Ailenin büyük cocugu olmak

Ben tekim kardes, abla, abi yok ama eskiden gozlemledigim kadariyla genelde buyuk cocuga kucugun yuku bindirilirdi, bakicilik yaptirilirdi, kucuk cocuk hep daha cok sevilir, simartilirdi.
Ilk cocuga yapilan baski 2. Cocuga yapilmazdi. Kucuge daha yumusak davranilirdi. Haksiz olan hep buyuk olurdu vs kucuk kardesler herzaman avantajliydi. :D Kendimden 2 yas kucuk kuzenim var. Buyuk abla olma baskisini 2 yas farkla ucundan ben bile yasadim aslinda.

Esimin kardesleri var ve esim evin en kucugu. Hep tek cocuklar simarik olur derler ya ben tek cocuk buyumeme ragmen esim kadar simartilarak buyumedim.

Her zaman daha olgun olmak bekleniyor. O küçük, o çocuk, sen ablasın, sen büyüksün vs. Bu laflar asla bitmez. Hayat boyu da devam eder.

Büyük olunca evde daha fazla söz sahibi de olunuyor. Bu da bir artı sanırım. Fikri alınan ve önemsenen oluyorsunuz.
Bazen oyle olmuyor ama kucuk kardesin fikri daha cok onemseniyor baba bazen onunla derlesiyor. Onun fikrini aliyor

Ben tekim kardes, abla, abi yok ama eskiden gozlemledigim kadariyla genelde buyuk cocuga kucugun yuku bindirilirdi, bakicilik yaptirilirdi, kucuk cocuk hep daha cok sevilir, simartilirdi.
Ilk cocuga yapilan baski 2. Cocuga yapilmazdi. Kucuge daha yumusak davranilirdi. Haksiz olan hep buyuk olurdu vs kucuk kardesler herzaman avantajliydi. :KK70: Kendimden 2 yas kucuk kuzenim var. Buyuk abla olma baskisini 2 yas farkla ucundan ben bile yasadim aslinda.

Esimin kardesleri var ve esim evin en kucugu. Hep tek cocuklar simarik olur derler ya ben tek cocuk buyumeme ragmen esim kadar simartilarak buyumedim.
Iste bu hic iyi olmuyor kardesler arasinda hep bir yara oluyor...

Deneme tahtasi demek en buyuk cocuk, kizi erkegi yok.
Anne babanin butun acemiligi buyukte cikiyor.
Ben en buyugum.
Bende yapilan hatalar, kisitlamalar kardesime yapilmadi mesela.
Annem benimle didistigi kadar kucukle didismedi.
Buyuk cocuga her zaman daha az tolerans gosteriliyor bence.
+1

Iste bu hic iyi olmuyor kardesler arasinda hep bir yara oluyor...

Benim bile babanemin yaptigi ayrimcilik bu yasimda sinirime dokunuyor. " Sen buyuksun ver o oynasin. O kucuk sen in o binsin. Sen ses cikartma o kucuk. Sen vurma o kucuk vurur"

Bi yaramazlik yapilir veya kudurulur mesela
" Buyuk olan yaptiriyor. O yapar sen yapamazsin buyuksun. " vsvsv uzar gider ve arada sadece 2 yas var. :)
2 yas buyugum diye ne oynamaya, ne oyuncaga, ne yaramazliga hakkim yokmus gibi davraniyordu ve hep ben suclu olurdum :KK70:
Bi de kardesim olsa ne olacakti acaba. Bana babannem bakiyordu cunku.

ailemin en büyügüm kardeslerimden hep ben sorumluyum. evlendim hala okul is para ben yirtiniorum. esim tek cocuk sürekli kiziyor cok ugrasiyorsun diye

6 kardesin sonuncusuyum ama ebeveynler 1940li yillarda dogmus, yaptigim yorum guncele uymaz. O zaman en buyuk ablam calismis eve cok katkisi olmus. Hayatini yasayamamis. 2 numara hayatini diger kardeslere bakmak ve ev isiyle gecirmis. Kabul, en rahatlari ben oldum, her açidan.

Ama gunumuzde cok farkli. İlk cocuk ilk heves, gayet simartilan pohpohlanan, tepeye cikartilan sekilde buyutuluyor cogu zaman. Zaten artik ilk cocuk buyuk ihtimalle de tek cocuk... Yani zaman degisti, ebeveynlerin cocuklardan beklentisi ve verecekleri seyler de degisti...

