• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Anneme çok öfkeliyim

Baktım şimdi ayni yaşlarda görünüyoruz. Annelerimiz de yakin yaşlarda diye düşündüm. Benim annem bu işi beceremezdi ve kesinlikle yardımcı olurdum. Birkaç şeyi yanlış yapsa uğraş dur yani ne gerek var? Zor geldiyse baştan yorum yazmayın o zaman ki baskasi ilgilensin. Borç alıp tatile giden insandan nefret o yüzden ona yorum yapmayayım. Bankalar bu isler için var.
Borcu tatil icin almadım tabiki. Arabami alırken dayım eksigimi tamamladi. Ama vaktini kendimi çok sıkmayacagim bir tarihe ayarladım ki tatillere de gidebileyim. Harcamalarimi da çok kısmak zorunda kalmayın .
Tatillere gittiğimde de millete haber vermem. Zaten sosyal medyada paylaşım yapan biri de değilim. Yakın çevrem sadece haberdar olur.

Benim annem üniversite mezunu her işini kendi yapabilen becerikli bir kadın. Babamdan sonra yapamıyorum demeleri onun yaşlanıyor olduğunu hissettiriyor ve üzülüyorum. Burada da yapamam diyen olmuş da ilan vermek zeka düzeyi en düşük insanlara göre ayarlanmis zaten. Normal bir zeka duzeyindeki her insan yapar. Yapabilirsiniz yani sevgili kk hanımları 😅

Bana fazla alıngan geldiniz. Anneniz yapamamış olabilir yapabilecekken sizlerden talep etmiş olabilir.

Dayınıza gelince de zaten borcun ödeme vadesi gelmemiş ki. 7 kat yabancı değil ki neden saklıyorsunuz tatilinizi. Asıl saklamak bana daha ayıp geliyor
Saklamak değil de tatile gidiyorum diye kimseye duyurmuyorum. Dört günlük gezimi neden herkese anlatayım ki 😅 aaa saklamis demez yani kimse de.

Borcu tatil icin almadım tabiki. Arabami alırken dayım eksigimi tamamladi. Ama vaktini kendimi çok sıkmayacagim bir tarihe ayarladım ki tatillere de gidebileyim. Harcamalarimi da çok kısmak zorunda kalmayın .
Tatillere gittiğimde de millete haber vermem. Zaten sosyal medyada paylaşım yapan biri de değilim. Yakın çevrem sadece haberdar olur.

Benim annem üniversite mezunu her işini kendi yapabilen becerikli bir kadın. Babamdan sonra yapamıyorum demeleri onun yaşlanıyor olduğunu hissettiriyor ve üzülüyorum. Burada da yapamam diyen olmuş da ilan vermek zeka düzeyi en düşük insanlara göre ayarlanmis zaten. Normal bir zeka duzeyindeki her insan yapar. Yapabilirsiniz yani sevgili kk hanımları 😅
Parayı araba için aldığınızı ilk yorumda zaten anlamıştım. Diyorum ki borcu olan insan yurtdisina gidiyorsa ortada bir öncelik sorunu vardır ve bu hoş değildir. Ben yadırgadım. Belli ki size de hoş gelmemiş ki duyuldu diye rahatsız olmuşsunuz. Paranız varsa araba alırsınız yoksa ya kredi çeker ya almazsınız.
Benim annem de üniversite mezunu ama gerizekali olmadığı halde yaşından dolayı yanlis yapmaktan korkar, yapamaz. O kadar yük geldiyse ben yaparım demeyin bir dahaki sefere ki başkaları da hallediliyor sanıp ilgisiz bırakmasınlar.

Benim annem iki üniversite mezunu, zehir gibi, yeri geldiğinde benim anlamadığım şeyleri yapar.
Ama bankadan eft bile yapmaz. Sen yapıver der. İki dakikalık işlem için kadını reddetmem, elime yapışmıyor.

Annenizin yapabileceği ilan işini siz ondan daha çabuk yaparsınız. Akşam on dakika ayırsanız biter gider. Araba konusundan anlamıyordur, paranın bir kısmını dayınız vereceği için yanlış bir şey yapmak istememiştir. Yani bu konuda "yaparsın yaparsın" diye zorlamak gereksiz.

