- 9 Aralık 2009
- 17.181
- 54.758
- 1.123
- Konu Sahibi edebiyatasigi
-
Dur canım yaAma bir kişi acaba mi der böyle düşünenlerden diye umudun varsa durma yine deDuramıyorum dr_yad, ban kokusu geliyor.Tut beni lütfen.
Valla bu konuda anlatacağım çok şey var. Çok yakınım rehabilitasyon merkezinde öğretmen, neler var neler...
Neyse susayım ya.
Baskın gen, çekinik gen?
Mesela anne ve babam kıvırcık saçlı değiller, ama ben kıvırcık saçlıyım. Bakın şu işe, niye ola ki?
Genlerde ne olup ne olmadığını bilemezsiniz. Dna kodu okuma yeteneğiniz yoksa tabi. ( Böyle bir şeyin olduğundan da şüpheliyim, özürler olsun fenciler, tıpçılar, affedin)
O değilde zaten artık evlenmek isteyen kişiler için önce test yaptırılmıyor mu öyle bı kanun gelmemiş mıydı haberlerde görmüştüm ?Genlerimizde hastalık yokmuş demekki. Artık tıp ilerledi, genlere bakılıyor, tarama testi yapılıyor. Bir risk varsa akraba olsa da olmasada belli olur testlerde ve çaresi bulunur. Akraba evliliği yapan insanları böyle kötülemek yanlış.
Adam gezmiş dolanmış kimseyi bulamamış da çevreme bi bakayım demiş sanki.
Profilde yazan yaşınız doğruysa geçin akrabayı başka biriyle bile evlilik yapmak için aşırı erken. Okulunuz yok mu? Çalışma durumunuz nedir? Bu evlilik acelesi niye? Sanki ilgi görmek hoşunuza gitmiş gibi.
Çevremde akraba evliliği çok nadir. Şans eseri kimsede sağlık problemi olmamış.
Bir arkadaşım da akraba evliliği yapmıştı. Anlattığına göre kuzenini çocukluktan beri görmemiş. Bir düğünde görüp diğer kuzenine şu kim beni tanıştırsana diyince halanın oğlu o senin demişlerOnlar da çocuk sahibi olmadan önce yurt dışında genetik testlerini yaptırdılar.
Biri de seri eksiliyor beni.Dur canım yaAma bir kişi acaba mi der böyle düşünenlerden diye umudun varsa durma yine de
Her hastalığın genetik bölgesi bilinmiyor, örneğin otizmi nasıl engelleyecekler?Kafanıza çok takılırsa bir tarama testi yaptırırsınız, genlerinizde gizli yatan hastalıklara bakarlar, bebeğinizin engelli veya hasta doğma riski varsa ona göre yollarınızı ayırır veya birleştirirsiniz. Artık teknoloji de tıpta çok ilerledi.
dünyada erkek mi kalmadı?Arkadaşlar hassas bir konu ile buradayım. Akraba evliliğine çok önceden beri yanlış olduğu gözüyle bakarım. Benim için kuzenler birbiriyle kardeştir. Ancak şöyle bir şey oldu. Birkaç hafta önce bana birisi benimle evlenmek istediğini beni tanımak istediğini söyledi. Bu kişi annemin teyzesinin oğlu. Aslında çok yakın akraba sayılmaz. Annemin kuzeni dediğime bakmayın genç ve yakışıklı birisi. Ben ilk başta olmaz dedim ancak tanıyınca ne kadar iyi birisi ve ne kadar karakterli olduğunu gördüm. Bir yanım akraba evliliği diye olmaz diyor ama bir yanım yıllardır aradığın hayalindeki kişi diyor. Sizin görüşleriniz neler?
Ama bu dediğinizin de bir çözümü var ki hastalık riski varsa, taşıyıcılık varsa böyle bir durumda eşler tüp bebek programına alınarak elde edilen embriyoları işlemden geçirilerek hastalık taşımayanlar, seçilir ve anneye transfer edilirmiş. Böylece anne olası hasta bebek doğurmaktan korunmuş oluyormuş bunu söyleyen doktorlar bilim yani ben değil.hastalık görülmüyorsa taşıyıcılık vardır. akrabalar benzer genler taşıyorlar ve çocuklarına bu genler geçerken de 4 olasılıktan biri gerçekleşiyor. her bir çocuk için hastalıklı geni alma riski %25.
lisede biyoloji dersinde kan grubu ihtimali / göz rengi ihtimali hesaplamayı gördüyseniz hatırlarsınız. genler dominant ve resesiftir. her yeni birleşmede dağılım ihtimalleri aynı olur ve karşıya ne çıkacağı bilinemez.
keza bu gen dağılımına göre dominant değil resesif geni alan çocuk hasta olmasa da taşıyıcı olarak hastalığın nesilden nesile yayılmasına katkıda bulunur
kısacası kendi ailenizdeki "şans eseri" bir durum üzerinden böyle bir şey yok iddiasında bulunmanız maalesef hatalı bildirim olmuş.
