Anam anam diyorum, ben son tedavide boyuna ekinezya çayı içmiştim soğuk algınlığım var diye. Elbette 'hah sebebi buldum' demiyorum ama dikkat edecek birşey daha çıktı iyi miBilginize
Arkadaşlar,
Son bir iki gündür bitkiseller ve beslenmeye dair bildiklerimizi paylaşıyoruz. Interfilite konusunda dün itibariyle okumaya başladığım kitapta (Harvard Tıp Fakültesi yayını, Boston'da çeşitli infertilite kliniklerinde çalışan ve araştırmalar yapan, 2 doktor ve bir psikiyatrist kaleme almış. Söz verdiğim üzere, enteresan bulduğum birşeyi paylaşayım istedim.
Kaliforniya'da bir tıp fakültesinde yapılan bir dizi deney sonucunda (insan spermi ve hamster yumurtaları kullanılıyor), ekinezya, sarı kantaron, gingko biloba'nın sperm ve yumurta üzerinde negatif etkisi olduğu sonucuna varılmış. Bakılan örneklerde bazen hem sperm etkileniyormuş hem de yumurta, bazen de sadece biri. Spermin genetik yapısının etkilendiği, yumurtanın da döllenemediği ya da döllenmenin zorlaştığı tespit edilmiş.
Araştırma ile ilgili şöyle geçiyor kitapta; "Bu bitkiselleri belli bir dozajın altında kullanan insanlara etkisi olmayabilir, alınan dozun sperm ya da yumurtaya kadar giderek etkileşimde bulunması zayıf bir ihtimal gibi gözükebilir. Ancak bu potansiyel bir risktir, bilinmesi gereker ki, laboratuvar ortamında kısıtlı süre ve çok az bir miktar maddeye maruz kalınması bile sonuçları etkilemiştir."
Anam anam diyorum, ben son tedavide boyuna ekinezya çayı içmiştim soğuk algınlığım var diye. Elbette 'hah sebebi buldum' demiyorum ama dikkat edecek birşey daha çıktı iyi miBilginize
Karamel'cim, annene acil şifalar diliyorum umarım iyidir.
Bebeğin tutunduysa istersen gece on kere kalk oradan oraya koştur o iş bitmiştir, dr um bu gebeliğimde yaşadağım 6-7. haftalardaki lekelenme sonucu düşük tehdidi var evde istirahat demişti o hafta evde yatmıştım Ve şunu dedi özellikle ilk 8 hafta ben seni progesteron haplarına da boğsam ayağını havaya da diksen düşecekse engelleyemeyiz vücut atar onu demişti. Ama düşmeyecekse ne yaparsan ya yap o bebeği oradan sökemezsin demişti.
Diyeceğim o ki bebişin tutunmuşsa ne yapsan da onun tutunmasını engelleyemezsin. Gün saymaman rahat olman çok iyi, inşallah tutunmuştur da 2 Mart'da haberini alrız. Bir Bayram yaparız. Erverdi de 27 Şubat ve sonrası için güzel haberler verecek inşallah..
Karamel'cim,
Umutsuzluk kırpıntısı taşıyan tek mesajıma bile kızıyorsun, bu ne ki şimdi? Ne güzel tamamlandı tedavin, şimdi umut etmeyeceksin de ne zaman edeceksin güzel arkadaşım? Haydi güzelim, topla kendini ama, umut etme zamanı. Anneciğine de Allah şifalar versin acilen umarım.
Krishazel'cim, Bence senden güzel haber almaya az kaldı
Herada'cım, ne güzel bilgiler veriyorsun inanın sizlerden çok şey öğrendim.
Ben de haftasonu Hürriyet gazetesinin ücretsizeki olan doktorum dergisinde Sigara ve İnferitilite başlıklı yazıyı okudum. Aman ne olur sigara içen arkadaşlar okuduysanız o sigarayı hemen söndürün bırakın. İnfertile üzerinde etkisi çok fazla aynı şey erkekler için de geçerli FSH değerini yükseltiyormuş, 1 ila 4 yıl erken menepoza sokuyormuş bir sürü bilimsel araştırma ve yayın yapılmış bunu üzerine aman diyeyim. Zaten sigara bırakıldığında bünyenin onun yan etkilerinden uzaklaşmaya başlası 6 ay sürüyormuş yani bugün bıraktım tamam yarına iyi olmuyormuş. Ben de bunu paylaşmak istedim.
valla öyle yapmıştın hatta bende ekinezya çayı aldım içiyorum günde bir tane benneyaptımki
bazen düşünüyorum kimyanın temeli bitkiler tabiki bitkiler faydalı ancak şu an senin yaptığın gibi bilimsel kaynaklar okunmalı.
