2011 Mayıs Annelerinin Ek Gıda Serüveni Başlıyoorr :)))

Benim bebişimde 4ay 10günlük bende dr tavsiyesi ile ek gıdalara başladım meyve püresi yoğurt ve sebze çorbası veriyorum

kızlar benim oğlum 4.ayını doldurdu.dün dr.kontrolümüz vardı çalıştığım için ve süt yetersiz olduğu için ek gıdalar geçmemizi önerdi.ama kafama takılan şeyleri size sormak istedim:)
dr.umuz yoğurdu günlük pastorize inek sütünden mayalamamı ve meyvelerin pürelerini vermemi söyledi.Bildiğim kadarıyla inek sütü kansızlık yapıyor o anda aklıma gelmedi dr.a söylemedim.siz yoğurdu neyle yapıyorsunuz bir kaç arkadaş devam sütü demiş ama dr.devam sütüyle yapmana gerek yok dedi.Birde çocuk direk püre yiyebilecekmi önce meyvelerin suyu değilmi kafam çok karıştı en kısa zamanda dr.umuzu değiştirmem lazım sanırım

bebeğim bugün tam 4 aylık malesef sütüm ona yetmio 1 ayda 550gr almış anca ek gıdalara başlıyoruz biz de pirinçli sütlü kaşık mamalarıyla başladık meyve suyu ve meyve püresi de vericem kendimize beslenme programı hazırladık

8:00 anne sütü

11:00 ilk hafta meyve suyu sonraki haftalarda meyve püresi

13:00 kaşık maması

17:00 anne sütü ilerki haftalarda ve sonraki aylarda meyve ya da ikindi kahvaltısı

20:00 kaşık maması

23: anne sütü

gece boyunca anne sütü

bu saatler tam tutmayabilir tabiki ama alışabilirse bu düzene ikimizde rahat ederiz die düşünüorm

öğün aralarında mama ve meyveye başlicamız için çok az miktarda su vermeyi düşünüyorm bi kaç çay kaşığı kadar

tabi ki her fırsatta sonuna kadar anne sütü!...

5. ayına kadar çorba düşünmüyorum şimdilik tabi zaman ne gösterir bilemem

Bizede aynı şekilde pastorize inek sütü dedi doktorumuz... bence içini rahat tut...kullanılacak miktar az zatenn

zehracım hayırlı olsun yeni döneminiz..Ben yoğurt yapımına geçince anne sütünden deniycem..Birde yoğurt kesinlikle günlük yapın ddeniyo..Çünkü bekledikkçe asit oranı artıyomuş ve sindirim sistemine uygun değilmiş bebeklerimizin..Meyveyide bende suyundan değil direkt püre vermeyi düşünüyorum..Benim kzızm 2 gün sonra 5 i bitirecek ekimin ilk haftası ek gıdaya geçicem..

Sebze püresi tarifi:

1.HAFTA:

1 küçük boy havuç ve 1 küçük boy patates, temiz suyla yıkanıp kabukları soyulduktan sonra bıçakla doğranıp 2 bardak içme suyuyla yarım saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir.Pişen sebzenin suyu bir kaba alınır, 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır. Başlangıçta bebeğe öğle öğününde 3-5 çay kaşığı vermek yeterlidir. Öğün anne sütü ile tamamlanır. Burada amaç bebeği sebze çorbası ile doyurmak değil sadece tattırmaktır.

2.HAFTA

3 bardak su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç yaklaşık bir saat süreyle, bir bardak su kalana kadar ağzı kapalı kapta ğişirilir. Tel süzgeçten, tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Az miktarda bebeğe verilir. Yine amaç doyurmak değil tattırmaktır.

3.HAFTA

3 bardak su, 1 büyük boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç ile 3-4 yaprak maydanoz, mevsimine göre çeyrek kabak ya da çeyrek kerevizle birlikte 1 tatlı kaşığı dolusu dondurulmuş ya da taze bezelye 1 saat süreyle ağzı kapalı kapta pişirilir. Süzgeçten geçirilerek elde edilen sebze püresine 1 çay kaşığı buğday irmiği ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir. Bebeğe verilecek miktar artık arttırılabilir, yarım kepçe kadar verilebilir.

4.HAFTA
Sebze püresine irmikle beraber bir çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilir.

5. HAFTA
Sebze püresine kıyma, taze fasülye ve ıspanak da konmalıdır. Bebek kıymalı sebze mamasını 1-2 kepçe dolusu yemelidir.

meyveden sonra bu hafta oğlum yoğurtla tanıştı ama pek yemiyormuş...en fazla 3-4 kaşık alıyormuş... yoğurdu evde mayalıyoruz. ilk yaptığım yoğurtta keçi süttü kullanmıştım anne sütüne en yakın olduğu için belki keçi sütünden dolayı sevmemiştir yoğurdu dedim ama bugün inek sütünden yapıp verilen yoğurduda yememiş... oğluşuma nasıl sevdireceğim ben yoğurdu?...siz nasıl yaptınız?

Merhaba, Ben yogurdu Aptamil mama ile mayalıyorum harika oluyor..İçinede pekmez katıyorum oglum afiyetle yiyor...Bazende bebe bisküvisi katıyorum bayılıyor...Dilerseseniz içine meyve püresi yapıp koyabilirsiniz..

