Apartman Görevlisi Giderleri Zoruma Gidiyor

Ayrica apartman kurali olarak gun icinde belirli saatte cöp birakiliyor siz de biliyorsunuzdur.Bizde de oyle.Sabah 10-11 arasi bizde.O saatte birakmazsaniz kendiniz atarsiniz ya da ertesi gune saklarsiniz.Birakirsaniz da kapinin onunde ertesi gün asansor aynasinda uyari yazisini gorursunuz.
He su acidan apartman gorevlileriyle ilgili hakli olabileceginiz nokta ki bizde yasadik bunu.Gorevli tum gun ek islerde calisip araya apartmanin islerini sıkıştırırdı.Sonrada zaten gorevli olmadan devam karari alindi.Sizde boyle yapabilirsiniz.

Önceden bu kadar yormuyordu,Krizden dolayı 6 ayda bir güncelleniyor yoruyor haliyle artık.. tasindigimizda eşi kapıcılık yapıyordu,az kaldı emekli olacak dediler sonra hanımı ben olacam diye ağladı, biz evi öncesinde almıştık yani..
Allahım, ne büyük kayıp yaşıyorsunuz.. Sizin işiniz gücünüz bu insanlar olmuş. İnsanları takip etmeyi bırakın kendinize bir meşgale bulun..

Bugün Apartman görevlisi gözünüzün önünde ona takarsınız, yarın yol süpüren belediye işçisine..

Ayrica apartman kurali olarak gun icinde belirli saatte cöp birakiliyor siz de biliyorsunuzdur.Bizde de oyle.Sabah 10-11 arasi bizde.O saatte birakmazsaniz kendiniz atarsiniz ya da ertesi gune saklarsiniz.Birakirsaniz da kapinin onunde ertesi gün asansor aynasinda uyari yazisini gorursunuz.
He su acidan apartman gorevlileriyle ilgili hakli olabileceginiz nokta ki bizde yasadik bunu.Gorevli tum gun ek islerde calisip araya apartmanin islerini sıkıştırırdı.Sonrada zaten gorevli olmadan devam karari alindi.Sizde boyle yapabilirsiniz.
Aslında apartman görevlisi çalışma saatleri sabahtan 4 saat akşam 4 saat şeklinde genelde. O yüzden gün içinde başka işler yapmaları normal. Bir insanı sabah 6 akşam 8 şeklinde 14 saat asgari ücretle çalıştıramazsınız. O yüzden genelde 6.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri arasında çalışırlar. Aradaki boş saatlerde dilediklerini yapabilirler. Saat aralıkları değişebilir ama 8 saati geçemez.

Aidat bana fazla geldi. Rezidansların bile 1500-3000 arası değişiyor. İstanbulda normal apartman dairelerinin 1000 olduğunu görmedim hiç

Merkezi ısıtmalı apartmanda oturuyor verdiği aidat nerdeyse bedava aslında bir de istanbula uçmadan Ankara’da rezidanslarda 2000 3000 civarı aidatlar ( ısınma yok) Öyle lüks rezidanslarda değil

Görevli zaten çöpleri akşam topluyormus saatinde yani konu sahibi gün içinde konulan çöpleri almıyor demiste gün içinde katları gezip konulan çöpleri alma zorunluluğu yok ki görevlinin .
Aynen öyle...Ben şahsen hiç görmedim surekli çöplerin alındığını...belli saati olur çöpler o saatte çıkar. Yoksa o kadar daire herkes kafasına göre çöp bırakırsa hijyen sorunu da olur.

Aidat bana fazla geldi. Rezidansların bile 1500-3000 arası değişiyor. İstanbulda normal apartman dairelerinin 1000 olduğunu görmedim hiç

Ailem Beylikdüzü’nde yaşıyor normal apartman dairesi aidat 1200₺. Teyzemlerin 1150. Önümüzdeki ay zam gelecek yeni fiyatı bilmiyorum. 1000₺ aidat İstanbul’da normal artık

2 Bloklu sitede oturuyorum İstanbul'da ama adı site
Güvenlik yok havuz yok doğru düzgün bir bahçe yok yokuş aşağı bir boşluk bahçe diye geçen yer. 1000 tl aidat veriyorum ısınma dahil değil zam gelecek bu sıralarda.
Rezidanslar en az 3000 den başlıyordur.

