Araba Aldım, Kullanamıyorum

Bu konuya hic dikkat etmemistim simdi okudum da hayret ettim ya. Ne kadar degisik insanlar var bu forumda. Konu sahibi derdini paylasmis, fikir veren olur mu diye konu acmis. Madem surmeyi bilmiyordun niye araba aldin demek neyin nesi. Uzerinize vazife mi.. Parasi varmis cani cekmis almis. Size ne? Ki hic bilmeden sokaklara cikmak istiyorum da dememis ogrenmek istiyorum demis ne kadar sert yorumlar var.. Ustelik araba kullanmayi bilmemek baska sey, trafige girecek cesarete ve beceriye sahip olmamak baska sey. Konu sahibi arabayi calistirmayi biliyordur herhalde..

Cnm umarim araban otamatiktir digeri zor ya bnde araba kullanmayi otamatikte ogrendim bi kursta digerini kullandim cok zor duz vites .bir yildir ehliyetim var bir yildir trafikteyim allaha sukur hic bir kaza ya bulasmadim:))

malesef düz vites ben en zorundanbaşladım resmen
otomatik olsa yüz kere kendi başıma rahat rahat çıkmıştım..
nerede ne zaman vites değiştireceğimi tam olarak çözmüş değilim
keşke ban ayakın olsaydın alırdım seni bi akşam yanıma

canımbeni anlıyabildiğin için çok teşekkür ediyorum.evet öyle kırıcı cevaplar geldi ama olsun,sonuçta herkes anasının karnında sürmeyi öğrenmiyor bir şekilde öğreneceğim inş..
dediğin gibi öğrenmeden asla trafiğe çıkmak istemiyorum sonuçta hem benim hemde karşı tarafın can güvenliği önemli

aslında düz vitesin avantajı daha az benzin yakıyor olması. bir de masraf çıkarmaması. otomatik vites arıza yapınca çok masraflı oluyormuş da... bol bol pratik yapmanız lazım düz viteste, zamanla alışırsınız herkes hemen 1 ayda öğrenemez zaten. boş otoparklarda park etme pratiği de yapın o da çok önemli...

panik yapmışsın belli ki. bayanlardan destek olacak kimse bulamıyorsan bir erkek yakının yardımcı olabilir. erkekler sürüşe bayılırlar, bilirsin. akşam geç saatlerde ya da sabahları erken saatte trafiği olmayan bir yolda dur, kalk, vites değiştir, geniş bir alanda sürekli dönerek direksiyona alışma vs uygulamalar yaparak başlayabilirsin. önce tam olarak adım adım ne yapman gerektiğini hatırla, otomobilini iyi tanı. ve kendine güven

Son düzenleme:
MERHABA ,

kontrol panelinde kilometre sayaçındaki 10--20--30--40--50--60---diye başlayan ve araba modeline göre 220 kadar aralıklı devam eden bir monitör var.

arabanın kalkış vitesi her zaman 1.vites ...saglıklı kalkıs yaptın debriyaja tam basarak vitesi 2. atman gerek.bu arada kilometre sayacı 20 yi vurmuş ve 30 a doğru gidiyor olmalı.

sayac 40 a vurana kadar 2. vitese gecmiş olman gerekli ... 40 ta rahat rahat 2. viteste gidersin.

50-den 60 ı vurdunmu kesinlikle araban ötmeye başlar.motorun sesi boğuk ve vınlayarak artar.bu vitesin yetmedigi anlamına gelir.
o zaman yine debriyaj ve 3. vites...

80 ve üzeri 4 vites.

bu hesabı bana öğreten Gönül Hocamdır.Basit kullanım için başlangıç seviyesinde yeterli bir bilgi.

Kendini iyi eğitmiş bir şöfor arabayı karışık devride kullanabilir.
ama yeni başlayan bir şöfor adayı için azami hız zaten 60 ı geçmiyor şehir içinde.
Aynı semtte yaşıyoruz.bu yüzden aşagı yukarı araba sürecegün güzergahlar benim kullandıklarımla aynı veya benzer trafik akımında.

Düz vites zor değil ama itiraf edeyim bayan kas yapısı için çok yorucu.Gönül Hocam beni 12 ders boyunca sürücü kursunun düz vitesi ile öyle bir yordu ki akşam bacak kas agrısından ağlıycak gibi oldugum vakidir.
Araba kullanırken koltugunun açısının ve mesafesini doğru ayarlaman--doğru ayakkabı kullanman bu sıkıntıları da minimize edecek.
Bacak açın 120 derecelik açı yapacak şekilde olmalıymış.Debriyaj fren gaz derken alt bacagın çok yorulup kasılıyorsa bu mesafe de sorun var demektir.ilk 2 gün ben bu hatayı yaptım.hocaya söyledigimde kontrol etmişti sonrasında.ve benim bacak kaslarım biraz güçsüz kolay yorulurum ondan da olsa gerek:))

Anlattıgım hesabı trafikte nasıl tutucam dersin gayet basit ...daima öne bakıcaksın.arada sadece gözün kontrol panelini kontrol edecek.Dönüşlerde ,şerit degiştirirken,ışıklarda vites büyütüp küçültürken kısa bir kontrol yeterli sadece 2 saniye sürüyor.o sayac senin hangi hızda hangi viteste olman gerektigini anlatıyor zaten.

