- 30 Nisan 2008
- 45.779
- 24.642
- 398
- Konu Sahibi kesenmakas
-
rahmetli Sakıp Sabancı bir gün demişti ki .Benim araba fabrikalarım var ama oğlum kullanamaz .Keşke hiç bir şeyim olmayaydı da oğlum sağlıklı olaydıya hala şans diyorsun... ben kendi adıma gayet eminim ki doguştan engelli birine sorsan, büyük ihtimalle dogmamış olmayı tercih ederdi. yani senin veriyorum zannettigin şans degil, onu bir şeye mecbur etmek... en başından eksik hissedecegi, başkalarına muhtaç olacagı bi hayata mecbur etmek. bu mu şans vermek?
bi de mesela bu engelliler (zihinsel engelliler de dahil) anne baba öldükten sonra ne yapacaklar acaba? sen kendi vicdanın rahatlasın diye onu zorladın bu hayatı yaşamaya.. eee sen gittikten sonra nolcak bu çocuga? engelli birine kim annesi babası gibi bakabilir bi söylesene? kim sever onu kendi çocugu gibi? o yüzden laf anlatmayın. isterse çok zengin olsun diyelim anne baba... ne fark eder? hayatı boyunca eksik yaşamıştır ve parası ona hiçbir şey saglamıcak. para bile kurtarmaz yani bunu.
Duschenne kas distrofisi. Genel adıyla miyopati. Futbolcu sedat vardı onun hastalığının bir çeşidi
bununla alakası yoktur vicdanın rahatsız olmasın illa ki olur geç olur erken olur ama olur ..Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle belirteyim kısa yazabilen biri değilim...
Eşimle 1 yıldır korunmuyoruz. Maalesef bebek sahibi olamıyoruz. Benim herhangi bir sorunum yok, eşimin sperm hareketi az... Doktorum hamile kalmama engel olmadığını söylüyor. Gelgelim bu durum beni çok üzmeye başladı. Bebek sahibi olabileceğimizi biliyorum. 4 yıl önce eşimle evlenmeden önce hamile kalmış ve bebeği aldırmıştım. Şimdi o kadar çok soru var ki etrafımda artık bunaldım. Bazen bebeği aldırmış olmamla bağlıyorum bu durumu. Ama giden zaman geri gelmiyor. Ne olursa olsun o dönemde bebeği dünyaya getirmeyi düşünemezdim zira genetik bir hastalık taşıyıcısı olma ihtimalim vardı. Şimdi genetik testlerimi yaptırdım temiz allahtan bu konuda rahatım. Yani öyle işte. Toplumsal düzen vb nedenlerinden bunu hep içimde taşıdım hala taşıyorum ve ağır geldiği için paylaşmak istedim.
çok ciddi bir genetik hastalığın taşıyıcısı iken ve en yakınlarını bu sebeple kaybetmişken tedbirsizce ilişkiye girmek gerçekten büyük hata.
ama evli olsaydın acaba aldırmamayı düşünürmüydün?gebelik esnasında da genetik taramalar yapılabiliyor.
bu senin taşıyıcısı olduğun hastalık için uygun olurmuydu bilemem tabi o dönem araştırılabilirdi.
evli olmamak mı daha büyük etken oldu acaba kürtaj için bunu en iyi sen kendin değerlendirirsin.
kürtaja gelince ise denebilecek bişey yok.kendi içinde vicdan muhasebesini yapacağın bir mevzu.
zor bir muhasebe, eğer inançlı biri isen de sadece Allah ile senin aranda bir mevzu.
biz kullara düşmez yargılamak.
çok derin bir mevzu.kendim de şu an hamile olduğum için ne ahkam kesmek ne de yargılamak isterim açıkcası.
siz bundan sonrasında tedavinize odaklanın,büyük bir sıkıntı yok ise tekrar hamile kalırsın yardımcı tedaviler sayesinde.eşin sigara ve alkolü bıraksın kesinlikle ve sen de sigaradan v.s uzak dur kullanıyosan.
Benim başıma gelmez demeyeceksin işte...ama evli olsam da o durumda aldırırdım. Tabi bebeği aldırmamdaki en büyük etken buydu ama bekar olmamub etkisi yok demrm mümkün değilçok ciddi bir genetik hastalığın taşıyıcısı iken ve en yakınlarını bu sebeple kaybetmişken tedbirsizce ilişkiye girmek gerçekten büyük hata.
ama evli olsaydın acaba aldırmamayı düşünürmüydün?gebelik esnasında da genetik taramalar yapılabiliyor.
bu senin taşıyıcısı olduğun hastalık için uygun olurmuydu bilemem tabi o dönem araştırılabilirdi.
evli olmamak mı daha büyük etken oldu acaba kürtaj için bunu en iyi sen kendin değerlendirirsin.
kürtaja gelince ise denebilecek bişey yok.kendi içinde vicdan muhasebesini yapacağın bir mevzu.
zor bir muhasebe, eğer inançlı biri isen de sadece Allah ile senin aranda bir mevzu.
biz kullara düşmez yargılamak.
