Ağlasa da bırakın gidin

İyi de en başta yazmışsın sabahın köründen akşamın geç saati diye. İlkokul 1 lere oryantasyon yapılıyor ilk hafta. 9da derse girdiler 12 olmadan çıktılar. Bilmeyen de çocuğu ıssız adaya bırakıp gittin sanacak. Biz küçükken sokağa çıkar oynardık. Annemiz aklımıza gelmezdi. Şimdi aynı şekilde yaşıtları ile okulda vakit geçiriyor. Ne dram yarattınız...

Çocukları bırakıp gitmekten başka bir çare var mı ki. İş yerini arayıp kusura bakmayın çocuk ağlıyor ben gelemeyeceğim veya geç geleceğim gibi birşey dememiz de söz konusu olamayacağına göre. Keşke ağlamasalar evet ama. Sıcacık yataktan kalkmak biz Kocaman insanlara bile zor gelirken küçücük çocuklara tabiki çok zor ama elden birşey gelmiyor malesef

Neyin eleştirisi bu? Çalışan anne ne yapacak evde bebeği kitleyip işe mi gidecek? Kreşten daha güvenli yerler mi var? Şahsen ben çocuğumu bakıcıya baktırmam ağlayabilir illaki alışacak her şeyi öğrenecek paylaşmayı arkadaşlarıyla yaşamayı etkinlikleri vs.. bazı durumlarda biraz duygusallığı bırakıp profesyonel olmak lazım biz bebeklikten itibaren dizimizin dibinden ayrılmasın diyoruz yok evlensin aynı yerde olalım elin avrupalısı üniversitede dünyayı geziyor tamam bazı şeyler maddiyat ama vizyon da çok önemli.

Ben zaten çocuklarımızı kreşe göndermeyelim evde pamuklara saralım demiyorum ki ben bu düşüncede olsam çalışmadığım halde geçen sene çocuğumu kreşe göndermezdim konu tamamen başka yere gidiyor,günümüz koşullarında kreş zaten mecburiyet oldu çocukların birbirleri ile zaman geçirmeleri sosyalleşmesi, problem çözebilme becerilerinin gelişmesi, paylaşmayı öğrenme ve daha birçok faydası varken ben kreşi tartışmıyorum sadece ilk etapta çocuklara yapılan yanlış bir davranışın bile ne kadar derin yaralara yol açabileceğini vurgulamaya çalıştım.

Hic kimse cocugu 0 psikolojik hazirlik ile okula yollamayi, okulda agladiginda "eeh yettin be, gidiyorum iste" denilmesinide savunmuyor ki zaten. Bu üstte yazdigim nasil bir abarti ise, cocuk agladiginda tüm derslere girmek, hatta cocugu okuldan almak o kadar abartidir.

Benim kizim 7-8 aylikken kres'e basladi. Sanirim 3-4 gün alisma süreciydi. Yani ben orda kizimin yaninda 1-2 saat kalip tekrar eve gelirdik beraber. En sonda yarim gün ile basladi ve ertesi gün tüm gün yolladim. Hic o kadarda aglamadi. 2.5 yasinda ana okulu basliyor burda ve Türkiyedeki gibi alisma süreci yok.

Ha ne var, cocuk okula baslamadan önce okula gider yazilir. O sirada ögretmenler okulu gezdirir. Cocuk sinifini görür gerekirse biraz oyuncagi ile oynar. Anne baba cocuk ile alis veris yapar okuldaki gereklikler icin, canta ve saire.

Ondan sonra cocuk okula baslar iste. Evet sabah aglayan cocuklar olabilir fakat hic bir ebeveyn Türkiyedeki gibi tüm hafta okulda kalmaz, aklina bile gelmez. Cogu cocuk zaten ebeveyn gittiginde susar. Bu baglanma ile travma ile alakasi yok.

Cocuk baze seyleri kendisi kazanmasi lazim. Korkularini, sevinclerini. Mesela arada yanliz aneanne yada babaannede kalabilmeli. Bu anne baba icinde iyi birsey. Cocuk icinde. Anne baba biraz kendine zaman ayirir ve cocuk anne babasizda birseyler yapabildigini ögrenir.

