alışveriş magazalarında çalışan kızların müşterilerine canım diye hitap etmesi

Bana da kuafördeki kız canım hayatım bebeğim diyordu ve çocukmuşum gibi davranıyordu.
Ben de "ben 23 yaşındayım neden çocuk gibi davranıyorsun bana" dedim pardon canım benden 3 yaş büyükmüşsün falan dedi yine ben de çok sinir oluyorum aşırı derecede yapmacıklar.
Ben çok yakın arkadaşlarım dışında kimseye böyle hitap etmem normalde zaten. O yüzden itici buluyorum böylelerini.

Son düzenleme:
ben de rahatsız oluyorum.ben de genelde tanımadığım insanlara bey hanım diye hitap etmeyi tercih ederim.benim hatta bazı öğrenci velilerim var bana canım diye hitap ediyorlar ben 30 yaşındayım küçük gösteririm.düşünün kadın en fazla 26-27 dir bana canım diyor.ben ısrarla siz diye hitap ediyorum anlamıyor senli benli.ama uyarma gereği duymuyorum.veya mağazada böyle birşeyle karşılaştığımda da uyarmıyorum.çünkü onlara göre de doğru olan bu.yani bunu saygısızlık olsun diye yaptıklarını düşünmüyorum tarzları öyle bilmediklerinden.şikayet gereksiz olmuş sanki.mesela pazara gitsen pazarcıların hanfendi demesini bekleyemezsin genelde abla falan derler.ya da sanayiye gelen birine beyefendi diye pek hitap edilmez abi der geçerler.(bu arada bu örnekleri verirken aşağılama anlamında vermedim.herkesin bir tarzı var demek istiyorum.)mağazalrın türüne göre de hitap tarzı değişiyor bazılarında hanfendi diye hitap edilirken bazılarında malsef böyle hitap tarzları oluyor.milleti de biz eğitemiyoruz ki herkesin kültürü tarzı kendine göre

ben de samimiyet aşılamak istediğim kişilere canım derim özel hayatta ama iş hayatı başkadır
arkadasların burda yazdıklaının aşagılama oldugunu dusunmuyorum
mesela hıc anons yaparken canım diyen bir pilot duydunuz mu ya da hostesler buyrun efendım dıye konustukları ıc
ın asagılanmıs mı oluyorlar

magazada görevli olmak asagı durum degıl asagı olan durum yaptıgı ısın hakkını vermemek
keske herkes yaptıgı isi en saygın sekilde yapsa

insanların konuşma tarzları vardır canım demesi yaptığı işle alakalı biri bana hanımefendi hanımefendi derse rahatsız olurum yada küçükhanım bence gidip şikayet etmen çok yanlış sonuçta o insan ordan para kazanıyo seninki şımarıklık ve kapris böyle bişeye takılıyosan oooo takılcak çok şey var seninle ilgilenmiş işi o ama sen kapris yapmışsın yada insanlara çok tepeden bakıyorsun

Beni güldürdünüz ya gece gece, Allah da sizi güldürsün.. Ben de bu durumu pek tasvip etmiyorum, meğer tek değilmişim.

Üstelik bunun bir de alt açılımı ve nedenleri var...

Bulunduğu sosyal durum, statü veya mevkiiden memnun olmayan, kendini aşağılanmış hisseden insanların, kendilerinden mevkii, statü veya sosyal durum olarak yüksek gördükleri kişilere, kendilerince "aşağılamak" için kullandıkları sevimli ifadelere "Canım, tatlım, kuzum vs." diyoruz... Bakıldığında rahatsız edici gözükmediği halde, aslında yapmacık ve "ben senden üstünüm" kompleksini içinde barındıran, bu sevgi ihtiva etmeyen sevgi sözcükleri, aslında küçük zararlı şeylerdir..

Bu sadece çalışanlarda yoktur da.. Onlara hiç yakışmaz ya neyse...

Mesela ablamın hiç evlenmemiş, hiç çalışmamış, sosyal açıdan da kapalı görümcesi var bir tane. Bizi de nedense kabullenmek istemez.. İkimizden de küçük.. Ablam çoluk çocuğa artık fazlasıyla karışmış olduğu halde ona bile "Canım, tatlım" gibi konuşur, bana da "Cicim, kuzucum, şekerim" falan der... =)

Çünkü kendince o bizden üstün.. Aslında üzüldüğümüz konu, bu tarz yapmacık tavırları, içinde eksik kalan o yönü, kendini aşağıladığı o eksikliği bize bu kadar hissettirmesi... Ama yine de bazen sinir olmuyor muyuz.. Oluyoruz.. Yine de kırmadık.. Çocuktur büyür...

Ama hizmet sektöründekileri kırmak gerekiyor.. Bence herkes haddini bilmeli..
Hele bir de küçücük kızlar, kendilerinden oldukça büyük insanlara bunu yaptı mı, bu ayıp oluyor...
Keşke anlasalar...

Keşke bilseler ya da.. neden böyle yaptıklarını bildiğimizi...
Belki yapmaktan vazgeçerlerdi...

