Biz eşimin işi yüzünden Kars'ta yaşıyoruz. Burada devlet hastanesinde ve üniversitede çalışan arkadaşlarımız var. Dün önceden jinekolog hemşiresi olan bir arkadaşımla konuştum cinsiyet konusunda, doktorlar erkenden bilse de 18-20 haftadan önce cinsiyet söylemiyorlarmış. Erkek çocuk düşkünlüğü yüzünden aksinde çocuğa bir zarar vermesinler diye. Bana garip geldi. Doğunun diğer tarafları böyle mi bilmiyorum. Burada çok uç bir yaşam var yerli halk arasında. Kimisi gayet modern yaşıyor. Muhafazakar kısmı da çok koyu, gelinler illaki kayınvalide ile yaşamak zorundaymış, 5-6 geliniyle aynı evde oturan kayınvalideler varmış ve erkek çocukları kesinlikle babaanneye alışık büyütüyorlarmış.
Radyolojide çalışan bir arkadaşım vardı, bir yaşında bir çocuğu röntgene getirmişler. Kayınvalide gelinin kucağına çocuğunu vermiyormuş. Kadın, anne ver emzireyim dediği hâlde acıkmamıştır o, emzik veririm ağzına diye çocuğunu vermiyormuş kadına. Çocuk oğlan tabiî. Daha böyle bir sürü örnek anlattılar. Ben de kontrole giderken hep dikkatimi çekiyor, kayınvalideler hep gelinlerin başında. Çok tuhaf insanlar. Dün ben muayenehaneye gittiğim zaman, benden önce bir hamileyi hemşire usg girişinden hazırlamak için götürürken, kayınvalide de gitmeye kalktı. Hemşire siz gelmeyin sadece babayı alıyoruz dediği hâlde, kadın bu sefer ön kapıdan doktorun odasına daldı. Doktor dışarı çıkarttı. Gelinin muayenesi bitti, çıkar çıkmaz kapıda kadına "cinsiyeti neymiş?" diye soruyor kayınvalide. Hemşire de kızdı oradan daha belli değil hanfendi diye.
Biz burada gülüyoruz, eğleniyoruz. Kaygilarimizi kenara atmak için zaman geçirmeye çalışıyoruz bununla ama cidden insanlar bunu ciddi bir durum haline getiriyor. Çok üzülüyorum gerçekten bir an o kadın orada kız dese kv'nin vereceği tepki geldi gözümün önüne.