- 20 Şubat 2023
- 159
- 194
- 23
- 39
Bende ilk kez duydum 4 tane yeğenim var bir sürü kuzen çocuğu doğumu oldu hiç görmedim. Zaten bu işleri yapsınlar diye hastaneye bir sürü para veriyoruz belki devlet hastanesinde veriliyordur onu bilemem.Kızlar bie şey öğrendim. Doğumdan sonra çoğu eş ebeye ya da doğum yapan kadını temizleyen hasta bakıcıya bahşiş para veriyormuş. Açıkçası bana saçma geldi. Siz ne düşünüyorsunuz?
Amiin hepimiz içinevet hani diğer bebeklerden bi farkları yok tutunduktan sonra o yüzden merak ettim niçin böyle diye. Hangisi benim ve bebeğim için sağlıklı olcaksa o olsun doğum yöntemi hiç farketmez sağlıcakla doğuralım inşallah hepimiz
Ay okudum valla. Emeğine sağlık, çok detaylı aktarmışsın E evdekiliyakatEbeyle görüşmemi anlatıyorum. Uzun yazıcam çünkü kişisel ve herkesin beklentisine göre şekillenen sınırları çok belli olmayan bir destek tanımı var, valla sonra kör olduk demeyin. P Pumpkin04 senle haberleşiriz demiştik geçen hafta eğitim aldığında, hep aktif değilsin müsait olduğunda okursun diye menşınlıyorum
benim doğum şekliyle, doğum anıyla veya bebekle ilgili endişelerim genel olarak yok. o kısımlarda çok teslim olmuş ve ne olursa olsun kabul edeceğim bir kafadayım ve bu kolay kolay da bozulmaz gibi görünüyor. ama doğuma yaklaştığımız ve sonrasında takip eden süreçte kendi bedenimle, kapasitemle ve psikolojimle alakalı birtakım endişelerim var çünkü hiç bilmediğim, sınırları bile çizili olmayan, iyisiyle kötüsüyle neredeyse hiçbir yerde konuşulmayan bir alan. ebeyle çalışmayı istiyor olma odağımda kendine bakmayı ve önceliklendirmeyi beceremeyen bir insan olmam yatıyor. bir de bir türlü kimseye kendimi salıp bırakamamamBu konularla ilgili olarak beni çok ama gerçekten çok rahatlatan bir görüşme oldu, kendi ihtiyaçlarımla çok örtüştü. Shut up and take my money gibi bir yere geldim, inşallah kocam da gelir fkkfk
Konuştuğumuz kadarıyla söylüyorum, ana hatlarıyla bahsedicem genel bilgilendirme gibi. Doğum sürecinde doktor dışında da bir profesyonelden destek almak isteyen anne adayları doula veya ebe ile çalışarak kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak destek alabiliyorlar. İkisi arasında medikal olarak fark var, örneğin ebeler eğer hastane bunla ilgili bir kısıt koymamışsa doğum anında ameliyathanede bulunabiliyorlar ama doulalara izin verilmiyor gibi. Bununla beraber doğum öncesi yapılan anneliğe ve doğuma hazırlık ile bebeğe hazırlık gibi tüm gün süren çalışmalar ortak, genelde 2-3 gün süren eğitimler oluyor. Yine hastanede sezaryen veya vajinal doğum fark etmeksizin bulunup anneye babaya destek oluyorlar ve doğum sonrası yine birkaç güne yayılan emzirme eğitimi, anne bakımı, bebek bakımı gibi hizmetler sağlıyorlar. Bu doğum sonrası kısmı biraz çalıştığın kişinin kişisel gelişim alanıyla da bağlantılı olarak şekillenebiliyormuş, örneğin bir ebe emzirme konusunda çok yetkinken bir diğeri kadın sağlığı konusunda daha bilgili olabiliyormuş. Yani anladığım kadarıyla gün bazında bir kişi size 5-7 gün boyunca destek oluyor gibi düşünülebilir. Bence güzel ve kıymetli bir destek alanı, benim aşağıda özetlediğim görmezden geldiğim, düşünmek istemediğim amaaan herkes bir şekilde giriyor çıkıyor dediğim iki konu hakkında da gözümü açmış bulundu, o açıdan da çalışmasak bile iyi ki tanışmışız dedim ve çok memnun ayrıldım. Bence bu iki soruyu herkes kendine sorsun ve üzerine düşünsün sözlüye kaldırıcam djfmfk.
ay neyse yazdıkça uzuyor, çünkü iki buçuk saat kesintisiz konuştuk. aktarmadığım da çok şey var. en kısa haliyle anlatmaya çalıştım, ona rağmen şarjım bitmek üzere. Sorusu olan sorsun şarja takınca yanıtlarım. Hoşçağalın gidiyom ben.
