2012 ekim bebekleri ek gıdaya başlıyor :))

havuçlu da denedim beğenmedi hiç yemiyor. tadını alır almaz öğürüyor, sulu yumuşak denedik. buün tarhana yapıcak babannesi tarhanayı sever inşallah. bi yerlerde tarhana için 7.ayı bekleyin die okumuştum ama annemin hazırladığı tarhana doğal bişey olmaz diye düşündüm. eninarla ıspanak da dolapta bekliyor. onları napsam ki?

kizlarrrr boyle oldum yazdiklarinizi okuyunca

5 aylik cocuga bile neler neler yedirmissiniz biz 6. ayimizi gectik ama biz daha yeni yeni basladik, pacalarim tutustu stres yaptim dersem yeridir :18:

patates puresini yogurtla karistirdik surat eksite eksite bir iki lokma yuttuysa yutmustur...
yayla corbasi verdim nanesiz tuzsuz...pek bi ot oldu tadi behhh onuda hic yemedi pirincleri puskurttu kuzum

azar azar yogurt veriyoruz agzina onu biraz biraz yiyor gibi...4. ayindan sonra meyveli bebek yogurtlariyla baslamistik azar azar corbalarla filan...ama oyle oturup karnini doyurmuyordu...

buarada boyle bir ogun olarak mi veriyorsunuz bunlari? yani ben bunlari verdikten sonra doymuyorki cocuk nasil ogun olarak vereyim?? yemiyor cunku biliyorum deneye deneye olacak ama yemiyor yaaa birde mandalina uzum puresi yedi...

nasil yapsamda sevdirsem yiyecekleri, fikri olannn birde balik vs yiyebiliyorlarmi diye sormustum, cevap vermek isteyen??

Canim benim sagol cevabin icin

Dedigim gibi ilk baslarda 4, aydan sonar meyveli yogurtlara filan baslamistik iste tattirma mahiyetinde…ama simdi sanki tattirmadan fazlasi olmasi gerekiyor gibime geliyor…

Muhallebiyi kendim yapsam nasil yapmam gerekiyor tarifin var mi? buarada benim bebis hala gece 2-3 defa uyaniyor normal bi durummu bu?? Kimse sorsam normal degil diyor…hani 1 gece hic uyanmadan uyudugu 1 ya da 2 dir en fazla..

Tariflerin varsa detaylica yazabilirmisin canim???

Blendır dan geçirince sebzelerin vitamini ölür diyorlar..
Yeşil olanlara bıçak değince daha doğrusu..
Doğru mu bu?

Belki bi fikriniz vardır..

Sebze pürelerinden neleri deniyorsunuz?

canim herkes birsey diyor bu konuda ama ben inanmiyorum buna...soyle birsey var ama mesela sogani filan yemeklerimizde/salatalarimizda kullanacaksak blenderde suyu cok ciktigi icin tadi kaciyor diyorlar...bicakla kesiliyor ezilmiyor bu yuzden tadi yerinde kaliyor diyorlar..bilemiyorum bende baskalarinin yalancisiyim

Sebze pürelerinden neleri deniyorsunuz?

canim onceki msjimda bahsettim ama soyleyim..suana kadar:

patates puresi+yogurt+zeytin yagi
havuc puresi+yogurt+zeytin yagi
pirasa puresi+yogurt+zeytin yagi
uzum+muz+mandalina puresi
uzum+mandalina puresi

mercimek corbasi
yayla corbasi

cayla ezilmis biskuvi verdim...

bundan sonra neler verebilirim onlari dusunuyorum??? :44:

buarada kizlar hazir meyve pureleri filan satiliyor ya??? Onlardan 1 kere aldim ama yemedi oglum…iyikide yememis..curuk carik ne kadar meyve varsa onlardan yapiliyor diye okumustum bir yerde..meyve purelerini kendiniz yapin tavsiyem…

Son düzenleme:
Tontriko;

Sakın stress yapma tatlım sakin ol..
Dr benim ek gıdada isteksiz olduğumu ve en az altı ay birşey vermek istemediğimi fark etti.
Sonra uyardı,dedi ki;

'9 aylık olduğunda herşeyi yiyebilir hale gelmesi gerek'

Bende o zaman telaş yaptım işte,ve dr un dediğini yapmaya karar verdim.
şimdi bizim telaş yaptığımız ve gözden kaçırdığımız durum şu;

Bunlar doyumluk değil,tadımlık tatlım..

