bende gaziantepteyim..ama antepli değilim...
ay ne güzel sonunda antepten birileri çıktı
Hangi sebze hangi mevsimde yenmeli..
Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak en güzeli mevsiminde tüketmek...
Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi. Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni/yeniden keşfedilir. Peki... sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar ve hangi mevsimde ne yemeliyiz ?
SEBZELER
BAMYA: Haziran - Temmuz - Ağustos
BARBUNYA: Nisan - Mayıs - Haziran
BEYAZ LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
BEZELYE: Nisan Mayıs - Haziran
BROKOLİ: Ocak - Şubat - Mart
CARLİSTON BİBER ve DOLMALIK BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül
DEREOTU: yılın her mevsimi
DOMATES: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - ekim - Kasım
HAVUC: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
İÇ BAKLA: Nisan - Mayıs - Haziran
ISPANAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
KARNABAHAR: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
KEREVİZ: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
KIRMIZI LAHANA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat
KIRMIZI SALÇALIK BİBER: Ağustos - Eylül - Ekim
KURU SOGAN: Yılın her mevsimi
MADIMAK: Mayıs
MANTAR: Eylül - Ekim
MAYDANOZ: yılın her mevsimi
MARUL: Nisan - Mayıs - Haziran
PATATES: yılın her mevsimi
PATLICAN: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım
PIRASA: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
SALATALIK: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim
SEMİZOTU: Nisan - Mayıs - Haziran
SİVRİ BİBER: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim
TAZE FASULYE: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül
TAZE YEŞİL KABAK: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart
TURP: Ocak - Şubat - Mart
MEYVELER: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:
ÇİLEK: Mayıs - Haziran
Aylara Göre Beslenme Şekli
OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.
ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.
MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.
NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve. içeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.
HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.
TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega - 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.
AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.
EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı hergün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.
EKİM: Ekim ayı omega - 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.
KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz . Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.
ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
kızlar size karatay topiğinden bir örnek vericem şimdi. tarihler iyi inceleyin.
canım kefirin bağışıklıktan tutta zayıflamaya birçok hastalığa bağırsaklardaki faydalı baktere kadar çok faydası var. bir aralık paylaşırım.su çok önemli canım doktorum bana öle demişti bende yeşil çay 51 yerde ve form çayı içicem bi ara çok güzel düzenli içiyodum bıraktım
kefiri niye içiyoon cnm
oh ne güzel evi de hallettin ne güzel.. 5 1 yerde bende içiyorum
kitap okumayı çok severim bende okurum yatarken
canım bende hipotroidi var. ilaç kullanıyorum.Güzel bi diyet.
arkadasım şey sorcam.sen ne ilacı içiyorsun?
bende yaptım sonunda çizelgeyi
canım menü kötü bile olsa paylaşki saçını çekelim sende bidaha yapmakızlar benm kulağımı çekin.bugünlerde hiç dikkat etmiyorum ben of.
menümü yazmayacam hep hamur işi yedim bugün.ilk başladığımdaki kararlılık kalmadı.tekrar motive olmam lazım.beni bi silkeleyin.
sizdende bekleriz canımkaptanım çok güzel ve sağlıklı bilgiler vermişsiniz.teşekkürler
tamam canım bu hafta seni idare ederizherkese merhaba!öncelikle kaptanım ve sizden özür dilerim.cuma günü haber veremedim ama çok yakın bir komşum ameliyat oldu acilen nette girip olamayacağımı haber veremedim.yarında olamaya bilirim.çünkü hastamızın yanına gideceğim şehir dışında ya kalırım yanında yada çok geç dörerim.bu yüzden yarın için beni izinli sayarmısınız kaptanım.neyse ben okumaya devam edeyim oku oku bitmiyorrrr döktürmüşsünüz özelliklede kaptancım çok yararlı paylaşımlarda bulunmuş
ya şu kitaptan bende alayım belki şu duraklama dönemime son verir
bende dansımı ve yürüyüşümü yaptım...sporu yaptıktan sonra içim huzur doluyo resmen rahatlıyorum ya o salgılanan hormon yüzünden sanırım ve tabi hedefe yaklaşmak için bir adım daha attığım için
bu arada kitapta 80nci sayfaya geldim gerçekten okurken iyiki almışım dedim o kadar sardıki kitap şu lepitin salgılama işi olmasa kitabı bitirirdim dün gecealmak isteyen varsa tavsiye ederim
kitabın yazarı seda diker o kadar doğru birşey söylüyorki bu devirde erkekler kadın rolünde kadınlar erkek rolünde ortadaki sorunda bu işte artık biz koşuyoruz onların peşinden onlar ohhhh kebapp hemde egolarını tatmin ediyolar
eşimin işi dolayısıyla burdayız canım..
