Amerika'da Hamilelik

Ben de 20.hafta detaylı ultrason ve cinsiyet öğrenme randevusunu aldım.Benim gittiğim yerle alakalı sanırım test olayı ama bir başka doktora daha teyit ettirdim, 2li testin sonucu iyi çıktıysa doktorun gerek görmüyorsa boşver 3lüyü demişti.Bana göre fazla rahat geldiler:)) aslında böylesi daha iyi ama tedbir işte.

Canım senin de ve tabiki herkesin kandili kutlu olsun.Allahım hepimizin yavrularını sağlıkla kucağımıza almamazı nasip etsin.Tüm bebekler sağlıkla doğsun:) Bir de herkesin gönlünden geçen ve hayırlısı olanı versin cinsiyet için:))

Insallah Marlincim hepiniz hissedersiniz.Benim kizim tembel cikti gec hissettim ben :) Belki siz daha erken hissederseniz.

Bu tarif cok iyiymis.Bence pastane pogacasi gibi olmasinin sirri margarin koymakta.Dedigin gibi Canan cim yagli olur ama lezzetli olur.Benim esim cok seviyor hamur isi :) Ona yapayim bu tarifi.

Ayy dimi silgicim buyudu kereta :))) Benimde 16. Haftaya kadar sanki gecmemisti.Hergun hesapliyordum.Simdi gunler su gibi geciyor sanki.Az kaldi seninde .Cok sevindim sigortanin baslamasina bu arada.

ben 12de takili kaldim sanki hep, gecmedi bir turlu gunler. umarim dedigin gibi artik hizli gecer, bebeklerimiz ve biz saglikla atlatiriz bu sureci. sonrada buyuturuz biraz rahatlariz falan, ruya gibi yaa o gunleri goruruz insss :))

benim doktorum da cok rahat, yani 3lu test vaktim geliyo ama randevu al vb demedi, 20. hafta ultrasonu icin dahi bisey soylemedi. ona kalsa hicbirini yaptirmama gerek yok. burada yazilanlardan yola cikarak kendi kendime plan yapiyorum. umarim hastaneden randevu konusunda sorun yasamam ki hic biri icin tarih almadim. biz mi panigiz acaba, onlar mi cok alisik bu tepkilere bilmiyorum :)

kan testi icin tarih almakta zorluk cekmezsin, yapilan bir sey yok sonucta, lab'e gidip kan veriyorsun, oluyor bitiyor. nt screening (ense kalinligi ultrasonu) icin tarih vermeleri gerekir, ama sanirim onun icin en fazla 13+6 olman gerekiyor, daha buyukse yapmiyorlar. orada sıkıntı olabilir.

Benim sinir oldugum bu testler konusunda cok fazla anne yasina gore tepki vermeleri. 35ten buyuksen bir panik, bir "aman aman sakin ihmal etme" durumlari, 35ten gencsen "amaan, yapmasan da olur, bosveer!" tabii ki bu kromozomal bozukluklar bir yastan sonra daha olasi oluyor ama butun 35ten buyuk kadinlarin cocuklari downs degil, 35ten kucuk kadinlarin cocuklarinda da hic gorulmuyor degil. sakin sakin, yasa bakmadan opsiyonlari sunsalar, anneler karar verse ne guzel olacak. Sikayet etmeyeyim, benim kendi deneyimimde gayet sakin, bilgilendirici, sadece secenekleri sunan, oyle ya da boyle telkin yapmaya calismayan bir tavir gordum. Ama burada da turkiye'de de cok garip hikayeler okuyorum, kadinlarda bir panik bir endise ya doktor "eyvah eyvah" dedigi icin ya da doktor "bosveer" dedigi icin. En iyisi kadinlarin kendilerini bilgilendirmeleri anacim, bildigin zaman catir catir talep edebiliyorsun istersen ya da bosuna korkup paniklemiyorsun.

