Her gün annesine arabayla gidince benzin faturası çıkıyor bu sefer de... Hak verilecek bir yan bulamıyorum ben..
Yani tamam demişler ki adam evde yokken kız istediği yere gidebilir. Amenna tabi ki gidebilir. Ama naparsın.. 1 gün annene gidersin 1 gün arkadaşına 1 gün de çarşı pazar yaparsın. Ha bana kalırsa evimde otururum. Normal demişler. Değil.
Kız evliliğe alışamamış. Yaşı küçük evlenmişler, ondan da olabilir. Kızımız biraz anne kuzusu anlaşılan, anneden ayrılamamış daha.
Ben erkeğin de kadının da artık evlendikten sonra biraz uzaklaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Biz uzakta yaşıyoruz her iki taraftan da. Her hafta sonu ailelerine gidenler var. Eşleriyle gidiyorlar ama bence bu bile fazla. İnsan kendi evliliğine, eşine, evine zaman ayırmalı. Ama alışamadıysa demek ki, zor.Şöyle diyelim: eğer gelin kayınvalidesiyle beraber veya onlara yakin oturmayı isteseydi, damat tarafindan "ay çok yüz göz oluruz, bize yakın gelmeyin" şeklinde bir itiraz geleceğini hiç zannetmiyorum, aynı topraklarda yaşıyoruz. Gelin her gün kayınvalidesiyle otursa hiç sorun olmuyor bu memlekette, damat her gün annesini görse de sorun yok ama gelin kendi annesiyle sıkı fıkı olmayagörsün, kadına hemen evliliğe hazır değilmiş, annesinden kopamıyor yaftası yapıştırılıyor. Aslında bu sorunlu olduğu düşünülen bağlılık hikayelerinin ardında tam olarak da bu örnekte olduğu gibi ailelerin diğer ailedeki her işe müdahil olma isteği, kardeşlerinin-cocuklarinin artık kendi ailesini kurduğunu kabullenemeyerek evliliğe bu şekilde pasif agresif olarak da olsa müdahale etmeleri yatiyor.
Verdiginiz ornek nasil sorun olmuyor? Hergun kayinvalideye gitmek zorunda olmak da anormaldir, hergun anne evine gidip kendi evinin ozelini birakmamak da anormaldir. Baska yanlislar da yapiliyor diye ortadaki yanlisi savunmak dogru degil. Verdiginiz ornek seye benziyor, atiyorum kocasini doven bir kadin olayinda ama erkekler de eslerini dovuyor demek gibi birsey. Aklima baska ornek gelmedi ama demek istedigimi anladiniz umarim:)Şöyle diyelim: eğer gelin kayınvalidesiyle beraber veya onlara yakin oturmayı isteseydi, damat tarafindan "ay çok yüz göz oluruz, bize yakın gelmeyin" şeklinde bir itiraz geleceğini hiç zannetmiyorum, aynı topraklarda yaşıyoruz. Gelin her gün kayınvalidesiyle otursa hiç sorun olmuyor bu memlekette, damat her gün annesini görse de sorun yok ama gelin kendi annesiyle sıkı fıkı olmayagörsün, kadına hemen evliliğe hazır değilmiş, annesinden kopamıyor yaftası yapıştırılıyor. Aslında bu sorunlu olduğu düşünülen bağlılık hikayelerinin ardında tam olarak da bu örnekte olduğu gibi ailelerin diğer ailedeki her işe müdahil olma isteği, kardeşlerinin-cocuklarinin artık kendi ailesini kurduğunu kabullenemeyerek evliliğe bu şekilde pasif agresif olarak da olsa müdahale etmeleri yatiyor.
Verdiginiz ornek nasil sorun olmuyor? Hergun kayinvalideye gitmek zorunda olmak da anormaldir, hergun anne evine gidip kendi evinin ozelini birakmamak da anormaldir. Baska yanlislar da yapiliyor diye ortadaki yanlisi savunmak dogru degil. Verdiginiz ornek seye benziyor, atiyorum kocasini doven bir kadin olayinda ama erkekler de eslerini dovuyor demek gibi birsey. Aklima baska ornek gelmedi ama demek istedigimi anladiniz umarim:)
Ki burda konu sahibinin ailesinin boyle bir istekleri oldugunu bile bilmiyoruz, hergun kayinvalidesini ziyaret etsin diye.
