2011 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

günaydın annecikler, nasılsınız? benim bebişimde tam 2 aylık oldu... bu gece emzirmek için uyanamadım :2: saatım çaldı galiba ben duymadım.. gece 23de yatırdım kızımı, benimde işlerim vardı, onları hallettim sonra yattım... sabah bi uyandım saat 06:00 bebişim hala mışıl mışıl uyuyordu... ama kendimi çok suçladım... 7 saattir bebeğim aç kaldı diye göğüslerimde şişmiş, taş gibi olmuş, ilk defa böyle oldular

benim bebişimde artık yan dönüyor bide kendi etrafında dönüyor yani dikey koyuyorum, yatay buluyorum

Daha erken ama rast geldim okudum paylaşayım dedim bi röportaj

Çocukluğumda iştahsızdım, iştahsız olduğum için de iştah acıcı her yolu deniyorlardı. Ve şimdi ben de aynı durumdayım. Ela “Acıktım” dediğinde dünyanın en mutlu kadını ben oluyorum. Ve doktoru her seferinde “Kilosu gayet iyi” dese de kızım bana zayıf geliyor. Geçenlerde bir arkadaşımla buluşup kızlarımızı yemeğe çıkardık. O “Yeme, artık yeter” diyor kızına, ben de “Annecim hadi ağzındaki lokmayı çiğne, şimdi yut” diyorum... Bir çocuğa yeme deyip, önünden yemeği çekmek mi zor, yoksa tersi mi? Bilemiyorum. Geçenlerde Türkiye’deki çocuklarda artan obezite oranına dikkat çeken haberleri gördükten sonra bir uzmanla bu konuyu konuşmaya karar verdim. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan ve Diyetisyen Sanem Apa’yla sohbet ettik. İnanın bu sorun yalnızca ailelerin önlem almasıyla çözülmez.

* Obezite tehlikesi anne karnında mı başlar? Bir annenin gebeliğinde çok kilo alması, bebeğin normalden kilolu doğması ne kadar etkili?

Çocuk anne karnına düşmesinden itibaren çocuğun sağlığıyla ilgili her şey başlar. Annenin beslenmesiyle çocuklardaki obezitenin bağlantısı vardır. En önemlisi annede şeker hastalığı var mı? Ve en önemlisi de açık şeker hastalığı değil, anne de gizli şekerin olup olmadığı. Genelde gizli şeker hamil
Mamalarla beslenen çocukların obez olma tehlikesi yüksek

* Emzirme önemli. Anne sütüyle büyüyen çocukların obez olma tehlikesi daha düşük...

Evet, anne sütü çok önemli. 6 ay kesinlikle yalnızca anne sütü almalı çocuklar. Mamalarla beslenen çocuklarda obezite riski var. Anne sütünde koruyucu özellikler asla hazır mamalardaki gibi değil. Anne sütü çok üstün. Anne sütünün yerini hiçbir şey alamaz. Yapılan mama reklamlarına inanmamalı anneler.

* Bu da tüm araştırmalarda karşımıza çıkıyor...

Evet, yapılan tüm araştırmalar da bunu gösteriyor. Çünkü anne sütünün kullanılabilirliği çok yüksek.
Mamalarda durum böyle değil. Mamaları depoluyor çocuklar.

Emziği şekerli suya ve bala batırmak çok yanlış

* Herkes emziremiyor, ne yapacak emziremeyen anneler?

Öncelikle emzirmeyi amaçlayacaklar, üşenmeyecekler, kolaya kaçmayacaklar. Her annenin sütü olur. Olur da bir sağlık nedeniyle süt sorunu yaaşanıyorsa, bundan sonra atılacak adımlar doktorla birlikte olmalı. Doktorun söylediklerinin dışına çıkılmamalı. Doktorun verdiklerinin dışına çıkılmamalı. Bizim zamanımızda bunlar veriliyordu denmemeli. Tereyağı veriliyor...

* Mamalara tereyağı katanlar var...

Evet, ne yazık ki bunlar yanlış.

* Aklıma hemen gelen bir yanlış var. Emzikleri şekerli suya ve bala batıranlar var. Çocuklar güzel uyusun diye...

