2014 Kasım Anneleri

Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanı Op. Dr. Kenan Çalışkan emziren annelerde sıklıkla görülebilen meme ucu çatlaklarının bazen çok rahatsızlık verici olabiliceğini ve annenin bebeğini emzirmekten kaçınmasına ve sonuçta bebeğin de anne sütünden yeterince yararlanamamasına sebep olabileceğini belirtiyor. Meme başı çatlakları emzirmenin başlangıcında daha belirgin olmak üzere tüm emzirme süresince rastlanabilmektedir. Bu durum anneye ağrı ve sıkıntı verebilir. Meme başı çatlakları meme başının çevresinde, meme başında enine çizgi halinde ya da aerolada oluşabilir.

Meme ucu çatlakları neden oluşur?

Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Yeni doğum yapan annelerin yaklaşık %30'u hatalı emzirme tekniklerini kullandıkları için meme başı çatlakları ve yarıkları oluşmaktadır. Bebek, annesini emerken memenin areola olarak isimlendirilen meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı sonuçta zedelenir ve önce ağrılı meme başı ortaya çıkar. Bu ağrılı meme durumu düzeltilmezse, meme başı çatlağı ve yarıkları gelişir.Bir diğer neden ise Laktasyon (Emzirme) döneminde göğüs uçlarının ıslanması ve kuruması ile, bebeğin meme emmesinin yarattığı sürekli nem ve sıcaklık sonucu, göğüs uçlarının kurumasıdır.Bu durumda da meme uçlarında çatlak oluşur ve ağrılı yarıklarla belirgin, ekzemaya neden olur.

Meme ucu çatlakları anne ve bebekiçin ne gibi sorunlar doğurur?

Meme ucunun çatlaması ile oluşan asıl önemli sorun, bu çatlaklardan mikropların kolayca içeri girerek memenin iltihaplanmasına yol açmasıdır. Ayrıca meme ucu çatlakları, emzirmenin ağrılı olmasına, bu da annenin yeteri kadar süt verememesine ve sonuçta memelerde süt birikmesine neden olur. Emzirme dönemi, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendiren dönemdir. Annelerin bir kısmı, emzirme döneminde yaşadıkları meme başı problemleri (çatlak oluşumu, ağrı, ekzema, mantar enfeksiyonu, mastit gibi) nedeniyle bebeklerini emzirememektedirler. Böylece, bebeklerin anne sütüaldıkları dönem kısalmaktadır. Anne bebeğini ne kadar sık emzirirse süt yapımı o kadar çok olur. Anne sütünün bebek için önemi düşünüldüğünde, bebeğin sütten erken kesilmemesi, bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Günümüzde anne sütünün, bebeğe ve anneye sağladığı birçok fayda bilinmektedir. Bunlara kısaca değinecek olursak: Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütünün, bebeği; ishalden, solunum sistemi enfeksiyonlarından ve bakteriyel menenjitten koruduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, anne sütü ile beslenmiş çocukların astım, alerji, diyabet gibi hastalıklara karşı daha dirençli olduğu ve bu çocuklarda kanser oranının daha düşük olduğu gözlenmiştir Doğumdan hemen sonra emzirme, annede doğum sonrası kanama riskini azaltır. Emzirmenin, anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, göğüs ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda ne yapmalı?

En önemli tedavi, meme ucu çatlaklarını oluşmadan önlemektir. Meme başı çatlaklarını ve yarıklarını engellemek için hamileliğin 8. ayından itibaren göğüslerin emzirmeye hazırlanması gerekmektedir "Bu nedenle, banyodan sonra kullanılacak Lanolin ve Zeytinyağı içeren gögüs ucu krem ile, doğum sonrası hem annenin acı çekmesini engelleyecek, hem de bebeğin gelişimi için gerekli olan süre süt vermesini kolaylaştıracaktır." Bilindiği gibi, Zeytinyağı antiseptik ( bakteri,mantar ve mikrop üremesini engelleme ) bir özelliği sahiptir.

