MSG (Mono Sodyum Glutamat) Nedir?( hazır gıdalardaki tehlike )
Bunu buraya aktarmamın sebebi hazır çorba yemenin sağlıklı olup olmadığı sorulmuştu, önceki mesajlarda. Bende bir arkadaştan hazır çorbanın içerisinde bulunan bu maddenin zaralı olduğunu duymuştum. Ve araştırdığımda öyle olduğunu görünce sizinle paylaşmak istedim.
MSG
MSG adında bir yiyecek katkı maddesi var. MONO SODYUM GLUTAMAT. Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor. Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda üreticilerinin bir çoğu, MSG'yi karlı olduğu için kullanıyorlar.
MSG
MSG Zararlı Mı?
Buna okuduktan sonra siz karar verin...
Bu madde, Nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA (Epilepsi), Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı), Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite. Büyüme hormonu baskılanması. Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar...
Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor. Özellikle çocuklarımızın hatta büyüklerin de çok severek yediği CİPS'lerde çok kullanılmakta. Hazır köfte harçları, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri bir çok üründe var.
Şimdi diyeceksiniz ki, madem bunca zararı var, neden kullanıyorlar? Küreselleşen dünyada, ticaret de küreselleşti. Küresel ticaret devleri, insaf-merhamet gibi duygularla asla çalışmaz. Onların amacı, çok kâr etmek, çok daha büyümektir.
Bu mamuller, albenisi olan renklerde ve janjanlı ambalajlarda sunulur. Televizyon, gazete ve duvar reklamlarında onlara sıkça rastlarsınız. Sadece maddesel tadıyla değil, görsel yollar ile de beyinlerimize kazınır adeta.
Basit bir hesap yaparsak, ucuz zannedilen bu ürünleri çok pahalıya tükettiğimizi görürüz. Mesela Cips. Semt pazarlarında 3 kg . patatesi 1 TL ye alabilirsiniz. Oysa ki 50 gram CİPS 1 liradır. Yani 1 kg . Cipsi, 20 ytl.den tükettiğimizin farkında bile değiliz. Olumsuz etkileri de cabası. Bu mamulleri üretenler, kendi ürettiklerini asla yemezler, içmezler. Onların gıdaları organik ve doğaldır.
Gelelim genel sağlık boyutuna; Son 25 yıla dikkatle göz atacak olursak, çocuk yaşta diyaliz cihazına bağlı yaşamaya mahkum edilenler, çok küçük yaşta şeker hastalığı ile tanışan çocuklar, obez çocuklar, asabi çocuklar, 9-10 yaşında buluğ çağına girenler, çeşitli nedenlerle engelli doğanlar ve bu sayının ülke nüfusunun %12'sine çıkması ve benzerleri.
BU ZARARLAR ORTAYA ÇIKINCA MADDENIN İSMİNİ DEĞİŞTIRMEYE BAŞLADILAR. IÇINDE MSG, MONO SODYUM GLUTAMAT, GLUTAMIC ASIT KISACA GLUTAMIN VEYA GLUTAMAT BULUNAN SEYLERDEN UZAK DURULMALI.
yenacım kilom aynı bu hafta veremedim...((((
başlangıç.....117,1
geçen hafta...100,9
bu hafta.........100,9
hedef.............90
Gayet iyi vermişsin derincim...Artık almak yok tamammı...:)
Sana ve bana söylüyorum..Biz çok oyalandık..1.5 yıl oldu nerdeyse..
Ooooooooooooo Seçil hanımlar gelmiş...klava: klava: klava: klava:
Tartılmıycam demiştim ama sabah dayanamadım tartıldım. Pekte üzücü bir rakam değildi çok şükür.
Kilom : 118.9 :çok üzgünüm:
Spor: 400 Dk.
inşallah artık almak yok .topiğe geleli aralıkta bir sene olacak 125 kilodaydım geldiğimde 114leri görmüştüm ramazanda sonra hoppp 118 oldum .çok az gidiyor ama ben kızımdan dolayı spor yapamıyorum birde uyurken çok üzüyor beni allahın gücüne gitmesin yinde.hergün uyuturken ağlıyordum bir hafta öncesine kadar uykusu var uyuyamıyor çığlık çığlığa bağıryordu bende stresten sürekli atıştırıyordum sabah yemesem akşama yiyordum.çok şükür bir haftadır yanına uzanıyorum uyuyor bazen sallamak gerekiyor onada razıyım artık düzene giriyor inşallah. birde biliyorsunki kayınvalidemlede sorunlarım oluyor alt kattalar şimdide kayınpederle aram açık daha çok psikolojik kaynaklı benim yeme sorunum .şu anda bayrama kadar 110 olmak istiyorum inşallah başarırım.
Hayatım bende öyleyim..Millet üzülünce deri kemik kalır...ben filleşiyorum..:)
Hep derim zaten zayıflamam için çok mutlu olmam lazım...Ama niye burdayız,destek ve uyarılmak için....sende beni dürt tamammı...Şimdilik iyi gidiyorum..
Haftaiçi basküülde 124.5 bile gördüm akannehir ama çokkk yemiştim ve üstümde soğuktan ötürü 2 kg ağırlık vardı -tatlicadiarzu- önümüzdeki hafta en az 1 kg verebilirim inşallah boshayallersmile
Hayatım bende öyleyim..Millet üzülünce deri kemik kalır...ben filleşiyorum..:)
Hep derim zaten zayıflamam için çok mutlu olmam lazım...Ama niye burdayız,destek ve uyarılmak için....sende beni dürt tamammı...Şimdilik iyi gidiyorum..
merhaba canım çok güzel kilo vermişsin.Hangi diyeti yapıyorsun şu an çikolatayı denedinmi?
Benim canım hiç spor yapmak istemiyor.......
Leslieyi denedinmi o spor sayılmaz evde yapıyosun ve çok zevkli kaydirigubbakcemile2
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?