Bu da çok yanlış. Az bilgiyle hareket ediliyor. Her şeyi bilmek imkansız. Bilenlerin dediklerine güvenilmeli. İlk 6 ay anne sütü yeterliyse çocuğun başka bir gıda almasına gerek yoktur. Obeziteyi etkileyen duygusal faktörler de var. Anne baba, aile ortamının sağlıklı olması, okuldaki başarısızlık... Ailedeki sorunlar çocuğa farklı yansıyor. Mutsuzluk yeme alışkanlıklarını değiştiriyor.

Çocuğunuz önüne koyduğunuz her yemeği yemeli

* Çocuklar çok yemek seçiyor. Bunun önüne nasıl geçilmeli?

Çocuğun önüne koyduğunuzu yemeli, onu yemiyorsa o öğün atlanabilir. Bizde “Aman çocuğun sevdiği yemekleri yedirelim” deniliyor. Besin değeri yüksek bir yemekten vazgeçilip, besin değeri yüksek olmayan, hatta zararlı olabilecek yiyecekler veriliyor. Aileler duygusal kararlar verebiliyor.

* Bir çocuk kaç yaşında çikolatayı tatmalı, tatlı yemeli?

Tatlılar ne yazık ki çok tüketiliyor. Damak tadımız da tatlıya yatkındır. En büyük problem de ekşi tadı çocuklara sevdirememektir. Ne kadar geç verilirse o kadar iyi...

* Ekişiyi seviyor aslında bebekler, limon yalarlar.

Bebekken yakınlar ama bir şekilde bu değişiyor. Tatlıya karşı eğilim oluyor. Eğilim sırasında biz “Eti yemedi ama pasta yedi” dersek bu yanlış. Kremalı tatlı vererek çocuğa en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Obezite hastlarının tümünün damak tadları tatlıya yöneliktir. Bu da çocukluktan gelir. Ekşiyi sevmezler. Ekişiyi seviyorsa bir çocuk obez olmaz. Ekşi seven ekşi yer. C vitamininden yüksek beslenir, metabolizmaları hızlı çalışır. Tatlılar yedikçe yedirir, kalorisi yüksektir. Çocuk hekimlerinin önerdikleri dozlarda tatlı tüketilmeli. Alın çocuğunuzun ağzına limon damlatın demiyorum. Siz ne zaman çocuğunuza meyve suyu denettiniz?

* Emzirirken 4.5 aydan sonra günde yarım bardak meyve suyu verdim.

Bu doğru. Ama bunu yaparken meyvelerin içine şeker koyanlar oluyor, bu çok yanlış.

* Şeftalili, limonlu çaylar içmeli mi çocuklar?

O çayların da şeker oranı kolalar kadar. Şeker yemekten hiçbir farkı yok.

* Peki süt dışında ne içecekler?

Yüzde 100 meyve suları var ve bunlar çok sağlıklı. Ayran, orman meyveli ve çilekli kefirler de içilebilir.
Ama çocukların bence en zevkle içecekleri yüzde 100 meyve suları. Limonatalar da çok şekerli. Şekersizleri de çocuklar için uygun değil.

Sütü çocuğa sade içirin ve günlük süt tüketin

* Süt içen çocuklarda kilo problemi olmuyor deniliyor, doğru mu? Anne sütünden değil inek sütünden bahsediyorum...

Ziya Mocan: İnek sütü tüketimi Türkiye’de çok düşük. Mutlaka artmalı. Çocuklar normal süt içmeli. Bu bilgi de doğru, süt besleyici ve doyurucu. Bir bardak sütü akşamları içmek gerekiyor. Süt içen insan fazla acıkmaz. Sütü sade içmek lazım. Günlük sütün içilmesini tavsiye ederim. Ayrıca kefir de içilmeli. Çok yararlı.

* Asitli içecekler de aynı şekilde sakıncalı...

Kesinlikle, şekerli ve asitli içecekler asla çocuklara verilmemeli.

Diyetisyen Sanem Apa: Çocuğunuza patates kızartması yerine salata, ev hamburgeri verebilirsiniz

* Tatlılardan çocukları uzak tutmak gerektiğinden bahsettik, hiç mi tatlı yemeyecek çocuklar?

Emziği bala batırmakla başlıyor hata. Tatlıyı çok geç vermeli aileler. Şeker ve çikolata çok geç verilmeli. Ben kuru meyveleri öneriyorum. Çeşit çeşit kuru meyveler var.