3lu test icin ultrason yok diye biliyorum, 2liyi zaten kacirdim. nt screening derken bundan bahsediyosun sanirim. aslinda senin yazdigina gore 13+6 olmadim hala, belki yaptirabilirdim ama hastane due datemi sorunca haziran sonu gibi bir tarih verdi son gun olarak 2li icin, dolayisiyla yaptiramadim. ultrasona gore hamileligim 1 hafta onde, bende doktorun verdigi tarihi soyluyorum. aslinda su alttaki ticker son adet tarihime gore dogru olan. karmakarisik oldu yani benim tarih hesabim, dr.a gore gidiyorum simdilik. bu arada ilk kontrolde yapilan kan testleri faturam geldi 1500 dolara yakin. 2liyi de yaptirsaydim ucardilar baya sanirim.

kesinlikle kendimiz galiba biseyleri takip etmeliyiz, talep etmeliyiz durumumuza gore. ben tum testleri yaptirmak isterim tabii ki ama bilemiyorum zaman ne gosterir.

Son düzenleme:
Aynen katılıyorum sana Kokopelli...Bir dayatma olmadan, seçenek sunarak ve tabiki yönlendirerek bu süreç geçse daha iyi olur.Şimdi bir yazı okuyordum Tr'de hamileler ultrasona 11 kere falan giriyormuş, Abd'de bu sayı en fazla 5-6 kereymiş.Ayrıca Tr'de tıbbi zorunluluk olmadıkça sezeryan olmayacakmış,ama kadının normal doğumdan korkması da tibbi zorunluluğa girecekmiş.Yani aynen devam edecek:) Ama Türkiyede bu duruma kendimde şahit oldum, kuzenim normal doğumu çok istiyordu, doktoru ona şu gün geleceksin ve illaki o gün doğuracaksın dedi.Hastaneye o gün bugün doğurmaya gidiyorum diye çıktı.6-7 saat bekledi açılma olmadı ve doktor isterseniz bekleyin ya da sezaryen yapalım dedi. Doktorun söylemi hani çok bekleyebilirsiniz isterseniz sezaryen yapalım bir an önce olsun gibiydi.Ve kuzenim de dayanamadı ay bir an önce doğurayım dedi ve girdi sezaryene.Sonrasında dikiş ağrılarından keşke normal doğursaydım dediğinde sen normal doğumu bundan daha mı acısız olacak sanıyordun diyen bir doktor.
Yani bebeişlerimiz önce Allah'a sonra doktorlara emanet,umarım hepimiz iyi doktorlara emanetizdir.Ben hiçbirini tanımadığım için hep endişe yaşıyorum,yabancı bir yerde olmanın getirdikleriyle beraber.Gerçi kendi ülkemde de olsaydım örneklerde olduğu gibi yine belki ne kadar güvende olacaktım bilinmez

amaninnn 1500 dolar ne kadar fazlaymis, sirf kan testi icin. bir de obama herkese saglik sigortasi kanunu gecirdi diye dusman oldular adama. saglik sistemi tam soyguncu. aman aman, iyi ki sigortan var simdi.

bizim ocak annelerinde bakiyorum, millet iki, bazen uc ayri doktora gidiyor. bir parasini verip ozele gidiyor, bir devlet hastanesinde gidiyor, bir saglik ocaginda gidiyor, gidiyor da gidiyor. ultrason yine ole, ozelde devlette ayri ayri ultrason yapiyorlar. secenek olmasi, seceneklerin nispeten ucuz olmasi iyi de, bana o kadari da saglik kaynaklarinin (mesela doktorlarin vakti) gereksiz harcanmasi gibi geliyor. ben de isterim sik sik bebegimi goreyim, kalp atisini duyayim ama her hafta her hafta da ultrasona mi girilirmis (riskli bir durum yoksa)? gecen nerede okudum, kadinin teki kanada da nt screening icin mi ne gun almak istiyor, yok diyorlar, oradaki sirf devletin sagladigi saglik sistemi, o da ayri sorunlu. en iyisi avrupa gibi geliyor ama tabii cok iyi bilmiyorum onlari. melegim veya kathleen anlatir belki. (kathleen nerelerde gorunmuyor hic, bulantilari nasil oldu acaba?)