Selamlar,

nedense bizim insanimizda su durum var...musteriysen haklisindir..bir dukkandan birsey aliyorsan aslinda dukkani satin aliyor gibi davranabilirsin...adam otobus bileti alir, tum otobusu satin aliyormus havalarina girer...halbuki ayni zamanda satici elemanda karsidakine hirsiz muamelesi yapar bazen musterinin k.cindan ayrilmaz veyahut iste boyle canimli cicimli konusmalar yapip yapmacik olur...adam musteridir bilet alirken ama bilet satan kendini terminalin tek sirketi sanip havalara girer vs vs.. bunlari orneklerle coklandirmak mumkun...bana kalirsa bir cok insan, komplekstenmidir yoksa buldumcuk oldugundanmidir kendini evet birazcik ustun gorme cabasi icerisinde...herkes yerini bilse sorun kalmayacak ama iste...

Son düzenleme:
bence tezgahtarlar, kasiyerler, kuaförler vs.. gün boyu öyle müşterilerle karşılaşıyor ki, canım diyebilmesi bile mucize
bir gün hiç unutmuyorum, migrosta önümdeki kalas, kasiyer kıza öküz dedi ya, kıza öküz dedi, ben dumur oldum, ve kız garibim duymamış gibi yaparak işine devam etti, ve sıra bana geldiğinde fişi verdikten sonra bana teşekkür ederim dedi, neden teşekkür etti ki, ona öküz demediğim için herhalde

Ben de tanımadıgım insanlarla samimi ilişkileri sevmem ama,
canım derim yahu :)

Ne varki bunda?

Çok garip bir başlık.

Hatta dilime o kadar dolanmış ki,
bir gün , okulda erkek bir ögretmen arkadaşımla bir şey tartışıyorduk,
yok canım o kadar da degil dedim,
bakışlar bir anda degişti

Anında anladım o sözcüğü yanlış anladıgını...

İtiraf ediyorum,
O günden beri dikkat ediyorum :)

Son düzenleme:
bayram dönemi tezgahtarlık yaptım. gerçeeeekten ama gerçekten işleri çok zor bazen 12 saatten fazla ayakta duruluyor. bazen karnın acıkıyor ara veremiyorsun çeşit çeşit insanla karşılaşıyosun seni aşağılayan seninle iyi anlaşan filan. ama hepsini alttan almak zorundasın ben öğretmenlik okuyorum ve tezgahtarlık yapıyordum. sen acaba benim zekama ve statüme ilerki zamanlarda ulaşabilecek misin diye düşünürdüm koca parasıyla gelip hava atanlara. ha ama canımlı konuşmadım hiç siz diye hitap ettim. ama emin olun o gidip sadece bakmak için açıp attığınız o t-shortler pantolonlar varya her gün onları 1000 defa katlıyo o tezgahtar diye küçümsedikleriniz!

bende sevmiyorum nedense canım hayatım diye konuşmaları.. birde şunu farkettim... mesela o pahalı dediğimiz mağazalarda eğer günlük kıyafetle birazda özensiz gittiysen ''canım ''oluyorsun ama böyle kokoş kokoş yüksek topuklar markalı kıyafetlerle gittiğinde ''hanfendi'' oluyorsun.. yani oradaki görevlide adamına göre muamele yapıyor.....

burdaki yorumları tamamen okudum iki farklı düsüncede de cok sert görüşler vardı ama ben hıc meslek kçümsemesine rastlamadım
tum mesleklerı ben esit görüyorum dr ogretmen ne kadar saygınsa fırıncı copcu de o kadar saygındır
tezgahtarlık da oyle ben de kermeslerden bılıyorum gelıp sıze kızan hakaret eden bıle oluyor kı bu hayırkesrmesınde tezgahtarken yasıyorsunuz gerısını sız dusunun
meslek etiği denen bir şey vardır, işinin hakkını vermek aslolan budur

ben de çalıştım okurken,hatta bir ara temizlik bile yapmıştımama kimseye canım demedim,diyen arkadaşlara da hoş bakmadım açıkcası.müşteri sonuçta beş dakika sonra çıkıp gidecek nerden canın oluyor.geçenlerde bi mağazaya girdim.eşofman üstü arıyorum kız bir şey gösterdi.yok böyle değil dedim tarif ettim.Aaaa olur mu canım,bunla da yapılır spor hem daha nasıl olsun ki canım....diye devam etti.yani tamam görevin satış yapmak ama bu kadarı abartılı.

Ben bazı arkadaşlarıma şunu yazmak isterim.. Çünkü çok uç düşünceler bile oluşmuş iki kutup olarak...

Tezgahtar, Bakkal, Kasap, Doktor, Öğretmen, Avukat...
Yok birinin diğerine üstünlüğü.. Hayat koşulları, eldeki kaynaklar ve biraz da kader/kısmet işi, herhangi biri olabilmek...

Yalnız "İnsan" olabilmek, sanırım herkesin işi değil...

Meslek küçümsenmez, hatta çoğu alt gelir grubunun yaptığı meslekler, daha çok baş üstünde taşınmalıdır, insan eziyetini daha net hissettikleri oluyor çünkü...

