Merhaba, ne kadar güzel toparlamış bebeğin kilosunu maşallah.Mrb kızlar. çok faydalı bir başlık olmuş. Benim de kızım bir hafta sonra 5 ayını bitirip 6. aydan gün almaya başlayacak.Benim de kızımın adı İnci.Çok küçük doğdu kızım. Dogduğunda 2 kiloydu 1.800 e düştü. Çok Şükür şimdi 6.500. Sadece anne sütü veriyorum. Dışarıdan kan ve vitamin alıyor sadece. Şunu sormak istiyorum 6. aya girer girmez mi başlamak gerekiyor ek gıdaya yoksa 6. ayın bitmesini mi beklemek lazım.Sütüm yeterli şimdilik.Sizler nasıl yapıyorsunuz. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Ahh ah napcaz bu kocislerle dalga konusu Olduk valla dünüşHahaha koptum valla dünüş, bende kocaya şu lazım diyorum bir tek eksiğimiz oydu zaten diyor
Bendeee isyan bayrağını çekmeme az kaldı bu uykusuzluk beni çok etkiliyor kaç aydır uykususuz yaSelim iki haftadır geceleri saat başı uyanıyor emiyor uyuyor. Açlık mı alışkanlık mı bilemedim ?
Katı yiyeceklere geçtiğimizde uyku düzeninde değişiklik olur mu acaba. tok tutan yiyecekler uzun süre uyumasını sağlar mı ?
Uykusuzluktan ölebilirim
kızlar günaydın..ek gıda olayı baya dikkat istiyo..ben hep çalıştığımdan bu yıl evde kalıp daha yeni yeni kendimize zor yemek yaparken bebişime nasıl becericem şaşırdım.illaki yapıcam anneym sonuçta ama ne bileyim baya hazırlık istiyo.hayırlısı bakalım hepimiz için
Mrb kızlar. çok faydalı bir başlık olmuş. Benim de kızım bir hafta sonra 5 ayını bitirip 6. aydan gün almaya başlayacak.Benim de kızımın adı İnci.Çok küçük doğdu kızım. Dogduğunda 2 kiloydu 1.800 e düştü. Çok Şükür şimdi 6.500. Sadece anne sütü veriyorum. Dışarıdan kan ve vitamin alıyor sadece. Şunu sormak istiyorum 6. aya girer girmez mi başlamak gerekiyor ek gıdaya yoksa 6. ayın bitmesini mi beklemek lazım.Sütüm yeterli şimdilik.Sizler nasıl yapıyorsunuz. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
mutlaka tutar canımm yoğrdnn.. ben kendimiz içinde hep evde mayalıyrdumm zatennn.. ama kafama bişeyy takıldıı şu pastörize süt ne allh içinn. ben bilemedimm onuuu.:26:
Ohoo sen baya baya baslamissin CNm sorun olmaz ozaman bayila bayilada yiyorsa super afiyet bal olsunya tabi bazi seyler sakincali onlarida vericek halimiz yok AMA bende cok Kati kuralli degilim degilim yavas yavas herseyden yicek tabi verdigin seyler de gayet saglikli guzel CNm .bende başlangıç diye heyecanlıyım şimdi mayaladım yoğurdu gece uyanınca üstünü açarım inş tutarda
hayırlıı uğurluu olurr inş. ocakkk ayıı :)) benimm sütümm çok olmadığındann erken başladmm, ne yapymm her işte bir hayır vardırr..hoşgeldin parolayı kabul ettik. Ohooo sen atı alıp üsküdarı geçmişsin canım biz hala at bakıyoz burda 1 ocağa bişey kalmadı girişicem bakalım bizde neler olcak
Herkese selamlar;
uzun zamandır zaten tek tük yazan ben son yaşanan olaylardan sonra açıkçası içimden yazmak gelmedi. günümün büyük bi vaktini topiği okumaya çalışan ben kendimi kitaplara verdim. Bu ara Prof. Dr. Hilal Mocan'ın 0-1 yaş bebek beslenmesi kitabını okuyorum. Bir çok arkadaş ek gıdaya geçti ama benim gibi yeni yeni başlayacak olanlara fikir olsun diye okuduklarımdan bazılarını paylaşmak istedim. daha okudukça ve fırsat oldukça paylaşmak istiyorum. Bizim doktorumuz ilk 6 ay anne sütü taraftarı ama ben 6 aylık olunca işe başlayacağımiçn bu süreci biraz erkene almayı düşünüyorum. bu hafta bunu doktorumuza danışacağım tabii. yazdıklarım kitaptan okuduğum bilgiler. tavsiye değildir, okuyup geçiniz , sonra düşünün isterseniz uygulayın istemezseniz öbür kulağınızdan çıksın gitsin.
