2010'da evlendik kızlar, peki ya sonrası, hadi paylaşalım... :)

göz anlamında çekmişiz anlamında yazdım eksik olmuş :) mesela biz 6 kardeşiz ben ile benim bi küçüğüm renkli gözlüyüz diğer kardeşlerimde yok. evet araştırmak lazım.
hımm :26:
ben arkadaşımla konuşurken, bizim bebek kahve gözlü olabilir sonuçta dedesine çeker, yada teyzesine demiştim
yok aslaaa olamaz dedi, ben de şaşırmıştım.. du bakim sorayım o çok bilmiş odtü mezunu (kimya şeysiyle ilgilidir belki ) cadıya neydi o tablo ben de sen gibi düşünüyodum çinkim )

sor bakalım bende bilimsel açıklamaları severim.

Nekkkk doğum gününe 3 haftamı kaldı

Benim eşimin doğum gününe de 8 gün kaldı ve ben hiç bişey düşünmedim daha

Bak elfim bu tarz açıklamıştı o da :)
ben mi anlamamışım, ki hala burda da çok karmaşık..
Eşim o zaman ailesinden 6 renkli alel alıyor (hepsi yeşil gözlü anne baba 5 çocuk)
ben de annemden 1 renkli, babamdan kahve
ay hiç anlamadım yaa

Her ne kadar bu bilgiler mavi yeşil ve kahverengi göz renginin genetik geçişini açıklasa da, diğer göz renklerinin nasıl oluştuğunu veya mavi göz rengine sahip ebeveynlerden nasıl olup da kahverengi göz rengine sahip çocukların doğduğu açıklanamıyor. Bu da henüz daha kanıtlanamamış ve göz renginin belirlenmesi mekanizmasında görev yapan başka genlerin de olabileceği mesajını veriyor.

Birkaç olasılık...

Kahverengi göz renginin, genellikle diğer göz renklerine göre daha baskın olduğu biliniyor. Diğer yandan, yeşil göz rengi de maviye göre baskın özellikte. Fakat, anne babanın göz rengini bilmek de, hangi rengin baskın hangi rengin çekinik olduğunu bilmek de bebeğin göz rengini kesin olarak saptamaya yetmiyor. Çünkü, söylediğimiz gibi göz rengini kontrol eden birden fazla gen var ve bebeğin göz renginin belirlenmesi basit olasılık hesaplarıyla her zaman uyuşmayabiliyor.
Hem anne hem baba mavi gözlüyse

Mavi rengi belirleyen alel baskın olmadığına göre, mavi gözlü anne ve babada bu alellerden ikişer kopya var demektir. Bu durumda bebek, annesinden de babasından da birer mavi alel alıyor ve gözleri büyük olasılıkla mavi oluyor.
Anne babadan biri mavi diğeri kahverengi gözlüyse

Bu durumda gözü kahverengi olan ebeveynin göz rengini belirleyen alellerden biri kesinlikle kahverengidir. Diğer alelin ise, kahverengi ya da başka bir renk olma olasılığı var. Bunu anlamanın yolu, o bireyin anne ve babasına yani büyükanne ve büyükbaba adaylarının göz rengine bakmaktan geçiyor.

Büyükanne ve büyükbabadan birinin gözlerinin mavi olduğunu varsayarsak bu kendisinde de bir mavi alel olduğu anlamına geliyor. Bu durumda bebek genlerinde ya mavi aleli ya da kahverengi aleli taşıyabiliyor Bu da bebeğin mavi gözlü olma olasılığının yüzde 50 olması anlamına geliyor.

Fakat büyükanne ve büyükbabanın gözleri kahverengiyse, bebeğin göz rengini tahmin etmek biraz daha zorlaşıyor. Varsa, büyükanne ve büyükbabanın kardeşlerine bakmak gerekiyor. Biri mavi gözlüyse bu ailede mavi bir alel olduğu anlamına geliyor. Bebek eğer genlerinde bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Kahverengi gözlü ebeveynin her iki aleli de kahverengiyse, bebek genlerinde bir mavi alel taşımakla beraber gözleri büyük olasılıkla kahverengi oluyor.
Hem anne hem baba kahverengi gözlüyse

Bu durumda, her ebeveyn ya iki kahverengi ya da bir kahverengi, bir de diğer bir renk (mavi, yeşil vs) alel taşıyor. Her iki ebeveynde de kahverengi alelden ikişer kopya bulunuyorsa, bebeğin mavi ya da yeşil gözlü olma olasılığı hemen hemen yok gibi. Ebeveynlerden birinde alelerin her ikisi de kahverengi, diğerinde alerlerden biri kahverengi diğeri diğeri mavi ya da yeşilse, bebek bu renk alelleri genlerinde taşısa bile kahverengi baskın olduğundan gözleri kahverengi oluyor... Anne baba kahverengi gözlere sahip olup da bebeğin mavi gözlü olabilmesi için, her iki ebeveynin de bir kahverengi bir de mavi alel taşıması gerekiyor. Eğer bebek genlerinde annesinden ve babasından aldığı bu mavi aleli taşıyorsa mavi gözlü oluyor. Böyle bir durumda her bebek için mavi gözlü olma olasılığı yüzde 25.