Bolcana anne sütü,yada bebek sütü temel gıda biliyorsun..
Değişik değişik tatları denememiz sadece tat duyusunu değiştirmek,alıştırmak.

Eminim bu yazdıklarımın hepsini sende biliyorsun,ama annelik öyle birşey ki,'acaba geç mi kaldım eyvahhh' dedirtiyor insana.
Çünkü bende bunları bildiğim halde bi,bi buçuk ay önce çok telaş yapmıştım.

Yani birşey kaybetmedin vitamin açısından elbet,ama tat olarak biraz hızlandır derim canım.
'Doymadığında sütünden mamasından ilave 'demişti dr.

Farkındayım,yazdıklarım çok klasik şeyler,ama buna ihtiyacın vardı..: )

Sen mesela muhallebiye geç üç beş gün,ayrıca herhangi bi meyve püresi seç kendine..ve bu ikisini bi hafta (yada) aynı gün içinde dene.
Şahsen ben öyle yaptım.
İki besini aynı gün ayrı ayrı verdim.Bi besinle geçmedik..Alerjik gibi bi durum sezseydim şüphelendiğimi kesip anlamak için tek tek verecektim.

Bu iki besinden sonra (atıyorum)

Yoğurt ve sebze püresine geç..Aralarda pekmez,peynir tattır.

En son iki besinden sonra düzenli olarak,sabah kahvaltı,öğlen sebze püresi,akşam üstü yoğurt vs gibi hepsini bi güne sığdır..

Alıştırma süresi için bir ayını böyle dene..

Bu fikirler sadece bi örnek canım,tabi ki en iyisini sen kendin bilirsin...Ben sadece ön ayak olayım dedim
Neyi ne zaman,nasıl vereceğini sen seçeceksin.
Senden istediğim sakin sakin,stres olmadan bebişinle alıştırma dönemine geçmen.
İnan hiç birşey için geç kalmadın..

Muhallebiyi ben;
60 cc suya (daha fazlası çok geliyor kızıma,hatta 50 en normali)bi tatlıu kaşığı dolu dolu irmik koydum ben..
2 veya 3 kaşıkta devam maması..asla şeker koymadım,şekerini mamadan aldı..
Pekmez koyduğumda mamayı koymayıp,irmik ve pekmez denedim..
Pirinç unlu yok denecek kadar az yaptığım..özenmiyorum pirinç ununa..

Bunu yedi yavrum severek..Peynir bile kattım içine bazen..
Şimdi yapmıyorum,kaşık mamalarındayız artık..zaten bunuda alıştırma amaçlı fazla yapmadım.Herhangi bi tarif edinirsem paylaşacağım canım,ama klasik bi tarif benim ki..

Bak asil bu cumlelerin korkuttu beni yaaa 9. aya kadar onca seyi nasil deniycem ben bilemedim…tamam bundan sonra gunde 2 cesit deneticem insaAllah…bi meyve bir sebze cesiti/puresi yeterli olur herhalde???

Bu kasik mamalari sart mi??? Tahilli vs var galiba??? Buarada peynir olarak normal peynir mi veriyorsunuz?? Malum tuzlu filan olur ya???

Ben kendi yaptigim tuzsuz peynirden verebilir miyim??? Hani inek sutunden yapiliyor ya?? Cok tereddut ediyorum boyle seylerde…

Bugun aksama ispanak alayim en iyisi yumurtali ispanak yapayim pure seklinde veririm??!? Olur mu acaba???

Buarada biz normal mamasinada azicik seker sepeliyoruz maalesef…ve suanda oyle alistigi icin oyle iciyor normal mamayi…

Pekmezli muhallebiyi deniycem insaAllah yarin bakalim belki severek yer… :44:

Tatlım çocuğun bu konularda zor bi çocuk değilse,(bunu deneyerek göreceksin)inan tüm gıdalara çar çabuk alışacaktır.
Dr a mercimek çorbasını sorduğumda 'daha erken onlar için,acele etme dedi' sen mercimek çorbası verdim demişsin canım..
Bunu dr a sorup mu verdin?
Bunlara cevap verecektim unutmuşum acele yazarken..
Acaba senin minişe mercimek falan mı dokundu,bu aralar uyumuyor dedin sanırım.
Sen mercimeği bu ara vermedin galiba?yanlış mıyım?
Acaba gaz problemi falan mı oluyor yavrucağa?
Yoğurtta gaz yapıyor muş bebeklere..
Benim fındığım Allah a şükür uyanmıyor..Binde bir,mesela bu sabah erken uyandı..
Belki fark edemediğin bi gaz sancısı falan vardır..