- Doktor doğumun ne kadar içinde ve ne kadar dahil olacak, bu konuşulan ve sınırları çizilerek karşılıklı mutabık kalınan bir konu mu? Senin beklentinle doktorun gerçeği örtüşük mü? Kendi açımdan bilmiyorum yooo olarak cevapladığım için biraz kafa açtı. Doktor bu süreçlerin ne kadarına dahil olacak ki hiç fikrim yok. Tecrübeliler yanıtlasın.
- Hastanede yapılacak işlemlerin ne kadarı konusunda bilgilisin, kendi hakların ve bebeğin hakları konusunda güvendiğin ve teslim olduğun profesyoneller tarafından ne kadar bilgilendirildin? Beni kimse bilgilendirmediği için hmmmm falan dedim, aslında düşününce çok saçma dünya para verip bir hizmet alıyorum ve aldığım hizmetin kapsamını kendi söz hakkımı falan bilmiyorum. Bir prosedür var herkesi kapsayacak şekilde oluşturulmuş, ben de ona sorgusuz sualsiz dahil oluyorum gibi.
Tedaviden kastım tüp bebek benim doktorum da normalde sezeryan önermiyoruz sana bırakıyorum ama o kadar süreçten geçmişsiniz riske atma derim dediBenim de tedaviyle oldu acaba tedaviyle olanın ne farkı var ki sezaryen dediler merak ettimbenim doktorumla daha doğum şeklini konuşmadık sorduğumda 32.haftadan sonra bakıcaz konuşucaz dedi ama kendisi ısrarla normal doğum yanlısı bir hekim. Ben gittiğimde sorucam bu konuyu tedaviyle olanları niçin sezaryene yönlendiriyolar diye. Daha sağlıklı olucaksa eğer bizim için öyle yapıcaz tabi
Ay bu doktorlardan çektiğimiz ne gerçekten bilmiyorum bence bir doktora daha gitmelisin canım hatta mümkünse perinatoloğa git hem için içini yemez bebeğinin kilosu haftasıyla uyumlu. Ama senin doktorun seni endişelendirmemis bir de o güzel yanı var yani seni aylardır takip eden kişi sonuçta bir sorun görseydi kesinlikle söylerdi bence suyunun azaldığını fark etmiş ama azalmaya devam etmediğini de söylemiş. Ama seni çok geç çağırmışKızlar iyi akşamlar içimi biraz dökmek istedim bu akşam 30+2 de doktor kontrolüm olmuştu doktor bebeğin suyunun az olduğunu söyledi ama korkmamam gerektiğini 10gün sonra tekrar gelmemi istedi bu arada bebek 1500 gramdı. 10 gün sonra 31+4 de bebeğim 125 gram almış 1625 gram olmuş ama suyumda azalmanın devam etmediğini endişelenmemem gerektiğini söyledi ve bana 4 hafta sonraya randevu verdi. Ama aklıma çok takıldığı için bugün 32+4 de devlette bir doktora gittim bebek 1800 olmuş ama doktor ultrasonda bakar bakmaz ee bu bebeğin suyu az dedi perinatolojiye gitmeni öneririm riskleri olabilirde olmayabilirde dedi kafam çok karıştı yaşadığım ilçede yok sizce sizce iyi bir doktora daha gitmelimiyim yoksa direkt perinatoloğa mı gitmeliyim? Kafam allak bullak iki doktorun birbirinden farklı bu tavrı, kendi doktorumun 4 hafta sonraya randevu vermesi yani kafam çok karışık çok endişeliyim bugün ki doktorun söylediklerinden sonra, benim içinde dua edin lütfen
Biraz doktorların endişesiyle ilgili. Kıymetli bebek diye riske atmak istemiyorlar. Benimkide tüp bebek, hatta doktorum da tüp bebek doktorum ve normal doğum yanlısı. Bayrama denk gelmesine rağmen sezeryan yapmam bunun için dedi. Benhemen başta sormuştum mesela ve direk sezeryan deseydi başka doktor düşünürdüm. Bence anne ve bebeğin durumuna göre karar veriyorsa doktor süperBenim de tedaviyle oldu acaba tedaviyle olanın ne farkı var ki sezaryen dediler merak ettimbenim doktorumla daha doğum şeklini konuşmadık sorduğumda 32.haftadan sonra bakıcaz konuşucaz dedi ama kendisi ısrarla normal doğum yanlısı bir hekim. Ben gittiğimde sorucam bu konuyu tedaviyle olanları niçin sezaryene yönlendiriyolar diye. Daha sağlıklı olucaksa eğer bizim için öyle yapıcaz tabi
