2010'da evlendik kızlar, peki ya sonrası, hadi paylaşalım... :)

ben daha hiç karnıbahar almadım/yapmadım.. :26:
korkuyorum eşim yemez diye..
bitane brüksel lahanası faciamız var korkuyorum artık değişik sebze almaya

bugün eşim pazara gitti, ona aldırdım karnıbahar ...kaynanam fırında kıymalı yapıyodu onu yiyolar bitek.....

brükseli ve brokoliyi eşimde yemez ama ben çok severim, özellikle brokoliyi çok seviyorum....bol ekşili z.yağlı ımhhh

brokoliyi ben de çok severim ama brükseli ıhh
dün akşam yaptım ben brokoli, haşladım üzerne limon ve zeytin yağ öyle yiyorum çok da severim

ya bol'u da çok merak ediyorum ben, Kasım ayına da girdik. umarım bebişin fotolarıyla geri döner aramıza, sağlıkla

inşallah...

bende geçen facesine baktım belkim doğum yapmıştır foto falan aradım :) ama yok yokkk

evet sinoş da yok buaralar..

..

ya kızlar nezamndır sorucam unutuyorum hep :)
baharatları nasıl kullanıyosunuz..yani hangi yemeklerde hangi baharatı...neye ne yakışır

brokoliyi ben de çok severim ama brükseli ıhh
dün akşam yaptım ben brokoli, haşladım üzerne limon ve zeytin yağ öyle yiyorum çok da severim

ağzım sulandı :)

bende çok seviyorum brokoliyi ya

ama brükselide yiyorum canım o da gidiyo ekşili mekşili ama brokoli kadar değil

ya kızlar nezamndır sorucam unutuyorum hep :)
baharatları nasıl kullanıyosunuz..yani hangi yemeklerde hangi baharatı...neye ne yakışır

zuzu yemeğine göre değişir. yani karabiberin yakışacağı yemek var yakışmayacağı yemek var.

genelleme yapmak çok zor, ama mesela et,tavuk yemeklerine kesinlikle karabiber, kırmızıbiber, kekik, kimyon yakışır.

nekk peki nasıl temizliyosun sadece sudan mı geçiriyosun
brokoliyi mi zuzum?
ya onun o araları var ya öldürüyo beni.. nekadar yıkasam da temiz olduğundan emin olamıyorum
sirkeli ılık suda bekletiyorum 10 dk. sonra yıkayıp haşlıyorum.. öyle :26:

bahart konusuna gelince; ben en çok kekiği kullanıyorum galiba, bayılıyorum kekiğe
yemeklere, melemene, herşeye katıyorum

kabağa dereotu kullanırım, mantara naneyi çok yakıştırıyorum, karabiberi neredeyse herşeye kullanırım, z. yağlılara yeni bahar, etlere köri (köri pilava da yakışır tavuklu yapınca atarım), pul biber de favori baharatım herşeye katarım,
ve hazır baharat karışımlarını seviyorum fırında tavuk baharatı güzel knorun uff evde bi dolap baharat var şimdi akıma gelmiyolar :26:

et yemeklerine ben az bişi yenibahar, sebze yemeklerine de reyhan atarım o da çok tat veriyor

selam

nasilsiniz kizlar ?

kız napıyon, seni andık bizde :)

bende tek yemek sormadım zati canım...neye ne yakışır dedim :)

ben et yemeklerinde kekik kullanıyorum...tavuk yapcağım zaman köri kullanıyorum

kırmızı ve kara biberi her şeyde kullanıyorum ama kimyonu nerde kullancağımı bilmiyorum mesela çünkü annem kimyon hiç kullanmazdı babam sevmiyo diye

evet canm onu sorduydum :)
ama sirke kokmuyo dimmi yerken...sirke hayatta yemem çünkü tadını yada kokusunu alınca

et yemeklerine ben az bişi yenibahar, sebze yemeklerine de reyhan atarım o da çok tat veriyor

işte benim baharat dağarcığım kara biber pulbiber nane kekik köri :101:

baharatlar yemekleri çok güzel tadlar veriyo gerçekten...oyüzden öğrenmek istedim:26:

hiç reyhan yenibahar kullanmadım

bende tek yemek sormadım zati canım...neye ne yakışır dedim :)

ben et yemeklerinde kekik kullanıyorum...tavuk yapcağım zaman köri kullanıyorum

kırmızı ve kara biberi her şeyde kullanıyorum ama kimyonu nerde kullancağımı bilmiyorum mesela çünkü annem kimyon hiç kullanmazdı babam sevmiyo diye [/QUOTE]

köri tavuk için vazgeçilmez lezzet diyebilirim ama bence köriyi tek başına veya sadece karabiberle kullanmak gerek. yani kırmızı biber bile ekleseniz bence körinin kendine has aroması gidiyo.
kimyon çok faydalı, ben mesela patates yemeğine, kurufasulyeye, nohut yemeğine bile koyuyorum , hem lezzet olarak çok farklı oluyo. hemde kimyonun yemeklerde sindirimi kolaylaştırdığını söylüyo doktorlar.

TUZ: Mutfağın vazgeçilmez bir elemanıdır. Tatlılara bile mutlaka bir tutam tuz katılır. Metal olmayan, çok iyi kapanan bir kapta saklanmalı, nemden uzak tutulmalıdır. Tuzun içine birkaç pirinç tanesi koyarsanız, nemlenme tehlikesini ortadan kaldırmış olursunuz.

