Yöresel Tarif Antep Mutfaği

Yöresel Yemekler
la senin yüzünden kocama yemek yapacam yapamıyom öğret la hade bekliyoz hepberaberlaelaelaelaelae

zeytincim karnım aç şöyle kuru fasul yeli bi yemek tarifi veriversene resimde ekle ki baka baka doyurayım şu karıncaazımı:icecream:

KABAK OTURTMA :)

MALZEMELER
4 ADET ORTA BOY KABAK
1 ADET ORTA BOY SOĞAN
2 ADET BİBER
200 G YAĞSIZ KIYMA
TUZ
KARABİBER VE PUL BİBER

YAPILIŞI

(aslında normalde antepliler kabakları oyduktan sonra kızartırlar ama ben haşlamasını yaptım daha hafif oldu tavsiye ederim.)

Kabakları 2 ye bölüp dolma gibi içlerini oyuyoruz. daha sonra kabakları kaynar suya atıp haşlıyoruz. birazda tuz atalım.

haşlanan kabakları süzüp diplerine birazcık karabiber serpelim ki piştiğinde çok fazla kabak tadı gelmesin.

diğer tarafta içini hazırlayalım. soğanları ve biberleri yağda kavuralım. çok az (1 çay kaşığı) salça koyup tuz ve baharatlarıda ekleyip iyice kavuralım.

hazırladığımız içi kabakların içine dolduralım ve bir borcama dizelim. 1.5 çaybardağı su koyup fırında suyu çekene kadar pişirelim.

NOT : KABAKLARI BORCAMA DİZERKEN OYULAN TARAFLAR BİRBİRİNE BAKARSA İÇLERİ DÖKÜLMEZ.

YANINA YOĞURTLA SERVİS YAPARSANIZ HARİKA BİR TAT OLUR.AFİYET OLSUN

bugün yoğrtlu mantı çorbası tarifini de verim baride öle gidim . bugün eşimin halasına yemeğe davetliyim ordan bişiler öğrenir sizede anlatırım .

yoğurtlu mantı

MALZEMELER

100 GR( 1 AVUÇ İÇİ ) ÖNCEDEN HAŞLANMIŞ NOHUT
100 G KÜÇÜK PARÇA ET
500 G YOĞURT
2 AVUÇ İÇİ MANTI
1 ADET YUMURTA SARISI
BİRAZ YAĞ VE NANE

YAPILIŞI:

(BENİM BUZLUĞUMDA HERZAMAN HAŞLANMIŞ NOHUT HAZIR BULUNUR. BİR GÜN 1 KĞ NOHUTU İYİCE HAŞLADIM VE 5-6 POŞETE BÖLÜP BUZLUĞA KOYDUM. )

nohutu ,eti ve biraz tuuzu çelik tencereye koyup içine bayağı su koyup etler pişene kadar haşlıyoruz. etler iyice haşlanınca içine mantıyı ilave edip onuda iyice pişiriyoruz.
ayrı bir kapta yoğurtla 1 yumurta sarısını mikserle çırpıyoruz. (ellede olabilir ama kesinlikle mikseri tavsiye ederim).

Çırpılan yoğurdu ETLİ KARIŞIMA DÖKÜP KAYNAYANA KADAR KARIŞTIRIYORUZ. SUYU AZSA BİRAZ SU EKLEYEBİLİRİSNİZSakın ağzını kapatmayın ve mutlaka kaynayana kadar ( yaklaşık 5 dk ) karıştırın ve altını kapatın.

tavada biraz yağ ısıtın . altını söndürüp içne 2 yemek kaşığı nane koyun ve bunuda yemeğin üzerine dökün.
afiyet olsun

kızlar kusura bakmayın dün tarifleri biraz hızlı yazmak zorunda kaldım. çünkü dün eşimin halasına yemeğe davetliydik. bende tam işten çıkmaya doğru tarifleri vermeye başladım. benimkide başımda hadi geç kaldık erkengidelim erken gelelim hadi hadi diye başımda bekliyordu. galiba K.Kyı kıskanmaya başladı. artık benimle ilgilenmiyosun hep K.K. ile ilgileniyosun küstüm dedi dün :)

ALİ NAZİK

malzemeler:

---4 ADET KÖZLENMİŞ PATLICAN (ister kendi fırınınızda isterseniz patlıcanı alıp fırıncıya közletebilirsiniz. ben 1 gün önceden patlıcanı alıyorum. fırıncıya veriyorum. yarın akşam iş çıkışı gelip alacam hazır olsun diyorum.)
---2 KASE YOĞURT
---1 DİŞ SARIMSAK
---100 G KIYMA

YAPILIŞI

Közlenmiş patlıcanları soyup doğrayın. Servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp karştırın.