Doktorumun rahatlığını hep çok sevdim ama bu sefer sanki çok uzun bir aralık verdi herhangi bir olumsuzluk olursa çok geç öğreneceğim sanki içimde bir huzursuzluk bugün ki doktor da ekstra endişelendirdi beni çaresiz kaldım. Bir kaç perinatolog aradım onlar artık detaylı ultrason falan yapılmayacağını gebelik muayenesi yapacaklarını suyuna, kan akışına bakacaklarını söylediler bende bilemedim ki ne yapacağımı burda iyi bir doktor daha var fakat perinatolog değil önce ona oda yönlendirme yaparsa mı perinatoloğa gitsem yoksa direkt mi bilmiyorum kafam allak bullakAy bu doktorlardan çektiğimiz ne gerçekten bilmiyorum bence bir doktora daha gitmelisin canım hatta mümkünse perinatoloğa git hem için içini yemez bebeğinin kilosu haftasıyla uyumlu. Ama senin doktorun seni endişelendirmemis bir de o güzel yanı var yani seni aylardır takip eden kişi sonuçta bir sorun görseydi kesinlikle söylerdi bence suyunun azaldığını fark etmiş ama azalmaya devam etmediğini de söylemiş. Ama seni çok geç çağırmış
Bence suyun takibi yapılmalı ama ölçümden ölçüme de değişebilen anlık bi şey de olabilir. Eğer doktoruna güveniyosan ona dediği gibi 4 hafta sonra git, bu arada başka bi doktora daha gidip bi görüş al, perinatolog olmak zorunda değil. Normal derse bi sonraki randevunu beklersin, az derse perinatoloğa gidersin. Bebeğinin hareketlerinde azalma var mı?Kızlar iyi akşamlar içimi biraz dökmek istedim bu akşam 30+2 de doktor kontrolüm olmuştu doktor bebeğin suyunun az olduğunu söyledi ama korkmamam gerektiğini 10gün sonra tekrar gelmemi istedi bu arada bebek 1500 gramdı. 10 gün sonra 31+4 de bebeğim 125 gram almış 1625 gram olmuş ama suyumda azalmanın devam etmediğini endişelenmemem gerektiğini söyledi ve bana 4 hafta sonraya randevu verdi. Ama aklıma çok takıldığı için bugün 32+4 de devlette bir doktora gittim bebek 1800 olmuş ama doktor ultrasonda bakar bakmaz ee bu bebeğin suyu az dedi perinatolojiye gitmeni öneririm riskleri olabilirde olmayabilirde dedi kafam çok karıştı yaşadığım ilçede yok sizce sizce iyi bir doktora daha gitmelimiyim yoksa direkt perinatoloğa mı gitmeliyim? Kafam allak bullak iki doktorun birbirinden farklı bu tavrı, kendi doktorumun 4 hafta sonraya randevu vermesi yani kafam çok karışık çok endişeliyim bugün ki doktorun söylediklerinden sonra, benim içinde dua edin lütfen
Benimde tüp bebekle oldu bebeğim. Normal doğumda ne gibi bir risk oluyo tüp bebek olması diğer bebeklerden bi farkları yok ki. Neyse randevuma gidince ben de bir sorayım detaylı öğrenirsem yazarımTedaviden kastım tüp bebek benim doktorum da normalde sezeryan önermiyoruz sana bırakıyorum ama o kadar süreçten geçmişsiniz riske atma derim dedi
İki farklı doktorda azaldığını söyledi ama biri sıkıntı yok derken diğeri daha evhamlı ve korkutucu konuştuBence suyun takibi yapılmalı ama ölçümden ölçüme de değişebilen anlık bi şey de olabilir. Eğer doktoruna güveniyosan ona dediği gibi 4 hafta sonra git, bu arada başka bi doktora daha gidip bi görüş al, perinatolog olmak zorunda değil. Normal derse bi sonraki randevunu beklersin, az derse perinatoloğa gidersin. Bebeğinin hareketlerinde azalma var mı?
