- Konu Sahibi minikcadimm83
-
- #4.661
birkaç gündür hamilelik duygusu yasayamıyordum normalde yarın kontrolum vardı.ama içime bir kurt düştü bugun hastaneye gittik bebeğimin kalp atışları duyulmuyor bebek hareket etmiyor dedi doktor telaşlanıp Zeynep kamile gittik oradaki doktorda aynısını söyledi ve yarın gelin polikinliğe dedi tekrar bakalım kürtaj olmanız lazım dedi.su an çok kötüyüm ilk hamileliğim de düşükle sonuçlanmıştı Rabbimin imtihanı fakat ne yapacağımı bilemiyorum acaba özelde mi kürtaj olsam yoksa devlette mi öncekinde kürtaj sonrası canım yanmıştı.aynı seyleri tekrar yasamak istemiyorum ayrıca nedenlerini de arastırtmak istiyorum hangi testlere gerek var biliyormusunuz :gitme:
WestLife allah sabır ve güç versin. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın.
İnternetteHabitüel abortus diye aradım pek çok makaleye buldum. Doktoruna 2. düşüğün olduğunu bir daha hamile kalmadan önce durumunun araştırılmasını istediğini söylersen doktorun seni yönlendirecektir. Testler senin ve eşin üzerinde yapılıyormuş ama maliyeti konusunda bir fikrim yok.
Aşağıya Op. Dr. Numan Bayazıt'ın bir yazısını ekliyorum.
Düşükler veTekrarlayan Düşükler (Habitüel abortus)
Her gebelik sağlıklı bir doğumla sonuçlanmayabilir. Bir gebeliğin 20. haftadan önce kaybedilmesi düşük olarak tanımlanır. Klinik olarak saptanan yani ultrasonda görülebilecek kadar büyümüş olan gebeliklerde düşük oranı % 15' tir.Çok hassas kan testleri kullanılarak saptanan, embriyonun rahime tutunmasından önceki gebelikler de hesaba katılırsa tüm gebeliklerin %46’sının düşükle sonuçlandığı görülür.Düşüklerin % 50-60 ında kromozomal anomali vardır.Oysa yeni doğan bebeklerde kromozomal anomali oranı %0,5 tir.Bundan da anlaşıldığı gibi düşüklerin büyük kısmında anormal olabilecek bebekler elenmekte, doğal seçim olmaktadır.
Tekrarlayan düşükler ise ayrı bir hastalık konusudur.Habitüel abortus da denilen bu tablonun klasik tanımı artarda 3 kez düşük yapılmasıdır. Gebeliğin çok erken dönemlerinde gerçekleşen ve ancak kandan yapılan hassas gebelik testleri ile (Beta HCG) fark edilebilen düşüklerin hesaba katılıp katılmayacağı hakkında fikir birliği yoktur. Diğer yandan 2 artarda düşük yapan bir kişi ile 3 kez artarda düşük yapan bir kişinin takip eden gebeliğinin düşükle sonuçlanma olasılığı hemen hemen aynıdır. Bu nedenle 2 kez artarda yapılan düşük hastanın araştırılmaya alınması için yeterlidir.
Çiftlerin % 2-4’ünde görülür. Bunların ancak üçte ikisinde sebebi ortaya konabilir. Ciddi stres yaratan bir tablodur ancak çiftlerin üçte ikisi mutlu sona ulaşır. Yaş ve daha önce yapılmış olan düşük sayısı arttıkça canlı doğum yapma olasılığı düşer.
Nedenleri:
Genetik, anatomik, hormonal, immunolojik(Bağışıklık sistemi), trombofilik (pıhtılaşma ile ilgili), mikrobiyolojik olabilir.
Genetik faktörler:
Kromozomlarda yapısal anomali oranı normal toplumda %1’den az olmasına rağmen tekrarlayan düşük yapan çiftlerde % 3 - 5 oranında rastlanır.
En sık rastlanan şekli resiprokal translokasyondur. Bunların gebelikleri % 61-72 oranında düşükle sonuçlanır. Daha az rastlanan kromozomal anomaliler robertsonian translokasyon, inversion, sayısal anomalilerdir.
Bu durumda ne yapılabilir? Pratikte genellikle hastaya doğal yollarla denemesi öğütlenir. Ancak bazen çiftlerin moral düzeyleri buna dayanamaz. Bu durumda genetik danışmanlıkla PGT ( preimplantasyon genetik tanı ) uygulanması mümkündür. Tüp bebek ile oluşturulan embriyolardan sağlam olanları seçilir. Canlı doğum oranlarında ciddi bir artış gösterilememiş olsa da düşük oranları azalmaktadır.
Hormonal faktörler:
Olguların % 8-12’inde hormonal bozukluklara rastlanır.
Progesteron gebeliğin oluşması ve devamında belki de en önemli hormondur. Eksikliği düşüklere neden olabilir ancak tanısı tartışmalı bir tablodur.
Tedavi edilmemiş hipotiroidi yani tirpid bezinin yavaş çalışması düşük riskini arttırabilir. Tanısı kanda TSH düzeyinin ölçülmesi ile kolayca konulabilir. Tedavisi tiroid hormonunun hap şeklinde verilmesidir. Gebe kalındığında hapın dozunu arttırmak gerekir. TSH değeri 1 - 2,5 mIU/ml düzeyinde olmalıdır.
Kontrol altında olmayan şeker hastalarının düşük yapma olasılıkları artar.
Anatomik faktörler:
Rahimin doğumsal ya da sonradan oluşan şekil bozuklukları düşüklere neden olabilir. Olguların % 15-20’inde rastlanır. En sık düşüğe neden olan şekil bozukluğu rahim içindeki perdedir. Vajinal yoldan yapılan histeroskopik operasyonla düzeltilebilir. Tepesi düz yada hafif eğik olabilen rahimin çift ya da tek boynuzlu olması ise düşükden çok erken doğuma neden olur.
Rahim içindeki yapışıklık, myom ve poliplerde düşüklere neden olabilir. Yapışıklıklar (Ascherman sendromu) daha çok düşük ve doğumu takiben parça kalması nedeni ile yapılan kürtajlara bağlı gelişir. Bunlar da histeroskopik yolla düzeltilebilir.
Myomlar tam bebeğin yerleştiği yerde ise veya büyükse önemlidir. Rahim içindeki myom ve polipler de histeroskopi ile alınırlar.
İmmünolojik (bağışıklık sistemi ile ilgili) faktörler:
Olguların % 15-20’inde rastlanır.