Ancak "canım, cicim, kuzum, tatlım vs." gibi yapmacık, hiç hoş olmayan, sevgi ihtiva etmeyen, saygıyı hiç barındırmayan kelimeler, hiçbir hizmet ehlinin ne ağzına, ne yaptığı işe yakışır...

Kültürlü, elit ve insan görünmek isteyen her insan, hangi meslekte olursa olsun, mesafesini koyar, sınırını çizer, mesleğini yapar...
Nasıl ki bir avukat "canım şunu imzalar mısın?" ya da bir Bakkal amca "Canım şu makarnalar daha taze" demiyorsa,
Bazı meslek gruplarında ki hiçbir BAYAN arkadaşımız da bu yapmacık cümleleri kullanmamalı, kendi mesafesi ve saygınlığını korumalıdır..

Bunu nedense sadece bayanlar yapıyor bu arada...

Selamlar,

Yanlış anlaşılmasın kesinlikle aşağılama, küçük görme yok.. en azından ben kendi adıma bunu söyleyebilirim ki konu sahibinin de küçümseyerek dediğini sanmıyorum..neden hemen üstüne alındın demeyin, çünkü ben de rahatsız olduğumu yazdım ama kesinlikle kimse kimseyi küçümsediğimi düşünsün istemem, kimseyi kırmak istemem yani.. ha şimdiye kadar çok rahatsız olmama ragmen hiçbirine birşey dedim mi, hayır demedim, çünkü kırmaktan çekindim karşımdakini..
Bunu özellikle mağaza çalışanıyla da sınırlandıramayız elbette ama, arkadaş mağaza çalışanları diye konuyu açmış, ki haklı da en çok onlarda karşılaşılan bir durum..
Amaa, insan ya arkadaşına der canım diye ya da kendinden küçük birine..
Nasıl ki ben mağazaya girdiğimde, çalışan benden küçük dahi olsa onunla konuşurken canım diye hitap etmiyorsam, konuşurken siz şeklinde konuşuyorsam, o da bana o şekilde hitap etmemeli..
Mesela, ben karşımdakine, 'Şuna bakabilir miyim? Rica etsem bunu gösterebilir misiniz?...'' şeklinde konuşurken ki daima böyle konuşurum (hatta çalışanlara 'sen' diye hitap eden bazı arkadaşlarım var ki ben onların yanındayken resmen yerin dibine geçiyorum nasıl sen der diye) karşımdakinin bana ''Tamam canıııım, al hayatım' vs demesine ister istemez sinir oluyorum..
yani bu görgü kuralıdır ve samimiyet, içtenlik göstergesi olamaz canım demesi.. sonuçta karşısındaki tanımadığı bir insan ve genellikle de kendinden büyük veya kendi yaşıtı olan insanlara bu şekilde davranıyorlar..

sizden alıntı yapmamın nedeni de ilk gördüğüm sizin mesajınız olması.. yoksa size ya da dediklerinize karşı bir sorunum yok :))

Son düzenleme:
Onlar da size bayıldığından canım demiyorlardır zaten.
Ağız alışkanlığı tamamen.
Bunda bu kadar sinirlenecek, rahatsız olacak ne var yahu.
Kasmayın bu kadar kendinizi.
Canım diye hitap eden insanı bozmak da neyin nesi oluyor ayrıca ...
Asıl o çok saçma sapan bir tavır olmuş.

Ben de mağaza çalışanı değilim bu arada.

Bi insanı sadece egonuz için işinden etmeye çalışmak çok mantıklı bir tutum tuba hanım(!)

Bi insanı sadece egonuz için işinden etmeye çalışmak çok mantıklı bir tutum tuba hanım(!)

Sadece egosu için?
Sanırım burada rica eden Tuba hanım olmuş, hoşlanmadığı bir şeyi gayet üslubunca belirtmiş..
Sadece savunmak adına bir şeyleri yazmasak...
Neyi savunduğumuza dikkat etsek bazen...?

Siz şu cümlede Tuba hanım'ın hangi cümlesinde ego görüyorsunuz?

magazadaki kız bana canım canım deyip duruyordu bende sordum müşterilerinize hep canım diye mi hitap ediyorsunuz dedim ukala ukala evet canım dedi. bende bana demeyin lütfen dedim tamam canım dedi.beni sinir etmek için

Misal,

Tuba hanım çalışana "Git bana şunları getir" dese... Egodan bahsedelim.. Hatta o kızcağız da "Lütfen benimle böyle konuşmayın" dediğini de düşünelim.. Tuba hanım onun istemediği şeyi tekrar yapsa ukalaca, o zaman da o mu haklı olacak... Burada da çalışan kızımızın egosundan mı bahsedeceğiz...

Meslek komplekslerimiz var..
Çok yanlış...

Ben istediğimi yazarım,siz istediğinizi yazarsınız
Kime ne
İstediğimi savunurum,istediğim yorumu mantık çerçevem dahilinde yaparım
Size danışacak değilim,alıntılamayın uzamasın lütfen,tartışmaya niyetim yok
Konu dışı da olmasın

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…