Diğer taraftan kıymayı tavaya koyun ve yarım çay bardağı suyla önce kavurun. Suyunu çekince yağ ve 1 çay kaşığı salça koyup kavurun. Altını kapatıp biraz pulbiber ve karabiber ekleyin.Kıymayı üzerine döküp sıcak sıcak servis yapın.

slm zeytin gözlü bir şey soracam gaziantep yemegi yuvarlama varmış onun tarifini verirmisin ?

canım ya onu yapması çok uzun 3 gün falan sürüyor. ben kendim yapmadım (4 aydır evliyim, antepteyim birde çalışıyorum onu daha kendim yapamadım.)ama eşimin annesi çok güzel yapıyor. tam öğrenim seve seve paylaşırım sizlerle :)

tamam canım sagoll dün tvde gördum ama tarifini kaçirmişim onun için sordumm.

Ayy ağzım sulandı. Bu tam bana göre bi tarif kesin yapcam.:1rolleyes:
Hiçte düşündüğüm gibin değilmişin hamaratmışsınlaelaelaelaelaeŞeniz

[/COLOR]ZEYTİNYAĞLI YEŞİL, KIRMIZI BİBER, DOMATES DOLMASI[/I][/I]

MALZEMELER
3 ADET YEŞİL DOLMALIK BİBER
3 ADET KIRMIZI BİBER
2 ADET ORTA BOY DOMATES
1 SU BARDAĞINDAN BİRAZ AZ PRİNÇ
6 BÜYÜK DİŞ SARIMSAK
1 ORTA BOY SOĞAN
YAĞ, SALÇA, PULBİBER, KARABİBER

YAPILIŞI

1-Önce princi iyice yıkayıp çok az suyla pişene kadar haşlayın. Eğer suyu kalırsa süzün.

2- Tavada zeytinyağında soğanları ve sarımsakları çooook kısık ateşte yakmadan pişirelim. Baharatları ekleyip altını kapatın. Hemen 2-3 yemek kaşığı salçayı ilave edip iyice karıştırın. ( SALÇANIZ MUTLAKA DOMATES VE BİBER KARIŞIK OLSUN. BEN HEP YARI YARIYA KARIŞTIRIRIM. )

3- Haşlanmış prinçleri soğanların içine koyup karıştıralım.

Hazırladığımız içi biber ve domateslerin içine koyup çelik tencereye dizelim. Ağızlarına domates parçaları yerleştirelim ki dökülmesin. Tencere çok büyük olmasın. Yan yana dizilince tam dolacak şekilde olsun, boşyer olursa dağılabilir. Boş kalan yer olursa ve malzemeniz varsa kırmızı biber doldurmanızı tavsiye ederim çünkü harika tadı oluyor :)

Dolmanın üzerine bir tabak yerleştirelim. İçini hazırladığımız kaba su koyalım, çok az tuz ve 1 tatlı kaşığı SUMAK EKŞİİSİ döküp karıştıralım. Su miktarını dolmaların tam üzerine gelecek kadar ayarlayalım. Fazla suya gerek yok çünkü biberler çabuk pişer. Pişince fazla suyunu mutlaka dökün ki beklerken lapa olmasın.

Antep dolmalarının en önemli özelliği içinde nane olmaz. Bol salçalı ve sarımsaklı olur. Zeytinyağlı olacaksa iç malzemeri anlattığım gibi pişmiş olur genelde. Ve en önemlisi suyuna SUMAK EKŞİSİ konulur. Sumak ekşisi olmazsa olmaz :)
AFİYET OLSUN

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…