Örnek olarak hepimiz biliyoruzki FSH aydan aya değişiklik gösteren bir hormon, her yerde hayıt kullandım FSH düştü gibi bilgiler var. Peki bu düşüş aydan aya olan düşüşe denk gelmiş olamaz mı ? Hayıt bitkisini okurken sütü olmayan kadın kullanır süt salgılatır diyor yani prolaktini yükseltiyor. Peki prolaktin yüksekliği gebe kalmaya engel değil mi ?
Bazı doktorlar FSH arabanın km saati gibidir asla geri çekilemez der bu da bazı bitkiler kullanırken FSH ın düşmesini aylık dalgalanmalara denk geldiği şeklinde açıklanabiliyor. FSH yumurta rezerviyle alakalı bir durum ve hiçbirşey rezervi arttıramıyor ozaman bari tek kalan yumurtalarımızın kalitesini kulaktan dolma şeylerle bozmayalım.
Yani kısaca demem şu, dengeli beslenelim, vitaminlerimizi alalım, sebze meyve yiyelim ama bilmediğimiz otlara fazla yüklenmeyelim, kür yapmayalım.
Herada sen yukarıdaki bilgiyi verince hep aklımda olanı paylaştım. Tabi bu kişiden kişiye değişir sadece bir görüş.
Waterss'ciğim aynı dergiyi ben de okudum. O dr.aynı zamanda benim doktorum o nedenle de daha dikkatli okudum. Aynı konuyu ben Aytuğ Bey'e geçtiğimiz aylarda da sormuştum zaten. Cevabı ''bırakın sizin sigarayı bırakmanızı yanınızda bile içilmemeli, o denli zararı var yumurtalara'' demişti. Ben günde 2-3 tane içiyıordum o nedenle sormuştum. Hemen bıraktım sigarayı. Aman arkadaşlar amannn...
Bu arada aklıma geldi, bak seni mutlu edecemEgzersizi abartmayın sakın diyor. Günde 3 kilometre kadar hafif yürüyüş, yoga (Deniz Bulut'çum doğru yoldasın), stretching yeterli, abartmayın diyordu. Bu durumda benim kondisyon bisikleti ile deli gibi 8-10 km pedal çevirmem haftanın 4-5 günü, işte o abartmayın denen bölüme giriyor. Bunu da kaydettim bir kenara bakalım.
haklısınız kızlar değiş tonton diyorum. Hepimizin tevellüt aynı olduğuna göre bu çizgi filmi hatırlarsınız alkisalkisalkis
tabiki öyle hiç yazışmadık mı bu konuda ?
Yumurta ve sperm kalitesi için ağır egzersizlerden kaçının diye kaç yerde okudum.
Sakin dingin egzersizler yapılacak , bir ara bende 30-40 dk koşu bandında saatte 5-6 km hızla gümgüm yürüyordum duydum hemen kestim.
Benim normal hayatımın içinde günde 1.5 saat yürüyüş var ya zaten, ağır egzersiz bana göre 10 km koşmak filan, ne bileyim? Alt tarafı 40-50 dakikada çeviriyorum diye ağır egzersize sokmamıştım ben onu, onu da kesicem artık...
Karamel'cim sana katılmamak mümkün değil. Ben de daha önce yazmıştım bir herbalistin FSH yorumunu; çok mantıklı gelmişti, tekrar edeyim. FSH bir sonuçtur, sebep değildir diyordu. Arabanızın hararet yaptığını düşünün, sorunu çözmek yerine, hareret lambasına bu mesajı taşıyan kabloyu kesmekle aynı şeydir FSH değerini düşürmeye çalışmak diyordu.
Gerçekten de çok okuyoruz, bitkisellerin hele ki karıştırıldığında göründükleri kadar masum olmadığını da, işte insan alt tarafı ot, elime mi yapışır üşenme yap, belki faydası olacak, niye yapmayayım diye düşünüyor. Akşam evde bitki çaylarına bakarken ne var ne yok diye aa gingko biloba'lı çay da buldum, doğru çöpe. Dediğin gibi, dengeli beslenme yeterli.
Bu arada aklıma geldi, bak seni mutlu edecemEgzersizi abartmayın sakın diyor. Günde 3 kilometre kadar hafif yürüyüş, yoga (Deniz Bulut'çum doğru yoldasın), stretching yeterli, abartmayın diyordu. Bu durumda benim kondisyon bisikleti ile deli gibi 8-10 km pedal çevirmem haftanın 4-5 günü, işte o abartmayın denen bölüme giriyor. Bunu da kaydettim bir kenara bakalım.
