alışveriş magazalarında çalışan kızların müşterilerine canım diye hitap etmesi

gittiğim çok şık magazalrda böyle bi durum yaşamadım pek, küçük yerlerde olablyr ama benim gittiğm gelinlikçi şehrin en iyi bilinen en lüks yeriydi tuhaf geldi bana.kızın tepeden tepeden bakışlarından da rahatsız olmuştum söyledim gitti.çünkü ben oraya gelinlik için bir kaç kez daha gitmek zorunda idim çünkü o gelinliği begenmiştim orda o kız var diye oraya gitmemelimiydim yada bu bakışlara ve konuşma tarzına katlanmak zorunda mıydım.
ben kendimce doğru olanı yaptım.

mesela biz öğretmen olarak ilk atandığımızda bize temel eğitim çevreye uyum vs gibi seminerler verip resmi bir kurumda nasıl davranılır kaymakamla vs vali ile resmi torende nasıl giyinilir konuşlulur anlatıyorlar, çoğu bildgmz görgü kuralları ama bir meslek profili oluşturmak için tekrar anlatyrlar.resmi giyindiğiniz zaman 3 parçadan fazla takı takmayın gibi incelikleri bile söylyrlar.

bence bu her meslekte olmalı,

birini işe alyrsan magaza profilini imajını anlatıp ona göre davranış oluşturmalı iş yeri sahibi.

burada bir aşağılama yok, olması gerektiğine inandığım bir ölçüden bahsettim ben.

mağaza çalışanının bana asık suratlı ilgisiz davranmasındansa canım demesini tercih ederim bende böyle tiplere gıcık oluyorum.

Ne kadar ayıp bir canım dedi diye kızı patronuna sikayet edip ,belki de işinden edecektiniz .
Sizin yüzünüzden belki azar bile işitmiştir patronundan .

İş yerinde "canım" diye hitap edilmesi doğru değil hemfikirim bu konuda fakat hızını alamayıp ,şikayet etmek de ne demek !!!!!!!! hangi hakla patronunu çağıp ,şikayet ediyosunuz !

Ayrıca yazım şeklinizden de tezgahtar kızları küçümsediğiniz ,çok net anlaşılıyor .Sanki sadece o meslek grubundakiler canım ,cicim diye hitap ediyorlar :/

3 4 sene tezgahtarlık yapmış biri olarak ben de çok rahatsız oluyorum bu canımlı muhabbetten.Kendimi ana okuluna giden çocuk gibi hissediyorum...

Alışveriş uzun sürünce zaten espiri yaparak ortam samimi olmasını isteriz bu normal.Ama daha fiyat sorarken fiyatı 10 tl canım demek çok saçma...

Önceden tezgahtarlara daha çok dikkkat edilirdi.Konuşmamıza,satış yapış şeklimize falan...Şimdi bakıyorum o kadar rahatki elemanlar ohoo....İnsan kendi işyeri olsa o kadar rahat olmaz müşteriye karşı....

Ama uyarmış bana bu şekilde hitap etmeyin diye,çalışan da dalga geçer gibi devam etmiş...

bunu acımadıgım için değil eklmeğini o şekilde kazanyorsa bunun hakkını vermesi gerektiği için söylüyorum.ya bu benim işimse ben bunu en iyi şekilde yapmaya çalışırım, yapamyrsam daha iyi yapan gelsin.toplum kalitemiz de bu şekilde artar.
ben yine kendi mesleğimden örnek vermek istiyorum.
ben öğretmeni olarak sizin çocuğunuzun dersine girsem ve onu sallamasam aşağılasam kırsam inci,tsem psikolojidini bozsam yada hoşlanmadıgını söylediği şeyi ısrarla yapmaya devam etsem .ne yaparsınız. ya müdüre şikayet edersiniz yada 147 yi arasınız yada velisi olrask okula gelip beni uyarırsınız.

ama ben herşeyden önce emeğimi bu işle kazanyrm deyip işime saygı duymalıyım işimi tam yapamalıyım, sınıf benim kendimi ispatlama yerim olmadıgı gibi, dükkanlar da tezgahtaerların kendini ispatlama yeri değil.

buraya taşındığımda bir mağazaya gittim.çok güler yüzlü bir hanımdı mağaza sahibi.sorduklarıma hep hayatım diye cevap verdi ve o kadar hoşuma gittiki bu nsamimiyeti şu anda en yakın arkadaşlarımdan biri.açıkçası samimiyeti çok severim

anlıorum sızı .. Laubalılıkten hoslanmıosunuz..bundan kımse hoslanmaz zaten...ama dozunda davranıp canım demekte normal demek ıstırum..

eşimin kozmetik üzerine işyeri var ve ben cumartesi günü akşam yardıma yanına gittiğimden benden yaşça baya küçük bir bayan bana canım şu ne kadar dedi o kadar bozuldum ki anlatamam bence kim olursa olsun tezgahtar yada müşteri çok iğreti duruyor şu canımlar

Hmm benim hiç dikkatimi çekmemisti bu güne kadar. Canimi cicimi çok abartirsa belki rahatsiz olabilirim ama arada bi söylemesinden gocunmam.

