Arkadaşlar madem ek gıda konuşmaya başladık. Ben de nacizane deneyim ve tavsiyelerimi aktarmak istiyorum. Umarım faydalı olur.
Ek gıdanın bence en birincil kuralı 3 gün kuralı. Allerji çok yaygınken dikkat etmek gerekir. 3 gün aynı besinle besleyip cocugun allerjik reaksiyonları gözlenmelidir. Ağız kenarı yada yanaklarda kırmızılık, vucutta döküntüler, pişik, ishal, extra huzursuzluk vs.
İlk kızımda 6. Ay kontrolune gitmeden 10 gün önce başladık, annem var yanımda her anne gibi yedirmeye hevesli. Bir gün yımurta, bir gün muz, akşamına peynir falan tam gaz gidiyor. Yapma etme falan derken çocuk bir kabardı butun vucut kıpkırmızı el kadar lekeler. Eee neden oldu bilmiyoruz, o kadar çok şey yedi ki. Mecbur gittik doktora allerji testi yaptırdık, suçlu muz çıktı

yanında bugday, fındık, kivi ve taze fasülye de hediye olarak geldi. Doktor blwden bahsetti, ve aklımıza yatarsa öyle devam etmemeiizi istedi. Neyse blw devam ettik ama 3 gün kuralına çoook dikkat ettik. Bir müsibet bin nasihattan iyidiri yaşayarak öğrendik.
Şimdi size bazı tablolar eklemek istiyorum. Bunlar blw için hazırlanmış tablolar ama belkş yararı olur. Mesela ne kaçıncı ayda yedirirlir tablosu var. Başlara çok dikkat etmesiniz de sondaki 15 yiyeceğe aman dikkat. Baş kısımlar hem blw de çocugun tutabilme kabilşyetine hem de bağırsak düzenine göre hazırlanmış. Örneğğn muzu ezerek 6. Ayda yedirirsiniz ama eline vererek yedirmek için sanırım 9. Aya kadar beklemek gerekiyordu. Mesela bakla ne bebek be anne yemeli, hele ki bebeklikte uzayan sarılığı olduysa daha da dikkat. Yumurta beyazı, inek sütü, domates, çilek, portakal, mantar, yer fıstıgı, antep fıstıgı falan 1 yaş bazısı 2 yaş öncesi kesinlikle yasak. Aşırı allerjen besinler.
Bir de yeni bir şey deneyecekseniz sabah yada öğlen saatlerinde deneyin, eğer allerjik vir durum olursa müdahale etmesi yada gözlem yapması daha kolay olur.
Her doktorun görüşü farklı bu konuda ama bnm aklıma yatan önce sebzeler, meyveler (suyu değil posasıyla), yoğurt, kefir, lor en son deneme. Tatlı tadlara alışmadan sebzeleri denemesi. Blw tadım listesi de bu doğrultuda hazırlanıyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Blw detayına çok girmek istemedim. Merak edip anlatmamı isteyen olursa yazarım.
Herkeslere kolay gelsin. Bol vitaminli günler dilerim