Meme ucu çatlakları oluştuğunda;

* Memeler ılık su ile silinmeli, havalandırılarak kurulanmalıdır.
* Bebeğinizi emzirirken doğru emzirme pozisyonu alın, sadece meme ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu alanın tümünü bebeğin ağzına almasını sağlayın.
* Her emzirmede meme başının farklı bir kısmı baskı görecek şekilde bebeğinizin pozisyonunu ayarlayın, ancak her seferinde bebeğinizi göğüslerinize bakar şekilde tutunuz. Diğer öğünde bebeğinizin emmediği ya da tam boşaltamadığı memeden başlayın.
* Meme başı kuruduktan sonra elle sıkılarak memeden damlaması sağlanan birkaç damla süt hafifçe meme başına sürülüp kendiliğinden kuruması beklenmelidir.
* Özellikle meme ucuna zeytinyağlı ve lanolin içeren göğüs ucu kremi Nas Lanolin ince bir tabaka oluşturacak şekilde uygulanmalı ve gerekiyorsa tedavi ile desteklenmelidir. Emzirme sonrası memenin kuru tutulmasına özen gösterilmelidir.
* Sızıntıların memeyi ıslatmaması için sık meme başı pedi değiştirilmeli ve emzirme aralarında hava ile temas sağlanmalıdır.
* Yüzeysel bir iltihap için antibiyotikli krem kullanılması gerekirse emzirme öncesi meme durulanmalıdır. Unutulmamalı ki bir aydan sonraki meme ucu enfeksiyonlarının en önemli nedeni ise mantar enfeksiyonlarıdır.

GeçmişOTE="ilkheyecn20, post: 36746464, member: 612242"]SELAMM..Nasılsnz hanımlar ?

Biz geceyi acilde geçirdk,sol kasığıma bi sızı girdi kii dayanılmz bi seydii
2 gecedr geçmeyen acı dün gece 'NST,kan idrar ' işlemleri derken şükür bugün geçti.

Gece ACİLDEKİ dr 'Sol Böbreğinde taş dökmüşcesine zedelenme görünyo,hamilelikten yıpranmş olablr yarn sabah tekrar gel röntgene alalm sni'dedi.
Bnde sabah baska bi dr gttm gece olanlardan bahsemteden normal kontrole gelmşm gbi muayene oldm,ardından gece acilde yapılan testleri gösterdm ve ''SUSUZ KALMIŞSN SANIRIM ONDAN SIZIN OLMUŞ ZEDELENME DE TAŞ DA YOK İYİKİ ACİLDEKİ DR UN VERDİĞİ RÖNTGENE GİRMEDEN ÖNCE 2.Bİ GÖRÜŞ OLARK BNA GELMŞŞSN YOKSA BOŞU BOŞUNA RÖNTGENE GİRİP RADYASYON ALACAKTNZ BEBEĞNLE,BOL SU İÇ BAŞKA Bİ ŞEYE GEREK YOK''dedi.
Uyku uyumadm yaa sabaha kdar durumum kötü mü ne olck smdi dye.sabahki dr konusmalaryla rahatlatmasa boşyere dha beter kurcaktm kafamda töbe töbee [/QUOTE]
Geçmiş olsun canım Allah bir daha böyle bir şey yaşatmasın

canım bu tür ilaçlar gebelerinde kullanabileceği türden lütfen sııntı yapma hem bak ne güzel dpktprunda içmen gerektiğini söylemiş yavrum şimdi sen hastasın ya o da ondan cok hareket etmiyordur sen ilaçlarını düzenli kullan inşallah cok kısa bir sürede iyileşirsin ve bırakırsın annesi

canım korkma artık bebeklerimiz daha büyük korumada..
ilaçlar zaten beebğe zarar verilmicek şekilde oluyor..
hem Allah korusun ciğerlerine inse erken doğum yaptırırlar..
bunuda düşün..
beterin beteri var..
ilaçlarını kullan ve iyi ol hemen inş

2 kiloyu gecerlerse kuvezde kalmazlar belki....insallhhhhh.....