denizcim benim fsh ım yıllardan beri 7-8 lerde.fazla et tüketmem.eşim balık tuttuğu için haftada en az 2 kere taze balık tüketirim.düzenli ve de sağlıklı bir hayatımız olduğuna inanıyorum.yemek ,uyku saatlerimiz hep dengelidir.deliksiz rahat 8 saat uykumuz vardır..beslenmemi 6 -7 öğüne çıkardım birkaç yıldan beri.bu şekilde kilo da verdim.sigara da içmiyorum.psikoloji dersen kimsenin etlisine sütlüsüne karışmayızyardıma ihtiyacı olana koşarım.kem gözlerden de uzak dururuz.gülmeyi güldürmeyi espriyi ,yapanı,yapmayı çok severimbenim evime gelip te gülmeden giden kesinlikle yoktur.en az 1 kere gülme garantisi verebilirim.hadi gelsin tıp ya da herbalistler bize de bir çözüm üretsinler.ben bu bütün yazılanları bir dizi vardı.sevimli bir tiplemeydi.''ben lafımı ortaya koruuuuumm alan alır ''diyordu.gerisi de vardı ama şimdi hatırlamıyorumşimdi bütün yazılanların ve de şimdiden sonra da yazılacakların da bu şekilde olduğuna inanıyorum.her bilginin içinde bulunulan zamana ortama göre doğruluk payı var.dün doğru bildiklerimizin bugün yanlış olduklarını okuyoruz.ya da tam tersi.bugün doğru bildiklerimiz ise halaaa bize bir sonuç getirmedi.hayatın akışına bırakmalı galiba.biz ne yaparsak yapalım geleceği varsa gelecekltir bizim sıpalar(karamelin deyimiyle)sağol herada. internette gingo bilobayı araştırdım erkekte sertleşmeyi arttırır kısırlığa iyi gelir diye tavsiye ediliyor. halbuki belki ereksiyonu düzeltirken spermleri öldürüyor bu ikisi ayrı şey. neyse ingilizce de kısaca aradım kan akışını hızlandırsa da embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir diyor yani kullanmamalı. erkekler için de ereksiyonu arttırır ama önce buna neyin engel olduğu araştırılmalı diyor ve hamile kalmak için önermiyorlar.
sarı kantaronu da hamileler içmesin diyorlar.
ekinezya ilginç ona yabancı sitelerde bakmadım
evet en doğrusu sigarayı alkolü kahveyi ve çayı kesmek. bitki çayı öneriliyor özellikle de yeşil çay. ıhlamur da olabilir mesela çok masum. ama adaçayı adet 14 günden sonra olmaz o da tutunmayı engelliyor. yani yeşil çay veya ıhlamur içilecek.
et tavuk yok çünkü yemlerinde hormonlu madde kullanılıyor. balık olabilir ama deniz balığı. levrek-çupra gibi balıklar hem hormonlu yemlerle besleniyorlar hem de yüksek civa var içlerinde.
süt ürünleri de yok deniyor bu benim için çok zor çünkü peynir ve yoğurt olmadan olmaz yani
sebze meyve yenecek özellikle koyu kırmızı ve koyu yeşil renkliler (domates havuç brokoli ıspanak vs tercih edilecek)
buğday çimi içilecek (o da koyu yeşil:roflol:)bu fsh ı düşürüyor aynı zamanda karaciğeri ve kanı temizleyip kanserin gelişmesini engelleyen güçlü bir anti oksidan
fsh a gelince çok okudum fsh yumurta kalitesini göstermiyor. yüksekliği rezervin azaldığını gösteriyor. örneğin fsh ı yüksek tek yumurtası kalmış 20 yaşındakiler tüp bebek yapılırsa o tek yumurta ile hamile kalma olasılığı var çünkü sayı az da olsa kalite yüksek. ama 40 yaş üstü olunca olasılık mucize gibi yani kalite yaşla bozuluyor
fsh ı düşürmek şunun için önemli fsh yüksekse 41-42-43 yaşlarında vücut yumurta üretmiyor. adet 3. gün olan folikül varsa bile gelişmiyor yani durum tamamen ümitsiz. ama hayıt tohumu buğday çimi vs ile fsh düşürülürse ortaya birkaç folikül çıkabiliyor ve bunlar tedavi ile veya bazen kendileri gelişebiliyorlar. evet kaliteli olmuyorlar çünkü yaş ileri ama sayı ve gelişimleri artıyor.
benim okuduğum kitabın yazarı da 43 yaşında sanırım 6 aylık yukarıdaki gibi bir çaba sonucu ( et-süt-tatlı-pilav-hamurişi-çay-kahve-sigara-alkol yok sebze meyve var buğday çimi var yoga var ) fsh ını 42 den 21 e düşürüp doğal hamile kalıyor.
kısaca fsh düşmeden hamilelik de olmuyor. evet fsh bir neden değil sonuç ama 44 yaşına kadar sağlıklı beslenme ve spor ile azıcık dengelenebilir ve şans arttırılabilir. benim anladığım bu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?