Not: ilk bilgi dışındaki herşey kitaptan
Gelelim bilgilere....
*ek gıdaya başlamadan bir 10 gün önce alerji riskine karşı 3 gün aynı şeyi vererek denemek gerekiyor. ilk elma ile başlanıyor. ilk 3 gün elma suyu sonraki 3 gün armut suyu sonraki 3 gün havuç suyu sonraki 3 gün yoğurt (Bunlar birer çay kaşığı)
* denemeleri yaptınız ve ek gidaya başlıyoruz ek gıdaya başladığımız ilk ay sabah 10 gibi ya 100 ml meyva suyu yada 1 meyve suyu artı çay bardağının yarısından biraz fazla yoğurt akşam 4 gibi yoğurt gece de kaşık maması veriyoruz. 2. ay kahvaltı ve sebze çorbası veya püresi ekleniyor.
* ek gıdaya başlarken ilk ay mevyelerin suyunu veriyoruz bir ay sonra meyve püresine geçiyoruz. başlarken elma ile başlıyoruz.
1. gün 2 tatlı kaşığı elma suyu
2. gün 4 tatlı kaşığı elma suyu
3. gün 4 tatlı kaşığı elma suyu + 2 tatlı kaşığı armut suyu
4. gün 4 tatlı kaşığı elma suyu + 4 tatlı kaşığı armut suyu
5. gün 4 tatlı kaşığı elma suyu + 4 tatlı kaşığı armut suyu+ 2 talı kaşığı havuç suyu
6. gün 4 tatlı kaşığı elma suyu + 4 tatlı kaşığı armut suyu+ 4 talı kaşığı havuç suyu
toplamda 100ml meyve suyu olacak böyle... yoğurtta aynı 2 tatlı kaşığı ile başlayıp 100ml ye ulaşıyoruz.
* yoğurt yaparken pastörize süt kullanılmalı. 2 gün verildikten sonra ertesi gün yeniden mayalanmalı. devam sütünden yoğurt mayalayabilirsiniz.
* kahvaltıda yumurta sarısı 1/8i ile başlıyor. 2 güne bir 1/8 ekleyerek arttırıyoruz. ya hergün yarım yumurta sarısı yada 2 güne bir tam yumurta sarısı.
* yumurta beyazı 10-12 aylarda.
* sebze çorbası kabak, patates ve havuçla başlıyor ilk gün sonra hergün sebze ekleyerek çeşitlendiriyoruz. patlıcan ve bakla yasak.
* sebze çorbasına 1 hafta sonra mercimek veya pirinç veya bulgur ekleyebiliriz.
* 7-8. aylarda sebze çorbasına kıyma eklemeye başlıyoruz önce çok az sonra az az arttırarak bir kibrit kutusu kadar. kıyma ve tavuk dönüşümlü olarak verilebilir. yağlı kuzu eti ve sakatat yok.
* 7-8. aylarda pilav makarna verilebilir.
*9-12. ayda aile sofrasına oturacak...