Ben üç kardeşin en büyüğüyüm. Babam hep ilk göz ağrım diye sever beni. Bu çok hoşuma gider hep ayrıcalıklı hissederim.

6 kardesin sonuncusuyum ama ebeveynler 1940li yillarda dogmus, yaptigim yorum guncele uymaz. O zaman en buyuk ablam calismis eve cok katkisi olmus. Hayatini yasayamamis. 2 numara hayatini diger kardeslere bakmak ve ev isiyle gecirmis. Kabul, en rahatlari ben oldum, her açidan.

Ama gunumuzde cok farkli. İlk cocuk ilk heves, gayet simartilan pohpohlanan, tepeye cikartilan sekilde buyutuluyor cogu zaman. Zaten artik ilk cocuk buyuk ihtimalle de tek cocuk... Yani zaman degisti, ebeveynlerin cocuklardan beklentisi ve verecekleri seyler de degisti...
+1

Orta sıralarda yer alan bi bireyim.
Benden büyük Ablam vardı iki tane ama ahdasını göremedim erken evlendiler ailevi sıkıntılardan dolayı fazla sorumluluk aldım üzerime kardeşlerime aileme yetmeye çalıştım.

Yoruldum bu süreçte
Eşim en küçük çocuk ama ailesinin manevi sorumluluğu onda nerdeyse

Aileye duruma göre değişiyor
Ama isterdim şımartılmayı

aslında büyük küçükle ilgili bir durum yok. ben mesela ailenin en büyüğüyüm. kendimi hep bir şeyleri üstlenmem gerektiğine inandırmıştım. zamanla bu azaldı tabi.
eşim en küçük ama her şeye yetişmeye çalışır. abisi yani en büyükleri babası wc ye gidemiyorum elimden tut kaldır dese kaldırmaz.

Büyük cocuk olmak,tecrübesiz anne babanin,bir cocuk uzerinde yapabilcegi butun olumsuzluklari yapması gereksiz yere sen büyüksün,sen sus alttan al tarzında kucuk kardeşten kayırılması demektir

Her zaman paparayi yiyen ve ne yazikki bazi ailelerde kardesini kisksniyor algisi yaratan cocuk olmak demektir

Aslinda kiskanclik yoktur adaletsizlik vardir

Buyuk cocukta herseyi görüp kucugu daha serbest yetiştiren aileler de var.mesels büyüğü okul gezisine ya da uzak sehirde okumaya göndermeyip küçüğü gondermek gibi.

Bu benim fikrim .

Bence büyük olmak cok güzel :) ilk dügün ilk torun bunlar hep ilk heycan :) sonra cocuklar oldumu kücük kardesleriniz bekarsa hep yardimci olur gelir ederler :) siz ileride mesela bu kadar gidemiceniz yegenlerinize :) cünkü evli ve cocuklusunuz :) bunlar büyük olmanin iyi yönleri :)

ben de eşim de büyük çocuğuz . evet kıymetliyiz ama derdi olan bize koşuyor. hep bizi daha olgun görüyorlar yük omuzlarımızda yani.

Genelde büyükler ana babayla daha çok uğraşan taraf oluyor. Sorumluluk onlara kalıyor. Daha verici oluyorlar büyük kardeş oldukları için. Kendi ablamdan biliyorum. Yapmasına gerek olmayan şeyleri annem babam için yapmaya çalışıyor. Ki şuan evli barkli. Ben olsam uğraşmam o kadar. Küçüğüm diye değil anne babama büyük sorumluluklarım olduğunu düşünmedigimden ablam gibi davranmam ben

Kol kanat gereniz. Eşim de ben de.
Ufaklıklar hep bizim mücadelemizle esnetilmiş kuralların kaymağını yediler. Halen onun verdiği şımarıklık var. Mesela büyük çocukların şımarma durumu pek olmaz. O bakışla mıhlanıp oturanlar genelde onlardır. :) Şimdiyse bir konuda anne baba yumuşatılacaksa devreye sokulan kıymetli ablayım. Bir elim kardeşlerimin üzerindedir her daim.

Back
X