kizlar merhabalar nasilsiniz iyimisiniz.....
benim birhaftadan beri adet sancilarim var, karnima belime agrilar giriyo ama hafif, uzaninca geciyo. dünden beride karnimin alt kismi cokkk agriyo yürüyünce sanki karnimin alti kopacak gibi agriyor, sizdede varmi böyle bir agri hatta bugün karnim sanki asagi inmis gibime geldi yada ben yaniliyorum..... bilmiyorum sizlerde durumlar nasil ??
Her ne kadar henüz tam anlamıyla yaz mevsimi gelmemiş olsa da biz bir yaz klasiği olan “İsilik” lerden bahsedelim istiyoruz. Yaz mevsiminde doğum yapanlara “Aaa ne güzel yaz bebeği” derler. Siz gelin bir de onu annesine sorun. Anneler, bu yazın doğan bebekle ne yapacağını şaşırır. Giydirse isilik olur, ince giydirse acaba bu yenidoğan üşür mü?
Bütün bunları sizin için araştırdık. Ve danışmanımız Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kılıçaslan‘a danıştık.
Size ve bebeğinize rahat bir yaz dileriz…
İsilik nedir ?İsilik sıcaktan ya da fazla terlemekten, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. İsilik, ter bezlerinin aşırı çalışması ve cildin kapalı kalmasıyla oluşur ve cildin dışına atılamayan ter salgısı ciltte kabarcıklanma, kızarıklık ve batma hissiyle de isilik tablosunu meydana getirir.
Özellikle göğüste ve karın üzerinde, çoğu kez şiddetli kaşıntıyla kendini gösterir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir.
Çeşitli şekillerde olabilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir.
İsilik tablosu bir iki günde başlar, önlem alınmazsa hızla yayılmaya ve cildin üst tabakasının açılmasıyla yaraya yol açar. Üç gün içinde tablo şiddetlenebilir. Tedavinin başlamasıyla önerilere de dikkat edilirse ve özellikle nemden kaçınılırsa bir- iki haftada rahatlama başlar.
Nasıl önlenir ?
Bebeği hergün ılık suyla yıkayın.
Gün aşırı ise cildini kurutmayan sabun ile yıkayabilirsiniz. Banyodan sonra ise yoğun kıvamlı olmayan, su bazlı nemlendiriciyi çok ince bir tabaka olmak koşuluyla uygulayabilirsiniz.
Bezini sık sık değiştirin. Değişim sırasında birkaç dakika bebeğin altını açık bırakarak pişik için de önlem almış olursunuz. Tekrar bezlemeden önce bebeğin bez bölgesini kuruladığınızdan emin olun.
Bel lastiği sıkı olan naylon kilot giydirmeyin.
Yaz (Haziran-Ağustos) aylarında doğmuş bebekler isilikten nasıl korunur?
Bebeklerin ter bezi kanalları tam gelişmediğinden (özellikle ilk birkaç ayda) çok daha kolay isilik olurlar. Dr. Sibel Kılıçaslan’a göre tam da yaz ayında doğmuş bebekleri isilikten koruma yolları şu şekildedir; ”Yazın doğmuş bebekleri isilikten korumak için mutlaka ev ve harici ortamın nem oranını ayarlamalı ve ona göre giydirmeliyiz. Biliyorsunuz nem oranının yüksek olduğu yerlerde ne kadar odalar havalandırılsa bile, yine de sıcaklık ve nem azaltılamaz. Bu durumda uygun ısıya ayarlanmak kaydıyla klima çalıştırmaktan çekinmemeliyiz. Günlük kıyafetler ter emebilir cinsten, en ince penyelerden olmalı. Mutlaka gerekirse günde 2 kez duş aldırılmalı ve mümkün olduğunca duru suyla yapılmalı, şampuan ve sabun kullanmamalıdır.”
Nasıl Tedavi Edilir?
İsiliğin tedavisinde hangi evrede olduğu önemlidir. Başlangıç evresinde ise sık sık banyo yaptırmak, zaman zaman hafif serin bir ortamda bulunmak, gün içinde gazlı bez ya da tülbent ıslatılarak yapılan ıslak pansumanlar, hatta ince ve açık renk kıyafetler giydirmek bile sıkıntıyı giderir. Durum ilerlemeye başlarsa yani batma hissi, içi iltihaplı gibi görünen kabartılar ve kaşınmalar eklenirse kaşıntı giderici tabletler, çok düşük etkili kortikosteroidli losyonlar hekim kontrolünde kullanılabiliyor. Bazen de isiliğe, bakteri ve mantarlar eklenebiliyor. O zaman
tablo birden şiddetleniyor ve hızla yayılarak dayanılmaz kaşıntılara neden oluyor. Hekim tarafından ikincil enfeksiyon tanısı konursa, mantar ilaçları ya da antibiyotikler faydalı olabiliyor.
!!!İsilikte bunları yapmayın!!!
