2013 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

Bizim...

• Ankete Katılan
    472
Bebeğiniz 6 aylık

Zaman ne kadar çabuk geçiyor değil mi? Bebeğiniz altı aylık oldu bile. Bu aralar her hafta yeni bir beceri kazandığını görebilirsiniz.
Artık çok hareketlidir. Yattığı yerde bile kıpır kıpırdır. Her yöne kıvrılarak dönebilir, başını istediği gibi çevirebilir. Bu durumda altını değiştirmek bile zorlaşır.
Karnı yerden tam kalkmadan emekler, dönmekten keyif alır. Kucak istediğini kollarını açıp size uzatarak belli eder. Oturabilir, ancak henüz kendi oturma pozisyonuna gelemez. Onu, yastıklarla desteklemeye devam edebilirsiniz. Önüne bir oyuncak koyarsanız oturma hevesi daha da artar. Ayrıca oturma eylemi için denge önemlidir. Oyuncakları bebeğinizin otururken denge sağlaması için de kullanabilirsiniz.
Kimi bebekler desteksiz rahat oturabilir bu ay. Desteğe ihtiyacı olup olmadığını anlarsınız zaten. Bir başkasına ya da bir eşyaya da tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilirler.
Nesneyi bir elinden diğerine çok rahatlıkla geçirir, ancak elinden nasıl bırakacağını bilemez. Ses çıkarabildiği nesneleri sallamaktan hoşlanır. Çıkarabildiği sesleri başkalarıyla paylaşmak ister. Düşürdüğü oyuncağı arar ve kendine geri gelmesini ister. Nesneleri ağzına götürmeye devam eder. Bunun bir sebebi de artık dişlerin çıkmak üzere olduğu için kaşınması da olabilir. Bir de oyuncaklarını masaya ya da yere vurarak ses çıkartmaya bayılır. Onunla oyuncak saklama oynayabilirsiniz. Oyuncağını bir bezin altına saklayarak tepkisine bakın. Sonra da oyuncağı ortaya çıkarın. Bu arada yüzünüzle oynamaktan, saçınızı çekmekten de hoşlanır.

oyun oynarken çok neşeli olur ve bunu size gösterir. Kızdığında ya da canı sıkıldığında ise bağırır. Oyuncağını almak istediğinizde karşı çıkar.
Müthiş görsel merakı vardır. ılgisini çeken her şeyi takip eder. Gözleri birlikte hareket eder. Bir şaşılıktan şüpheniz varsa bu ay bir göz doktoruna kontrole götürebilirsiniz. Artık gözünün rengi de belirginleşmeye başlar.
Yabancıları ayrıt edebildiği için onlardan çekinmeye de başlar. Sizi görmeyince korkup ağlayabilirler.
Bu ay bebeğiniz her sabah aynı saatte kalkabilir. Her gün düzenli iki gündüz uykusu olur. Sabah ve öğleden sonra. Katı mamalar artık ağırlık kazanmaya başlar ama anne sütüne de devam etmenizi öneririz. Geceleri de aralıksız 10 saat uyuyabilir. Bunun için karnının tok olması önemlidir. Bu yüzden de geceleri güzel ve doyurucu beslenmesi önemlidir.
Bu zaman için önemli bir üç gün kuralı vardır. Altı aylık bebek üç gün üst üste aynı saatte yer, uyur ve uyanırsa onu bu düzene oturtmuşsunuz demektir.

Bu arada gece biberonundan da artık vazgeçseniz iyi olur. Çünkü dişler çıkmak üzeredir ve gece biberonla beslenme dişler için de iyi değildir.

Elleriyle kendini beslemeye çalışır. Eğer mama sandalyesinde rahat oturabiliyorsa onu oraya yerleştirin. Sandalyenin altına muşamba veya gazete kağıdı serebilirsiniz. Ve istediği gibi yemesine izin verin.

Bu hareket doyma amaçlı olmayabilir. Kendisini doyuracak kadar iyi yiyemez ama yavaş yavaş kaşık kullanmasını öğrenir. Siz de arada ona yardımcı olarak beslenme işlemini bitirebilirsiniz.
Bebeğinizin zekası hızla gelişir. istediğine ulaşmak için plan yapmaya başlar. Henüz konuşamasa bile; ?anne?, ?biberon?, ?araba? gibi önemli sözcükleri tanır. Kendi adını gayet iyi bilir. Yabancıları ayırt eder. Sesin kime ait olduğunu da anlayabilir. Sesli ve sessiz harfleri kullanarak çeşitli sesler çıkarır. Bu onu da güldürür, sizden de gülmenizi bekler. Anlamsız heceler çıkarması ya da sizin söylediklerinizi taklit etmeye çalışması konuşma çabalarının aşamalarındandır. Mutluluğunu, sevgisini, korkusunu, sabırsızlığını, heyecanını rahatlıkla ifade edebilir.