aman o sezaryen olayina hic girmeyelim, cok sinir oldum o kanuna. ben tamamen dogal dogum taraftariyim, bence de turkiye'de sezaryen oranlari cok yuksek ve dusmesi gerekiyor ama bu boyle yasaklayarak olmaz ki. bir kere hastanelerimiz, dogumhanelerimiz musait degil normal doguma. normal olunca belirsizlik oluyor dogal olarak. hasta geliyor sancilarim basladi suyum bosaldi diye ama ondan sonra dogumun gerceklesmesi 24 saat veya daha fazla bile surebiliyor. bizim dogum bolumlerinde bu beklemelere uygun ortam var mi? dusunsenize bir odada 8-10 kadin sira sira yatmis yataklara inliyor. bu mudur kadinlara reva gorulen dogal dogum deneyimi? ebe sayisi ve ebe egitimi de yeterli degil bence (burada bahsedilmisti dogumdaki kadini azarlayan, bacaklarina vuran ebeler varmis!). en onemlisi dogum oncesi egitim yok, kadinlar doguma gidiyor ne nefes almasini, ne sancilarla basa cikmasini, ne ikinmasini biliyor. yasak getirmeden once bu tur altyapinin olusmasi lazim.

burada bir baska topic vardi bu sezaryen kanunu hakkinda. amanin kavgalari goreceksiniz. normal dogumcular ne kadar anlayissiz ve militanca yaklasiyorlar inanamadim. sanki "biz o kadar agri cektik dogurduk siz de doguracaksiniz iste, oyle yagma yok" der gibiler dogrusu. orada da dedim, boyle dislayarak, kucumseyerek, asagilayarak insanlari normal doguma isindiramazsiniz, kadinlar olarak birbirimizi anlamamiz lazim, daha anlayisli destekci cesaretlendirici olmamiz lazim" diye ama pek umursanmadi. yalniz bir arkadas vardi, hamileligi bayagi ilerlemis, normal dogum istiyorum, kendimi egiteyim hazirlayayim istiyorum ama hic imkan yok dedi, cok uzuldum ona. normal yapsa da cok sacma sapan sartlar altinda yapacak. Istanbul'da yine dogal dogum icin secenekler var, dogum egitimleri falan var. Kucuk illerde onlar da yok. Ingilizce online kaynaklar da var ama turkce cok kaynak da yok. Yardimci olamadim uzuldum.

Neyse, iste boyle. Ozetle burada daha "guzel" dogumlar yapma imkanlarimiz var, ben en cok ona seviniyorum. Hayatta on kere dogurmayacagiz, o onemli gunu guzel hatirlamak isterim ben.

Ha bir de unutmusum, hatirladim yazayim. netflix streaming'iniz varsa "the business of being born" diye bir belgesel var, onu izleyin. dvd olarak da bulunabilir saniyorum. bayagi enteresandi, ebeyle, suda, evde dogal dogum yapan kadinlari gosteriyor (kotu etkilenecekseniz erken izlemeyin, doguma 1-2 ay kalana kadar bekleyin). amerika'da da bir sezaryen endustrisi var, o konuda bilgilendim. bir an once dogsun diye induce ediyorlarmis, induce edilince epidural sart oluyormus, epidural olunca iyi ikinamiyormussun, sonra hop sezaryen. bilgilenelim ki gereksiz induce etmeye kalkisirlarsa direnebilelim, gerceten gerekli olup olmadigini sorusturalim. sirf yatak bosalsin diye ben niye induce edileyim degil mi?

induce edilme derken?