Surat asan tezgahtardan bin kat tercih ederim. Mesela bi soru soracagimda cekinmeden sorarim oysa sinirli görünen bi görevliye insanin yaklasasi gelmiyor. Ha dediginiz gibi isini tam yapan lauballi olmayan mesafesini ayarlayan biri olsa o daha iyi tabi ama diger türlü sikayet edecek kadar rahatsiz olmazdim heralde :)

ben tezgahtara asla canım demem.bana da demesin.yaka kartında ismi yazyrsa falanca hanım derim.yazmyrsa siz derim.
bu çok zor bişi değil.insanı aşağılar gibi.ne benim nede birbaşkasının hakkı değil bu

patronuna şikayet ettin ya sen ....emin ol aklı başına gelmiştir..ve senin tabirinle kazandığı ekmeğin hakkını verecektir bundan sonra.. ( canım demekle nasıl ekmeğine haksızlık yapıyor bunuda anlamış değilim !)

ve sen şikayet ettin diye toplum kalitemiz bir nebze daha artacaktır..senin patrona şikayet etmen, ve sırf canım diye hitap etti diye kazandığı ekmeğin hakkını vermediğini düşünmen ne kadar kaliteli bir toplum olduğumuzunda bir göstergesi..

öğretmen ve öğrenci örneği vermişsin ama sENİN yaşadığın olayla uzaktan yakından alakası yok..her konuşmanda mesleğinide özellikle tezgahtar diye belirttiğin o kızda senin psikolojini bozsa seni aşağılasa kırsa bozsa terbizyesizlik yapsa patronuna şikayet etmeni anlayabilirdim..verdiğin örnekle senin durumunun pekte alakası yok..

ayrıca kimse senin istediğin gibi olamaz..sen hoşlanmadığını söylersin ve hala devam ediyorsa yapılacak bişey yok öyle değilmi..değiştiremezsin o insanı...ama hakkın yok şikayet etmeye...patronun karşısında onun puanını düşürmeye...bence bu yaptığın o kızın yaptığından çok daha YANLIŞŞŞŞ..

Son düzenleme:
ben tezgahtara asla canım demem.bana da demesin.yaka kartında ismi yazyrsa falanca hanım derim.yazmyrsa siz derim.
Bu çok zor bişi değil.insanı aşağılar gibi.ne benim nede birbaşkasının hakkı değil bu

neden samimi olmadığım insanlara canım demem yerine,
tezgahtarlara canım demem diye bir ayırım yapıyorsun...

Tezgahtar kelimesini çok fazla kullandığın için bende bazı arkadaşlarım gibi o meslek grubunu aşağıladığını küçümsediğini düşüneceğim...

Son düzenleme:
nişantaşında bir mağazaya girersen hanımefendi olursun,kadıköy de canım,ümraniyede sen yada pişşt baksana vs.yerine göre muamele tecrübeyle sabittir.

Bu ne alınganlık ya.

Bir konu açılınca illa ki bi karşı duruş oluyor, hem de mantıklı ya da mantıksız hiç farketmez.

Sinir oluyorum.

Müşteri her zaman haklıdır.

oncelıkle bence bu cevremızde bınlerce sorun varken buraya kalkıpta konu acacak kadar buyuk bır mevzu degıl.
Ancak unıversıtede 4 yıl boyunca bır taraftan bır magazada calısmak zorunda kalan bırı olarak bu konuda yorum yapmak ıstedım.
Avmlerde bulunan magazalar genelde ısım yapmıs markaları satarlar bu yuzden personellerı musterılerıne canım dıye hıtap etmemesı gerektıgını bılır.
Bılır dıyorum cunku ne kadar cıddı egıtımlere,semınerlere katıldıklarını musterı ılıskılerı ve satıs konusunda ne kadar cok egıtılmeye calısıldıklarını bızzat bu surecın ıcınde bulunarak ogrendım.magazada personelın sagladıgı memnunıyet urunun sagladıgı memnunıyetle bırlıkte alınır.magaza ıcınde bırakın musterıye canım denmesını yuksek sesle konusulmamaya dahı dıkkat edılır.personeller bırbırıne hanım bey dıye hıtap ederken musterıye canım vs dıyemez zaten.
Tabı bunlar avm ve markalasma kulturunde olan durumlar bır de cadde magazacılıgı denılen bır kavram var hayatımızda...
Burada okadar cok musterı sırkulasyonu olmaz buldugun musterıye urunu satman gerekır kı asgarı ucretın cok az ustunde bır maasın olsun dıye bu yuzden buralarda hersey mubahtır.canımda denır samımıyet olussun dıye,ablada denır kardeste...
Konu sahıbı arkadasım; bu olayı avmde yasadıysan kız buyuk ıhtımalle yenı ıse baslamıstır zaten cok zor sartlarda calısılıyorlar bırde gunun stresıne bu kadar ufak bır seyle stres katmasaydın keske...senın bır anlık sınırın onun 1 aylık prımıne,fazladan mesaıye ya da yemek cay saatının ıptalıne sebeb olabılır cunku.
Sana rahatsız olmakta haksızsın demıyorum ama bu haklılıgın bır ınsanın ac kalmasına,ıznının ıptal olmasına,parasını eksık almasına bedel olabılır dıyorum.boyle bır durumda yapılacak en ıyı sey alısverıs yapmadan magazayı terk etmek olurdu sanırım.
Sendıkası olmayan her sektor gıbı perakende sektorunde calısanlarda aldıgı mıktarların cok ustunde calısıp cok fazla efor sarfedıyorlar bunun karsılıgında ıse ınanılmayacak seyler maruz kalıyorlar yanı uzun lafın kısası bırını sıkayet etmeden once hıssettıklerınızın bedelı karsınızdakının zararı ıle es deger mı dıye bır olcun derım...

