Herkesin çocuğu kendine, ben içimden cok eleştiririm, bazen kendimce önerilerde bulunurum ama asla anneye şöyle yap böyle yap demem. Herkesin kendi çocugu, benim bir sozumle degisemeyecegine göre ,boşu boşuna neden konusayim ki?
Ablam kendi 4 yaşındaki cocugunu cam fanusta yetiştiriyor mesela, paketli gıdanın tadını bilmez,apartmandaki çocuklarla oynatmaz, günde 36 defa ,her kirli şeye degdikten sonra elini yikatir...benim annelik anlayışıma keisnlikle uygun degil, ama ba na ne.
Nasıl ki ben kendi evladimda ablamın bana şöyle yap böyle yap demesini istemezken neden aynısını ona yapayım ki? O yüzden sıfır eleştiri, dediğini yapıyorum. Cocugu şekerin tadını bilsin istemiyorsa ben gidip çocuğa dışarıdan paketli bir şey almıyorum mesela. Ya da annesinin hassas olduğunu bildiğim için (bana göre dünyanın en saçma şeyi olsa da) her kedimi sevdiginde banyoya gidip çocukla beraber kendi elimi de yıkıyorum (ki annesinin kural diye öğrettiği şeyi benim yapmadığımi görüp etkilenmesin diye).
Yine bir yakın arkadaşım var, onda da çocuk daha bir buçuk yaşındayken bile aburcubur dolabından cips getiriyordu, ben açıyorum. Annesi de çocuğun bütün boyalı-sekerli şeyleri yediğini görüp 'hahaha bugün maşallah iştahı yerinde' diyor. Yani bence çok sagliksiz bu hali ama bana ne ki? Annesi otuzunu geçmis. Salak da değil,biliyordur elbet ne zararlı ne değil. Belki de böyle daha rahat bir anne olmayı tercih etmiştir, 'biz yedik de ne oldu' kafasindadir. Arada tabii ki fikrimi aldığı konualrda konuşuyorum ama genel olarak susuyorum,çünkü bana ne?
Size gelince, sizden fikir istenmeden söylediğiniz her şey eleştiriye girer. Siz ne kadar "önerilerde" bulunduğunuzu sansaniz da.
Kardeşiniz nasıl bir çocuk yetiştirirse onunla kendisi ilgilenecek. Onun problemi. Bu işin egitimini almış olabilirsiniz ama ablaniz size danışan olarak gelmedi. Bunu farkedip buna göre davranmaya çalışın,kendi çocuğunuzu öyle yetistirmeyin. Mesela benim eniştemin yeğeni tanıdığım en yaramaz çocuk. Bir keresinde O kadar çok dönmüştü ki benim bile midem bulanmisti izlerken..ne durdan anlar ne sustan. Gerçekten çok şımarık. Eniştemle ablamsa bunu görüp tam tersi şekilde cocukalrini yetiştirdiler,benim yeğenim her şeyi kuraliyla yapan, anlayışlı, tane tane konuşup nedenlerini sayınca (aklına yatarsa) o şeyi yapmayan bir çocuk - mesela. Sen de gözlemle; hangi davranışı hangi sonucu veriyor. Buna göre kendi çocuğunda o hataları yapmazsin, olur biter