Bizim sitede her apartmanın her katında standart büyük ağzı kapalı çöp bidonları ve ayrı küçük çöp yeri var herkes oraya atar görevlimiz akşam geç vakit toplar aksi halde herkes kendi kafasına göre çöp kapıya koysa apartman kokudan geçilmez. Ücretsiz alt katta dairede oturur aynı sizinki gibi ve asgari ücret sigorta faturaları karşılarız. Bizde sabahda dahil servis hiç yok. Temiz bir aile. İnanın bir görevlinin olması çok işe yarıyor yoksa giren çıkan belirsiz olur onlar iyi kötü gö kulak olurlar bence görevli olması iyi. Siz sadece temizlik veya çöp alma olarak bakmayın akşama kadar angarya her işi halleder onlar kiminin kargosu gelir evde olmaz kiminin çocuğu kapıda kalır giren çıkana göz kulak olurlar araç kapısı bozulur depo su akıtır lamba patlar. Bedelini de ortak ödüyoruz tabi

Ne güzel içi de temizse insani değer gormelerine sevindim.
Güzel temiz bir daire aslında ama bizim görevlilerimizden kimse kalmıyor orda. Site sakinleri istemedi. Havuza çok yakın insanların evinin önünde oturulmaz, güneşlenilmez diye. Çok güzel düşünülmüş ama lokasyonu yanlış seçilmiş maalesef.

eskiden kapıcılar, yeni adıyla apartman görevlileri sahiden çok yoksuldu
onlara verilen konut normalde kimsenin yaşamak istemeyeceği kötü yerler olduğu için
kapıcı dairesinden kira alınmazdı , fatura da aynı biçimde
çünkü onlara sayaç bağlama gereği duyulmazdı belki kağıt üstünde konut diye bile geçmiyordu
bu sebepten
ama şuan gayet normal dairelerde yaşıyorlar en azından kira ve fatura alınmalı bence
yani bi ailenin kullandığı elektriği suyu neden başka aileler ödüyor
bu bana saçma geliyor
maaş alıyor zaten asgari veya farklı , konu bu değil
bu ülkede çalışan herkes kiracıysa kirasını kendi ödüyor , faturasını ödüyor
belki piyasanın bi tık altı miktarlarda da olsa kira ve fatura alınmalı

Güzel temiz bir daire aslında ama bizim görevlilerimizden kimse kalmıyor orda. Site sakinleri istemedi. Havuza çok yakın insanların evinin önünde oturulmaz, güneşlenilmez diye. Çok güzel düşünülmüş ama lokasyonu yanlış seçilmiş maalesef.
Site sakinlerini taktir ettim. güzel ev yâr olmadı insanlara desene.

Site sakinlerini taktir ettim. güzel ev yâr olmadı insanlara desene.
Valla öyle. Kahve makinesi, buz dolabı falan koyduk biz kullanıyoruz mutfağını yazın. Odaya da çocukların oyuncakları deniz yatakları falan istifleniyor genelde. Havuz kulübesi gibi bişe oldu.

Napsin apartman görevlisi diye gelip evimizi de mi temizlesin.cogu kişi onların iş yapmadigini soyluyo boşuna para kazanıyorlar diyor,madem öyle sizde bu işi yapin.mesela bizimkisi çöp bile toplamiyo çöp bölümü var oraya atiyoruz her dairenin önünde var. Demek sizde olsa kadını direk kovarsiniz.uzaktan kolay gorulsede bence zor bı iş.

Acilin devasa bir sitede oturuyorum sanirim 1400 daire var sitede, daire basi m² uzerinden aidat oduyoruz. Bir donem kendi 109 dairelik binamin yoneticiligini ustlendim (110.daire kapici dairesi, diger kat malikleri de ayni katta ikamet ediyor, 26 bina yoneticisi arti bir profesyonel yonetim sirketi yonetiyor sitemizi) biraz bu islerden anliyorum haliyle.

Simdi konu sahibi demis ki, aylik 3 bin aidatimiz var, yakit (sabit 12 ay) + kapici + vesair masraflar (sanirim yonetici de sigortali)

1000 tl kapiciya gidiyor, bunu da su an brut 23bine cikan asgari ucretten hesap etmis (17 bin 2tl) yani aslinda su an kapiciya bin tl odemiyor kendisi neyse. Ama odeyecek, ona da ok hadi reaktif davranip ocak ayinin derdini aralik'tan itibaren yasiyor diyelim.

Ve demis ki bakin hicbir hizmet yok, ama su Esra Erol'cu teyze ne is yapiyor bi bakalim

Kazani surekli dogru isida tutmak (bina en az 25 yilliksa fuel oil'den 10 yil kadar once donmustur, haliyle otomatik kazanlardan olma ihtimali dusuk, zaten bina kucuk tek bina, kim niye 300 bin liralik kazan varken, 1 milyonluk kazana para versin, rakamlar afakidir)

Kazani dogru isida, basincta tutmak apartman sakinlerinin guvenligini de korumak demek.

