2010 Mart Melekleri İçin Ek Gıda Zamanı:)

Kızlar ben sebze çorbasında ısrar etmiyorum artık.Tarhana ve yoğurt çorbası vermeye başladım.Sebze çorbasının tadı cidden de çk kötü.Çocuklar ne yapsın.

Verilecek Ek Besinler
4-6 ay

Çocuğunuza tek bir gıda türü içeren yumuşak, topaksız, yarı sıvı tekli karışımlar verin. Bu gıdalara en iyi örnekler;

yoğurt

meyve püreleri ve meyve suyu (elma, şeftali, muz gibi)

sebze püreleridir (kabak, havuç, patates gibi)

6-7 ay
Çocuğunuza iki çeşit gıda içeren ikili karışımlar verin. Besinleri ince ince kıyın veya rendeleyin bir sıvı veya yoğurtla karıştırın. Bu gıdalara örnekler;

yoğurtlu sebze püreleri
meyveli yoğurt
tavuklu sebze
etli sebze
tarhana çorbası
yoğurt çorbasıdır
Ayrıca bu dönemde yumurtanın sarısı, beyaz peynir gibi kahvaltılıklarda vermeye başlayın.

7-9 ay

Artık çocuğunuza üç veya daha fazla besin türü içeren çoklu karışımlar verebilirsiniz. Bu gıdalara örnekler;

sebze çorbası
dolma
baklagiller
ızgara köftedir
Çocuğunuzun yemeklerine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Dokuzuncu aydan sonra çocuğunuz aile sofrasına oturabilir.

MAŞALLAH 6 aylık bukadar yiyormu?benimki herşeyi 1 çay kaşıgı 2.zorla 3.de ögürüyor 4.çay kaşıgını verirsem agzına geliyor gözleri büyüyor zorla geri yutturuyorum pişpiş diye diyebilmiyorumkismile

biz anne sütü almadığımız için canım 4 aylık başladık yavaş yavaş ek besinlere..o nedenle artık öğünleri tam olarak yiyiyor...seninkide alışacaktır zamanla....

bnce yanlış bişey yok.. bnde blendırdan geçiriyorum içine azcık tere yağı yada zeytinyağıda ekliyorum
meyweyide püresiyle wermeye çalış cam rendenden geçirip posalı yiyeceklerede alışmalı
metal adece c witaminini azaltıyor sebzelerden alması gereken demire bişey yapmıyo..

canım içine bi süre meywe katarak yoğurt katarak falan dedne alıştıkça miktarı azalıtp dewam edersin bnece.. bnce bebeğin hazır gayet ama tat seçiyor yaramaz bızdıkkaydirigubbakcemile3
canım benim değişken bir menüm war ama bir örneği yazayım sana
sabah uyanınca anne sütü sonra oynaşma alt değişme v.s.
kahwaltı; yarım muz, lavache quirid peynir, 4 bebe bisküwisi, tahin, pekmez, (2gündür yumurta sarısı da katıyorum), tahıllı mama 2 ölçek,50ml kadar süt...
sonra yoğurt bazen muz we bebe bisküwisi katıyorum, bazen yoğurda biraz ekmek ufalıyorum
sonra meywe püresi sulu halde kendimiz hazırlıyoruz şeftali armut elma artık ne bulursak

sebze çorbası ( kemik suyuna, tawuk suyuna yapıyoruz) bazen içine kıyma atıyorum.. sebze çorbası yapamadıysam kawanoz karışık sebzelerden brokoli falan tercih ediyorum yapmadığım ne warsa..

aralarda emziriyorum tabi ama gündüz uzun emmiyor maximum 4 dakika...

akşam muhallebi (pirinçunu we nişastalardan) bazen sütle bazen mamayla hazırlıyorum..
yatmadan önce meme gece meme sabah meme...

vereliniortak birde soğuk deniyeyim:lepi:

Katılıyorum çok ağır yiyolar bence bebikleriniz. tahin fln br çay kaşığı ben yiyemem ağır cunku. bol bol emsinler kalanındada meyve püresi peynir yogurt sebze cobrası fln işte.önemli olan protein ve kalsüyum bence..

4 - 9 AYLIK BEBEK BESLENMESi

Yalniz anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gidalara dördüncü aydan sonra başlanir. 4-6 ay arasinda anne sütüyle yeterli büyüme gelişme sağlaniyorsa sadece anne sütüyle beslemeye devam edilir, bu durumda ek gidalara altinci aydan sonra başlanir.

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gidalar anne sütünün tamamlayicisidir.

Ek Gidalar:

Çocuğun ayina uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanişmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alişkanliği kazandiran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbasi veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gidalardir.

Ek gidalari kaşik ya da bardakla veriniz.

Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alişik olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktari daima azdan başlayarak arttiriniz.

Yeni gidalarin allerji yapip yapmadiğina dikkat ediniz. Bu nedenle ayni gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Þüpheli bir gidayi kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz.

Bebeğinizin hoşlanmadiği önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.