Bence randevu aralığı tek başına bir problem değil. Benim doktorum da 26.haftadaki muayenede 5 hafta sonra rapor için gelirsin dedi misal. Artık hareketlerini takip edebildiğimiz için bi sorun olduğunda anlıyoruz çünkü.Doktorumun rahatlığını hep çok sevdim ama bu sefer sanki çok uzun bir aralık verdi herhangi bir olumsuzluk olursa çok geç öğreneceğim sanki içimde bir huzursuzluk bugün ki doktor da ekstra endişelendirdi beni çaresiz kaldım. Bir kaç perinatolog aradım onlar artık detaylı ultrason falan yapılmayacağını gebelik muayenesi yapacaklarını suyuna, kan akışına bakacaklarını söylediler bende bilemedim ki ne yapacağımı burda iyi bir doktor daha var fakat perinatolog değil önce ona oda yönlendirme yaparsa mı perinatoloğa gitsem yoksa direkt mi bilmiyorum kafam allak bullak
Çok haklısın, bende huzursuz olurdum. 32’desin, 36. Hafta sanki biraz geç gibi kontrol için. Ben olsam da bir perinatologa giderdim, hatta detaylıda gittiğim perinatologa tekrar giderdim. O da bebeği ve beni biliyor diye. Eğer gidemiyorsam da kendi dokoruma gitmek için 4 hafta beklemezdim.Kızlar iyi akşamlar içimi biraz dökmek istedim bu akşam 30+2 de doktor kontrolüm olmuştu doktor bebeğin suyunun az olduğunu söyledi ama korkmamam gerektiğini 10gün sonra tekrar gelmemi istedi bu arada bebek 1500 gramdı. 10 gün sonra 31+4 de bebeğim 125 gram almış 1625 gram olmuş ama suyumda azalmanın devam etmediğini endişelenmemem gerektiğini söyledi ve bana 4 hafta sonraya randevu verdi. Ama aklıma çok takıldığı için bugün 32+4 de devlette bir doktora gittim bebek 1800 olmuş ama doktor ultrasonda bakar bakmaz ee bu bebeğin suyu az dedi perinatolojiye gitmeni öneririm riskleri olabilirde olmayabilirde dedi kafam çok karıştı yaşadığım ilçede yok sizce sizce iyi bir doktora daha gitmelimiyim yoksa direkt perinatoloğa mı gitmeliyim? Kafam allak bullak iki doktorun birbirinden farklı bu tavrı, kendi doktorumun 4 hafta sonraya randevu vermesi yani kafam çok karışık çok endişeliyim bugün ki doktorun söylediklerinden sonra, benim içinde dua edin lütfen
Öyle mi diyorsun bende sanki nedense ortada olumsuz bir durum varken biraz daha kısa aralıklarla etmeli beni umursamadı mı gibii düşündüm yaBence randevu aralığı tek başına bir problem değil. Benim doktorum da 26.haftadaki muayenede 5 hafta sonra rapor için gelirsin dedi misal. Artık hareketlerini takip edebildiğimiz için bi sorun olduğunda anlıyoruz çünkü.
Ben de her şeye açığım süreç neyi getiriyosa kabulüm diretmem asla da tüp bebeklerin de diğer bebeklerden pek farkı yok hepiciğiii kıymetliBiraz doktorların endişesiyle ilgili. Kıymetli bebek diye riske atmak istemiyorlar. Benimkide tüp bebek, hatta doktorum da tüp bebek doktorum ve normal doğum yanlısı. Bayrama denk gelmesine rağmen sezeryan yapmam bunun için dedi. Benhemen başta sormuştum mesela ve direk sezeryan deseydi başka doktor düşünürdüm. Bence anne ve bebeğin durumuna göre karar veriyorsa doktor süperEn önemlisi doktorla iletişim ve içimize sinmesi bence, yoksa benim de taktığım bir şey değil. Sütüm az olursa mama da veririm Bakalım kısmetimiz nolcak.