CNm pastörize süt çiğ sütlerin doğal ve biyolojık özelliklerine zarar vermeden özel tesislerde ısıtılıp soğutulması kısacası kutu süt açık aldığımız sütler değil . Tabi biz bebişler için günlük süt alıcam ben cam şişede aldım dünmutlaka tutar canımm yoğrdnn.. ben kendimiz içinde hep evde mayalıyrdumm zatennn.. ama kafama bişeyy takıldıı şu pastörize süt ne allh içinn. ben bilemedimm onuuu.(
hayırlıı uğurluu olurr inş. ocakkk ayıı :)) benimm sütümm çok olmadığındann erken başladmm, ne yapymm her işte bir hayır vardırr..
uyhh.. ben farkında olmadann bunu yapıyrmuşummm..tabii kii tam olarakk değill amaa.. :)
CNm pastörize süt çiğ sütlerin doğal ve biyolojık özelliklerine zarar vermeden özel tesislerde ısıtılıp soğutulması kısacası kutu süt açık aldığımız sütler değil . Tabi biz bebişler için günlük süt alıcam ben cam şişede aldım dün
Evet yoğurdum çok güzel tuttu bakalım tadını sevicekmi :)
Bende kendimiz için evde mayalıyorum CNm zaten o mayadan kullandım
Canım yoğurt mayalama işini biz daha önce hiç mayalamayan anneler için anlatırsan çok seviniriz
Ben paket süt ile mayalayacağım canım yoğurdu :)kv bize köydenn yenii sağılmışş süt alıp gönderiyrrr ama.. hemdee çok güzell oluyrr.. acaba kutu sütten mi yapsamm artıkk
Teşekkür ederim canım deneyeceğim bakalım becerebilecek miyimTabiki CNm :)
Şimdi sütü alıyoruz ben yarım kg aldım kaynattım sonra mayalıcağım kaba aldım bi havlu serdim üstüne oturttum yuvası iyice ısındı sonracığıma :) serçe parmağın ısıya dayanıcak kıvama gelince 2 tatlı kaşığı yoğurdu koydum bi kez karıştırıp kapağını kapattın üZerine bi Polar battaniye örttüm gece yatmadan 10:30 gibi bi tepsiye kaynar su koyup üzerine oturttum üzerini örtüm yine bu şekilde garanti tutuyor gece 1 de kalkıp üzerini açıp dolaba attım :) afiyetler olsun
kv bize köydenn yenii sağılmışş süt alıp gönderiyrrr ama.. hemdee çok güzell oluyrr.. acaba kutu sütten mi yapsamm artıkk
Ben paket süt ile mayalayacağım canım yoğurdu :)
Teşekkür ederim canım deneyeceğim bakalım becerebilecek miyim
CNm güvendiğin bi yerse yap ya bebeğine içine sinmiyorsa günlük sütle yap
Annemde yazın köyde açıl süyle yapıyor yengemletşn inekleri var çok güzel oluyor
Mrb kızlar. çok faydalı bir başlık olmuş. Benim de kızım bir hafta sonra 5 ayını bitirip 6. aydan gün almaya başlayacak.Benim de kızımın adı İnci.Çok küçük doğdu kızım. Dogduğunda 2 kiloydu 1.800 e düştü. Çok Şükür şimdi 6.500. Sadece anne sütü veriyorum. Dışarıdan kan ve vitamin alıyor sadece. Şunu sormak istiyorum 6. aya girer girmez mi başlamak gerekiyor ek gıdaya yoksa 6. ayın bitmesini mi beklemek lazım.Sütüm yeterli şimdilik.Sizler nasıl yapıyorsunuz. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Bence sağlar canım doktoruna da sorup öyle bir uygulamaya geçebilirsin ama bir de şu yanı var sık sık emmesi demek sütünün de çoğalması demek hangisi daha doğru olur bilemedim.Selim iki haftadır geceleri saat başı uyanıyor emiyor uyuyor. Açlık mı alışkanlık mı bilemedim ?
Katı yiyeceklere geçtiğimizde uyku düzeninde değişiklik olur mu acaba. tok tutan yiyecekler uzun süre uyumasını sağlar mı ?