Meyve Suyu:

Elma ve şeftali gibi meyvelerin sulari taze olarak 1-2 tatli kaşiği miktarindan başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttirilir. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.

Meyveler iyice yikanir, kabuklari soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandiktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularina şeker eklenmemelidir!

Sebze Çorbasi:

Meyve suyuna başlandiktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazirlanir. Bir iki tatli kaşiğindan başlanarak yavaş yavaş arttirilir. Dört haftalik bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

1. Hafta (sebze çorbasi): 3-4 su bardaği su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapakli kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alinir. Bir çay kaşiği irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sivi miktari 200 gram olacak şekilde ayarlanir.

2. Hafta (basit sebze püresi): Ayni şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katilarak mamanin hazirlanmasi tamamlanir.

3. Hafta (karişik sebze püresi): Havuç ve patatesin yanina 1 çay kaşiği pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ispanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşiği irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrintilariyla anlattiğim şekilde hazirlanan püreye 1 çay kaşiği zeytin yaği veya pastörize tereyaği katilir.

Altinci aydan itibaren sebze çorbasi ya da püresine 1 yemek kaşiği kiyma (3 kez çekilmiş yağsiz sinirsiz dana) eklenmelidir.

Muhallebi:

Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardaği süt, bir tatli kaşiği pirinç unu, 1 tatli kaşiği toz şekerle yapilir. Soğuk sütün bir kismiyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakin şeker eklenir. ilk günlerde süt sulandirilabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazirlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarli olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardaği su 1 tatli kaşiği pirinç unu kariştirilarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazir mama toz halinde katilir. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yillarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanilmamasi yönünde olan görüşler giderek ağirlik kazanmaktadir.

Yoğurt:

Süt kaynatilir, elin dayanabileceği sicakliğa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşiği yoğurt 1-2 kaşik sütle sulandirilarak eklenir, yavaşça kariştirilir. Hareket ettirmeksizin sicakliğini koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.

Kahvalti:

Çocuk alti ya da yedi ayini bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gidalara iyice aliştiktan sonra kahvaltilara başlanir. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlica malzemelerdir. Tuzu alinmiş bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karişima ekmek içi katilir. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanilabilir. Kahvaltiya önce 1-2 tatli kaşiği olarak başlanir, miktari giderek arttirilir. Bal allerji yapma olasiliği nedeniyle bir yaşindan önce tercih edilmez. istenirse 1 çay kaşiği yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayri olarak verilebilir.

Yumurta:

Kati olarak pişirilmiş yumurtanin sarisi 1 çay kaşiği miktarindan başlanip giderek arttirilmak suretiyle kahvaltiya ilave olarak verilir. Bir haftanin sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarisi yiyebilir. iyice alişmiş olan çocuklara yumurta kayisi kivaminda verilebilir. Yumurtanin beyazinin bir yaşinda önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Tahilli Çorbalar:

Mercimek, yoğurtlu yayla, acisiz tarhana çorbasi gibi gidalar, taze sebze çorbalarina aliştirilmiş olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatlari öğretmek amaciyla verilebilir.

Köfte:

Sebze çorbasiyla birlikte, yağsiz sinirsiz üç kez çekilmiş dana kiymasindan baharatsiz olarak hazirlanmiş 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.

Balik ve Tavuk:

Bebeğiniz yedi sekiz aylik olduğunda kiymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kilçiksiz balik eti verebilirsiniz.

Karaciğer:

Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanir, zari çikarilir, rendelenerek balik ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalariyla birlikte verilir.

Çay:

Çayin besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gidalarin besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansizliğa yol açabilir. Bu bakimdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.

6-8 AYLIK BEBEKTE BESLENME ÞEMASI:

______________________________ _______

1. Öğün (saat 06.00-07.00)

Kahvalti + Anne Sütü

Ara Öğün (saat 09.00-09.30)

Meyve Suyu

2. Öğün (saat 11.30-12.30)

Et + Sebze Mamasi + Anne Sütü

Ara Öğün (saat 15.30-16.00)

Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek

3. Öğün (saat 18.30-19.30)

Sütlü Muhallebi + Anne Sütü

Gece Öğünü

Anne Sütü (1-2 kez)[/QUOTE]

kızlar benim kız 2 haftadır yabancı kimi görse ağlıyor hıçkıra hıçkıra,napıcam bilmiyorum bundan önce kendini sevdiren cilveli bir kızdı şimdi nerdee yeterki biri pişt desin ağlamak için gözünün yaşı kenarda bekliyor zaten diarıya çıkarmaya çalışıyorum bu aralar ama hala ağlıyor bakıcıya verecegimimi anlıyor acaba cadı,dr da bile nasıl ağlıyor derdimi anlatamadım pişpişlemekten ne yapayım sizce???bilmiyorumCADIARZU

Benimkide öle. asla ne güler ne konuşur yabancıya. netten aylık gelişimne bakarsan yazıo zaen artık yabancılar bilirler tepki werirler dio normal yani. seninki fazla yaygaracı o kadar:))
bu arada mide ilacını kullandın mı faydası oldu mu

Nestlenin bana gonderdigi yemek programida soyle.....