Park için yapa yapa ustalaşıyorsun.Dedigim gibi DİREKSİYON TUR SAYISIYLA UYGULANAN KOLAY PARK TEKNİKLERİ var.Ögrendim mi evet:ama uyguluyormuyum hayır.
Çünki biz hep standarttan daha sakin geniş alanlarda örnegin praktiker in açık park alanında çalıştık.
Park yerleri o kadar farklı insanlar öyle kuralsız ki malesef pratikte işe yararmı denemeye korkar oldum.
11 aydır kullanıyorum.1 seferde park edemesemde pek çok kadın sürücüden iyiyim.bunuda acayip dar ve kullanışsız otoparkımıza girip çıkarken geliştirdim:))
Yani ÖZETLE KULLANA KULLANA ZORLANA ZORLANA HER ŞEY KOLAY GELMEYE BAŞLIYOR.
iLK ZAMANLAR KAVSAKLARDA ARKAMDAN KORNA BASAN SAYDIRAN ÇOKTU ÇÜNKİ HERKES GECENE KADAR BEKLİYİP YOL BOŞALINCA GEÇİYORDUM.ŞİMDİ ÇATIR ÇATIR YOL ALIYORUM:))
Laf aramızda 30 -40 gidenlere kızmaya bile başladım:))
Kolay gelsin moralini hiç kaybetme...araba kullanmak aslında cok keyifli bir şey...DİLERİM AKLIMDA KALDIGI KADARIYLA DOGRU BİLGİ VERMİŞİMDİR.

Beni yanlış anlamayın ama bu şekilde araba kullanmayı öğrenemezsiniz.. Kendi adıma konuşayım kardeşim bile rica etse araba kullanmayı öğretmeyi, kabul edip öğretmem.. Trafiğe çıkmadan araba kullanma öğrenilmez ve acemi biriyle de ben cesaret edip trafiğe çıkmam.. En güzeli bir süre bekleyip özel ders almanız.. sürücü kurslarının araçlarıyla bu işi en az 5 seansta öğrenebilirsiniz.. tehlikeli bir durum olduğunda yanınızdaki kişi müdahale edebiliyor en azından ve gerçekten gerilmiyorsunuz..
Ben özel ders aldım iyikide almışım ilk derste e-5 e çıktık ben yapamam dediysemde dinlemedi öğretmen.. sonrasında kendime gelen güvenle çok kolay kullandım..

CANIM SÜPERSİN NE KADAR GÜZEL BİLGİLER YAZMIŞSIN ÖYLE,hepsini tek tek okudum ..
bana sayaçlara bakmamam gerektiği motorun sesinden anlamam gerektiği söylendi hep..ama vites küçültme olaylarında zorlanıyorum dönüşlerde hem vites küçültüp hem dönüp hem ileri bak falan çok yoruyor beni kasiste vites küçült habire büyüt küçült can sıkıcı otomatik vitesin nimetlerini şimdi daha iyi anlıyorumDD
dün ilk defa yalnız çıktım o debriyaja basan ayağım varya tirtir titriyordu
eve gelebildim mi geldimama birde bana sorun arkamdan kornaya basanlarmı dersiniz sellektör yapanlarmı insanı panik ettiriyolar

Rica ederim Cankız bir kaç ders olsun Gönül Hoca yola çıkabilsen keşke...
O bu anlattıgım motor sayac olayını diger ögretmenler bilmez meşhur motor sesini anlatırlar demişti.Ve gümbür gümbür müzik açtı ve dinle bakim duyabilecekmisin motoru diye sordu?yada yanında kocaman eski bir tanker geçiyor barım barım ayır bakalım senin motorun sesini trafik gürültüsünden:))
Ben öğrenirken muhakkak işi teknik olarak çözmem gerekir.Kafam analitik çalışır.Sistematigini çözdügüm şeyi unutmam.Mesela vites olayını bana anlat dedigimde 25 yıllık şöfor bile nasıl anlatacagını şaşırmıstı.O orda duruyor ve işe yarıyo bu kadar işte.Debriyaj ne işe yarar , neden ve ne amaçla basman gerektigini bilirsem asla atlamam veya yarım basmam...
Durum bundan ibaret.BENCE DE MUHAKKAK ÖZEL DERS ALMALISIN.SANKİ HOCA EŞLİĞİNDE ÇIKIYORSUN DİYE OKUDUM GİBİ AMA EMİN DEGİLİM.
Tek başına kolay degil.Burdayız hep.sen ögrenip zafer turu attıgını yazana kadar:)) Sevgiler...kazasız sürüşler...