Ha siz yapmak zorunda mısınız, hayır, kardeşiniz de yapabilir. O kısmı ayrı.

Ama kadını da araba ilanını kendin ver diye zora koşmanız gereksiz. Kaç yaşında kadın, her işini kendi yapıyorsa bunu da siz yapıverin nolacak ki.

Saklamak değil de tatile gidiyorum diye kimseye duyurmuyorum. Dört günlük gezimi neden herkese anlatayım ki 😅 aaa saklamis demez yani kimse de.

O zaman annenizin bunu çayınıza söylemenizde ne gibi bir sakınca var. Bayramda gidiyorsanız laf açılmıştır bizim kız da şuraya gidecek demiştir. Yada dayınız sizi sormuştur nasıl iyi mi diye anneniz de çok iyi tatil planları var demiştir aile için de art niyet yoksa durumlar genelde bu şekilde olur

Annenizin bazı ufak tefek davranışlarını ben de beğenmedim tamam. Ama genel olarak sizde de sorunlar var, anneniz zaten kendi yapabilecek olsa kendi yapar , sizden ricada bulunmuş yapabilirim diyip yapmak istemeyen sizsiniz. Kadına yardımcı olabilirdiniz.
Onun hemen dayınıza şikayet etmesi de doğru değil o ayrı.

Bir de dayınızdan borç alıp insanların size karışmasına açık kapı bırakıyorsunuz. Madem bu kadar kafayı takacak ince düşünüp rahatsız olacak birisiniz , o zaman ya borç almayın ya da hemen ödeyin. Ya da her şeyi önceden düşünüp annenize şunu söyleme diye bildirin. Kadın sizin gibi ince düşünmek zorunda değil ki, kızının tatil yaptığını paylaşmış.

annenizi suçlamaktan vazmıgeçseniz acaba?

e adamdan gizleyecek miydiniz? zirt pirt görüşulen- konuşulan bir iliskiniz varmis zaten. bayramda falan da mi soylemeyecektimiz? ya sonra fotolarinizi gören biri yetistirse ya da bir sekilde öğrense (sir degil sonucta akrabalar arasinda ogrenme ihtimali var) demeyecek mi "daha bayramda konustuk soylemedi iki gune gidecegiz diye. benden gizledi" diye. bu daha kötü.
ayrica annen gruba yazmis. madem yapmak istemiyorsun digerleri gibi gormezden gelseydin. ayrica sahibindene bisey eklemek bilmeyen icin kolay degil. kadin kizindan isteyebilir yani bu anormal degil. babam gecen seneye kadar parasini bana cektirirdi. zor bir sey degil karti koyup para cekmek, akilli bir adam teknik bir isi var yani saf falan da degil:) ama kart icinde kalir vs diye yapmak istemiyordu. en son qr ile para cekmeyi ogrettim rahatladim:)
aynı sekilde ayda birkac kez ya ben ya ablam ya enistem babamin is icin kagida hazirladigi bir seyi bilgisayara geciririz. bazen sayfalar sürer . aslinda göstersem babama öğrenir. ama adam bize gonderiyor yapiyoruz yani ne olacak. Babamizin angarya isi, elimize mi yapisacak?
annemin de elinden telefon dusmez, isine gelince herseyi o yapar övünür teknoloji bilgisiyle. ama nerede angarya var bize kitler. isine gelmezse trendyoldan siparis vermeyi bile "ben yapamadim" der kacar gider (ki benden cok alisveris yapar isine gelince)
neredeyse her aile boyledir. bence senin tamam diyip sonra "zor degil ki sen yap" demen gereksiz bir hareket olmus. kadin gönül koymakta hakli. sen grupta yapicam yazıp gercekte yapmayinca aksam dayini aramistir "sen yapar misin. kizim bana boyle boyle dedi" diye
ayrica tatil konusunda anneni uyarmamissin, tabii ki söyler kardesine. sen borcun varken yurtdisina tatile cikabiliyorsan demek ki bu normal birsey. madem normal birsey annen neden allahin günü defalarca konustugu abisinden bunu gizlesin ki, sen de onu bu konuda uyarmadigin halde?
bence konuda annede hic suc yok. kizini kotulemeyi seven sacma bir kadin, o kadar