şu linkte daha yalın bir anlatımı da mevcut:
Ben de bakmam..ama bakanlar var işte. Hatta akraba olmayan biriyle evlenip kocasını, karısını kuzeninden kıskananlar falan oluyor, burda da okuyoruz, çoğu da mantiksiz oluyor.Biri de seri eksiliyor beni.Tamam kızma kardeş, evlenin kuzenlerinizle ne diyeyim.
Hayır ya, bir de konu sahibi yakışıklı demiş. Çok geniş bir ailem var, bir dünya kuzenim var. Aralarında Allah sahibine bağışlasın aslan gibi yaşıt kuzenlerim var. Ama hiç o gözle bakılır mı ya? Ebeveynimden biri kardeş yani. Düşünsene, iki çocuğun var, bunların iki çocuğu oluyor ve evleniyor.Tam kapalı devre ha.
Hı evet canım, herkes de böyle bilinçli zaten ülkemizde. Gen testi yaptıracaklar da sonra bir de tüp bebeğe başvuracaklar... Ondan genetik hastalıklarla boğuşuyoruz zaten.Ama bu dediğinizin de bir çözümü var ki hastalık riski varsa, taşıyıcılık varsa böyle bir durumda eşler tüp bebek programına alınarak elde edilen embriyoları işlemden geçirilerek hastalık taşımayanlar, seçilir ve anneye transfer edilirmiş. Böylece anne olası hasta bebek doğurmaktan korunmuş oluyormuş bunu söyleyen doktorlar bilim yani ben değil.
Evet, test yaptırılıyor.O değilde zaten artık evlenmek isteyen kişiler için önce test yaptırılmıyor mu öyle bı kanun gelmemiş mıydı haberlerde görmüştüm ?
Akraba evliliğini bu kadar normalleştirme çabasına asla anlam veremiyorum.Bana aşırı ters,hatta sapıkça geliyor.Bu ülkede ensest vakaların bu kadar çok olmasına şaşırmamak lazım.Ben de bakmam..ama bakanlar var işte. Hatta akraba olmayan biriyle evlenip kocasını, karısını kuzeninden kıskananlar falan oluyor, burda da okuyoruz, çoğu da mantiksiz oluyor.
Eger öyle bir durum gormusse normal gelmeye başlıyor demek ki insana. Garip
Yanlış düşüniyorsunuz. Akraba evliliği olanlarda hastalık, sağlık sorunu vs oluyor diye birşey yok. Bunlar gerçekten uydurma. Tüm ailem akraba evliliği yaptı. Annemle babam kuzenler, ablamla eniştem kuzen, ablamın 3 çocuğu sağlıklı ve bir o kadarda akıllılar. Keza kendi kardeşlerim de öyle. Diğer kuzenlerim de akraba evliliği olmasına rağmen bir sağlık sıkıntıs yok. Sağlık sıkıntısı kan uyuşmazlığı olanlarda yaşanıyor. Ki annesinin kuzeniymiş ki dıdısının dıdısı gibi oluyor. Ayrıca benim halamda kuzeninin oğluyla evli 3 çocuğunun hepsi de sağlıklı ve herhangi bir engelleri de yok.
Ya saçmalama he bilerek ayırıyorlar birbirlerini görmesinler diyeBiz akrabalarla cook iç içe degiliz ve akrabalik bağlari kuvvetli ailelerden değiliz hatta bir kisim akrabalarimiz yurt disinda vs yaşiyor zaten farkli ulkelerde (buna rağmen kimse akrabayla evlenmiyor bizde) ama kardeş cocuklari birbirini evlenecek yaşa gelene kadar nasil görmez aklim almiyor benim bunu.
Bazi aileler bilinçli olarak cocuklari bir araya getirmiyor herhalde evlensinler diye sanki boyke dusunuyorum ben. Yoksa bu kadar gorunce tanimayacak kadar olmaz ya.
Bir de şey var, görüşmedik bile, nereden kardeş oluyoruz.Ben de bakmam..ama bakanlar var işte. Hatta akraba olmayan biriyle evlenip kocasını, karısını kuzeninden kıskananlar falan oluyor, burda da okuyoruz, çoğu da mantiksiz oluyor.
Eger öyle bir durum gormusse normal gelmeye başlıyor demek ki insana. Garip
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?