Ablam Kürtaj Olmak İstiyor.

35 Yaş Üstü Gebeliklerde Risklere Dikkat

Son yıllarda gelişmiş ve ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde kadının sosyal ve iş hayatına katılmaları, çoğu zaman onların evlilik ve çocuk sahibi olma planlarını ertelemelerine sebep olmaktadır. Ancak ne yazık ki bu erteleme yaş ilerledikçe kadının gebe kalma şansını azaltmakta, gebelikte de ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskini artırmaktadır. Peki 35 yaş sonrasında gebelik planlanmalı mıdır, ileri yaş gebeliklerinde riskler nelerdir? Medicana Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Ercan gebelik riskleri hakkında bilinmeyenleri sizler için anlattı.

35 YAŞ ÜSTÜ GEBELİKLERDE RİSKLERE DİKKAT

35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Ercan ileri yaş gebeliklerde beklenen risk nedenlerini şu şekilde özetledi:

Gebeliğin düşükle sonuçlanma riski ileri yaş gebeliklerde 4 kat fazla görülür. Bunun sebebi, yaş ilerledikçe bebekte kromozomal (genetik ) anormalliklerin artması, genetik kusurların hayatla bağdaşmayacak kadar ağır olması bebeğin canlılığını koruyamamasıdır.

Ağır genetik kusurlar çoğunlukla düşükle sonuçlanır. Down sendrom olasılığı yaş ilerledikçe artar.

İleri yaşlarda ,gebeliğin rahim dışına yerleşmesi olarak tanımlanan dış gebelik, genç yaşlara göre daha fazla görülür.

İleri yaşlarda anormal yumurtlama halleri ve tüp bebek tedavisi gerekliliğinin artması sonucunda çoğul (ikiz-üçüz) gebelikler artmaktadır.

Yüksek tansiyon ve diyabet gibi sistemik hastalıklar ileri yaş gebeliklerde daha ağır seyreder, gebe ve bebeğin hayatını tehdit eden sonuçlar doğurur.

İleri yaş gebeliklerde bebeğin eşinin rahim duvarına yerleşme ve yapışma anormallikleriyle daha çok karşılaşılmakta, bu durum doğum sırasında ve sonrasında ani ölümcül kanamalara sebep olabilmektedir.

İleri yaşlarda damar yapısının ve kan dolaşımının bozulmasına bağlı bebekte büyüme, gelişme geriliği ve fetal sıkıntı yaşanabilir.

Saydığımız riskler nedeniyle erken doğum olasılığı daha fazladır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Ercan, “İleri Yaş Gebeliklerde Riskleri Önlemek Mümkün” Peki, Riskler Nasıl Önlenebilir?

İleri yaşlarda annelik birçok riski beraberinde getirse de aile planlamasını yapan farkındalığı gelişmiş kendine güvenen sağlık bilincini arttırmış annelerin, çocuklarıyla daha sağlıklı ilişki kurduğu, ona daha kaliteli ve verimli zaman ayırdığı ve bununda anne çocuk sağlığına büyük katkısı olduğu da bir gerçektir. Op. Dr. Leyla Ercan, ileri yaşlarda (35 yaş üstü) gebelik planlayanlar için korunmayı bırakmadan önce mutlaka tam bir kadın doğum muayenesinden geçilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Dr. Leyla Ercan, “Gerekli kan tetkikleri ve bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları yönünden kontrol edilmelidir. Rahim ve yumurtalıkta gebeliği zorlaştıracak herhangi bir patoloji var mı tespit edilip gerekirse tedavisi düzenlenmeli, rahim ağzı kanser tarama testi (vajinal smear) yapılmalıdır. Ailede genetik geçişli bir hastalık var mı araştırmalı, birinci derecede yakınlarında meme kanseri varsa mutlaka mamografi ve meme ultrasonu ile kontrol edilmelidir. Yüksek tansiyon, tiroit, diyabet gibi sistemik hastalıklar varsa mutlaka kontrol altına alındıktan sonra gebe kalınmalıdır. Fazla kiloları olanlar mutlaka kilo verdikten sonra gebeliği düşünmelidir. Obez gebelerde ciddi sağlık problemleri ve doğum komplikasyonları görülme riski çok fazladır. Korunmayı bırakırken bebeği sinir sistemi ile ilgili bazı anormalliklerden korumada faydası olan folik asit desteğine başlanmalıdır. Özellikle gebe kalındıktan sonrada sahip olduğu risklerin farkında olarak düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.” şeklinde konuştu.