Kaşık mamaları 'aptamil den başkasını tercih etmem'
tahıl açısından çok gerekli.
Büyüme ve gelişme aşamasında çok gerekliymiş..
Dengeli ve düzenli bu olsa gerek..Üstelik aptamil in mamaları bağışıklığı desteklediği için ondan vaz geçmem.

Şimdi ben;
Sabah öğünündeki yaptığım devam sütüne 8 tahıllı ballı,yada 7 tahıllı elmalı kaşık mamasını biberon maması gibi toz olarak katıyorum..
Hem ek gıda gibi,hem tahıl vitamin vs almış oluyor..Biberon mamasını her yaptığımda içinde çeşit çeşit koyuyorum bi haftadır..Çünkü iştahsızlık sorunundan bazen çok aksatıyor miniğim öğünlerini..Bende onları doldurmak için böyle birşey yapıyorum..Bi bilene sordum yapabilirsin dedi,bilmiyorum iyi mi,yanlış mı yapıyorum dr a soracağım gittiğimde..ama bana mantıklı gelip içime siniyor vitamin aldığı için.

Tabi baktım kilo alımı hızlandı,hemen ve hemen keserim azaltırım..
Sende öyle yapabilrsin arzu edersen canım..
Aptamil in 5 meyveli sütlüsünü,tahıllı kaşık mamalarını,kuş üzümlüsünü kullanıyorum şu ara..irmikli ballı,pirinçli sütlü,bisküvili sütlü gibi çeşitlerindende aldım değişik değişik veriyorum..

başlangıçta ek gıdaları sevmemeleri normal. ama pes etmemek lazım. bunu sevmedi diye yapmamak olmaz. ikincisinde yemez ise üçüncüsünde yiyor.

benim cadı kızım ek gıdalar ile öğününü tamamlıyor. çorbasına, kahvaltısına, muhallebesine ve ekleyebildiğim herşeye de devam sütü ekliyorum. (sütük yok ama siz ek gıdaları az verip sütünüz ile karnını doyurabilirsiniz.)

kolay gelsin

Tontriko,gene unuttuğum şeyler olmuş kusura bakma olur mu?

Peyniri geceden bekletirsin klasik tuzu alınmış..
Kendi yaptığınıda verebilirsin çok güzel olur,anne peyniri: )

En az senin kadar bende öğrenmeye çalışıyorum canım.
Hani seni yanlış yönlendirmek istemem asla,ama ben günde iki besin veriyorum.

İlk başladığımızda alıştırma döneminde bi üç hafta falan sadece elma püresi ve devam sütü karışımıydı ama.

Şu tahıllı kaşık mamalarına başla derim,yavrucuğun dengeli gelişim göstersin,herşeyden tatsın tahıl olarak.

Ben verdim canim yaa mercimek corbasini bir kac seferdir..bilemiyorum bu konuda doktorumuz birsey demedi…zaten yedigi 1 kase degil bir iki minik kasik…salcali yemekleri genelde seviyor gibi simdilik…ama pureleri pek sevemedi yavrum…

Birde benimkinin gece kalkmasi yeni degil dogdugundan beri ayni…doktor emzirdigim icin bu sekilde olabilecegini ya da doymadigi icin uyandigini soyledi canim,yani mercimekten olma ihtimali yok bana kalirsa…

Ben az once doktorumla gorustum dedigi sey su..ben zaten aptamil kullaniyorum 6. aydan sonrasi icin bildigimiz mamaymis zaten..bende mama farkli sey devam sutu farkli zannediyordum…neyse anne sutu, kullandigim devam sutu, sebze, meyve yeterliymis simdilik…haa birde yatmadan once dedi pirinc unu koy biberona dedi tok tutmasi acisindan..simdilik yeterli dedi..once buna alismasi lazimmis…ama ilerki haftalarda zaten ekmege ve bu tahilli mamalara gecebilirsiniz dedi…

Dedigi birseyde varki…piyasaya bir suru urun cikiyor dedi, cogu para kazanma amacli dedi…neler var piyasada hepsini bilmiyorum dedi ama verdiklerin simdilik yeterli dedi…bi pirinc unu var iste eklemem gereken.