Niye annelerin en kötüsü olasın, sen elindn geleni yapmaya çalışıyorsun.. Uykusuzluk çok zor hakikaten, yorgun olman bir yana, insanı tahammülsüzleştiriyor, ben bugün uykusuzum mesela, çok enerjim yok, normalde neşeli neşeli konuşurdum Defne'yle, bugün normalden az konuşuyorm farkındayım.. Sen kaç gündür yorgunsun, normal tabii.. Bir de bebişler ağlarkn insan sesini duyurmak için bağırmak gereği duyuyor.. Ben böyle çok tahammülsüz olduğumda akşam hemen eşime veriyorum bebeği.. Ertesi güne biraz özlemiş olayım da tahammülüm artsın diye.

Bu arada bugün eşime sinirliyim biraz, galiba biraz da ondan enerjisizim. Üff. Bunlar kocama

Dün saçıma çam terebntin sürsem ne olur diye sormuştum, tamamen boşluktan iş olsun diye. Bugün bir baktım banyoda, bir avuç saç döküldü. Doğumdan sonra çok dökülür diyorlardı da ben de benim dökülmedi diye seviniyordum. Kendi kendine nazar değmede üstüne olmayanlar kimdi, beni de ekleyn gruba

sende gene bir çaba var ben aynaya bakınca sinirlenşiyor ve bir daha bakmıyorum:) tombul oldum yaa
bu ne hız maşallahh..
arekadaşlar uykuya dalma sorunu olanları kıyafetlerinin üstünden ince battaniyeleri ila kundaklayın süper geliyor
selam kızlara..bebişler nasıl
biz ortakulak iltihabı olmuşuz malesef..ondan ağlama krizine giriyormuş kuzum..gazlı bebişlere dikkat edin kızlar her ağlama gazdan olmuyor
geçmiş olsun öncelikle, her ağladığında sab simplex veriyordum neredeyse bir aralar. Yani çocuğun başka derdi olsa anlamıycaz gazdır , bu nasıl olsa kolik diyee off offf

Bayanlar bebeğim tam 60 günlük ,bugün hiç kaka yapmadı.Birkaç gündür günde 2 kere yapıyor.Sizlerde durum nasıl?Normal olanı günde kaç kez yapmasıdır?
Ya kaka yapsalar dert bize yapmasalar dert, Allah yardımcımız olsun , normal korkma!!
bebekleriniz gündekaç kez kaka yapıyor diye sormuştum;ama kimse cevap vermemiş.Bir günde kaç kez kaka yapmaları normaldir.Lütfen cevaplar mısınız.Bugün hiç yapmadı,endişeleniyorum.
sadece anne sütü alıyorsa korkma, ama fitilden önce istersen zeytinyağı ver bir kaşık.. AA çok önemli birşey arkadaşlar kabızlık sorunu için 50 cc filan temiz içme suyu kaynatın, ılık olunca verin iyi geliyormuş!! Yada anne sütü almıyor mama içiyorsa mamasını biraz sulu yapın bir iki kez
kusmasınlarrrr!! kusma nöbeti yoruyor beni kustumu kusuyor mu ?? Allah ım sen koru bebeklerminizi
Allah bağışların , sanırım en iyisi aptamil ben aptamil 1 veriyorum .
Emzik kullanmanı öneririm , iyi geliyor. Nuk kaucuk benimki emzik almıyan bebekler bile alıyormuş . Aslında kaucuk önermiyorlarmıs ama olsun ben memnunum şimdilik

Hepimizin başına geliyor, üzülme tabiki iyi anneleriz!! Öp kokla , affeder o seni...