Uykusuzluktan ölebilirim
Canım o doktordan doktora değişiyor. Biz 5 aylık olduk ve tadımlıklara başlıycaz asıl başlama zamanımız 6 aylık olunca. Şimdi benim de senin gibi sütüm yetiyor, su bile vermedim. Doktorumuz artık tattırmam gerektiğini söylediği için başlıycam. Sen de doktorun ne derse onu uygula bence. Arkadaşlar da söylemiş zaten ama ben de kocaman bir maşallahh diyorum ne güzel gelişmiş, büyümüş İnci kız. Topiğimizin 2. incisi :))Mrb kızlar. çok faydalı bir başlık olmuş. Benim de kızım bir hafta sonra 5 ayını bitirip 6. aydan gün almaya başlayacak.Benim de kızımın adı İnci.Çok küçük doğdu kızım. Dogduğunda 2 kiloydu 1.800 e düştü. Çok Şükür şimdi 6.500. Sadece anne sütü veriyorum. Dışarıdan kan ve vitamin alıyor sadece. Şunu sormak istiyorum 6. aya girer girmez mi başlamak gerekiyor ek gıdaya yoksa 6. ayın bitmesini mi beklemek lazım.Sütüm yeterli şimdilik.Sizler nasıl yapıyorsunuz. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Köyden gelen sütten yapılmış yoğurdun tadına da doyum olmaz hani :)) Canım şöyle bi durum var inet sütünü az kaynatırsan içindeki bakteriler ölmüyor, çok kaynatırsan bakteri ile birlikte besin değeri de ciddi şekilde ölüyor. Bu yüzden cam şişede günlük sütten mayalanmış günlük yoğurt öneriyolar. Haa hepimiz pastorize olmayan inek yoğurdu ile büyüdük çok şey değişir mi bilmiyorum ama sütten daha çok kalsiyum almak için denemeye değer sanki :))kv bize köydenn yenii sağılmışş süt alıp gönderiyrrr ama.. hemdee çok güzell oluyrr.. acaba kutu sütten mi yapsamm artıkk
Tabiki CNm :)
Şimdi sütü alıyoruz ben yarım kg aldım kaynattım sonra mayalıcağım kaba aldım bi havlu serdim üstüne oturttum yuvası iyice ısındı sonracığıma :) serçe parmağın ısıya dayanıcak kıvama gelince 2 tatlı kaşığı yoğurdu koydum bi kez karıştırıp kapağını kapattın üZerine bi Polar battaniye örttüm gece yatmadan 10:30 gibi bi tepsiye kaynar su koyup üzerine oturttum üzerini örtüm yine bu şekilde garanti tutuyor gece 1 de kalkıp üzerini açıp dolaba attım :) afiyetler olsun
Selim iki haftadır geceleri saat başı uyanıyor emiyor uyuyor. Açlık mı alışkanlık mı bilemedim ?
Uykusuzluktan ölebilirim
bu arada bebişler için yoğurtları günlük mayalayacaksınız di mi? ben daha başlamadım ama annem her gün çay bardağında mayalarsın taze taze diyordu....
Canım bunu söylediğin iyi oldu teşekkür ederim. 1-2 gün takip edeyim bakalım uyanış saatlerini. 19:00 da uyuyor benim oğlum ama gece uykusu değil. yarım saatlik şekerleme. Her gece 10 da altını değiştirip uyutuyorum ben anca o saatte uyursa gece uykusuna geçiyorbizde de uyku problemi başlayıca tracy hogg'un kitabını aldım onu okuyorum... orada diyor ki eğer her gece aynı saatte uyanırsa alışkanlıktır. ama farklı saatlerde kalkıyorsa demek ki doymuyordur gün içinde daha çok yedirmek gerekiyormuş. bir de 19.00-19.30 da uyutma taraftarı. uyuduklarında da 22.00-23.00 saatleri arasında uyandırmadan beslemek gerekiyormuş. bu saati de geçirmemek gerekli diyor kendileri
Damacanayla mı konuşuyorGünaydın kızlar akşam erkenden sızdım iyi ki uyumuşum İda hanım 5te dikti beni ayağa 10 dakika arayla 2 defa alt aldımSabahın kör karanlığında bir oyunlar, bir agular Babayı da uyandırdı ve sonra babayla cilveleşmeler...2-3 saat sonra tekrar uyudu da ben de uydum biraz.
Şimdi de mutfaktaki su damacanası ile konuşuyorBir muhabbet bir muhabbet sormayın gitsin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?