Son düzenleme:
Iliskileri normal abi kardes gibi ama ben yinede bir annenin cocuklarinin hatasini, kardes dahi olsa baskalarina sikayetlenmesini dogru bulmuyorum, benim annemde bircok hatamla ugrasti ama ele gune, kardeslerine vs hep övmüş yuceltmistir. Ben ailemden boyle gordum, o yuzden ne olursa olsun yanlis buluyorum dertlesme adi altinda evlatlarinin hatasini paylasmayi.
iliskileri normal kardes gibi degil ki. adam vefat eden kocasinin da bazi sorumluluklarini almis. kimin abisi kardesine karşılıksız para verir arabasini yeniler?
benim bildigim dayılarin alayi bencil dolandiricilardir (benimki başı ceker)
normal abi kardesten daha yakin bir bagi var bence. sitem etmis olabilir, çocuklarından yakinmis da olabilir. hani kizi kocasini aldaysa , küçük ölçekli hırsızlık yapip hapse girse falan kimseye soylemez kol kırılır yen icinde kalir ama böyle basit tartismalari anlatir insan kardesine. o kadar da degil.
ha dogru mu degil ama bu kadin da zaten ideal insan degil. mukemmel insan davranislari beklemek yersiz bir beklenti olur yurdum annelerineen

Ay benim annemi görmen lazım yaa. Geçen kv ile oturuyoruz, sohbet ederken konu bir şeye geldi, annemin zamanında dedigi bir şeyi hatırlamış gülmüş. Bi ara kısa saç, doğal renginde saçımı kullanmıştım ama sonra hep uzun ve eşimin sevdiği bi renkte kullandım. Eski halinden konu açılınca, ayy ne güzeldi o zamanlar şimdi bir şeye benzemedi demiş 😂 bak o zaman aşırı sinirlendim ama şimdi diyorum ne yapayım yani benim annem de bu kadar yani benim suçum yok, yapabilecek bir şeyim de yok. Oradan sınandım hep 🫠 Ortada baska bir kişi varsa o hep benden daha iyiydi.
Ay iste bu tarz seyler hic annemlik degil, mesela annem beni gomecekse en fazla babamin yaninda yapar bunu, ha agir gomer, bayağı surundurur ama yok baskasinin yaninda asla. Baskasi laf soylesede kaplan kesilir, sonra eve geliriz hakliydi der depresyona sokana kadarda susmaz.
iliskileri normal kardes gibi degil ki. adam vefat eden kocasinin da bazi sorumluluklarini almis. kimin abisi kardesine karşılıksız para verir arabasini yeniler?
benim bildigim dayılarin alayi bencil dolandiricilardir (benimki başı ceker)
normal abi kardesten daha yakin bir bagi var bence. sitem etmis olabilir, çocuklarından yakinmis da olabilir. hani kizi kocasini aldaysa , küçük ölçekli hırsızlık yapip hapse girse falan kimseye soylemez kol kırılır yen icinde kalir ama böyle basit tartismalari anlatir insan kardesine. o kadar da degil.
ha dogru mu degil ama bu kadin da zaten ideal insan degil. mukemmel insan davranislari beklemek yersiz bir beklenti olur yurdum annelerineen
Iste ben boyle bir anneyle buyumedim, o yuzden normal goremedim.

Dayisiyla olan iliskiyide dedim ya herhalde baba vefat ettikten sonra daha abi kardes iliskileri sıkılasti, benim dayımda boyle eli bol cömerttir bize karsi, o yuzden maddi iliskilerine sasirmadim yani istemeden arac yenileme falan garip gelmedi bana, dayim bize yapmaz babam sağ diye ama babasi vefat etmis kuzenlerime boyledir (kirk kusur yasindalar hepsi) ama benim annem dayimada ne benim ne babamin ufak ya da buyuk sirrini dokmez, sorunlarini paylasmaz.

Disariya kusursuz aile imaji cizmemiz gerektigini ogrendim alttan alta, icerde kopan firtinalar ya da kucuk esintiler hep aile arasinda cozulmeliydi bizde.