Tamam canim peynir vs vereyim bende…evet canim bana kalsa yogurdumuda kendim yapicamda henuz onu denemedim. Peynir yapimi gibi basitse onuda yaparim yakinda insaAllah.

Bir muddet dedigim gibi sebze meyvenin yani sira en iyisi pirinc unuda katayim bakalim nasil olacak???

Ayy ne zo rismis bu ek gida meselesi yaa, hic boyle olacagini dusunmemistim nedense…dusunuyorumda ilk 6 ay ne kolaymis isimiz…

Tamam tontrikocum,sen bildiğin gibi yap tabi.
Bencede çok kolay gibi görünüyor,ama müthiş stresli bi olay..
Stresi kontrol altına alıp,herşeyi bi düzene koymamız lazım kaçarı yok: )
Allah bebeğine canı gönülden bakan annelere kolaylıklar ve sabır versin.
Allah yardımcımız olsun canım..

Bu arada dumamm nerde çok merak ettim onu..

bence yumurtali ispanak fazla gelir yumurtayi sabah verirsen daha iyi. ispanagi havuc patatesle pisir tatsin die. sebzelere birbirleriyle karustirip pure yapabilirsin. meyveleri de ben mesela elma armut karisik yapiorum bazen muz armut . bu arada peyniri nasil yapiosun?

valla ben blenderdan geciyorum catalla ezsem buyuk parcali oluo zorlanio. simdiye kadar pazi ispanak havuc kabak patates semizotu denedim hatta semiz otundan bikac yaprak patates havuc az domates cekirdeksiz sekilde yaptim az tatsin die yogurtla verdim. birde ben tarhanayi e bebekte bebek tarhanasi var onu kullandim.

nasil yaptiniz sebzeli sulu kofteyi bana da anlatabilir misiniz?

oglusuma afiyetle yesin diye bugun yaptigim corba tarifim. havuclu irmikli tavuk suyu corbasi; bir c.kasigi unu biraz tereyaginda kavur. uzerine bir bardak evde yaptigin t.suyunu ekle bir c.bardagi kadarda su. minik minik dogradigin havuclari ve patatesleri koy. hafif kaynamaya baslayincca bir c.kasigi irmik ilave et. sebzeler pisince blendrdan gecir ve bir t.kasigi z.yagi koy. valla misss gibi oldu cokta lezzetli. tavsiye ederim

Cok guzel bi tarif bende bu tarifi okuyunca bi hevesle tavuk suyu yapip attim dolaba.ama bisey anlamadim..bu c. Kasigi. Cay mi corba kasigimi???

Amin canim. Allah hepimizin yardimcisi olsun…gecen haftadan beri daha fazla birseyler deneme firsatim oldu..malum haftasonu girince araya daha iyi bakabildim yavruma…daha cok ilgilendim…buarada o takilli seylerden aldim devam sutu icine katilan…ama agzina bile almadi evladim…ne yapsamda yedirsem acaba?? Sen neler yaptin mesela???

Dumami bende bilmiyorum yaa…arada geliyor diger topike ama uzun zamandir orasida sessiz maalesef.

Bende verdim elma puresi, karisik purede yaptim elma armut uzum muz vs…fazla severek yemedi maalesef. Tadina baksin yeterli dedim bende…

Devam sutunun icine muz ezdim 1 tane petibor biskuviyle verdim..onu severek yedi..malum sekerli olunca bebekler daha kolay yiyorlar…

Dun Sabah kahvalti yaptirdim ogluma…

Ekmek peynir ceviz incir domates yumurta sarisi verdim…buarada mesela ekmegi filan islatmadim ya da boyle karistirmadim bunlari…teker teker verdim kucuk kucuk yesin diye…sanirim artik parca parca verebiliyoruz yani 6 aylik olduktan sonra…herseyi pure yapmakta iyi degilmis…konusma becerileri acisindan filan hatta taneli vermek lazimmis…

Peynir yapimi bu topikte ayrintili bir sekilde yaziyor canim, genede sorun olursa seve seve cevaplarim.

