Acilin devasa bir sitede oturuyorum sanirim 1400 daire var sitede, daire basi m² uzerinden aidat oduyoruz. Bir donem kendi 109 dairelik binamin yoneticiligini ustlendim (110.daire kapici dairesi, diger kat malikleri de ayni katta ikamet ediyor, 26 bina yoneticisi arti bir profesyonel yonetim sirketi yonetiyor sitemizi) biraz bu islerden anliyorum haliyle.
Simdi konu sahibi demis ki, aylik 3 bin aidatimiz var, yakit (sabit 12 ay) + kapici + vesair masraflar (sanirim yonetici de sigortali)
1000 tl kapiciya gidiyor, bunu da su an brut 23bine cikan asgari ucretten hesap etmis (17 bin 2tl) yani aslinda su an kapiciya bin tl odemiyor kendisi neyse. Ama odeyecek, ona da ok hadi reaktif davranip ocak ayinin derdini aralik'tan itibaren yasiyor diyelim.
Ve demis ki bakin hicbir hizmet yok, ama su Esra Erol'cu teyze ne is yapiyor bi bakalim
Kazani surekli dogru isida tutmak (bina en az 25 yilliksa fuel oil'den 10 yil kadar once donmustur, haliyle otomatik kazanlardan olma ihtimali dusuk, zaten bina kucuk tek bina, kim niye 300 bin liralik kazan varken, 1 milyonluk kazana para versin, rakamlar afakidir)
Kazani dogru isida, basincta tutmak apartman sakinlerinin guvenligini de korumak demek.
Gunde 1 kez cop toplamak
Haftada 2 kez apartman temizligi
Servise cikiyor mu, cikmiyor mu emin olamadim anlatimindan ama hadi cikmiyor diyelim
Bahce bakimi
Yani kadin hem kazanci, hem copcu, hem temizlikci, hem bahcivan... ama vay efendim niye asgari ucret aliyor.
Hah onu devletimize soracaksiniz hanimefendi, cunku devlet demis ki bir hizmeti devamli aliyorsan isciye en az bu rakami vereceksin. (Hak-hukuk-adalet)
Diyebilirsiniz ki kapici dairesi ve faturalar bedava.
Bi zahmet apartmanca toplanin, parasini verin, faturalarinizi ayirmak icin kapici dairenize abonelik actirin oyleyse... aksi halde zaten size yukleyemezlerdi.
Yani asgari ucret + kira + faturalar oldugu icin dokunmus hanimefendiye anladigim kadariyla.
Ama merkezi sistem evlerde (siz 12 ay sabit oduyorsaniz eger yillik 12 bin yakit parasi bence sahane, 1000 kapici 1000 yonetici 1000 tl yakit diye hesapliyorum) yakit soyle hesaplanir;
Apartmanın dogalgaz sayacina kesilen toplam ucretlendirmenin yuzde 70'i daire kullanimina gore bolunurken, yuzde 30 ortak gider adi altinda yine daire sayisina esit bolunur. (Bu hesaplama yontemi sizin icin gecerli degil ama merkezi sistemli apartmanlarda uygulanan yasal yontem budur)
Ortak gider dedigi ise şudur, sosyal tesisler, apartman ici kaloriferler, varsa su ısıtıcısı, varsa havuz isitma, kapici dairesi isinma bedeli (sizde sanirim apt ici kalorifer ve kapici dairesi isinma bedeli var)
Yani yasal olarak kapici dairesinin yakit haric diger faturalarinin odenmesi gerekmiyor ama dogalgaz faturasi ortak gider adi altinda kat maliklerine rucu edilebilir.
Elektrik ve suyu da oduyorsaniz ustte belirttigim gibi sayaclari ayiracaksiniz masrafa girip.
Yani aslinda hanimefendi, 23 dairelik apartmaninizda en az masraf kapiciya ait olan aslinda, yonetim toplantinizda yoneticinizin sigortali olup olmadigini sorgulayin, sizinki gibi tek binalarda yanlis bilmiyorsam yoneticiye sigorta mecburi degil, ancak yöneticiden hizmeti karsiligi huzur hakki adi altinda aidat alınmayarak durum cozuluyor.
Bu arada kat malikleri kanununu ve merkezi sistem yonetmeligini okursanız ilk yonetim toplantinizda itirazlarini kanuna dayandirarak yaparsaniz, hem diger kat maliklerini de bilgilendirir yaniniza çekebilirsiniz.
Benim onceki mesajimda da bunda da kizdigim tek bir detay var, hani hep diyorlar ya "buyuk resim, buyuk resim" diye, cidden büyük resime bakin ara sira, kapici niye bu kadarciķ ise (!) 17 bin tl aliyor / alacak diye sorgulamak yerine, kapicima verdiğim para bana niye artik dokunuyor diye sorgulayin.
Ayrica apartman cekip cevirmek emin olun cok sorunlu bir is, dusunsenize siz 1 kisiye katlanamazken, adam kendisinin aldigi uc kurusu cok para sanan 23 aileye katlaniyor.