bende yaptım sonunda çizelgeyi
geçmiş olsun nilcim rabbim acil şifa versinherkese merhaba!öncelikle kaptanım ve sizden özür dilerim.cuma günü haber veremedim ama çok yakın bir komşum ameliyat oldu acilen nette girip olamayacağımı haber veremedim.yarında olamaya bilirim.çünkü hastamızın yanına gideceğim şehir dışında ya kalırım yanında yada çok geç dörerim.bu yüzden yarın için beni izinli sayarmısınız kaptanım.neyse ben okumaya devam edeyim oku oku bitmiyorrrr döktürmüşsünüz özelliklede kaptancım çok yararlı paylaşımlarda bulunmuş
ah canım ne keyif ne bişi dün geceden beri yorgunluktan ölüyom ve buz dolabında 1 tepsi revani tatlısı var obana bende ona bakışıp duruyoz:) yemicem seni deyip çarpıyorum doolabın kapısını:):):)kızlar daha kimse uyanmamış galiba.ben bugün oğluşum sağolsun 5:30da uyandrdı.ben her gün diyeti bozup ertesi gün tekrar başlıyorum.bugün dikkat edicem.ee sizde keyifler nasıl bakalım?
slm kızlar gıttım geldım
verdım kanı ama benım kan grubum tutmuyomus oyuzden esım de verdı onun kı A rh +
bende baskasına yarar belkı lazım olur dıye verdım ama kımsecıkler yok oralarda akadar az kısı vardıkı
neyse cocukları aldım geldım kaynanama bırakmıstım
bugun yıne 67*6 cıktım ama cumaya 66 olmak ıcın elımden gelenın fazllasıyla yapcam...
canm ne iyi yapmışsın.slm kızlar gıttım geldım
verdım kanı ama benım kan grubum tutmuyomus oyuzden esım de verdı onun kı A rh +
bende baskasına yarar belkı lazım olur dıye verdım ama kımsecıkler yok oralarda akadar az kısı vardıkı
neyse cocukları aldım geldım kaynanama bırakmıstım
bugun yıne 67*6 cıktım ama cumaya 66 olmak ıcın elımden gelenın fazllasıyla yapcam...
geçmiş olsun canmmerhaba kızlar bugün hiç ugrayamadım kusuruma bakmayın ortanca oglum çok hasta bademcikleri şişmiş gece çok ateşlendi doktordan şimdi geldik allaha şükür daha iyi siler neler yaptınız bakalım
süpersin bende çok ugraştımm ama şimdide hercuma nasıl degiştiricem onu merak ediyorum daha denemedim onuda ögrenirim inşallah
valla bende düşünüyorum.sil baştan yapıcaz sanırım
geçmiş olsun nilcim rabbim acil şifa versin
ah canım ne keyif ne bişi dün geceden beri yorgunluktan ölüyom ve buz dolabında 1 tepsi revani tatlısı var obana bende ona bakışıp duruyoz:) yemicem seni deyip çarpıyorum doolabın kapısını:):):)
ay canm çekti şimdi
çok iyi yapmışsın şahsen hep başıma birşey gelince düşünüyorum kan vermeyi aslında 6 yada 3 ayda bir alışkanlık haline getirmek lazım bence
hadi bakalım inşallah ulaşırsın hedefine
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?