çok derin bir mevzu.kendim de şu an hamile olduğum için ne ahkam kesmek ne de yargılamak isterim açıkcası.
siz bundan sonrasında tedavinize odaklanın,büyük bir sıkıntı yok ise tekrar hamile kalırsın yardımcı tedaviler sayesinde.eşin sigara ve alkolü bıraksın kesinlikle ve sen de sigaradan v.s uzak dur kullanıyosan.
Bu durumda büyük ihtimalle kız kuzenleriniz taşıyıcı. Evlenmeden önce muhakkak testlerden geçmelilerkas distrofisi benim kuzenimde de var anneden geçmiş, erkek çocuklarda oluyor kız çocuklara geçmiyor bu hastalık 2 kız kardeşi var sağlıklı kızlardan biri cinsiyet belli olana kadar bekledik erkek olsaydı sanırım gebelik sonlandırılacaktı. erkek olan kuzenim malesef tekerlekli sandelyede ..
Konu sahibesi yaptıgınızı son derece dogru buluyorum. Cok zor ama dogru bi karar. Bu riski alamazdınız, eger tasıyıcı olsaydınız sonucları cok agır olurdu.
Eger ben bu denli agır bi engele sahip bi insan olsaydım ne yapardım diye düsündüm, aklıma okudugum bi roman geldi. Cok zengin ve basarılı bi is adamının bi trafik kazası sonucu boynundan aşagısının felc olması ve ötenaziye giden süreci anlatılıyordu. Kendi ülkesinde yasak oldugu icin baska bi ülkeye gecip ötenazi yaptırması ve ailesine buna izin verdikleri icin acılan davalarla bitiyordu sanırım kitap.
Sanırım ben de aynı seyi yapardım. Sevdiklerimi de kendimle beraber perisan etmektense hic dogmamıs olmayı ve dogduysam da yasamıma son vermeyi tercih ederdim.
Bu durumda büyük ihtimalle kız kuzenleriniz taşıyıcı. Evlenmeden önce muhakkak testlerden geçmeliler
Benim başıma gelmez demeyeceksin işte...ama evli olsam da o durumda aldırırdım. Tabi bebeği aldırmamdaki en büyük etken buydu ama bekar olmamub etkisi yok demrm mümkün değil
nerden bilebilrsiniz acıyla dolu olduğunu bunu ancak anlamanız için yaşamanız lazım zihinsel engelli değil üstelik anlıyor konuşamıyor yürüyemiyor bebek gibi herşeyin farkında ezan sesinde duygalanıp ağlayan bir yavru o.zihsel engellide olsa farkeden bişey olmadı duygularımdan o ayrı.ne olursa olsun kimsenin yaşama hakkının elinden almaya hakım olmadığını düşünüyorum kendi adımaPeki o cocugun yasayamadıgı hayat ne olacak? Bilinci yerindeyse annesine yük oldugunu düsünerek hissettigi vicdan azabı ne olacak?
Siz hep teyzeniz acısından bakmıssınız. O cocugun hicbi zaman bi kız arkadası olmayacagını, kankalarıyla erkek muhabbeti yapamayacagını, hic kendi cocugunu sevemeyecegini, hayata karısamayacagını bilerek 24 yıldır yasıyor ve siz ona iyi baktıgınız icin mutlu olmaya, gülmeye, emeginizin karsılıgını vermeye calısıyor. Ama aslında hayatı fiziksel ve psikolojik acıyla dolu.
siz keyfi yasal sinirdan bahsediyorsunuz, engellilik halinde uzatildigini, insanlarin gelisimini tamamlamis 5 aylik bebeklerin dahi olduruldugunu bilmiyorsunuz sanirim.Merhaba hanımefendi, nasılsınız?
Yasal sınır 10 hafta ülkemizde. 10 haftaya kadar ceninin beyin gelişimi tamamlanmaz.
Beyin gelişimi tamamlanmamışken acı çekemez.
Şimdi nesnel olmayan şeyler üzerinde tartışıp, onlar üzerinden gidelim, ne dersiniz?
Aa evet dün aksam hatırlayamamıstım romanın adını. Basit bi ask romanı sanıp baslamıstım ama okurken cok etkilenmistim beni. Tesekkür ederim.senden önce ben...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?