- 2 Mayıs 2011
- 2.009
- 95
- 158
merhaba guzel anneler ve sirin bebisleri,
uzun zamandir giremiyordum, ramazan bayram tatil derken baya olmus..
gecmise soyle bi goz attim da, ek gida, uyku duzeni ve bebislerin hareketleri konusuluyor daha cok..
benim kizim yalnizca 2 ay anne sutu aldi. o da sutum az oldugu icin mama ile takviye ederek. memeyi birakma sureci 10 gun surdu.
sonunda aglama krizleri, kasilmalar ve hatta emzirme pozisyonunda tutmaya baslayinca ciglik atmaya kadar devam etti.
ben de kizim icin saglikli bi psikolojik gelisimin anne sutunden daha onemli olduguna karar verip emzirmeyi biraktim.
kizimin kilosu, yemesinden ve hareketinden dolayi hep normalin alt seviyelerinde olmustur.
mama kizimi sadece doyuruyor, protein ve vitamin acisindan yeterince beslemiyor kaygisi tasiyordum.
2. ay kontrolunde doktorumuza bu durumdan bahsettigimde, ek gida ile alakali ayrintili bir cizelge verdi bana.
cizelgede, 1 yasina kadar ay ay, hangi ay ne yemeye baslayabilir, nasil hazirlanir, ne olcude verilir ve gunun hangi saatinde vermek hazmi kolaylastirir, hepsi yaziyordu.
ve anne sutunu az alan bebekler icin bunu tasiye ediyoruz, senin hic almadigi icin 2 hafta onceden takip edebilirsin dedi.
ben de, mahalle baskisindan(babanne, annanne ve bilumum aile buyukleri) ve daha once dedigim gibi besleyememe dusuncesinden 1 ay oncesinden takip etmeye basladim.
buna gore, 3. ayinda meyve suyu ve sebze corbasi verdim. once tek bir cesitle baslayip, 3 gunde bir yeni bi cesit ekleyerek..
4. ayinda meyve puresi, sebze puresi, yogurt ve muzlu pirinc unu mamasi verdim.
bunlari once bir kasik verip tadi almasini bekliyordum, sonra yedirmeye basliyordum.
pureye gectigimde biraz tuhaf bulsa da yemezlik yapmadi kuzucum.
5. ayi bitince kahvalti vermeye baslayacagim insallah..
uyku duzenine gelince, kizim aksam 9da uyur gece 2 kez mama alir, sabah 8de uyanirdi. ah ne guzel gunlerdi
ramazanda duzenimiz degisti. misafirim de olsa, biz bi yere misafirlige de gitsek, kizimi iftardan hemen sonra banyo yaptirip 9da yatirabilmem mumkun olmadigi icin rutini 2 saat ileri kaydirdik. 11de uyutmaya basladik. sabah da 9-10 gibi kalkiyordu.
bayramdan sonra hersey daha da karisti, once 1 hafta yazlikta kaldik.
sonra esim 4 gunluk bi kampa katilacakti, ben de o surecte memlekette olan ailemin yanina gidecektim, sonra orada bulusup geri donecektik.
ucakla trabzona gittik, oradan ozel araba ile bayburta gectik. 4 gun kalip ailemle tekrar trabzona gectik ve esim de oraya geldi. oradan esimle rizeye gectik, 2 gun kalip tekrar trabzon ve ucakla istanbul..
bu yolculuk bir yetiskinin bile nevrini dondurebilecek seviyedeydi. fakat kizimin giki bile cikmadi, gezmeyi zaten seviyor ve onu alistirdigim gibi farkli mekanlarda uyumaya alisik.. bayburtta bize denk gelen yagmurlu havada azicik burun akintisi disinda bi problem yasamadik. ne yazik ki bu yolculuktan bize kalan tek kotu sey, rutinimizin allak bullak olmasiydi..
su an kizim oglen 12de uyaniyor gece 12de uyuyor
aslinda bundan sikayetim olmamasi gerekir ama aksam bize biraz zaman vermesi guzel oluyordu.
simdi ilk yapacagim is kizimi sabah 8de uyandirmak olacak, sonra aksam 9da banyo ve uyku..
bunu 3 gun yaparsam eski rutinimize doneriz insallah..
bu arada kuzucum, 2 ay 3 haftalikken yuzustu donmeye basladi, 3 aylik olmustu yuzustunden sirt ustu donmeyi ogrendi.
bulunduğu durumdan memnuniyetini veya rahatsızlığını, gülümseyerek veya mızırdanarak ifade edebiliyor.
odanın bir ucundan adıyla seslenildiğinde sesin kaynağına bakabiliyor.
ayağını iki eliyle kavrayıp ağzına götürebiliyor.
kendi sesini tanıyıp, o sesi nasıl çıkardığını kavrayıp, kah düşük kah yüksek perdede çığlıklar atabiliyor.
dusmelere karsi en guzel onlem olarak size tavsiyem, bizde dosek denir, annem ince bi dosek yapti kizima.
onu oturma odasinin ortasina seriyorum, uzerine oyuncaklarini serpistiriyorum.
kizim sabahtan aksama kadar orada oynuyor, bazen orada uyuyor..
kisaca iceri gidip islerimle ilgilendigim zaman gozum arkada kalmiyor.
bazen oyuncaginin tutacagim derken parmaklariyla daha oteye itiyor, sonra debeleniyor donuyor filan, berjerlerin altina kadar gittigi oluyor..
kizim uyuyarak bu kadar uzun yazmama izin verdigi icin burdan ona opucuklerimi yolluyorum
bunca ayrinti icinde demem o ki, bebislerimizi fanusun icinde buyutmememiz gerektigini dusunuyorum.
emzigi yere duser aman sterilize aletine atayim, biberonu her mamadan sonra bilmem kac dakika kaynatayim,
karanlik olmazsa bebegim uyumaz, soyle olursa bu olur vs.
rizede bi amcanin evine konuk olmustuk, kizim bebegini dogal asilardan mahrum birakma, mikroba alissin, okula baslayinca mahvolur yavrucak demisti.
hepimiz annelerimizden duyariz, 40i cikan bebege muhallebi yapilirmis, her seyden tattirilirmis vs.
kizimin daha huzurlu olduguna inandigim icin uyku ve yeme duzeninde bi rutine alistirdim, onun disindaki butun her seyde kizima guvenerek secimi ona birakiyorum.
neyden ne kadar yer, hangisini sever hangisini sevmez, oyunlarinda ozgur, aman kirlenmistir diye elinden biseyi alan yok..
her anne kendi bebeginin doktorudur, der annem, onlari bizden iyi taniyan olamaz, sadece biraz ozgur olmalilar bence
kizimla butun anneleri ve bebislerini opuyoruz
bu da benim minik kelebegimmmm..
Eki Görüntüle 508069
sana katılıyorum,emziğini sadece ilk aldığımda kaynar suyla yıkadım,onun dşında yere düşünce suyla yıkayıp veriyorum,oyuncakları zaten ağzında hep,sürekli tyıkamam mümkün değil,zaten doğru da değil,doktorlar da önermiyorlar,şu ana kadar nezle bile olmadık şükür