ne kadar güzel anlatmışsın, ve çok anlayışlısın, ilk 3 sayfayı okudum, konu sahibi arkadaşım da çok terbiyeliymiş, ben olsam bunca hakarete sessiz kalamazdım doğrusu, insanlar ne kadar ukala, çok bilmiş davranıyor, anlamadan dinlemeden ,düşünmeden yargılıyolar.

ben de 8 yıllık ehliyet sahibiyim, ilk bir sene araba kullandım, evin çevrelrinde, trafiğe çıkmadım, aradan geçen 7 sene içinde hiç araba elime almadım, istediğim zaman param olmadı araba alamadım, araba aldığım zaman ise, gebelikti, çocuktu derken fırsatım olmadı, geçtiğimiz yaz eşimle bir güzel çalıştık, evet çok acemiyim, paniklerim var, korkularım var, hala d ayenmiş değilim, hala şehir içine giremiyorm, istanbul trafiğini aratmayacak bir şehirdeyim, yenemedim korkumu, ama yeneceğim.

cankız sanırım senle aynı seviyedeyiz aynen benim de en büyük derdim o vites küçültmek, ani durumlar oluyor, sağa sola dönmen gerekiyor ya da trafik birden yoğunlaşıveriyor konvoy gibi, al bakiim hem yavaşla, hem vites küçült hem gözünü yoldan ayırma, hem direksiyon hakimiyetini sağla, tam bir stres küpü oluyorum, bu korkumdan kaç kez arabayı stop ettirdim, arkamdan kornalar küfürler sallandı, ama yılmamak lazım yaaa

bak sana ne diycem, tanıdığım bir kadın var, beceriksizin önde gideni, arabayı öğrenene kadar yapmadığı kaza kalmadı,tabi maddi hasarlı kazadan bahsediyorum, kadın şimdi oohh misler gibi kullanıyor arabayı, beni de gıcık ediyor

aybukecim yakınsan beraber takılalım
walla bu arabayı öğrenene kadar daha bi çok fırın ekmek yemem gerekicek((

Çok da abartmışsınız konuyu.
Kadın zaten kullanamıyorum diyor. Siz Turkiyede bu işlerin nasıl olduğunu bilmiyor gibisiniz. Yarım saatlik bir tur sonrasında ehliyet. 13 sene sonrasında elbette unutulmuştur kullanmayinca..
Kusura bakmayın ama ben trafikte acemi birinin ölümlü kazalara yol açtığını görmedim.. Ben iyi şoförüm deyip de kendine aşırı güvenenler aşırı hız yapan alkollü araç.kullananlar..
Kadın aldım arabayı çıkacağım trafiğe.dememisken bu saldırganlık niye??

cankız sen istanbuldasın galiba, ben antalya :))) ayyy burda yaşlı yaşlı teyzeler araba kullanıyolar ya utanıyorum amaannn nasıl olsa öğrencem, cesaretim yok sanki trafikle ilgili, pratik kazanmam gerekiyo, eşimle kullanıyorum, mesela bir ilçeden bir ilçeye çok götürdüm yanımda eşim varken ama tek başıma çıkmaya hiç cesaretim yok bir kere kendi başıma çıkayım dedim, apartmanın otoparkından çıkarken köşeye vurdum arabayı o gün son oldu tek başıma çıkmam

cok guzel bılgılerde ben sayaca bakıyorum ama yolun durumuna gore vıtesı atıyorum arabayı bozmıyım hatamı edıyorum arabanın sesını duyunca ama hıc bır zaman aman 20 gecıyorum vıtesı atıyorum demıyorum
bende ogrenıyorum yenı yenıde

Son düzenleme:
Aynı dert bende de var ehliyeti aldım ama trafiğe çıkamıyorum..güzel arabamda durduğu yerde hurdaya çıkacak böyle giderse eşimle bi kere çıkayım dedim ist trafiği malum çok korktum hemen geri döndük..

bende ekımde sınava gırecem :)
ekımde yalnız

neyse o zamana kadar benım yolların fatıhı olmam gerekıyor
ayıla bayıla bır araba aldık
kocam neredeyse arabayı yıka dıyecek kapının onunde yatıyor oyle kuzu gıbı

neyse hayalımde su

sabah kalkacam kahvaltı edıcem cocugu atıcam araba ben atlıcam araba accıcaz camlarımızı reale gıdıcez markete sonra gerı donucez

gercı herkez bana senın arabana bınılmez sen atarsın bızı bır kenara dıyorlar
2 tekerlıklı bısıkletı surmeyı ogrencem dıye kırmadıgım yerım kalmamıstıda

Aynen benimkide yatıyor kuzu kuzu şuan ona bakıyorum hasretle...hergün yanına gidiyorum halini hatırını soruyorum, kirini siliyorum...eşimde gülüp duruyor bu halime :)) iyi bi hoca araştırıyoruz bakalım,o gün gelecek ve ben kızımla istanbul semalarında tur atıcam...isim bile koydum ona"bal böceği" :))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…