Son düzenleme:
canım günaydın. Ne zamandır yoksun. Ama epey gezmişsin kursa başlamanda ne iyi olmuş.
Daha iyisindir umarım

evet canım gezmeye başladım tam tatil yaptım ama çok iyi geldi uzun zamndır görmediğim arkadaşlarımı gördüm.kursumda başladı sıkılmaya vakit kalmadı bişeylerle uğraşıyorum bakalım sonrasını zamn gösterecek.

merhaba canım senelik izne ayrıldın galiba tatilin keyfini çıkar insanın evinde zamn geçirmesi eviyle uğraşması güzel bişe

Nektarcım anladım gibi. herkesin genlerinde göz rengini belirleyen iki adet alel oluşuyormuş mesela kendi annem be babamdan örnek vereyim
annem ve babamda kahverengi geni var ama ikinci genlerinde mavi yada yeşil gözlülükte var buda onların ailesinden gelen bir gen. benim gözlerimin renkli olma olasılığı %25 miş

kendi çocuğum için bakıyorum benim ilk alelim renkli eşimin kahverengi ama eşimin ikinci aleli renkli olabilir çünkü babasıda renkli gözlü ama yinede oran %50

sen ve eşin renkli gözlüsünüz ama sizdede oran %75 olmalı

göz renginden bahsetmişiniz....

benim göz rengim küçükken siyahtı ,şimdi çok koyu kahveye döndü
eşimde kahve...

kaynanamın ve kaynımın yeşil, k.pederimin mavi

çok karışık bu olaylar yaa, hiç anlamıyorum.. kız kardeşim kahve gözlü, annem mavi, eşi de masmavi böyle acaip bir renk ama kızı kahve gözlü işte karmaşık yanisi..
ben de diyorum bizim bebek kahve de olabilir diye, ama eşim aslaaaa diyor böyle üzerine basa basa ve arkadaşım da mümkün değil demişti tartışmışlardı benle amann benim için hiç önemli değil ki, kara gözlü beyaz tenli bebiklere bayılırım ben şahsen
en önemlisi hepimizin bebişlerinin gözleri sağlıklı olsun da gerisi hiç hiç önemli değil benim için şahsen

Son düzenleme:
Dilşad için % 25 çünkü onların ilk geni kahverengi ama ikinci genlerinde mavilik vardır kaynı renkli gözlü olduğu için..

zuzum benim de gözüm siyahtan, kahveye dönmüş. keşke hep siyah kalsaymış diyorum ben hep. eşimin ve annemin gözleri ela. büyük ihtimalle bizim bebiş kahverengi gözlü olur ama inşallah göz yapısı babasına çeker. eşimin göz yapısı benimkinden güzel. hem de kirpikleri uzun uzun

tabi canım herşeyden önce sağlık en başta geliyor ama yinede sende o olasılık çok fazla kesinlikle renkli göz olacak bencede.

eşimin doğum gününe geri sayım o elfim, unutmiyım süpriz yapıcam inş.. pasta, hediye felan..

bende eşime u.s. polodan istediği trikolardan alıcam 3 tanesi 100 tl di. onları istiyorum diyor.

şu şehirfırsatları gibi yerlerdende bir yer arıyorum şöyle güzel yemek yiyebileceğimiz bi yer..

göz renginden bahsetmişiniz....

benim göz rengim küçükken siyahtı ,şimdi çok koyu kahveye döndü
eşimde kahve...

kaynanamın ve kaynımın yeşil, k.pederimin mavi

benimkisiler de maviydi böyle bayaa bi süre ama yeşile döndüler sabitlendi şimdi
ay biz tuhafız yaa, ben yeşil, kız kardeşim kahve, erkek kardeşim ela.. bu göz rengi alel malel anlamam ben tuhaf
misal bak zuzuların da annesi babası renkli, eşi kahve olmuş..bizimki de olur ne yanii :18:

benim ve eşimin ailesinde hiç renkli göz yok kahve ya da siyah
benim bebişin %100 olasılıkla mavi yada yeşil olmayacak
olur belki canım, ela olur belkim sizin tarafa çeker

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…