Ben boyle gordum, böyle ogrendim, simdi kizlarimin en ufak haylazligini dahi bilmez kimse only pozitive vibes kafasindayiz ailece 🤣

Merhaba hanımlar.
Annem arabasını satıyor, babami 5 yıl önce kaybettik. Annem arabasını satacak, dayimda üstüne para koyup anneme araba hediye etmiş olacak (dayım iş adamı, anneanneme de annem bakıyor falan, aralarında böyle bir ilişki var.)

neyse dün annem arabasının fotograflarini atmış aile grubuna, ilana koyar mısınız, ben beceremiyorum diye. Herkesin çalıştığı bir saat ama ben nispeten musaittim. Yapayım dedim, ama annemin aciz bir kadın olmadığını düşünüyorum. Beceriksiz yapamayacak bir kadın değil ki. Bilmediğim şeylerde vardı km, boya değişen filan. Neyse işte anne dedim sen becerikli bir kadınsın, yapabilirsin kendin dedim.

Benden başka cevap yazan da olmadı. Kız kardeşim sadece anne araba yikaninda güzel olmuş yazmış o kadar.

Akşam oldu aradı annem. Dayiniza sizi şikayet ettim benim işime hiç biriniz yardımcı olmadınız diye. Anne dedim bizi niye baskasina, dışarıya şikayet ediyorsun. Biz hangi işine el atmadık, yardımcı olmadık. Bizi niye kotuluyorsun dedim. Ben öyle birşey yapmadım dedi.
Bu dün akşam ki canımı sıkan olay oldu.

Bu sabahta o dayım (başka sehirde yaşıyor) annemlerin yanına gelmiş. Günübirlik gelip bizimkileri görür arada. Biz de gideriz anneme dayım gelince.

Ben de dayimdan kendi arabamı alacağım zaman 2026 Ocak ayında ödenmek uzere 7 bin dolar borç almıştım. Bayramdan sonrada yurtdisina eşimle tatile gideceğiz.

Anneme geldim. içeri girer girmez dayım, ooo mono şuraya gidecekmissiniz, hangi şehir. Bak oraya değil şuraya gidin vs. Ben ne dediğini bile algilayamiyorum çünkü beynimde dayima borcum var ve dayım benim yurtdışı tatilimi öğrendi balyozu var resmen. Aklımdan da gider gitmez anneme diyeyim de ağzından kaçırmasın gideceğimizi şeklinde geçiriyordum. Kadın yetiştirmiş hemen. Bı durup düşünmemiş bu adama borcu var demezler mi gezecegine borcunu ödesin diye.

Yani üst üste yaptıkları sinirlerimi ayrı bozdu.
Kardeşlerimin hiç bir sorumluluk almadıkları halde sorumluluk alan benim ağzıma s.ciliyor olmasi ayri canımı sıktı.
Dayimda hesap soruyor annen bı ilana koy demiş niye koymuyorsun ilana diyor. Ulan bı cevap veren bendim zaten. Yapmam da demedim. Annem de bı kasılıyor. Dayım onu savunuyor diye düşündüğü için.

Aldım çayımı başka odaya geçtim. Ağladım sinirimden de. Of uzun oldu. Haksız mıyım ya.
Sizde hata. Yardım isteyen birine sen yapabilirsin demek yanlış. Yapabilir miyim diye sormuyor , yardım istiyor.
Zaten 2026 da ödemeniz varsa tatile gitmenizi duymalarından çekinmenize gerek yok. Ha laf ederler diyorsnaız da evet oturun borcunuzu ödeyin öyle gidin tatile. İllaki duyar dayınız. Yurtdışı tatili saklanabilecek birşey değilki, hiç mi paylaşım vs yaomayacaksınız.
Anneniz dayınızı eş yerine koymuş bir de çocuklaşmış galiba. Yapacak birşey yok idare edin. Ama kendinize de bir dönüp bakın

Merhaba hanımlar.
Annem arabasını satıyor, babami 5 yıl önce kaybettik. Annem arabasını satacak, dayimda üstüne para koyup anneme araba hediye etmiş olacak (dayım iş adamı, anneanneme de annem bakıyor falan, aralarında böyle bir ilişki var.)

neyse dün annem arabasının fotograflarini atmış aile grubuna, ilana koyar mısınız, ben beceremiyorum diye. Herkesin çalıştığı bir saat ama ben nispeten musaittim. Yapayım dedim, ama annemin aciz bir kadın olmadığını düşünüyorum. Beceriksiz yapamayacak bir kadın değil ki. Bilmediğim şeylerde vardı km, boya değişen filan. Neyse işte anne dedim sen becerikli bir kadınsın, yapabilirsin kendin dedim.