Şimdi benim buradan anladığım. Doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta iznim var. Ama ben 32. hafta da çalışabilir raporu alıp 37. haftaya kadar çalışmak istiyorum. Yani 5 hafta mı doğum sonrasına aktardım. Buraya kadar tamam, peki ben erken doğum yaptım diyelim, 38. haftada doğum yaptım. Kullanmadığım 2 haftam kaldı, yani benim hesabıma göre 8 + 5 +2 olmak üzere 15 hafta izin mi kullanacağım?

Ana Kenan Çalıskan benim gittiğim hastanenin doktoru buna da iyi diyorlardı ama biz bayan dr tercih ettik.

aynenn canımm

neden böyle karıştırdın ki canım, senin yapacağın tek şey , iznini başlattığın tarihten itiberen 16 hafta saymak, ne zaman doğum yaptığın önemli değil, hak ediş tarihin 32. hafta, ama 37 de ayrıldıysan 16 yı 37 nin üzerine sayacaksın bu kadar.

doğumdan korktığumdan daha çok korkuyorum bu meseleden ben yaa..
her akşam zeytinyağı sürelim bari kızlar..
kremede başlayalım bir yandan

aman doğru sölüosunn..başımızdakinden anca o beklenir zatii

Bizi bu hale düşürenler utansın biz burda bebeğimizin yanında bir gün fazla kalabilmek için yapmadığımız hesap kalmıyor öncesi sonrası toplam vermişler 4 ay izin ne yaparsan yap
sonra bu kadar çocuk yapcan şöyle doğurcan ama bu arada da 6 ay anne sütü şart neyin kafasına göre konuşuyorlar arkadaş gelde isyan etme yada işin içinden çıkabilen varsa hepimize anlatsın

Kızlar şimdi eğer bebek ilk doğduğunda mama vermek zorunda kalırsak yada sütümüzü sağıp vermek zorunda kalırsan biberon mu kullancaz kaşık mı netten okudukça kafam karışıyor ya
Bide chıcco nun biberonunu almıştım bide e bebekte gördüm indirim var phılıps aventte indirim var orda 120 bide 240 ml cam biberon var hangisini alayım 240 +1 ay için diyor ama yorumlarda hızlı akış var altıaydan sonra kullanım iyi olur diyr

geçmiş olsun canım kafana takma..
kullanman kullanmamandan daha faydalı ki doktor da kullan diyor...

2 kiloyu gecerlerse kuvezde kalmazlar belki....insallhhhhh.....

hehe inşallahh..
doktor bana geçen dedi ki yeni doğum yaptırdım ikiz bebek dedi..2 kilo olan annesinin yanında 2.5 kilo olan küvezde dedi..daha çok kilo alan bebek tembel çıktı diğeri mücadeleci çıktı dedi..
annem de bana 1-2 gün küvezde kalmaları korkulacak bir şey değil aksine faydalı dedi..ama uzun süre kalmaları sıkıntı dedi...
nasip kısmet inşallah hiç küveze girmezler...sağlıkla kucağımıza alırız minnoşları...

canım 37de izne çıkarsan yine toplam 16 hafta iznin oluyor öncesini sonrasını düşünme kafanı karıştırma..
37de izne çıktın ya 16 hafta sonra iş başı yapıcaksın ne zaman doğurursan doğur..
38de doğurursan 1 hafta doğum öncesi 15 hafta doğum sonrası kullanmış olursun...

canım büyük konuşmak istemem ama asla biberon veremem..
onla kolay gelince sonra anneyi emmiyor bebekler..
kaşıkla veririrz sanırım biz

ben de araştırdım canım, kaşıkla öneriyorlar, meme dışında başka birşeye alışmaması için, ben 2 tane bineron aldım, ne olur ne olmaz diye, dr brown cam biri 120 lik diğeri de 240 olması lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…