Sıcak ve nemli hava/ortamlarda yoğun kıvamlı nemlendiriciler, losyonlar kullanmayın. Bunlar ter bezlerini tıkayarak isiliğe sebep olur.
Kesinlikle isilikli bölgere kolonya uygulamayın.
Sentetik ve dar giysiler giydirmeyin.
Aşırı baharatlı, acılı ve yağlı gıdalar tükettirmeyin.
Doktorunuza danışmadan kortizonlu ya da antibiyotikli krem kullanmayın.
İltihaplanma başladıysa bunların sıkılıp patlatılması şiddetli enfeksiyonlara neden olacağından bu tip bir müdahelede bulunmayın.
geçmiş olsun canım. olmuyor bende öyle bi ağrı. kendini iyi hissetmiyosan doktara git ihmal etme kuzum
yarin kontrolüm var zaten, ama cok ilginc bi agri ya erkenmi gelicek kuzum acaba ?? birde acayip bi sertlik var karnimda gün boyunca hep sertti hala dokunamiyorum böyle cok su icersin hani patlayacak gibi olur ya o sekilde hem agri hem bu sertlik birde ikisi birden ayni gün olunca hareketlerimi kisitladi, bebek oynuyor allahtan yoksa hemen hastaneye giderdim.... garippp bi durum
günaydın kızlar, naparsınız?
canımmmm ayh hadi hayırlı olsun:) bitti haaa, bir hafta da yıllık izin alıyorsun değil mi? izne ayrıldıkca vaktin yaklastıgı nasıl da belli ediyo kendiniherkese gunaydın kızlar bugun iş yerinde son gunum
dun deli gibi etrafımı toplayıp işlerimi devrediyorum bi
sabah giremedim bi dahada bakamadım size
buarada bugun anlamsız bi odemim var her zamankinden
daha fazla sağ elimi yumruk yapamıyorum o derece
herkese gunaydın kızlar bugun iş yerinde son gunum
dun deli gibi etrafımı toplayıp işlerimi devrediyorum bi
sabah giremedim bi dahada bakamadım size
buarada bugun anlamsız bi odemim var her zamankinden
daha fazla sağ elimi yumruk yapamıyorum o derece
canımmmm ayh hadi hayırlı olsun:) bitti haaa, bir hafta da yıllık izin alıyorsun değil mi? izne ayrıldıkca vaktin yaklastıgı nasıl da belli ediyo kendini
Herkese Günaydın
Ben yine iyi uyudum , akşamları eşimle yürüyüş yapıyoruz acaba ondan mı bu benim güzel uykularım :44:
Sizler nasılsınız?
sabah kahvaltı yaparken aklıma geldin , pelinin bugun son günü diye , senin adına çok sevindim canım
benimde 3 haftam kaldı
günaydınlar.ne güzel herkes teker teker izne ayrılıyor.daha benim 3 haftam var.gerçi izne ayrılınca ben evde oturmaktan da sıkılrımçünkü ne bi komşum ne bi akrabam var burda.evde vakit geçiririm artık.hele bebişim olsunda o zaman vakit hemen geçer onla oynar dururum
gunaydın canım cok yoruldum artık ben hergun
sabah 1 saat akşam 1,5 saat yol gidip geliyorum
artık dayanacak gucum kalmadı bide ofis 11.katta
yurus yapmak için asaga iniyorum 11 kat asansorde
insanların abuk sabuk yorumlarından bıktım artık
evimde gitmek totomu biraz daha buyutmek istiyorum
iyiyim pelinim yaaa sadece haftasonunu bekliyorum:)gunaydın canım nasılsın?
bravo valla canım yürüyüşe kalkabiliyorsan, aslında ben de yemeklerden sonra hadi gidelim diyorum ama koltuga uzandım mı bitiyor benim işim, daha mümkün deil kalkamıyorum:26:Herkese Günaydın
Ben yine iyi uyudum , akşamları eşimle yürüyüş yapıyoruz acaba ondan mı bu benim güzel uykularım :44:
Sizler nasılsınız?
sabah kahvaltı yaparken aklıma geldin , pelinin bugun son günü diye , senin adına çok sevindim canım
benimde 3 haftam kaldı
hemmeeen çikolatalı ekmeeeek veya şekerli açık çay, voltran gücünde yiyeceksin sonra tekmelerievet canım 1 hafta yıllık izin alıcam o sekilde
37+1 oluyorum ama bugun zor geldim cok
şişim ya moralim bozuldu bebeginde hareketlerini
hissetmiyorum sabahdan beri
günaydın minecim, ben de 3 haftayı sayıyorum vallahi, hayırlısıyla bir geçseydi zaman, evde yanımda biri olsa sıkılmam da tek başıma ben de duramam gibin geliyorgünaydınlar.ne güzel herkes teker teker izne ayrılıyor.daha benim 3 haftam var.gerçi izne ayrılınca ben evde oturmaktan da sıkılrımçünkü ne bi komşum ne bi akrabam var burda.evde vakit geçiririm artık.hele bebişim olsunda o zaman vakit hemen geçer onla oynar dururum
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?