Nasil derin bir yara ? Siz gittikten yaklasik 10 dk sonra siz yokmuscasina arkadaslariyla oynamaya,ogretmeninin verdigi etkinligi yapmaya basliyordur.Bence sizde derin yara birakiyor bu durum.Cocugunuzu krese birakmak zorunda olma dusunceniz sizde yara aciyor ki bu cok normal.Annem beni hergun biraktiginda istisnasiz her gun aglamisim,o da ise aglayaraj gidermis.Ne annem de ne ben de derin yaralar acilmadi.Biraz dirayetli olmaya calisin bence yoksa uzulursunuz daha cok.

Ne büyük hata ya, 6 yaşa kadar aynı yatak nedir?

Ben baya zorlu bir yolu geride bıraktım diyebilirim bu ağlamalar konusunda.
Oğullarımız yaşıtmış; benimki de 26. ayı doldurmak üzere.
Kolik bir bebekti, ağlamalarının sonu mutlaka morarmaya-tıkanıp kusmaya dönerdi (Bazı konularda ara ara yaşıyoruz ama çoğu gitti azı kaldı); kucağa yapışık bir bebek olmayacak derdim, evdeki hesap çarşıya uymadı öyle bir kucağa yapıştık ki bu durumda, ayrılmamız seneyi geçti. Ama çok uğraştım kendi kendine oynayabilmesi, bensiz de vakit geçirebilmesi için Esergry, sohbet muhabbet gösterdim öğrettim çekildim. Yanıma gelişinde "Annenin de işleri var" deyip gösterip pas vermedim. Annenin kendisi de çocuğunun düzenine alışmaya başlayıp orada takılı kalırsa, o loğusa kafasını ömürlük giyerse üstüne olmuyor; yorumlarda da yazmışlar katılıyorum yani arkadaşlara.

Bir yaşını doldurduğu zaman eşimle bir haftalık baş başa tatile kaçtık, oğlanı anneme bıraktım. Yanındayken ağlamalarına dayanamıyordum ve ikimiz de sağlıksız bağlanıyorduk yani bunu görmemek mümkün değildi.

Tatilde 4 gün dayanabildim, eziyete dönüştü "Çocuğum naptı, çok mu ağladı" diye diye :) Parayı marayı yaktık yarısında döndük. Bensizken biraz hırpalanmış ama çok sorun yaşamamışlar. Aslında çocuktan çok ben kendimi, beynimi yedim çocuk naptı, aman noldu, bensiz naptı diye. :))
Biz annelerde esas korku, endişe ve çocuğa da bulaştırıyoruz bunu; biraz bunu da fark ettim ve yavaştan kendimi törpülemeye çalışıyorum elimden geldiğince. Geçen sene kendimi yine kurslara attım, anneme bıraktım oğlanı. Haftanın 3 günü 3er saatlik ayrılıklara da alıştı, ağlama-peşe takılma yok.

Kreş-bakıcı konusunda takıntı derecesi güvensizliğim var ama bunu da aşacağım diyorum araştıra soruştura; oğluş tuvalet işini bu sene içinde ufaktan öğrense, yemeğini kendi yiyor zaten, kendi kendine oynama süreleri uzadı, diğer çocukların arasına karışmada sorun yok, eski halleri kalmadı (Bu sene de bir hafta kaçtık ve bir iki gün aramış bizi, sonra sorun çıkmamış).. Çocukla beraber sanki adım adım kendimi de hazırlıyorum Max. 3 yaşa kadar biz normale dönmüş oluruz diyorum, iyi gidiyoruz. Sürekli ağlamaları da azalıyor.
Şu haldeydik:

Beni görünce yüz mü buluyor artık ne yapıyorsa; bu haldeydik yani. Ama şükür geçti. Biraz kararlı olmak, yelkenleri hemen indirivermemek lazım, bu en çok onların iyiliği için..