Anladim sizi o ataerkil duzenden ben de nefret ediyorum. Ama bunun cozumunun kizlari aileye bagimli yetistirmek olmadigini dusunuyorum. Bu orneklerdeki erkekler de bu konudaki kiz da ailelerine bagli degil bagimlilar. Herkes keske evladini ailesini seven, sayan ama kendi ozel hayatini bilecek sekilde yetistirse hic boyle sorunlar kalmayacak.Nasıl sorun olmuyor derken, ben aslında çok büyük bir sorun olmasına rağmen ataerkil bakış açısı sebebiyle erkeğin yaptığı hata kabul görüyor dedim. Kabul görme mevzuuna söyle aciklik getireyim: sizce Türkiye'de kayinvalidesiyle beraber veya ona yakın oturan gelin mi daha çoktur, yoksa damat mı? Kayınvalidesiyle beraber oturan gelini "iç güveysi" gibi aşağılama anlamında kullanılan bir tabirimiz var mı? Yoksa damatlari iç güveysi diye küçük görürken "ay maşallah filancanın gelini de ne güzel kaynanasıyla oturuyo" diye övüyor muyuz gelinleri? Ben övmem. Övenden de hazzetmem ama toplumun kabulleri bu maalesef. O ataerkil gözlüklerimizi, ulu pipililerin kayıtsız şartsız tahakkümünü bir kenara bırakırsak, kadının kurdu başka bir kadın olmaktan çıkar ve hayat o zaman bayram olur. Zira bir yerlerde en az bizim pipili kardeşimiz/çocuklarımız kadar sevgiyle yetiştirilen, ailesine bağlı kız çocukları da yetişiyor. Bunu hem gelin, hem gorumce olarak söylüyorum. Görümceler, erkten güç alarak gelinlerin isine karışamaz, karismamali.
Anladim sizi o ataerkil duzenden ben de nefret ediyorum. Ama bunun cozumunun kizlari aileye bagimli yetistirmek olmadigini dusunuyorum. Bu orneklerdeki erkekler de bu konudaki kiz da ailelerine bagli degil bagimlilar. Herkes keske evladini ailesini seven, sayan ama kendi ozel hayatini bilecek sekilde yetistirse hic boyle sorunlar kalmayacak.
Bakis acilarimiz bu noktada farkli iste, ben kadin erkek olarak dusunmuyorum bu konuyu ailesine bagimli evlat olarak goruyorum. O yuzden bana yanlis geliyor.Kesinlikle. Fakat bu algı içimize öyle sinmis ki gelin tarafı-damat tarafı demeden bakamıyoruz aile meselelerine. Simdi buradaki örnek her zaman karsilastigimizin tersi yönünde, açıkçası beni pozitif ayrımcılık adına biraz da sevindiren bir örnek.
Ben de size tam tersine bir örnek vereyim: bildigim bir gorumce, yeni doğum yapmış geline teklifsiz bir biçimde "korunuyor musunuz?" diye sormuştu. Bir başkası, gelin hamileyken mustakbel babaya yani kardeşine parmak sallayıp "çocuğun ismine gelin karar verirse gözüme gözükme, öldürürüm seni" demişti. Bütün bunların burada gelin hakkında ayıp tutmaktan farkı yok ve bu konularda her zaman kaybeden ve ezilen taraf hep gelinler oluyor. Annesiyle her gün görüşse bile gelin oluyor, Zira biz bile kadının arkasından konuşuyoruz su anda.
Nasıl sorun olmuyor derken, ben aslında çok büyük bir sorun olmasına rağmen ataerkil bakış açısı sebebiyle erkeğin yaptığı hata kabul görüyor dedim. Kabul görme mevzuuna söyle aciklik getireyim: sizce Türkiye'de kayinvalidesiyle beraber veya ona yakın oturan gelin mi daha çoktur, yoksa damat mı? Kayınvalidesiyle beraber oturan gelini "iç güveysi" gibi aşağılama anlamında kullanılan bir tabirimiz var mı? Yoksa damatlari iç güveysi diye küçük görürken "ay maşallah filancanın gelini de ne güzel kaynanasıyla oturuyo" diye övüyor muyuz gelinleri? Ben övmem. Övenden de hazzetmem ama toplumun kabulleri bu maalesef. O ataerkil gözlüklerimizi, ulu pipililerin kayıtsız şartsız tahakkümünü bir kenara bırakırsak, kadının kurdu başka bir kadın olmaktan çıkar ve hayat o zaman bayram olur. Zira bir yerlerde en az bizim pipili kardeşimiz/çocuklarımız kadar sevgiyle yetiştirilen, ailesine bağlı kız çocukları da yetişiyor. Bunu hem gelin, hem gorumce olarak söylüyorum. Görümceler, erkten güç alarak gelinlerin isine karışamaz, karismamali.
Ben orda faturalar konusunda espiri yapmistim, ondan gülücük de koymustum ya neyse, boyle dusunecek olursak 3 ogun yedigini, ictigini, faturasini, benzinini vs hesaplayip kar zarar hesabina girmek gerekir ki bence cok cirkin olur.
O zaman soyledigimi yine söylüyorum, "bence" esler bir digerinin evde olmadigi saatleri akraba ziyareti, avm gezmesi, tv karisindaki kanepe ya da mutfakta falan nerede isterlerse gecirebilmeliler, bu kadar da ozgurluk alanlari olsun insanlarin.