yapılacak şey belli, patronuna şikayet etmek. konu sahibi de aynen bu şekilde doğru olanı yapmış..
ne demek değiştiremessiniz o insanı? niye değiştirmeye uğraşim ki, o kendini dengelemek zorunda zaten.. o satış görevlisi benim anam mı babam mı? ben onun lakayt davranışlarını neden çekim ki? neden sinir olduğum ve onun da yapmaması gereken davranışları görmezden gelim? rahatsız olduğumu belli ederim, olmazsa uyarırım hala olmuyorsa demekki onun da şikayet edilmekden bi çekincesi yok demektir. sonuçta bu onun işi, bazı kişisel kötü özelliklerini işini yaparken yansıtmaması gerekiyor. ben de yapı itibariyle soğuk bi tipimdir, anlamayana fazla konuşmak, detaylı anlatmak canımı sıkar, yorar beni. ama işim gereği güler yüzlü ve sabırlı davranmak zorundayım. ben buyum, beni değiştiremessin diyemem kimseye değil mi, İŞ BU.

ben bu şekilde saygısız davranırsam benim için iyiş sonuçlar doğurmayabilir diye düşünmesi gerekmez mi.
o bana ukalalık yapacak bende aman ekmeğinden olmasın diye mi düşüneceğim.zaten o ukalalık yapamasa canım demesi o kadar da rahatsız etmezdi belki beni.
ama yine fikrim aynı
canım demek hoş değill.ama satıcı yaşlı biri ise cana yakın bir teyze ise zaten sorun olmaz
ne demk istedgm açık ama yüzüyüze konuşamadgmzx için yaszılanalar yanlış yorumlanabilyr

aynen bende senin gibi düşünüyorum,17 18 yaşında bi kız bana sen diye canım diye hitap ettiği zaman orda iletişimi kesip çıkarım almam.yada başka bi görevliye yönelirim.

neden bu durumu bu kadar yadırgadınki... bayan uyarmış görevliyi ama görevli inadına canım demiş,öyle inatlaşırsa sonuçlarınada katlanır. çok ta iyi yapmış şikayet etmekle.
kimsenin kimseyi aşağıladığı yok bu konuda herkes yerini görevini bilmeli,ben nasıl davranıyosam karşımdakinden de aynı saygıyı ve tavrı beklerim.
ben siz diye hanım diye hitap ediyosm o kafasına göre bana canım cicim diyemez.

bu dünyada herşeyin heryerin bi kuralı adabı var. her mesleğinde buna uygun kuralları ve davranış şekilleri.
ondan para kazanıyosan o mesleğin hakkını vererek yapmalısın.
nasıl bi memur saçı sakalı uzun kravatsız işe gidemiyosa müdürüne amirine bey hanım diye hitap etmek zorundaysa müşterisine de aynı saygıyla yaklaşmalı çalıştığı kurumun kurallarına ve görgü kurallarına uymalıdır.
aksi halde bu yanlışına devam eder. konu sahibinin uyarması onun tavırlarna daha çok dikkat etmesi gerektiğini yeterince anlatmıştır zaten. artık daha çok dikkat eder kimseyede bu şekilde davranmaz. bu bi aşağılama yada yerme deildir. yanlış yerlere çekmeyelim.

evet bende sinir oluyorum bu duruma eşimle alışveriş yaparken kız satış elemanı eşime canım diye hitap etti sinirden çatladım ben öyle durumlarda konuşamam k,tlenir kalırım çok abes ve saçma bi durum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…