Hastalık, aşılı olmayan insanlara steril olmayan şartlarda yapılan müdahalelerden (uygunsuz koşullarda yapılan doğum, kürtaj, ameliyatlar, enjeksiyonlar) veya toprakla (düşerek yaralanma gibi), dış ortamda bulunan metallerle (trafik kazaları, çivi batması gibi), ya da diğer maddelerle (kıymık batması gibi) yaralanma sonucu direkt temasla bakterinin kana geçerek çoğalması sonucu oluşur.
Gelişmemiş ülkelerde göbek bağının uygun olmayan şartlarda kesilmesi (taş, steril olmayan bıçak veya jilet gibi aletlerle) sonucu oluşan yenidoğan tetanozu, yenidoğan ölümleri arasında üst sıralarda yeralır.
Yenidoğan bir bebek aşılı olan annesinden aldığı antikorlarla (bağışıklığı sağlayan protein yapılı maddeler) hastalığa yakalanmaktan korunur. Bu yüzden yeni doğmuş bir bebeğin hastalığa yakalanmaması, annesinin hastalığa karşı bağışık olmasına bağlıdır.
Her ne kadar doğum yapacağınız yerin steril olacağından emin olsanız da, ekstra bir önlem olarak gebelikte bu rapelin yapılmasında fayda vardır. Rapel gebeliğin herhangi bir döneminde uygulanabilmesine karşın (toksoid adı verilen tetanoz aşısı, içinde canlı bakteri bulundurmaz), kural olarak ilaç uygulamaları mümkün olduğunca bebeğin organ gelişiminin tamamlanmış kabul edildiği birinci trimester (ilk üç aylık dönem) sonuna ertelenmektedir.
Ülkemizde sağlık ocaklarında tetanoz aşısı 20. gebelik haftasını tamamlamış olan anne adaylarına ücretsiz olarak sağlanır. .......(ALINTIDIR).....
evet 20. hafta sonrasıymış...
arkadaşlar 5 saat önce vuruldum 22 haftalık hamileyım olması gerektıgıne ınanıyorum çünkü bebegede bagısıklık kazandırıyo ıkı doz ası olcam 1.oldum 5 saat önce subatın 21inde olucam hafif kolumda agrı var okadar
selam kızlar.siz siz olun aşı kartlarınızı kaybetmeyin.ben ilk doğumumda olmuştum aşılarımı.sanırım son dozu olmamıştım.eminde değilim.hemşire aşı kartımı sordu.aşılarımın hepsi bittiyse bu hamileliğimde tekrar aşı olmama gerek yokmuş.tabi ben bulamadım o yüzden tekrar başladık aşılara.geçen ay bir tane oldum.ayın 31 de bir daha olucam.öylede bi yakıyo ki anlatamam.iki gün ağrısı geçmedi.
Ben de vurulmaya karar verdim...Ama beni martta çağırdılar, olmazsa haftaya gidip tekrar soracağım..20.hafta geçince vuruluyormuş herkes diye..
tamam canım haber veririm ben sana.bu arada aşı olduktan sonra ağrı için daha önce demiştim ama tekrarlayayım, kolonyayı dolaba koyun soğusun sonra pamuğa yada aynı görevi görecek bişeye döküp ağrıyan yere koyun çok iyi gelecektir...Arayınca burdan yazsana, ben de kayıt oldum sağlık ocağına ama bana martın 15 inde gel dediler...
Senle günümüz aynı gidiyor, hiç olmazsa ne zaman aradıklarını öğrenirim ben de...
bana 4 aylıkken gel dedıler ama ben bugun gittim ilk hamile kaldıgımda aramıslardı benı asıya cagırmadılar kendım gıttım ben dedım ama herkez 20 hafta gecınce vuruluomus neden 4. ayda gel dedınız dıye sordum farketmez hamileligin ilk 3 ay gecsınde önemlı deıl dedı dr
tamam canım haber veririm ben sana.bu arada aşı olduktan sonra ağrı için daha önce demiştim ama tekrarlayayım, kolonyayı dolaba koyun soğusun sonra pamuğa yada aynı görevi görecek bişeye döküp ağrıyan yere koyun çok iyi gelecektir...
Belki de bana da bu önemli değil diyenlerden biri denk geldi, martın 15 inde gel vuralım dedi çünkü..
Teşekkürler bilgilendirdiğin için....
ya kızlar bişi sorucam.çalışan bayanlar:süt izni ilk 4 ay 3 saate çıkarılmış.acaba sadece memurlara mı? özel sektör faydalanabilecek mi bilgisi olan var mı?
cnm senin bebek kaç haftalık?
rica ederim cnm. evt aşı kolda ağrı ve yanma yapıyomuş bunu da duydum . ama minik meleğim cennet kokulum için değmezmi teyzeleri yaaen son ilkokul 5 te vurmuşlardı diye hatırlıyorum evt yaptırmaya karar vermiş bulunmaktayım,,,kızım için,,,
Valla bilmiyorum ben ama özel sektör uygulamaz ki, büyük ihtimal memurların işine yarar sadece...
kanun çıkmış ama hep kadın memur diye bahsediyo.biz insan değil miyiz yaaaa...
19+4 olduk bugün...
istersen benim gibi bir iki hafta sonra yaptır sonucta olacaksın istıyosan 2 haftadan bişi olmaz tabi sen bilirsin
allah yardım etsin ya senin işin de zormuş.ben yatıp kalkıp işverene dua edeyim tüm haklarımızı veriyorlar sağolsunlar.Bacım biz insanız da patronlar insafsız....Bak ben bu saat oldu hala çalışıyorum....süt izni desem, adamlar pompa alır hediye olarak garanti...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?