Buarada ben tam yagli hazir sutten yapmistim ilk 2 seferde deneme amacli…pastorize oldugu icin pek begenmedik tadini…ciftlik sutu olunca daha yagli oldugu ici sonuc cok daha guzel oluyor…tadi cok guzel oluyor. Ben bundan sonra duzenli olarak peynir yapmayi dusunuyorum bebegim icin. Ona yapinca bizde nasipleniriz insaAllah.

http://www.kadinlarkulubu.com/mutfak-puf-noktalari/402432-peynir-yapmak-istiyorum.html#post30243496

Buarada kizlar gecen haftadan beri bebegimin poposunda birseyler cikti..isilik olur ya bebisler sicaktan onun gibi putur putur oldu poposu yavrumun…bazi tanidiklarim disi cikarma asamasinda atesi cikmis olabilecegini bu yuzden olabilecegini soyledi..doktorda dise bagladi…

Kimiside ek gidaya gectigimiz icin idrari/kakasi poposuna temas ettigi icin allerji olabilecegini soyluyor…zeytinyagi ve bolca popo kreminden suruyorum..geciyor mu?? bi fikrim yok maalesef

Buarada kizlar bebisleriniz hangi aylarda emeklemeye dis cikarmaya basladilar???

kızıma ısteme ıstemeye verdgm cıcıbebelere alternatf olarak gcen gun markette glutensz bebek bıskuvısıne rastladım kızlar
aldım ama tattırmadım henuz...
sonra dsunuce bu da ıcıme sınmedı sonucta paketlenmıs hazr gıda bı suru katkı mad. ıcerıyoo
nette baya bı arastrdıktan sonra bu tarıfe ulastımm en begendgm bu oldu dha denemedım ama sızınle de paylasayım dedım
bebek bıskuvısı
2 cay b. tam bugday unu
yarm cay b. ırmık
2 cay b. prınc unu
4 ymek k.tuzsuz tereyagı
2 ymek kasıgı pekmez
1/4 cay b. süt - kıvama gore artırılabılır-
175 drecede 20-25 dk cok pısırmeden altın sarısı olana kdar pısır

Tontriko;

Benim meleğim herşeyi yiyor canım ya..
Yani Ek gıdaların çoğunu tadarken hiç aşırı bi tepkisi olmadı,yüzünü ekşitti,sonra oda kalktı.

Bu tahıllı ek gıdalardada bi sıkıntımız olmadı.Çeşit denedim canım.
Aptamil ar den (kusma önleyici mama) dan,şimdi normal aptamil e geçtik..Normal aptamil den ar ye geçtiğindede mama da bi sıkıntı yapmadı gözümün bebeği..

İçinde mama olan,sulu yada katı herşeyi yiyor şimdilik MaşAllah.

Senin bebişin yadırgamış olabilir ilk etapta.
İlk sütlü pirinçli ile başlasaydın keşke,en hafifi o olduğu için ilk onla başlayanlar var.(ben 8 tahıllı ballı,sütlü 5 meyveli ile başladım)

Bence o tahıllılara alıştırmaya bak canım..
Tahıldan zarar gelmez,büyüme ve gelişme için çok önemli.

Benim meleğimde hala emeklemedi,7 aylık bebeklerin bazıları çok hızlı emekliyor muş bile bu aylarda.

Kimisi hiç emeklemeden direkt yürüyor muş.
Rüyamda bi anda ayağa dikildi yavrum,öyle gördüm bu gece,baktım yürüyordu: )

Bu sorunun cevabını bende merak ediyorum:)

Ayrıca çok sevindim,bebeğine bol bol bakmanın huzurunu yaşadığın için canım,MaşAllah size..

corba kasigi canim :)) mis gibi oluyo. simdiden afiyet olsun melegine.
Tarifi yaptım süper oldu benim bile yiyesim geldi.ama oğlum yemedi yine.katimi yaptım neden boyle oluyo(ben nerde hata yapıyorum anlamadım....

ben bu tarifle yaptım bisküvi oğluma :) yaptıktan sonra robottan geçirdim. şimdi muhallebisinin, meyve püresinin içine koyuyorum. afiyetle yiyo kerata :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…