Tebrikler kendi konusunda begenmedi yoruma ve yorumcuya kinlenip karsi saldiriya geçenler kervanina katildiniz.Gayri ahlakî bir durum söz konusu olmadigi muddetce gelinin nerede kalıp nerede kalmayacağı, ailesiyle ne siklikla gorusecegi gorumcesini ilgilendirmemeli diye düşünüyorum. Bahsettiğiniz sözde mesafeli ilişkinin aslında ne kadar mırç mırç olduğunu zaten buraya kadar yazmanizdan anlıyoruz. Sizi neden bu kadar ilgilendiriyor ki? Kardeşinizi bile ilgilendirmemeli. Isten geldiginde yemeğini hazır, hanımını evinde buluyor ve kadin kendisini kocasindan sonra en yakın hissettiği kendi ailesine gidiyor. Merak ediyorum, gelin kendi annesine değil de her gün kayınvalidesine gidiyor olsaydı o zaman da burada konu başlığı açılacak miydi?
20 yıllık görümceyim, gelinimizin bir kere olsun gittigi yerlerin bahsini ne etmiş ne de üzerine kafa yormuşumdur. Ki her gün aynı sizin gelin gibi çıkar, çarşı pazarı gezer, bazen annesine, bazen komsusuna, bazen sohbete, bazen kermese gider, hatta beni de çağırır, akşam üzeri de eve gelir. Evin işlerini yeğenim yapar. Evliliklerde dümende keşke sadece gelin ve damat olabilseydi, görümceler, kayinvalideler, kayinpederler her mevzuya dâhil olmayıp kendi işlerine baksalardı, ne her gün annesine giden bir gelin olurdu ne de üzerine vazifeymiş gibi bundan dert yanan görümceler...
Kardeşiniz en büyük hatayı, eşiyle halledemediği bir mevzuyu size açmakla etmiş. Gelininize sabırlar ve bebeğini gönlünce büyütebilmesi için kuvvet diliyorum.
Konudaki görümce bensem, karışmaya niyetim yok, karı-koca arasına girilmeyeceğini en iyi kendimden bilirim, haddimi de bilirim.
Zaten karışacak olsam kardeşim bana söylemezdi, aksi durumda Benim de kızın annesinden farkım kalmaz.
kardeşime de bu işi onunla bununla değil, ya kendi aralarında yada yardım alarak aile terapisti vs ile görüşmelisiniz diye dedim.
Ataerkil aile yapıları için haklı olabilirsiniz, bizim aile yapımız kayınvalide ile yaşayan gelini kaldırmaz.
Annem bundan 35 yıl önce babaannemler ile 5 yıl aynı evi paylaşmış maddi yetersizlikten.
Ve aynı evde gelin-kaynana deyince kadının tuyleri diken diken olur.
Gelinimizin bizimle görüşme sıklığı 15 te 1 genelde,
E aynı şehirde yaşıyoruz, o kadarı da göze batmaz diye düşünüyorum..
Gelin hizmetçi olsun gibi bir algımız beklentimiz Yok, zaten sürekli yardımcı var ailemin evinde. Akşamda iki bulaşığı kaldırırız bir araya geldiğimizde, ki evde kızkardeşim var genelde onunla yaparız.
Ve bizim gelinle herhangi bir problemimiz de Yok.
Öyle kötü, fettan falan birisi değil, muhabbeti iyi, güler yüzlü, saygılı, görgüsüz yada açgözlü vs hiç değil, oturmasını kalkmasını bilir.. kardeşimi de sevdiğine eminim.
Sadece ortada yuva olmayan evden ve evin içindekini taşıyan eşten şikayetçi bir genç var.
Benzin parası vs hesaplanmaz, mesajımda da yazdım onu yaptığını duysam önce ben dikilirim karşısına.
Özel alan konusuna katılıyorum, eşimle ayrı tatil bile yaparız, bu konuda sıkıntı Yok zaten.
Sorun ailesine gitmesi değil. Bunu her gün yapması. Ailemize bu kadar bağlı yetişmediğimiz için anlamıyor olabiliriz.
Tebrikler kendi konusunda begenmedi yoruma ve yorumcuya kinlenip karsi saldiriya geçenler kervanina katildiniz.
O kadar ego tavan ki o bitirdiginiz şaaşali 2 üni ye ragmen konuyu dogru algilayamamissiniz. Ya da bilerek saptiriyorsunuz. Görümceye sataşmak icin.
Böyle tumturakli cumleler bilimsel kelimeler falan da serpistirince cok kültürlü bilinçli bir hava yaratilmiyor her zaman.
Çünkü amaciniz õfkenize yenik düsmeniz sonucu bu konuya gelip ahkam kesmekten öteye gitmiyor.
Konuyu kendinizi ego kaygisindan arindirarak tekrar okumanizi tavsiye ederim.
Dünyayi üniversite mezunlari yönetiyor bu arada.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?