
YAZIN GÜNDE EN AZ 10 BARDAK SU ıÇıN
Hamilelik döneminde annenin protein, vitamin ve mineral ihtiyacının arttığını aktaran Prof. Dr. Turhan şöyle konuştu: "Bol su tüketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu), erken doğum eylemi, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir." şeklinde konuştu.

Gebelik sırasında nasıl beslenilmeli?
Prof. Dr. Nilgün Turhan, hamilelikte midenin aşırı dolmasıyla birlikte, kan şekeri oynamalarını önlemek için 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenilmesini tavsiye etti. Bu şekilde beslenmenin erken gebelikte bulantı şikâyetlerini engelleyeceğini, gebeliğin geç dönemlerinde de mide yanması ve şişkinlik şikâyetlerini azaltacağını belirterek şu örneği verdi:
SABAH: 1 bardak süt, 4 adet kuru kayısı, 2 adet ceviz, 2 dilim peynir (1 dilimi yerine 1 adet yumurta yenebilir), 1 dilim ekmek, 1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu.
ARA ÖĞÜN: 1 meyve, 1 bardak ayran veya süt, 1 ince dilim ekmek.
ÖĞLE: 1 porsiyon etli kuru baklagil yemeği, 1 porsiyon pilav veya makarna, 1 bardak ayran, 1 porsiyon salata, 1 orta dilim ekmek, 1 adet meyve.
ARA ÖĞÜN: 1 dilim ekmek, 1 dilim peynir, domates ve salatalık, 1 meyve.
AKŞAM: 1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli), 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği, 1 bardak ayran, 1 porsiyon salata, 1 orta dilim ekmek.
GECE: 1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 porsiyon meyve

ArkadaŞlar yÜklemeye ÇalıŞtım..yÜkledım ama sayfa kÜÇÜcÜk.nasıl yapacaĞımıda bılmıyorum..Özelden bana maıl adresınızı verırsenız ordan yolluyayım...

cnmm yoğurt süt yiyince balık yenmez derler doğruymuş demek allah korumuş zehirlenmeden dönmüşün valla

inşallah tatlım.

aaaaaaaaaaaa hem balık hem süt zehirlenirsin.... iyi ki çıkmış.
balığın ardından süte yoğurt falan yenmez sakın haakannehir

acaip domates salatalık istedi canım ama hormonlu dıye alamam ki:1shok:

:) tüp bebek benim.. sanırım ilaçlardan aldımmafoldumben

aladım canım üzülme tüp bebekse normal kuşum bebişin saglıklı olsunda kılo verirlir o zaman senın tüp bebek oldugu için alttan bakmış olabılırler hayatım canım ben 6 haftalık falan hamıleyım bu benım tahmınım 167 boyundayım 65 kıloyum daha hiç kılo almadım normal mı acaba

bakın nette bunu buldum kızlarr

sağol cnm ellerine sağlık

bende gunde en az 2 bardak süt içip yanında 2 bardakta yaran içiyorum hergun bir yumurta yiyip bunun yanında peynirimide ihmal etmiyorum
ve ayrıca 2 ceviz 4-5 fındık kuru üzüm 4-5 badem vss iyiyorum
haftada birde balık
haftada bir tavuk
haftada birde et yemeye çalışıyorum

bunun yanında kivi yemeye özen gösteriyorum rahmi kuvvetlendiriyomuş
bir tanede muz yiyorum su yuda çok içmeye gayret ediyorum bunları iyyincede şişiyorum tabiiii kaydirigubbakcemile3

evet eren sezenin bulduğuyu diyete çok çok yakın..sadece ilk üç ay maydonoz yasak...meyvalar 2 adet..
gündüz aralarda portakal ve kivi..akşam arasında özelllikle armut ve elma var...gündüz ara öğünlerde ben bir kase yoğurt yiyorum..ve günün istediğim saatinde dilediğim kadar salata serbest...semizotu-dereotu-marul ve roka ağırlık olması lazım..çünkü en çok folik asit bu 4 koyu yapraklıda varmışş.onun dışında tam buğday ekmeği 3 öğünde 2 şer dilim...ceviz sabah öğle akşam 3 er adet olacak..kabızlık bizler için tehlike arz edeceği için pilav yerine bulgur tercih edicelecek..muz kabız yaptığı için tercih edilmiyor..bide yemekleri 7 kaşık susuz alıp fazla yağı süzmüş olacağız...sabahlarıda hergün bir yumurta üç kalper büyüklüğünde beyaz peynir ama bunun yerine böreklik loru tercih etmek daha sağlıklıymışş.bende bazı sabahlar 3 yemek kaşığı böreklik lor yiyorum...onun dışında doktor bir daha ki gittiğimde yeni bir düzenleme yapacak...
biraz karışıkmı oldu ne ..umarım anlarsınız..bu arada ikiz beklediğim için benim ki farklı olabilir..sizler durumunuza göre bi bakın..

sağlıksız beslenmekte çocukta özür yapıyomuş bunu yeni duydumm valla

ohh maşallahh . ilk başlarda bende süt meyve yiyodum hergün ama son gülerde hiç bişey yiyemiyorum :gitme: eşimde kızıyor bana .. ama midem almıyor sankı çok yemek yemişim gibi tok hissediyorum kendımı oysakı mıdee bomboşşş kafamçokkarıştı

cnmm yoğurt süt yiyince balık yenmez derler doğruymuş demek allah korumuş zehirlenmeden dönmüşün valla

ama sonra doktoruma gittim anlattım, öyle bişey yok, zamanında birisi bozuk balık yemiş, aman yoğurtla yedim de zehirlendim demiş, dedi. Yani taze olduktan sonra bi zararı olmaz dedi.. ben de cildiye doktoruna gittim, anlattım ona da.... zehirlenme değildir kıvrandırırdı yoksa sizi de. Bu alerjik olabilir muhtemelen dedi hafif bi krem verdi 3 gün kullanın dedi, ama ben kullanmadım tabii bilmiyorumkismile

sonra iş yerine geldim, burda bi arkadaşım da hamile, dedi ki 8. haftanın içinde annelerin yüzünde lekelenmeler olabilirmiş ya da sivilcelenmeler, sonra bi internet sitesinden baktık yazıyo 8. haftada bu tip rahatsızlıklar olabilir diye... ya da bazen bünye şiddetli kusmalarda bu tür tepki verebiliyomuş...

o yüzden acaba kusma yaşayıp böyle yüzü kızaran ya da hamileliğinin 8. haftasına girip bu tür lekelenmeler duyan gören var mı diye sizlere sormak istedim bilmiyorumkismile

çok teşekkür ederim ilginiz içinn :lepi:

anladım canımm ben bu iki dieti karıştırıpp kendme uygun olanı yapıyım sadece maydonoz yemeyim yetrrr

canım çıkarsandaaa bunları yemeye dikkat et çıkarsanda geri besinleri almış oluyosun önemli değil yeterki yee . ben çalışıyorum iş yerine gelip yumurtamı haşlıyorumm haa bunalrın yanında taze sıkılmış portakal suyu içiyorum gunde koca bir bardak rokamı yiyorum sabahları şuan belki benden beslenmeye başlamadı ama dikkat ediyorum yediklerime hazır çorba ketcap mayonez yada hazır meyve suyu kesinlikle yok herşey dogal olcak

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…