Bence de gangsta,bu işin çoğunun evde halledilmesi gerekiyor.2ci çocuğuma hamileyken grip olmuş yatıyordum.Annem benle kalamayacaktı,beni götürmeye geldi.Gitmek istemedim,ama çocuğumla da ilgilenemiyordum.Onu alıp götürdü,bana iyi geldi,yalnızca yemek yiyip ilacımı içip yattım.Bir kaç günde ayaklanınca çocuğum aklıma bir düştü,gece yarısı eşimi dürttüm,nasıl uyuyabiliyorsun,çocuğumuz yanımızda yokken diye
Sabah ezanlarıyla yola düştüm,annemleri ben uyandırdım o sabah:))
Bir baktım kuzum annanesiyle uyuyor,çokta güzel durmuş,ağlamamış.
Çocuklar pozitif kopuşlara açık,bu kademeli olarak sağlanmalı.
Ben 3üne de,ben bakın şu saatte gidiyorum,ama geleceğim,size de kitap vs alacağım diyerek okuldan önce ayrılığa alıştırdım.Kızımda biraz sorun yaşadım fakat o da bir süreçti,zor olmadı aşmak.

Etraf pedagog doldu ve seans başı 300 tl oduyor millet en az ...pedagog cok mu gerekli noluyor kuzulara annelik babalık yapsak dogru duzgun aciklasak anlatsak sabretsek oynatsak parka gotursek yaaaa ne istiyoruz bu yavrulardan biz cok harika cocuklardik kaçımızın annesi pedagoga goturdu ?

Cok mu harikaydik demek istedim..

Yani allah korusun derin yara diyorsunuz da camii avlusuna bırakmıyorlar ya bu insanlar, anane babanne dışında örneğin komşunuza da bıraksanız alışkın olmadığı için ağlayacaktır derin yara çocuğa uygulanan şiddet ya da anne babanın evde kavga etmesi... bence bunlar çocukta derin yaralar açar sanırım biraz abartıyoruz biz

Benim oglum 22 aylikken krese basladi, ilk on bes gun cok zorlandik, o iceride ben disarida agladim, sonra alisti. Simdi uc yasinda, gecenlerde eski okulu kapaninca yeni bir okula basladi, ilk gun bes-on dakika durdum yaninda sonra disari ciktim, ama butun gun danismada oturup ara sirada gidip gizlice sinifin kapisindan baktim. Biraz agladi sonra oyunlara katildi. Artik 3 yasinda ve okulun verdiklerini ben evde veremiyorum, dogru okulu secince cocuk da cok mutlu oluyor. Ben de yurtdisindayim, buradaki anneler bizlere gore cok daha rahatlar, ama bu demek degilki cocuklarini bizim cocuklarimizi sevdigimizden daha az seviyorlar. Cocuklar da ona gore daha soz dinleyen, kurallara uyan, daha oz guvenli falan oluyorlar. Bizim oglan bizi birkac kere disarda cok zor durumda birakti, istedigi olmadigi icin agladi agladi, dedigini yapsak yetinmedi daha fazlasini istedi, biz artik biraktik, isterse kendini yere atsin tepinsin izin vermiyoruz, bir iki yapti, artik yapamiyor. Bu davranisini yenebilmek icin biz de kendi cocugumuzu aglattik, aman aglamasin demedik, cunku gercekten sonu gelmiyor. Yani kisacasi ben aman cocugum aglamasin diyen annelerden degilim, ama su siralar parkta yemek yedirmeye calisan anne oldum, kansizligi duzelsin onu da birakicam.