KARABİBER: Tane olarak da, toz halinde de satın alabilirsiniz. Tane olarak alıp kullandıkça çekerseniz, daha iyi kokar. Mutfakta en az tuz kadar çok kullanılan bir baharattır.

KIRMIZIBİBER: Kurutulmuş olarak, bütün bütün de, toz halinde de satın alabilirsiniz. Her türlü yemeğe, sosa ve çorbalara tat vermek için kullanılır.

NANE: Kuru veya taze olarak alınabilir. Çorbalarda, dolmalarda kullanılır. Kaynatıp suyu da içilebilir. Sindirimi kolaylaştırır. Kuvvet verir.

DEFNE: Yapraktır, taze olarak da alınabilirsiniz, kurutulmuş olarak da. Et ve balık yemeklerinde, ızgaralarda kullanılır.

KEKİK: Taze olarak da, kuru olarak da alabileceğiniz bir ottur. Soslara, çorbalara özellikle ızgara et ve balıklara hoş bir koku verir.

KİMYON : Çok kokulu bir baharattır. Toz halinde satılır, et yemeklerinde ve özellikle köftelerde kullanılır.

ZENCEFİL : Oldukça kuvvetli ve değişik bir kokusu vardır. Balık yemeklerinde ve özellikle tatlılarda kullanılır.

SARIMSAK : Özellikle Akdeniz ülkelerinde çok kullanılır. Et yemeklerine, bazı soslara, yoğurda, zeytinyağlı yemeklere ayrı bir tat verir. Soslara dövülmüş sarımsak katın, ancak et yemeklerine ve zeytinyağlılara, sarmısağın dişlerini bütün bütün atın. Uzun süre saklamak için, saplarından kuru bir yere asın.

ANASON : Doğu kökenlidir. Çok kokulu bitkiden bir bitkiden elde edilen anason, hamur işlerinde kullanılır. Ayrıca sindirimi kolaylaştırma özelliği de vardır.

FESLEĞEN : Özellikle et yemeklerine, salatalara güzel bir tat verir. Sindirimi kolaylaştıran bu otun, nemsiz bir yerde saklanması gerekir.

KAPARİ : Bir çiçeğin tomurcuklarıdır. Sirkenin içinde saklanır ve konserve halinde, şişelerde satılır. Pizzalarda, balık yemeklerinde ve soslarda kullanılır.

KİŞNİŞ : Sindirimi kolaylaştırır. Güç verir. Tane halinde de toz halinde de satın alabilirsiniz. Özellikle av ve kümes hayvanlarından yapılan yemeklerde kullanılır. Kuru yerde saklanması gerekir.

REZENE : Tane veya toz halinde satın alabilirsiniz. Kuru bir yerde saklamanız gerekir. Et yemeklerinde, soslarda ve özellikle balık yemeklerinde kullanılır. Uyarıcı özelliği vardır.

KÖRİ : Çeşitli baharatlardan hazırlanmış bir karışımdır. Soslarda, kurufasulye, pilav ve et yemeklerinde kullanılır. Hazmı oldukça zordur.

TARHUNOTU : Toz halinde veya taze olarak satın alabilirsiniz. Tazesi sirke içinde saklanır. Güzel bir kokusu vardır. Salatalara, kümes hayvanlarından yapılan yemeklere ve balıklara tat verir. Ayrıca kesme çorbasına da çok yakışır.

MAYDANOZ : Bütün yemeklerde, çorbalarda, soslarda ve salatalarda kullanılır. Kapalı

Bir kutuda veya su dolu bir bardağın içinde çiçek gibi saklayabilirsiniz. Mide ve kan dolaşımına çok iyi gelir.

SAFRAN : Çok güzel bir tadı ve kokusu vardır. Toz halinde satılır. Çorbalarda, bazı tatlı türlerinde ve özellikle de pilavlarda kullanılır.

VANİLYA : Hemen hemen bütün tatlılarda kullanılır, onlara hoş bir koku verir. Kokusu, özellikle çocuklar tarafından çok sevilir. Çubuk halinde de, toz halinde de satın alabilirsiniz.

KARANFİL : Karanfil de kurutulmuş çiçek tohumudur. Et yemeklerinde soslarda şurup ve tatlılarda kullanılır. Ağıza hoş bir koku verir.

bide siz bakın

aayyy kızlar annem yazın reyhanı mor ve yaşil olarak alıyo, kurutuyo, sonra ikisini aynı oranda harmanlıyo, ikisininde lezzeti farklı aslında ayrı ayrı kullanınca, ama birleşince resmen voltran oluşturuyolar diyebilirim.
mesela kısır sevenler için reyhanı hem mor hemde yeşilini karıştırıp koyun farkı görürsünüz.

canm ben körili yaptığımda başka bişey koymaya korkuyom çok baharatlı olur diye :) bilmiyom yaa...

bide hepsinibirbirine karıştırmak istemiyorum

yanisi genel olarak z.yağlı sebzelere kimyon gidermi diyonuz..bende geçen tavuklu patates yemepği yaptım (sulu) kimyon koyduydum güzel olmuştu...
kekiği az önce gördüm salatayada koyuyolarmış :44:

yok canımcım, z.yağlı sebzelere koyamazsın kimyon. zaten z.yağlılara pek baharat konulmaz, hatta tuz harici bişey konulmaz, istisnalar hariç.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…