Kahvalti : 200 ml anne sutu/ mama + pirin unu

Ara ogun olarak : meyve puresi,cay yada meyve suyu

Ogle yemegi : 200 ml Anne sutu/ Mama

Ara ogun : 200 ml Anne sutu / Mama

Aksam yemegi :50-100 gr. Sebze puresi + 50-100gr patates puresi/makarna/pirinc pilavi pure halinde + 10-25 gr. kaynamis et yada balik puresi.
Tatli olarak yogurt,kwark .

Uyumadan once : 200 ml Anne sutu/ Mama + 2-3 kasik pirinc unu .

Sizce nasil bu yemek programi?????????

kızlar cok guzel bır sebze puresı ya da corbası yaptım , sebzeyı sevmeyen oglum bayıla bayıla yedi !
tarifi,
1 adet patates, 1 adet havuc , 1 adet kabak, 3 adet dana kusbası eti suda hasladım ( syu bunların uzerını gececek sekılde koydum ) daha sonra blender dan gecırdım, yedirirken icine bir tatlı kasıgı zeytinyagı ekledim. super oldu, ben bile bayıldım tadına...
he bu arada tuz atmayın dıyorlar ama, ben bi centik tuz attım, annelerimiz bize hep vermis bisey olmamıs, bir centik tuzdan hıcbır zarar gormeyecegıni dusunuyorum...

genede atma bence böbrekleri süzemezmiş fazla tuzu daha. ben tencerenin içine tuz<luğu bi kere sallıyorum çok az gidio öle

Merhaba arkadşalar sabah kahvaltısında yarım muz veriyorum oğluma ama kabız yapıyor muz neyapmalıyım bilemedim,çok da severek yiyior muzla hazılarıdığım mamayı tavsiyelerinizi bekliyorum.

içine 1 çay kaşığı tereyağı ekleyebilşirsin... meywe öğününde armut üzüm ekleyebilirsin...

Merhaba arkadşalar sabah kahvaltısında yarım muz veriyorum oğluma ama kabız yapıyor muz neyapmalıyım bilemedim,çok da severek yiyior muzla hazılarıdığım mamayı tavsiyelerinizi bekliyorum.

meywe olarak üzüm we armut püresi wer rahatlar... ve kahwaltısına 1 ç.k tereyağı atabilirsin..

kullandım bir faydası olmadı.kızımın yumurta ve bazı maddelere alerjisi çıktı o yüzden anne sütünü kestim.geçmeyen ve ilerleyen bir egzaması vardı alerjiye baglıymış hacettepede1 hafta onu araştırttım sonunda bu sonuç çıktı.bende sütten kestim:a015: 5 gün oldu ne bir şişme ne bir agrı bişe yok vicdanım sızlıyor kestigim için ama yumurta yı biliyorumda ya bilmediklerime de alerjisi varsa.2 ayda bir kan takibi olacak 1 yaş aşısınıda orada yaptıracagım.ilerde alerjik çocukların astıma yakalanma riski varmış Allah korusun...

,Bizdede süt ürünlerine allerji cıktı bizimde sırıtmız egzama gibi olmuştu. da sen sütten nie kestin onu anlamadım ne alaka..

sebze püreleri pistikten sonra maydonoz tarzı yesillikler hem lezzet katıyor hem bebislerin damak tadını zenginlestiriyor önerilir:)
birde icerisine pirinc yerine makarnada alternatif olarak eklenebilir.

,Bizdede süt ürünlerine allerji cıktı bizimde sırıtmız egzama gibi olmuştu. da sen sütten nie kestin onu anlamadım ne alaka..

yedigimiz hemen hemen herşeyde yumurta var üstelik sırf yumurtada degil bilmedigim deha birçok şeye karşı.geçen armut vetdim yüzü kıpkırmızı oldu, alerjik oldugu birşeyi ben yersem sütten onada geçer zaten sagıp sagıp veriyodum 3-4 saatte bir sagıyordum 50cc iki gögsümden zor çıkıyordu hatta bazen 10-5 cc falançıkıyordu ikisinden:bbo: napıyım bilemiyorum vicdan azabı yaşıyorum ama kötü olur diyede korkuyorum

zayıf we iştahsız bebekler için özel üretilen bir ürün war... hatta bebekler değil tüm yaşta ki kişilere uygulanabiliyor..
fantomalt adında toz mama şwklinsw bie ürün yemeklerine yada mamasına 1 ölçek katıyoruz we etkisini kısa zamnda gösteriyormuş.. ben dün başladım.. bebeğim 7.ayında 8400görünüyo benim digital tartımda ptesi 7.ay kontrolünde göreceğiz ne kadar aldığını..
ama hakkında yapılan yorumları okudum we hemen aldım.. buyrun sizde bir bakın..
http://www.kadinlarkulubu.com/dogum-yapanlar/205280-fantomalt-protifar-mama-kullananlar.html

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…