Benden başka cevap yazan da olmadı. Kız kardeşim sadece anne araba yikaninda güzel olmuş yazmış o kadar.

Akşam oldu aradı annem. Dayiniza sizi şikayet ettim benim işime hiç biriniz yardımcı olmadınız diye. Anne dedim bizi niye baskasina, dışarıya şikayet ediyorsun. Biz hangi işine el atmadık, yardımcı olmadık. Bizi niye kotuluyorsun dedim. Ben öyle birşey yapmadım dedi.

Bu sabahta o dayım (başka sehirde yaşıyor) annemlerin yanına gelmiş. Günübirlik gelip bizimkileri görür arada. Biz de gideriz anneme dayım gelince.

Ben de dayimdan kendi arabamı alacağım zaman 2026 Ocak ayında ödenmek uzere 7 bin dolar borç almıştım. Bayramdan sonrada yurtdisina eşimle tatile gideceğiz.

Anneme geldim. içeri girer girmez dayım, ooo mono şuraya gidecekmissiniz, hangi şehir. Bak oraya değil şuraya gidin vs. Ben ne dediğini bile algilayamiyorum çünkü beynimde dayima borcum var ve dayım benim yurtdışı tatilimi öğrendi balyozu var resmen. Aklımdan da gider gitmez anneme diyeyim de ağzından kaçırmasın gideceğimizi şeklinde geçiriyordum. Kadın yetiştirmiş hemen. Bı durup düşünmemiş bu adama borcu var demezler mi gezecegine borcunu ödesin diye.

Kardeşlerimin hiç bir sorumluluk almadıkları halde sorumluluk alan benim ağzıma s.ciliyor olmasi ayri canımı sıktı.
Dayimda hesap soruyor annen bı ilana koy demiş niye koymuyorsun ilana diyor. Ulan bı cevap veren bendim zaten. Yapmam da demedim. Annem de bı kasılıyor. Dayım onu savunuyor diye düşündüğü için.

Aldım çayımı başka odaya geçtim. Ağladım sinirimden de. Of uzun oldu. Haksız mıyım ya.
Ben kusura bakmayın ama annenizde çok acayip bir hata goremedim yani benim annemde yapamaz böyle şeyleri ben yaparım ne olacak zaten yapsanız anneniz de tembihlememissiniz diyebilir sonuçta kardeşi, dayinizda size bişey dememiş benim borcum dururken tatile mi gidiyorsun diye, düşünmüş olabilir ama ödeme vadeniz varmış sonuçta, bende borcum varken öncelik borcumdur sonra tatile giderim mesela

Merhaba hanımlar.

Dayına borcun varken neden tatile gidiyorsun yaparken sorun yok da duyulunca mı sorun ? Annen söylmese sır mı kalacak ?

Kafanızda bir tık fazla büyütüyorsunuz bence durumları. Benimde teyzemin maddi durumu baya baya iyidir. Geçenlerde anneme maddi olarak çok büyük bir desteği oldu hatta ekstra arsa aldı annem için, hem birebirlerine çok düşkünler hem de anneanne dedeye annem baktı aynı şekilde ve evet ben bir şey yapmayınca annemde mutlucicek yapmadı ara bir sor der bazen şikayet etme amaçlı değil ama neden yapılmadığını söylemek için yapıyor benimki biliyorum 😂😂 Annemin ve onun işlerini annem halledemediği için inisiyatif alırım ve çözerim ki biz çok kabalaık kuzen grubuyuz. Ben tek çocuğum ama sizden farkım bu. Gruptan farklı özelden farklı yazdıysanız zaten diğerleri hallettiğinizi düşünür ilgilenmez ( bizim büyük aile gruplarında vergi ödemelerinde durum böyledir çünkü kuzenlerden biri.)
Ek olarak zamanında bende borç aldım ve teyzeme geri ödedim ev alırken, o arada tatile gittim hatta t ilk teyzeme söyledim başkasından duyması beni rahatsız eder diye hatta tatildeyken de ara ara mesaj attı sordu ben para için mi atıyor diye de düşünmemiştim. Kendinizi kötü hissettiğiniz için abartılı tepkiler verdiğinizi düşünüyorum nedense anneniz için güzel bir şey yapılıyor, size maddi destek olan bir aileniz var bence kıymetini bilmek lazım