slm kızlar iki sorum var size biri özellikle istanbulda yaşayanlara şimdi iki hafta içinde ablam doğum yapıcak bende şeker görevini üstlendim yarın eminönüne gidicem özellikle tavsiye ettiğiniz bi yer varmı ben hiç bilmiyorum oraları kendim için gidemeiştim bide tam olarak yerni neresiydi boş boş dolaşmayalım ortalıklarda arkadaşımla gidicem o istanbullu ama oda bilmiyo birde bu sorum süt saklama koşullarını iyi bilenlere ben sütümü sağmıyorum ama yarın oralarda emzircek bi yer bulamayabilirim o yüzden tedarikli gitmek istiyorum gğüs kalkanında biriken sütü alayım diyorum mesala bugün biriktirsem genelde 140 160 cc birikiyo sonra onu nasıl saklayabirim termosa koysam soğuk tutuyo yaa sonra ordan biberona döküp ısıtsam olurmu yada bugün buzluğa koysam yarın dışarda kendilğnden erirverceğim zaman sıcak suyla ısıtsam olurmu yada bunların hepsi saçmamı nasıl yapılır hiç bir fikrim yok:26::26::26:

herkese hayırlı cumalar dünyanın engüzel hediyesi verilmiş olan anneler gününüz güzel huzurlu mutlu geçsin inşallah yorgunluklar bitsin gitsin baharlar gelsin minik kelebeklerimizle birlikte kırlarda uçalım hep beraber yalnızken oturduğumuz bir sahil kenarındaki banklar kırlardaki ağaç gölgelikleri kıskansın bizleri dünyanın okadar çok gamı kederi üzerimdeki ben yinede mutluyum dünyanın engüzel bebeği benim bebeğim diyorum enmutlu insan benim diyorum bunu sizde sizde söyleyin lütfen kendinize haksızlık etmeyin ve aynanın karşısına geçin ve kendinizi kutlayın bizler evlatları için herşeyden ödün vermiş mükemmel anneleriz

Selam kzılar off uykusuzluk off

özlemcim aüzme kendini canım valla bazende bende söyleniyorum..herşeyin tam ne istiyorsun annecim diye:18na değilde rüzgar'a karşı çok sabısız oldum ve gereksiz bağırıyorum çocuğa..oysaki sadce 4 yaşında..bana çok ihtiya var..denizden vakit kalsa ilgilenebilsem.ama uykusuzluk bi yandan gaz bi yandan hiç kucağımdan düşmüyor ki..uamarım psikolojisini bozmam çocuğumun..

kızlar bebeği yeşil kaka yapan var mı ??
Dereotu suyundan filan mı oldu acaba???

canm benmde dereotunu içtgmde öle olyr kıızmn kakası hatta gecen bezelye yedim bi baktm yeşil yapmş

kızlar sze sorularım war benm yaa
1.artık goğslerimi daha yumşak hssedyrm eskden sertti şimdi sut yok gbi yumşacık ancak gece uzun uyursa sertleşyr emmedgi için.ama emdkten sonra sıkyrm sut gelyr szlernki nasıl :26:
2.bebişlernzi hergun banyo yaptryrmsnz ben bi gun durp bı gun yıkyrm ama acba hergun mu yıkasam dyrm yıkannca ii uyuyyr işimze gelyr dermişim
3.benm kız önceden gundzleri ii uyr geceleri sık uyanrdı ama gndzleri cdden ii uyrdu şimdi öle baknyr emdkten sonra acıwerryr gozelrni 40 ından sonra kudurdu mu acep benm kız şimdi gce 3 4 saat uyr oldu gndz pek uyumaz oldu..

artık değişik sesler çıkaryr kıızm annme cavıldamaya başladı dyr buyuk insan buyuk doktor annem uyurken ses çıkarmasına da o kendni geliştryr o çocukta bi skntı yok dyp duryrdu

biriken sütü doldur biberona koy dolaba, normal bölümüne , sonra giderken at çantana sıcak suyun içinde ısıtırsın. Bu arada şeker için eminönüne gitmene gerek yok bşiktaştada var al ordan gitsin balık pazarı içindeki aktarda , anneannem bjk den almış tazeydi .

1- aynısı bvende de oluyordu ben de merak ediyordum dediin gibi yumuşak ama emdikten sonra da süt var inş sütümüz azalmıyordur...
2- ben hergün yıkıyorum doktor ısrarla hergün yıka diyor su delisi çünkü ve eşim de doktora uydu her akşam hadi yıkamıcakmısın diye başlıyor söylenmeye ben de bazen üşeniyorum yıkaması değilde hazırlıklar uzun sürüyor. doktor gelişimi için özellikle hırıltısı için ve başında konak olmasını engelleyeceği için öneriyor....
3- bence senin bebğin gündüz gece ayrımını yapmış ne güzel şanslısın gece uzun uyuyor
4-benimkide çook güzel tepkiler veriyor konuşmalarımıza yada kendikendine sesler çıkarıyor ki buda olması gerekenmiş
bence herşey gayet yolunda senin için maşallah...