Bebeğinizle şarkılar söyleyin, birlikte el çırparak tempo tutun, sözcükleri yumuşak bir ses tonuyla, açıkça, vurgulayarak söyleyin. Onu kucağınıza alın ve onun çıkardığı sesleri ve yüz ifadelerini onunla birlikte tekrarlayın. Bebeğinizin çevresine yumuşak yastıklar koyarak, onu desteksiz oturmaya teşvik edin. Bebeğinizi yüzükoyun yere yatırın ve kollarıyla gövdesini kaldırmaya teşvik edin. Kas gruplarını çalıştırmanın yanı sıra ellerini kullanma ve onları güçlendirme fırsatı da verilmelidir. Bunun için çeşitli büyüklükte toplar bunun için uygundur.
Diş çıkarma
Bebeklerin diş çıkarmaya başlama ayı farklılık gösterebilir. Her bebeğin diş çıkartırken yaşadıkları da öyle. Çok nadir olmakla birlikte dişle doğan bebeklere bile rastlanır. Ama ortalama altıncı ayda bebeklerin dişleri çıkmaya başlar. Bunda genetik yapının da etkisi vardır. Ayrıca dişlerin çıkma sırasında da değişiklikler olabilir.

Belirtiler
Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin huysuz ve sinirli olduğu göze çarpar. Hatta bazen hastalık başlangıcı ile aynı tarzda belirtiler gösterir. Çok hafif ateşi olabilir ama bu ateş çok artmaz. Ağızdan veya makattan alındığında 38,5?dan, koltukaltından alındığında 37,5?dan yüksek olan ateş, başka bir hastalığın belirtisidir. O yüzden ihmal edilmemelidir.

Bebek diş çıkarma öncesinde ciddi bir şekilde salya akıtmaya başlar. Bu salyalar isiliğe ve öksürüğe sebebiyet verebilir. O yüzden ağız çevresini kuru tutmakta fayda vardır. Bunu bir bezle silerek değil de ağız çevresine bezi hafifçe bastırarak yapın. Boğazına kaçan aşırı salya öksürük nedeni olabilir.

Bazı anneler bebeklerinin diş çıkarırken ishal olduğunu söyler. Bazıları da kıvamı normal ama çok daha fazla sayıda kaka yaptığını. Aşırı ve kokulu bir ishalin diş çıkarmayla alakası olmayacağını ve doktora danışmanızı belirtmeliyiz.
Bebek rahatsız olduğundan sık sık bir şeyleri ısırmak isteyecektir. Diş kaşıyıcılar bu durumda onları biraz rahatlatır. Zaten ellediğiniz ve baktığınız zaman diş çıkacak bölgenin şiş ve sert olduğunu görebilirsiniz. Diş jelleriyle oraya masaj yaparak bebeğinizi biraz olsun rahatlatabilirsiniz.
Geceleri uyanırsa da şaşırmayın. Gerçekten ağzının içi rahatsızdır. Beslenmeyi reddedebilir. En sevdiği şeyleri bile istemeyebilir. Kulaklarını çekiştirebilir.

Bu dişler 7 yaş civarında değişecek olsa bile iyi bakılması çok önemlidir. Fırçalamaya başlayabilir ya da ıslak temiz bezlerle dişlerini silebilirsiniz. Ama daha önemlisi bebeğinizin içinde şekerli içecekler olan biberonla uyumasına izin vermemektir. işte bu durum dişleri çürütür. Ayrıca fazla şekerli yiyeceklerin de tüketilmemesi, emziğin reçele batırılmaması da doğru olur.

Ülkemizde flor tabletlerinin kullanımı konusunda doktorlar arasında farklı görüşler vardır. Bu konuda doktorunuza danışmanızı öneririz.

Selam anneler size acil sorum var.bu gün yaptığınız yemeği yarın bebişinize yediriyormusun.ben yedirmiyorum.ama yedirmek istiyorum korkuyprum çokk...