Sizde hata. Yardım isteyen birine sen yapabilirsin demek yanlış. Yapabilir miyim diye sormuyor , yardım istiyor.
Zaten 2026 da ödemeniz varsa tatile gitmenizi duymalarından çekinmenize gerek yok. Ha laf ederler diyorsnaız da evet oturun borcunuzu ödeyin öyle gidin tatile. İllaki duyar dayınız. Yurtdışı tatili saklanabilecek birşey değilki, hiç mi paylaşım vs yaomayacaksınız.
Anneniz dayınızı eş yerine koymuş bir de çocuklaşmış galiba. Yapacak birşey yok idare edin. Ama kendinize de bir dönüp bakın
Yoo hiç bir zaman paylaşım yapmadım. Gittiğim yerleri kimse bilmez ben demeden. Gizlemek de değil niyetim. Sosyal medyada paylaşmayı sevmiyorum.
Biraz anı tepki verdim sanırım. Sakinlestim sonrasında. Annem dayımla da konuşmuş benden sonra. Dayım da çok üzülmüş. Ben onla muhabbet olsun diye dedim. Gitmek istese dayı para ver dese çıkarır yine veririm. Verdiğimi de vermese bile ne olacak sanki demiş. Borç alıp gezmeye gitmiş gibi olması rahatsız hissettirmisti. Ama zaten kendimi sıkmak istesem borç almaz kendimi zora sokardim.

Dayına borcun varken neden tatile gidiyorsun yaparken sorun yok da duyulunca mı sorun ? Annen söylmese sır mı kalacak ?
Tatillere gitmek istemeseydim dayimdan ileri ödemeli borç almaz kendimi sıkardim. Bunun için zaten borç istedim. Tatile gitmemin kötü olduğunu düşünmüyorum. Sadece dayım yanlis düşünür mü diye endişe etmiştim. Dayimda öyle düşünmediğini gerekirse yine verebilecegi bile söylemiş. Ama tabi böyle birşeyi yapmam ben. Sağolsun zorumu kolay kıldı dayım. Allah daha fazla versin bereketlendirsin ne diyeyim.

burda öfkeyi kim hak ediyor
isterseniz bir daha düşünün

Tatillere gitmek istemeseydim dayimdan ileri ödemeli borç almaz kendimi sıkardim. Bunun için zaten borç istedim. Tatile gitmemin kötü olduğunu düşünmüyorum. Sadece dayım yanlis düşünür mü diye endişe etmiştim. Dayimda öyle düşünmediğini gerekirse yine verebilecegi bile söylemiş. Ama tabi böyle birşeyi yapmam ben. Sağolsun zorumu kolay kıldı dayım. Allah daha fazla versin bereketlendirsin ne diyeyim.
Sorun yok o zaman dayın öneri bile sunmuş sizin adınıza sevinmis.

Bana garip gelen şey, annenizin dayinizi kocasi yerine koymuş gibi oldugu oldu. Bu kadar niye her konunun içinde bu adam, anladik parasi var da yani bu kadar önemsemek tuhaf geldi.

Bana garip gelen şey, annenizin dayinizi kocasi yerine koymuş gibi oldugu oldu. Bu kadar niye her konunun içinde bu adam, anladik parasi var da yani bu kadar önemsemek tuhaf geldi.
Konu sahibinin annesi kendi annesine (yani dayının da annesi) bakıyormuş biraz da ondan destekliyor.

Benim kuzenimin de bana (hatta şu anda ihtiyacım da olan bir para) borcu var. Bu süreçte çocuğunun öğrenci evine klima, airfryer, 2. monitor falan alındı. Eşiyle tatile (yurt içi ama:D ) gidildi. Annem bile diyor facebookta gezdiklerini gördükçe, sana borcu var fırfır geziyor diye, ben de boşver diyip geçiyorum. Buradaki tek fark dayınızın durumunun iyi oluşu. Yoksa borç varken tatile gidilebilecek şekilde ödemede esneklik/rahatlık varsa bu samimiyettendir. Samimiyseniz de lafa söze bu kadar alıngan olmayacaksınız.

Back
X