Çocuğunuzu yetiştirirken kendisine bağımlı bireyler haline getiren sevgili anneler, sorun ilişki kurma biçiminizde. O çocuğun sizden ayrılarak özerkleşmeye, bir birey haline gelmeye ihtiyacı var. Çocuk ağlıyor; çünkü ağlamaya alışmış. Çocuk ağlıyor; çünkü kaygılı. Çocuk ağlıyor; çünkü annesiz nefes alamadığı için yalnız kalma fikri onu korkutuyor.Çocuk ağlıyor; çünkü kendini ifade edemiyor, çekingen.
Çocuğunuzu bırakın diyoruz, bırakın ki okul ortamının ve anneden ayrı kalmanın gözünde büyüttüğü kadar korkunç bir şey olmadığını görsün. Çocuğunuzu terk edip gidin demiyoruz yani. Ya da sert davranın , ona yalan söyleyin ,kaçar gibi gidin demiyoruz. Sadece durumu dramatize edip uzatmayın. Çocuğunuzu okula getirin daha sonra vedalaşıp okula bırakın. Bu kadar basit emin olun. Bazı anneler çocuklarından daha kaygılı ,olayı fazlasıyla dramatize ediyor. Geçen bir anneyi teselli ederken buldum kendimi. Çocuğu bıraktık anne ağlamasın diye onu sakinleştiriyorduk. Anne onsuz ne yapacakmış? Anlıyorum annesiniz ;lakin onun hayatının sahibi değilsiniz. Onun da bir hayatı var. Nefes almasına izin verin. Hata yapma şansı sunun ona. Hata yapmamak büyütmez insanı. Çocuk bu, deney yanıla öğrensin bazı şeyleri. Bu kadar korumacı olmayın. Çocuklarınızı korurken farkında olmadan zarar veriyorsunuz. Pamuklar içinde yetişen bir çocuk, dünyanın gerçekleriyle mücadele edemez. Her zaman birilerinin yardımına ihtiyaç duyar. Zayıf ve kırılgan olur. Kendi kendine yetemez. Bırakın diyorsak bu yüzden. Çocuk kaygısını ancak onunla yüzleşerek aşabilir. Bizler de vahşi doğadan gelmiyoruz yani. En nihayetinde o çocuklar bize emanet. Bile isteye aman üzelim, ağlatalım demiyoruz. Ama eğer o çocuk bu durumu şimdi aşmazsa ilerde çok ağlar ve ağlatır, bunu biliyorum. Birey olamamış ,bağımlı ve özgüvensiz bir çocuk sahibi olmak istemezsiniz değil mi?

Not: Psikolojik danışmanım ve yıllardır eğitim kurumlarında çalışıyorum.

Belki ler ayak bagi olmak s olmali. Cocugu umursayan da yok.

Ne yapmalıyız peki? Buyrun sınıfa gelin çocuğunuz alışana kadar mı diyelim? hepimiz bir şekilde okula başladık aileden ayrıldık bir yerimiz eksilmedi. Bu kadar hassas olmayın. Bunun başka bir yolu yok çünkü.

Yani okulun onunude istiflenen kapi onlerini kesen kargasadan miniklerin gorunmedigi kadinlardan givik kapiyorum anlamamta zorluk cekiyorum
Kardefim cocuklari okula gitmeden evvel benim oglum neyse kizim okula gidecekmis felan filan iste bu sekilde hazirlarsa bir anne
Birden sudan cikmis balik gibi kalmaz ococuklar
2 oglumu okutuyorum hic sorun yasamadi.
Yegenlerimide benim teknigimle hazirlafik
4 tasinda anaokuluna hiden yegenjme yil boyu okulami gidecek kuzum arkadaslari olacak.annesi evde ona guzel yemekler yapicak vs

Simdi cocuk agliyor eee napalim peki

Sik 1 .okulda fuzulu kalabalik olalim buda derste bile adaptasyon sorunu yasatir cocuga nede olsa annedi kapini disinda tum amaci zilin calmasi annssini gormek

Şik 2. Evet agliuicak ama eninde sonundz susacaktir.kendi bile yaptiginin yanlis oldugunh zamanla farkedecektir.

K
Velileri ayak bagi goruyor olmalilar.
Esinlikld veliler syak bağıdır
Yanj dusu sens 40 kisilik sinifta 30tane anne
Ogretmen bu psikojik baskida nadil ders anlatabilir
Misal ben oglumun sinifinda birtek anne olmadi benkm icin bole buyuk sıkinti

Bizim rehber öğretmenimiz böyle aşılamayan çocukların ailesine bir kaç gün babası bıraksın diyorum demişti .çocuklarla anneler yüzgöz olduğu için istediklerini yaptırıyorlar ama babayla yüz göz olmadığı için hemen alışıyorlarmış

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…