Bende yedirmiyorum ama çok zor oluyor benim bebeğim gündüzleri uyumuyor artık mamasını gece yatarken yapıyorum en azından bir öğününü öyle yapıyorum

Slm kizlar.
Televizyonun ne kadar zararli oldugunu bilmeyenimiz yok. Peki sesi de zararli diyorlar. Yani bebegin yaninda hic acilmamasi gerekiyormus. Siz aciyor musunuz?

Tebrik ederim. Esin korunuyorken hamile mi kaldin? Benim de esim korunuyor korktum simdi. Adet de olmadim gerci. Ben korkuyorum tekrar hamile kalmaktan.
Senin bu hamileligin mucize gibi bir sey canim. Allah in isi iste. Tedaviye gerek kalmadan olmus. Senin adina sevindim.

Tebrik ederim. Biz daha adet olmadik. Siz hizli ciktiniz.

Canım mucize bu , Allah sağlıklı doğumlar nasip etsin hiç kafana takma nasıl bakarım buyuturum dıye Allahım kolaylık verıyor bırşekilde

ANNESİNİN PRENSİ

Selam anneler size acil sorum var.bu gün yaptığınız yemeği yarın bebişinize yediriyormusun.ben yedirmiyorum.ama yedirmek istiyorum korkuyprum çokk...

canım ben önceden yediriyordum taki geçen acillik olana kadar selime 2. gün aynı yemeği verdim yavrum akşama kadar kustu ne yedıyse çıkarmaya başladı, yemek bozulmamıştı, acile gittik dr günlük yemek vermem gerektiğini özellikle sebze yemeklerinin asitlendiğini ve bünyeye zarar verdiğini söyledi cnm

ANNESİNİN PRENSİ

İlk kızıma 8 aydan sonra yedirdim.bunadamı öyle yapsam korktum.cevab için sağolun canlar

Canım tebrik ederim.çok güzel bir haber bu.sağlıkla doğsun.yetersin canım inşallah.sizin için hiç problem olmaz inanki.Allah korusun ben kalırsam ne olur halimiz.çünki bende iki bebiş var.ben regl olmadığım için korunmuyorduk.çok korktum şimdi.aklıma getirmek bile istemiyorim ben ya sıkı korynmak lazım artık. Bu arada benimde ilk kızım 3 sene olmamışdı.tedaviyi bıraktık sonra gelmişdi

Slm kizlar.
Televizyonun ne kadar zararli oldugunu bilmeyenimiz yok. Peki sesi de zararli diyorlar. Yani bebegin yaninda hic acilmamasi gerekiyormus. Siz aciyor musunuz?

Canım ses zararlımı? Sonuçda bizde konuşuyoruz evde. Bemce sorun olmaz.
benim büyük kızım 1 yaşından sonra tel.ile büyüdü bir şey olmadı.çok sosyal bir çoçuk yaşıtlarına göre.kaynımın oğluda izliyor.o çok içine kapalı bir çoçuk.bizim doktor pekde sorun etmedi televizyonu.tabii limiti aşmadığı sürece

Son düzenleme:
inşalah cnm..
ne gibi belirtiler yaşadıız dişlerde?
Allah tamamına erdirsin..benim oğlumda 5,5 sene sonra oldu ve ben de 2.kolay olucak diye düşünüyorum nedense o yüzden korunuyoruz...

ya bayanlar benim oğlum tv izliyor daha doğrusu kısıtlama koymadık hiç seviyor kerata

Kızlar merhaba,
Bebişlerinizin kahvaltılarını nasıl hazırlıyorsunuz?
Daha doğrusu bulamaç halinde mi yapıyorsunuz?

ben hep iki günlük yapıyorum yemeğini, yaptığım gün taze yiyor, klanını buzdolabına koyup yarınsı gün veriyorum, doktoruna da sordum bu şekilde verebileceğimi söyledi, zaten her gün yeni yapmakta zorlanırım sanırım... meyvesini tabi günlük taze hazırlayıp veriyorum...

Slm kizlar.

sesinin zararlı olacağını sanmıyorum daha nice sesler içinde büyüyolar da radyasyon anlamında tv, radyo, bilgisayar, cep tel, vb. hepsi zararlı ama kaçışı da yok, biz kullanmasak yan daire alt kat üst kat hepsi kullanıyo ve hepimiz radyasyon içinde yaşıyoruz kaçamayız, ölçüsünde olduktan sonra normal bence, kızım izliyo, seviyo da izlemeyi, biraz oyalanıyo karşısında bazen, işime de yarıyo...