Evet doğru söylüyorsun, 4 hafta kesinlikle bekleyemem zaten içim içime sığmaz biliyorum stres yapacağıma kontrol altında olmam çok daha sağlıklı olacakÇok haklısın, bende huzursuz olurdum. 32’desin, 36. Hafta sanki biraz geç gibi kontrol için. Ben olsam da bir perinatologa giderdim, hatta detaylıda gittiğim perinatologa tekrar giderdim. O da bebeği ve beni biliyor diye. Eğer gidemiyorsam da kendi dokoruma gitmek için 4 hafta beklemezdim.
O zaman bence endişelenme. Bi arkadaşımın da 36.haftasında doktoru suyunun az olduğunu ve erkenden sezaryene alınması gerektiğini söylemişti. Sonra iki doktora daha gittiler onlar da evet azalmış ama 1-2 hafta bekleyemecek kadar değil demişlerdi. Tekrar kendi doktoruna gittiğinde suyu normale döndü demişti doktoru ve 38.haftaya kadar bekleyebildi. Demem o ki suyun miktarı anlık değişebilen bi şey. Başka bi rahatsızlığın yoksa bebeğin de gelişimi normalse sıkma canını. Rahat etmek için bi doktor görüşü de al tabi istiyosan.İki farklı doktorda azaldığını söyledi ama biri sıkıntı yok derken diğeri daha evhamlı ve korkutucu konuştuyani banada şuan iyi bir doktora gidip oda olumsuz konuşursa perinatoloğa gitsem daha az stres olacağım gibi geliyor ama korkuttuda bugün ki bir yandan. Yok bebeğin hareketleri iyi çok şükür bir değişiklik olmadı sanki
Hiç stres olma canım aklına taktikca daha da psikolojisi bozuluyor insanın yani 33. Haftaya gelmişsin 1 ay sonra çağırmak çok abes geliyor bana. Kan akışını normal doktorlar da görebiliyor iyi bir doktor diyorsan git bence için rahatlar hem. Bak geçen bende gittim karın çevresi için bu seferde o doktor kalpte parlaklık devam ediyor doğduktan sonra buna bakılır ve müdahale edilir artık şansa dedi. Şansa ne demek mesela ne bileyim doktorların bazıları değişik işte böyle çok umursama senDoktorumun rahatlığını hep çok sevdim ama bu sefer sanki çok uzun bir aralık verdi herhangi bir olumsuzluk olursa çok geç öğreneceğim sanki içimde bir huzursuzluk bugün ki doktor da ekstra endişelendirdi beni çaresiz kaldım. Bir kaç perinatolog aradım onlar artık detaylı ultrason falan yapılmayacağını gebelik muayenesi yapacaklarını suyuna, kan akışına bakacaklarını söylediler bende bilemedim ki ne yapacağımı burda iyi bir doktor daha var fakat perinatolog değil önce ona oda yönlendirme yaparsa mı perinatoloğa gitsem yoksa direkt mi bilmiyorum kafam allak bullak
Galiba suyun 34 35 den sonra azalması normal 30. Haftalar suyun en yoğun olmasını istediğimiz haftalar dedi. İnşallah dediğin gibi değişen artan bir şeydir ben yinede farklı bir doktor görüşü alarak rahat edeceğim galiba sonra yine doktoruma devam ederim oda aynı görüşte olursaO zaman bence endişelenme. Bi arkadaşımın da 36.haftasında doktoru suyunun az olduğunu ve erkenden sezaryene alınması gerektiğini söylemişti. Sonra iki doktora daha gittiler onlar da evet azalmış ama 1-2 hafta bekleyemecek kadar değil demişlerdi. Tekrar kendi doktoruna gittiğinde suyu normale döndü demişti doktoru ve 38.haftaya kadar bekleyebildi. Demem o ki suyun miktarı anlık değişebilen bi şey. Başka bi rahatsızlığın yoksa bebeğin de gelişimi normalse sıkma canını. Rahat etmek için bi doktor görüşü de al tabi istiyosan.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?