canım saol sadece şeker almıcam ama hastane mevlüt hediyeleri kapı süsü felan o tarz şeyler yani orda çok var diye duydum beişiktaşda varmı çerkezköyde oturuyorum istanbuldan alıp bursaya götürcem iş olsn uğraşcam durcam işte

bir süre sonra güçlendiklerinden göğüsümüzü iyi boşalttıkları için ilk günkü gibi sert olmazmış ama süt azalmışmış merak etmeyin benimde öyle oluyo kalkan kullanıyorum ondan anlıyorum yumuşak olsada çok süt biriiyo bende hergün yıkıyorum mutlaka tekte yıkayabilirim babamız geç gelince ama onunla yıkamayı çok seviyorum çünü kızımız içinde biraz daha büyüyüp farkına vardığı zaman çok özel kıymetli anlar olcak onun için diye düşünüyorum inşallah öyle olur

ooooooooooo süper herkes burda galiba uzun zamandır bu kadar kişi onlıne değildi =))) sevdindirik oldummmm

Hayırlı Cumalaaaaaaaaaaaar =))))

Bugün tam 81 günlük olduk =))

daha öncede sordum cevap alamadım ama alana kadar devam bu konuda ne kadar beceriksiz olduğumu kabul ederek kk da nasıl yeni konu açılıyor bi bilen söylesin ben bulamadım

merhaba arkadaşlar..uzun zamandır sizleri,yaşadıklarınızı okuyarak takip ediyorum ama;yazma fırsatı bulamamıştım..benimde oğluşum mart doğumlu,bi çoğunuzun kafasına takılan sorular benimde başımda yani..sütüm yetiyor mu?niye uyumuyor?niye uyanmıyor bu çocuk?çok uyudu aç kalmaz mı?gibi..çoğunuda eşim soruyor bunların..ben ona göre biraz daha rahatım ama...
bundan sonra fırsat buldukça aranıza katılmak istiyorum..

daha öncede sordum cevap alamadım ama alana kadar devam bu konuda ne kadar beceriksiz olduğumu kabul ederek kk da nasıl yeni konu açılıyor bi bilen söylesin ben bulamadım

hangi böl. açacaksan mesela mart anneleri diyelim mart annelerini tıkla sol üst köşede yeni konu butonu var canım tıklayıp açabilirsin..

o zamannn aramıza hoşgeldiiin =)))))

selam arkadaşlar...

oyyyy herkez yorgun uykusuz ama geçicek bu günler inanın hatırlamıcaz bile
oğlum 10 yaşında oldu ben nasıl geçti o yıllar anlamadım ve bebekken çook ağlardı hiç uyumazdı...ona rağmen oğlumun bebekliğini çok özlüyorum resimlerine bakıyorum acısını şimdi kızımla çıkarıyorum...

oğlumda acemiydim herşeye ağlıyodum resmen depresyonlu günler geçirdim ama hepsi geçti gitti
daha 22yaşındaydım çok acemiydim. şimdi kızımla herşey bambaşka o ağlayınca tv.de mizik kanalı açıp kızçemde kucağımda dans ediyom bi görseniz bu kadın çıldırmış dersiniz hemde seviniyom spor yapıyom diye bütün kilolar gitti. bugün kayın validem geldi maaşallah sana diyo 2 çocukla nasılda herşeyi halledip yoluna koyyon diyo...bende bi bebek yok ki bide oğlum var okula gönderiyom eve geliyo yemek istiyo çocuk...eee ödevleri oluyo yapıyoz oooooo hiç bana vakit yok valla...ona rağmen dimdik ayaktayım tek başımayım akşam eşim 9gibi geliyo onada güzel gözükmek istiyom gündüz paspal kıyafetleri çıkarıp taytımı badimi çekiyom hafif makyajımı yapıyom parfüm sürünüyom...2.çocukta herşey farklı oluyo bilinçli tecrübeli oluyo insan.
kızımın her anının tadını çıkarıyoz eşimle nasılsa büyücek diyoz bu günleri arıcamızı biliyoz...
herkez tadını çıkarsın arkadaşlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…