Son düzenleme:
yarasın yiğit efemize eskaycımm..Pekmez tadlandırır yoğurdu ama demir ihtiyacını karşılamaz..pekmezi süt ürünleriyle önermiyolar..bide sen ek gıdalara neden erken başladın?? yoğurdu 6 aydan sonra öneriyolar çünkü..

ben yoğurdu günlük kendi sütümle yapıcam,probiyotik yoğurtla mayalıycam...

bebeğe yoğurt nasıl mayalıyorsunuz bende mama ile mayalamayı düşünüyorum okuduklarımdan sonra ama ben hala başlamadım tam olarak sadece tattırıyorum doktor bi dahaki kontrollde başlarsın şimdi tattır dedi bi hoşuna gidiyor obur olcek herhal...:)

Dün oğluşumun yoğurduna çeyrek armut rendesi koydum...bu kez 3-4 kaşık zorla yedi.. bakalım...alışacak ama nasıl
zaten haftasonu burnu aktığı ve öksirdiği içinde pek zorlamak istemedim...Hasta hasta bir de ben üzmeyeyim dedim oğluşumu...

selam kızlar

Dilek teşekkürlr

bilgileri paylaşan arkadaşlar teşekkürler
ben yoğrdu yediğimiz yourt kullanarak içine meyve püresi kleyerek verdim sade hiç vermedim. armut, şeftali, erik üçünüde yedi 2-3 tk bir kezde hippin kayısı püresini verdim sanki bunu daha çok beğendi gibi :)
sebze çorbasıda patates, kabak havuç üçlüsünden verdim pirinç ekleyerek 2-3 tk ayrıca 1 bir kezde kemik suyuyla yaptım onuda reddetmedi

evde yoğrt yapımına ne zaman geçerim bilmiyorum 19 ekimde dr rand var ve aşımız var dru ne diycek bakalım

bugn kızım doğalı tam 5 ay oldu 6.ayımıza bgn girdik. ek gıdaya meyve sularınla başladım.sonra çorba yapmaya başladım.çorbamın içinde patates,havuç,kabak,taze fasulye,silme 1tatlı kaşığı irmik,silme 1 tatlı kaşığı kırık pirinç,silme 1 tatlı kaşığı baharatsız tarhana (annem sadece kızım için yaptı) her zaman bunlar oluyor kimi zaman içinden 1-2tanesi olmuyor çıkartıyorum(kabak ve t.faslye).içine yedirirken 1çay kaşığı zeytinyağı ve kızım o tadı beğenmediği için şeftali rendeliyorum.sizce olurmu böyle çorba verebilirmiyim

merhaba canım..çorbanın içinemi şeftalimi rendeliyosun anlamadım ???
Birde yerinde olsam tarhanayı tek başına ayrı çorba yaparım,hem bebeğede çeşit olur...

Maşallah enes beyimize...Canım dr. ne derse burdada paylaşırsan sevinirimm...

bencede tarhanayı tekbaşına yaparsan daha iyi olur ama sizin için daha çok erken 8.aydan önce önermiyor drlar içinde un var maya var ve daha bissürüşey var içeriği bebeğe ağır geldiğinden önermiyorlar. benim bebeğim buayın 12sin de 7 aylık olacak geçen ayki kontrolümüzde 6aylıkken 9300gr dı. dr da gayet güzel kilo aldığını söyledi ben sadece sebze verdim herzaman mamalarına pirinç ve irmik eklemedim pişirip içine zeytinyağı koyup verdim sonra 4e doğru yoğurt ve şeftaliyi karıştırıp verdim akşam öğününde ise 18 ve 20:00 arası muhallebi yaptım pirinç unuyla.
sevmiyorsa aldatarak vermeyi dene :) ben oyuncağıyla aldatıyorum hiçte sorun yaşamadım :)

bence başlarken sebzeleri teker teker eklemek gerekiyor. 3-4 gün arayla. birde bizim doktorumuzun vediği listede o sebzeleri haşlayıp süzgecten geçirdikten sonra posayı atıp geri kalan suya zeytin yağı az pekmez ekleyip 5 dakika daha kaynatın yazıyodu.tabi ilk etapta. yavaş yavaş o kıvam koyulaşacak. bencede tarhana erken ve bebek te olsa ağız tadı açısından şeftaliyi yoğurduna falan karıştırabilirsin.

selam
dün kemik suyuna 1 küçük kereviz ve havuç ekleyerek kaynattım rondodan geçirip verdim hayır demedi 1 kasey versem yerdi herhalde sadece 4 tatlı kaşığı verdim.

kemik suyuda çözmedi kabızlığını

ellerine sağlık dilek çok ama çok güzel şeyler öğrendim şuana kadar sizlerden..

bende 2 gündür sebze çorbası veriyorum öğlenleri havuç+patates+ pirinç buğün içine kabak koydum çok az tabi kızım maşallah yiyor şuana kadar yememzlik yapmadı ...

kızlar size sormak istediğim bişey var aptamil sütlü pirinçliyi aldım muhallebi yani kaşık maması bu oluyor demi???? arada kafayı yicem sanıyorm çok paniğim iyi bakamıcam diye ..... peki bu sütlü pirinçli pirinç unumu yani aptamilin pirinç unu bumu yoksa ayrıca arı mamanınkinimi alayım gerçi 1 kez verdim bayıla bayıla yedi akşam 7 gibiydi ..bu sütlü pirinçliyi sadece akşamlarımı vereyim yoksa gündüz öğlen mi günde 1 kez vermek istiyorum.. 3 gündür sütüm müthiç azaldı kızım doymayınca çok sinirleniyor ağlıyor mecburen başlıcam.. akşam öğünlerinde saat 8-9 gibi başka ne önerirsiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…