Gunde 1 kez cop toplamak

Haftada 2 kez apartman temizligi

Servise cikiyor mu, cikmiyor mu emin olamadim anlatimindan ama hadi cikmiyor diyelim

Bahce bakimi

Yani kadin hem kazanci, hem copcu, hem temizlikci, hem bahcivan... ama vay efendim niye asgari ucret aliyor.

Hah onu devletimize soracaksiniz hanimefendi, cunku devlet demis ki bir hizmeti devamli aliyorsan isciye en az bu rakami vereceksin. (Hak-hukuk-adalet)

Diyebilirsiniz ki kapici dairesi ve faturalar bedava.
Bi zahmet apartmanca toplanin, parasini verin, faturalarinizi ayirmak icin kapici dairenize abonelik actirin oyleyse... aksi halde zaten size yukleyemezlerdi.

Yani asgari ucret + kira + faturalar oldugu icin dokunmus hanimefendiye anladigim kadariyla.

Ama merkezi sistem evlerde (siz 12 ay sabit oduyorsaniz eger yillik 12 bin yakit parasi bence sahane, 1000 kapici 1000 yonetici 1000 tl yakit diye hesapliyorum) yakit soyle hesaplanir;

Apartmanın dogalgaz sayacina kesilen toplam ucretlendirmenin yuzde 70'i daire kullanimina gore bolunurken, yuzde 30 ortak gider adi altinda yine daire sayisina esit bolunur. (Bu hesaplama yontemi sizin icin gecerli degil ama merkezi sistemli apartmanlarda uygulanan yasal yontem budur)

Ortak gider dedigi ise şudur, sosyal tesisler, apartman ici kaloriferler, varsa su ısıtıcısı, varsa havuz isitma, kapici dairesi isinma bedeli (sizde sanirim apt ici kalorifer ve kapici dairesi isinma bedeli var)

Yani yasal olarak kapici dairesinin yakit haric diger faturalarinin odenmesi gerekmiyor ama dogalgaz faturasi ortak gider adi altinda kat maliklerine rucu edilebilir.

Elektrik ve suyu da oduyorsaniz ustte belirttigim gibi sayaclari ayiracaksiniz masrafa girip.

Yani aslinda hanimefendi, 23 dairelik apartmaninizda en az masraf kapiciya ait olan aslinda, yonetim toplantinizda yoneticinizin sigortali olup olmadigini sorgulayin, sizinki gibi tek binalarda yanlis bilmiyorsam yoneticiye sigorta mecburi degil, ancak yöneticiden hizmeti karsiligi huzur hakki adi altinda aidat alınmayarak durum cozuluyor.

Bu arada kat malikleri kanununu ve merkezi sistem yonetmeligini okursanız ilk yonetim toplantinizda itirazlarini kanuna dayandirarak yaparsaniz, hem diger kat maliklerini de bilgilendirir yaniniza çekebilirsiniz.

Benim onceki mesajimda da bunda da kizdigim tek bir detay var, hani hep diyorlar ya "buyuk resim, buyuk resim" diye, cidden büyük resime bakin ara sira, kapici niye bu kadarciķ ise (!) 17 bin tl aliyor / alacak diye sorgulamak yerine, kapicima verdiğim para bana niye artik dokunuyor diye sorgulayin.

Ayrica apartman cekip cevirmek emin olun cok sorunlu bir is, dusunsenize siz 1 kisiye katlanamazken, adam kendisinin aldigi uc kurusu cok para sanan 23 aileye katlaniyor.

Son düzenleme:
Apartman gorevlisinin sistemi her yerde aynidir. Aidatin sadece 1/3i kapiciya ait. Geri kalan 2 bin lira nereye gidiyor? Mesela yöneticiniz her ay apartmana gelen faturayi ortak alana asıyor mu? Giderleri görüyor musunuz? Dogru hesaplaniyor mu? Apartman kasasina ne kadar kaliyor daire sakinleriyle paylasiliyor mu?

Sizden daha aşağıda gordugunuz kisilere degil, sizinle denk olanlara hesap sormakla işe başlayın

Apartman gorevlisinin sistemi her yerde aynidir. Aidatin sadece 1/3i kapiciya ait. Geri kalan 2 bin lira nereye gidiyor? Mesela yöneticiniz her ay apartmana gelen faturayi ortak alana asıyor mu? Giderleri görüyor musunuz? Dogru hesaplaniyor mu? Apartman kasasina ne kadar kaliyor daire sakinleriyle paylasiliyor mu?

Sizden daha aşağıda gordugunuz kisilere degil, sizinle denk olanlara hesap sormakla işe başlayın
Aynen öyle 👏👏👏👏👏

Back
X