Anne olamayanlar var diye anne olabilenler her geleni doğursun mu yani :) anne olamiyorsan hamile kalamiyorsan bu senin sorunun, niye olabilenlerden hırsınızı alıyorsunuz, komik ve kıskanç bir görüntü veriyorsunuz haberiniz olsun

Yaptığınız yanlışı size göstermek adına parodi yorum:
Siz huzursuz bir evlilikten zorla yaptığınız çocuğa annelik sevgisi veremiyorsanız kime ne, çocuğu olmayıp ici anne sevgisi dolu olan insanlara bu davranışınız komik ve kıskanç görünüyrsunuz haberiniz olsun. Kendi hatalarınızı çocuğunuza yıkmak çok yanlış kendi sorunlarınız üzerinden başkalarına nefret kusmayın.

Evlenmek isteyip evlenemeyenler var diye herkes önüne ilk çıkanla evlenmeli, sorunu olanlar boşanmamalı. "Biz bulamıyoruz millet boşuyor" falan diyen olur maazallah. Çünkü çok mantıklı gerçekten

Ablanız bu konuda değil sizin önerilerinize kulak vermek, açıklama yapmak zorunda bile değil.

Hatta hamile kalacak, karnı şişecek, emzirecek, Doğum yapacak olan o olduğu için kocasına bile açıklama yapmak zorunda değil bence.
O yüzden kadını rahat bırakın. Sonuçta siz doğurmayacaksınız.

Koşa koşa beni mi araştırdın hala kıskanç ve komiksin

Bende 36 da dogurdum ha agirdi gebeligim o baska.. doktorlar bise demiyosa aldirmasa iyi ama.. karisamazsin buna

Sebebinin kimseyi ilgilendirdigini dusunmuyorum , kadinin kendi karari
35 de olsaniz doktorlar ayni sekilde uyariyorlar bu bir yalan degil
Yalan olduğunu söylemedim benimde bilmediğim bişi değil fakat her hamile için geçerli değil eğer sebeb sadece ileri yaşta gebe olmaksa doktorla görüşüp karar vermesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum buda olmıcak bişi değil ama. Doktorlar 35yaş üstü gebeliği sağlıksız buluyor deyip çocuk aldırılır mı

Sizi ilgilendirmez. Anne olmak istemeye bilir. Mesela ben oğluma çok isteyerek hamile kaldım. Ama2. Çocuk asla istemiyorum. Psikolojik olarak mümkün değil tekrar kaldıramam şu an için. Belki ilerde fikrim değişir ama şimdi istemiyorum. Belki o da istemiyor. Hatta istemediği için gitmiş spiral taktırmış . Hiç bulaşmayın kadına. Aldırırsa aldırsın. Karı koca aralarında çözerler

Hanfendi biz de biliyoruz herhalde bunları çok şükür dağ başında yaşamıyoruz internet doktorculuguyla da değil gebeligimiz. Düzenli kontrollerimizi testlerimizi yaptırıyoruz rabbime bin şükür benim ve civar yaşlardaki gebe arkadaşların durumu iyi. Risk var diye 35 ten sonra herkes aldirsin o zaman 35 i geçen ölsün. Benim kastım oydu. Hayat risklerle dolu malesef bebek zor bir iş hele ileri yaşta elbette çok zor. Ama 35ten sonra riskli diyip bunu aldırma nedeni olarak göstermesine karşıyım. Risk oluştuğunda Dr söyler ölüme terk etmez herhalde. 48 yaşında doğuran duydum öyleyse o ölsün. 35 ne ki

Anlamadığım anneniz ablanızı 40'lı yaşlarda doğurduysa sizi ne ara doğurdu? Benmi yanlış anladım.

40 yastan sonrasi riskli. jinekologum soledi.. 35 yasina kadar en dogurgan zamani kadinin! Bunuda jinekologum soledi.

Ilk mesajinizda anneye ne zarari varmis merak ettim yazmissiniz yani anneye zararini bilmediginizi ifade etmissiniz o yuzden size bir doktorun roportajini yazdim
Bende 38 yasinda dogurdum , sizin , benim , cevremizdekilerin bu riski goze almasi herkesin alabilecegini gostermez
Kadin dogurmak istemiyorsa istemiyordur , kimse buna karisamaz

Sizlik bu durum yokken neyin ikna çabasına girdiniz anlayamadım kim ne yapıyorsa yapsın ablanizda olsa hayatına müdahale etmeyin

insanlar kaç yaşında doğum yapıyor ama ablanız için tahlikeyse il annenin sağlığı önemli tabikide.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…