benim placenta asagida su an, yukari cikmazsa malesef sezeryan yapilicak mecburen. normal dogum isterdim cok. amerikadaki dogum olayinin daha iyi oldugunu duyuyoruz da turkiye'de de cok guzel hastaneler var, benim tedavi icin gittigim hastane cogu yonden iyiydi mesela. tabii bir ara capaya kontrole gittim, korkunc bir manzara vardi. Allah oralara gidenlerin de yardimcisi olsun. hala insana yeteri kadar deger verilmiyor malasef. buralardaki hastane ortamini da hic bilmiyorum, denildigi gibi iyidir umarim.
ben de arada tlc'de "a baby story"i izliyorum, agliyorum filan izlerken. korkudan sanirim :)))

induced suni sanci verilmesi yani.

bu belgeselde de bebeler doguyor, kadinlar bacaklarinin arasindan kendileri tutup cikariyor falan. her bebe cikip agladiginda ben de booaaaa diye agladim. her seferinde ama! korkudan degil benimki, boyle cocuklu, bebekli bir sey gorunce dayanamiyorum, basliyorum aglamaya. hormonlar ah bu hormonlarr!

Hehe, dusunsenize, belki seneye bu zamanlarda burada "Emzirsem de gitmiyor gobek" falan diye sikayet edecegiz. Ben yine "hic egzersiz yapamiyorum" diye dirdirlanip kicimi kaldirip egzersiz yapmayacagim muhtemelen :)

Ben sikayet ediyorum valla bir turlu gitmiyor kilolar, egzersiz yapmaya zamanim olmuyor gerci cocukla hasir nesir olunca biraz egzersiz gibi oluyor sankibenimkide fakir avuntusu , yedigim birsey de yok oyle aman aman nasil gitmiyor bu kilolar anlamadim:44:

daha yeni senin canim, dur hele, hollywood yildizi miyiz dogumdan 2 ay sonra eski halimize donelim. bir arkadasim vucudun kendisini bulmasi (sirf kilo anlaminda degil, genel anlamda "normal"e donmesi) 1 yili buluyor, en az 9 ay" demisti. biz gobek sissin diye bekliyoruz sen gitsin diye, ne komigiz :))

Iste benim gobegim. Yukaridaki 4 hafta oncesi, alttaki bu sabah. Fotografta farkediyorum ki gobek sismesinden cok bir bel kalinlasmasi olmus :))

Yalniz her hafta ayni kiyafetle fotograf cektirmeye tee ne zaman basladigimda yanlis kiyafet secmisim. Bu yoga taytinin bel kismi lastikli ama pek esnek degil, bastiriyor yani karni iceri dogru. O yuzden karnin alt tarafinda da bir miktar sisme olsa da spandex icindeymis gibi gorunmuyor!

Bu arada bugun seyi hatirladim: overstock.com var, gecen kimdi online site soruyordu. overstock'ta da baby kismi var, hesapli seyler cikabiliyor, bakmak lazim!!

kac kilo aldin dogumda? emzirdikce gider diyorlar ne kadar dogru bilmiyorum. kokonun da dedigi gibi daha yeni dogum yapmissin neredeyse. ins fit olursun tekrar :)

eheh evet bel kalinlasmis, benim de oyle oluyo. ve masallah gobegine seker olmus ben hic foto cekilmedim ya, hamileligin tadina varamadim henuz belki de ondan. ay tam desperate housewives modundayim off

Evet bel kalinlasmis kizmi geliyor acep :)) Gobuste belirginlesmis :)

Evet koko gobis belirmis sende..Benim sabahla gece arasinda belirgin bir gobek farki var;sanirim aksam yedigim ictiklerimden sebep gaz oluyor ve sisiyorum.Ama belirgin bicimde benimde gobis buyudu.Bel kalinlasirsa kiz bebek mi oluyormus.Internette bu cinsyet belirtilerine bakinca sasiriyorum.Belirtilerden tutan var mi? Mide bulanirsa kiz;bulanmazsa erkek diyorlar ama aksi cok var.Su gobek sivriligi yayginlasma da bazilarin da tutmuyor.Kesin bir belirti heralde yok gibi.Bir de hissetmeye olayi var ama benim hep degisken:) gerci basindan beri hissettigim birsey var ama bazen duygularim degisiyor aman iste 20.haftada ultrasonda gorecegiz artik:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…