Arkadaşlar sayfalarda tüm yorumları okudum ve inanın kopan tantanaya hiç anlam veremedim..
Iki çocuğum olsa ve oğlum evlenmeden önce yeni bir ev alsam ve yine Oğluma evlendiğinde bu evde otur oğlum desem , evi elbette kendi üstüme yaparım kayınvalide olarak. Çünki bir başka evladım daha var. Ve ileride vefatım halinde , hem iki Evladıma da ..diyelim ki birisi karısından, diğeri kocasından boşandı.. Boşandığı kişilerin hiçbir hak iddia edemeyecekleri bir mal varlığını peşinen garantilemiş olurum baştan evi kendi üstüme yaparak.. Buraya kadar adaletsiz hiçbir şey yok.. (Adaletsiz tek şey var burada.. O da kız evladın aleyhinde olan bir eşitsizlik durumu ki Bunu en son paragrafta açıklayacağım.. )
Ve eğer derdim gerçekten eşitlik sağlamak ise ve maddi imkanlarım da elveriyor ise bir ev daha alır orada da kızımı oturtur ve o evi de kendi üstüme yaparım. O evin de aynı ilk ev gibi 180.000 tl 'ilk bir ev olmasına hiç te gerek yok ayrıca.. 100 binlik te olabilir, 300 binlik te.. Zira her iki evin mülkiyet sahibi olarak ileride vefatım halinde zaten her iki ev de eşit olarak kızım ve oğlum tarafından satılarak eşit olarak paylaşılacağı için hem hiçbir çocuğum adına eşitsizlik yapmamış olur hem de.. Ilk başta dediğim gibi hem kızıma hem de oğluma olurda da ileride bir boşanma gerçekleşecek olsa.. Boşanacakları eşleri ile paylaşmaları gerekmeyecek bir mal varlığından gelecek parayı baştan garantilemiş olurum..
GELELIM DİĞER ÇOCUĞA EV ALMAK İÇİN, GELININ ALTINLARININ ISTENMESINE.. KI EĞER ISTENIRSE SAÇMALIĞIN DANİSKASI..
ANCAK EĞER GELİNİN ALTINI ISTENIRSE ve TEK HEDEF TE DIĞER KIZ EVLADA HAKSIZLIK YAPMAMAK İSE.. AKLI BAŞINDA BIR KAYINVALIDENIN ZATEN DAHA BAŞTA "KENDISININ "ŞART KOŞMASI GEREKEN TEK FORMÜL VARDIR.. O da şudur : diyelim ki Oğlumun oturması için kendi üzerime satın almış olduğum ev EV 180.000 tl...ve Gelinimden istediğim altınların ederi de 30.000 tl .. Düğünde takılacak sözkonusu altınlar gelinimin olmuş olacağına göre (..ki doğrusu zaten budur) Noterden açıklamalı bir senet eşliğinde ( ki ileride bir boşanma olursa Oğlum Gelinimin verdiği altınlar üzerinde hak iddia edemesin diye Noterden Açıklamalı) evin 1/6 'sı GELININ üzerine Tapuda kaydedilir.. Para veya altın farketmez.. Bu 30.000 tl'lik menkul Diğer Kıza verilir.. Ama kayınvalide veya kayınpeder bunun dışında başka da hiçbir para vermemelidir. Ve kız evlat o para ile ister ev alır ister almaz, ister kendi üstüne alır isterse kocasının üzerine.. Bu kimseyi ilgilendiren bir husus değildir.. Eşitlik anlamında ise.. Kayınvalide vefat ettiğinde.. 180 ,000 YTL'lik evin önce 1/6 sı geline kalır ve kalan 5/6 ise Kız ve erkek kardeş arasında eşit olarak paylaşılır..
ANCAK NE YENI EVLENEN OĞLUMUN KARISINDAN DAHA YENI TAKILMIŞ ALTINLARINI ISTEMEK ŞIK BIR HAREKETTİR NE DE KENDI ÜZERIME ALDIĞIM EVDE OĞLUMU OTURTARAK .. DİĞER EVLADIMA HAKSIZLIKLIK YAPMAK DOĞRUDUR..
BAŞTAN SÖYLEDIĞIM GIBI EĞER KIZIMA DA OTURABİLECEĞİ BIR EV ALAMIYOR ISEM (tapusu kendi üzerime olmak koşulu ile) VE EĞER BEN BİR PARAGRAF ÜSTTE IZAH ETTIĞIM HER IKI YANLIŞI DA YAPMAK ISTEMEYEN BIR KAYINVALIDE ISEM.. HER IKI ÇOCUĞUMA IKI ALTERNATIF SUNAR VE ARALARINDA ANLAŞARAK KARARLARINI BANA BILDIRMELERINI ISTERIM:
1) kendi üzerime alıp ta, Oğlumun oturacağı evin eğer kiralanmış olsaydı.. Kira bedeli örneğin 750 lira idiyse.. Bu paranın yarısını her ay Ablana ödeyeceksin derdim. Abla isterse kredi çeker ev alır, isterse almaz.. Yine kendi bileceği iştir.
2) ya da aldığım bu evi direkt kiraya verip.. Kirayı her ay eşit olarak iki çocuğuma pay ederdim..