Kızlar merhaba,
Bebişlerinizin kahvaltılarını nasıl hazırlıyorsunuz?
Daha doğrusu bulamaç halinde mi yapıyorsunuz?

ben kahvaltı vermiyorum daha ama pekmezi akşam gece mamasının içine koyuyorum, bikaç gündür yumurta sarısını azar azar artırarak yemeğinin içine karıştırıyorum ufalayıp... başka neler veriliyo kahvaltıda, nasıl ve ne kadar ben de merak ediyorum, yavaş yavaş başlamayı düşünüyorum ben de...

kızım ökşürüyo, hapşırıyo ve burnu akıyo... bugün doktora götürdük bi sürü ilaç verdi antibiyotik falan da var... yavrum, içim gidiyo o öksürdükçe... onca ilacı içtikçe... doktor bronşit başlangıcı dedi, üşütmeye bağlı değil bi virüse bağlıymış ve bu ara çok yaygınmış, tabi soğuk ortam bulunca daha çabuk yayılıyomuş ama esasen virüs almış birisinden bulaşmıştır dedi, siz de dikkat edin ...

Gecmis olsun cnm

sesinin zararlı olacağını sanmıyorum daha nice sesler içinde büyüyolar da radyasyon anlamında tv, radyo, bilgisayar, cep tel, vb. hepsi zararlı ama kaçışı da yok, biz kullanmasak yan daire alt kat üst kat hepsi kullanıyo ve hepimiz radyasyon içinde yaşıyoruz kaçamayız, ölçüsünde olduktan sonra normal bence, kızım izliyo, seviyo da izlemeyi, biraz oyalanıyo karşısında bazen, işime de yarıyo...

Sadece radyasyon olarak düşünmeyiniz. Ben bizzat yaşamış biri olarak tv.nin ne kadar zararını gördük anlatamam. Oğlum 12 yaşında hala dikkat eksikliği problemini çözemedik. İnsan o zaman bu kadar ne olur diyor ama sonrası maalesef beklenen gibi olmuyor.

Ayrıca; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaramış, 2 yaşın altında uzun süre televizyon izleyen çocuklarda otistik benzeri belirtiler görülebildiğini söyledi.
Yaramış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüz koşullarında çocukların büyük çoğunluğunun uyanık olduğu dönemlerinin önemli kısmını televizyon karşısında geçirdiğini ve bu durumun onların ruhsal ve zihinsel gelişimlerinde bozukluklara neden olduğunu belirtti.
Küçük çocukların uzun süre televizyon karşısında kalmalarının özellikle de reklam ve müzik kliplerini sürekli izlemelerinin, çocuklarda otizm benzeri ağır gelişimsel geriliğe neden olabildiğini ifade eden Yaramış, uzun süre televizyon izleyen 2 yaşın altındaki çocukların dil gelişimi, sesli ve sessiz iletişimi, gülümseme gibi sosyal iletişimleri ile göz teması ve öğrenme kapasitelerinin yaşıtlarına göre daha geri olduğunu kaydetti.

arkadaslarim gunaydin. Gecen gun sorularimi cevapladgniz icin cok sagolun.basimda bitane bile buyuk olmadigi icin yardiminiza ihtiyac duyuyorum. Dun kizim 6 ayi bitirdi.kilosi 7.900 boyu 65 cm.son 2 ayda sadece 1.400 almis sinirda dediler.sutum tasiyo kizim hep emiyo dedim.su gibi yagsizdir yaramiyodur degersizdir cok olsada dediler.kizim gece uyumadan pirinc unlu biskuvi yiyo bide kahvalti.sebze corba igreniyo.size sorum kizima kilo yapan tarifler.hangi ek gida guzel doyurur kilo yapar kizim sever.bide devam sutu yada mama gece ogunu olarak dahami besleyicıdir.oyleyse ne marka onerirsiniz hic kullanmadim. Bide bebelcn anne sutunun degerini artiran urunu varmis.almalimıyım kullanip faydasini goren varmi? Et tavuk yogurt sut meyve tukettgm halde sutum degersiz su gbi.o yariyosa alcam.bu demek kı cocugum cok vitaminsiz.sutumde yaramadgna gore

slm kızlar sürekli takipteyim ama sürekli yazamıyorum ama buraya ve size olan bağlılığım sabit değişmiyor.size bişey soracam ayın 20 sinde 6ayımızı bitirip 7 inci ayımıza girdik ama ben hala adet olmadım emziriyorum ondan olabilir mi bulunduğum yerde gideceğim bi doktor bile yok bugün gittim izne ayrılmış ne zaman geldi nezaman izne çıktı anlamadım benimle aynı durumda olan var mı aranızda?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…