aranızda akraba evliliği yapan yok mu

benimde başıma gelmeden önce olmaz dediğim br olaydır ama başıma geldi ve anladım ben zaman bıraktım hayırlısı olur inşallah

aynen,bence canım vazgeçmelisin.
Dinen de günah zaten.

cevremde cok var akraba evliliği hemde 1.derece akraba..hıçbirninde çocuğu sakat değil..bana normal geliyo..çocuk düşünüldüğünde gerekli testler yapılınca endişe edilecek bişey olmaz..

Size normal gelebilir orası ayrı bir konu ama çocuk düşünüldüğünde gerekli testler yapılırsa bu çocuğun sakat doğmama ihtimalini arttırmıyor.
Bu arada birisi demişki bir nesil bile geri gidince kuzen evlilikleri heryerde görülüyor falan..Ben batıda yaşıyorum Trakyada bir değil 10 nesil geriye gitsek bile buralarda öyle birşey zor görülür.. :) Sevgilerle..

Son düzenleme:
yapmayın bunu allah aşkına. amcam teyzemle, halam dayımla evlendi çocuklarında sorun yok. bu olay bir kuşağa bağlı değil. akrabağa evliliği yapıp, engelli çocuk sahibi olmayanları değil böyle çocuklara sahip olanları örnek alın. bu o kadar büyük bir risk ki. çocuk gelişimi okuyan biri olarak söylüyorum bunu size. biz bu durumu aştık demişsiniz ama engelli bir çocuk büyütmek demek ne demek bilmiyorsunuz. nerden biliyorsunuz demeyin, öğrencilerim var... ve inanın bu durum, '' ama ben onu çok seviyorum,i herşeyi göze aldım'' dan daha fazlası. kaldı ki akraba evliliklerinde sadece engelli çocuk riski yok, hamilelik döneminde ve doğum sırasında anne diğer kadınlara göre çok daha fazla risk taşıyor. hamileliğinde şeker hastası olan ve doğumu 28 saatte gerçekleştirip ölümden dönen bi tanıdığım var. şeker hastası olduğu için doğum sonrasında çektiklerini siz düşünün artık ( dikişlerin kapanmaması, sürekli atması vs...)
allah yardımcınız olsun.

evet araştırdık coook konuştuk aramızda allah nasip ederse ilerde çocuğumuzun engelli olup olmaması bize sevgimize engel değil aştık biz o konuyu ama aileler izin vermiyorlar

kusura bakmayın ama çok bencilce konuşuyorsunuz dünyaya siz bir varlık getireceksiniz ve doğuck çocuğunuzu en iyi şartlarda yaşatmanız sizin göreviniz ve siz diyorsunuz ki engelli olup olmaması önemli değil biz konuştuk o konuyu hallettik şuan şoktayım böyle dediğinize inanamıyorum . Bence siz iyice bir düşünün , sorumluluklarınızın farkına varın belkide olmaması gereken birşey aileleriniz bu kadar çok karşı çıkıyorsa.Büyükleri dinlemekte fayda var diyorum.

bunu daha öncede acıklamıstım tabikide her anne ve babanın görevidir çocugunun iyi şartlarda yaşatmak hayatını düşünmek yanlış bir şekilde acıkladım galiba bu sözüm böyle anlaşılıyor hep, ben bencl bir insan değlim evet bu konu üzerinde cok konustuk ama kendi değil çocugumuzun hayatı nasıl olacak diye tabikide doğacak çocuğumun sağlıklı olmasını her anne gibi bnde çok isterm ama akraba olmayan insanlarında çocukları engelli olabiliyor bnu biz bilemeyiz akraba evliliklerinde daha dikkatli kontrollü bir hamilelik gecrmek lazım ki ilerde allah nasip ederse bu şekilde olacak.herşeyin hayırlısı olsun lütfen artık yanlış anlaşılmak istemiyorum bu beni çok üzüyor .

teşekkür ederim ,bende çocuk gelişimi okudum benimde engelli öğrencilerim oldu aileleriyle konuştum(akraba evliliğindn dolayı değildi engelli olması ) ne kadar zor olduğuna biliyorum aile için değil ama çocuk için çocuğun yaşadıkları ona olan yaklaşımlar bu konuda bende cook ama cook üzülüyorum hiçbir çocuğun bunları yaşamasını istemem allah herkese sağlıklı çocuk nasip eder inşallah daha önce dediğim gibi herkes bir engelli adayıdır bunu biz bilemeyiz herşey için hayırlısı olsun

tatlım benim bütün sülalem akraba evliliği yapmış durumda. Bizde töre gibi bişey bi evin kızında ilk hak amcasının oğlundadır o almıyorsa ancak dışardan görücü gelir. Neyse ki kızlarımız hep okumuş etmiş güçlü kadınlar ve artık bu kurala uymuyorlar (erkekler ise her zaman kuzenlerden evlenmeye gönüllüler ancak bulamazlarsa dışarıdan evlenirler)
Ben amcamın oğluyla-evlenmedim. O da bana küs 5 yıldır konuşmuyoruz. te 13 yasında cocuktum istemeye başladığında. İstemedim ve inan kendim genetikçiyim ama hastalıktan değil (genetik olarak aktarılan bi hastalık varsa ailede o zaman risk çok büyüktür evet ,ama ailenin genleri sağlamsa öyle bi sıkıntı ihtimali daha az, yine de aile içi evlilikler gen çeşitliliğini azaltması bakımından biyolojik olarak da tavsiye edilmez) ama ilişki bakımından istemedim. Kuzen evliliğini miden alır almaz bu da değil mesele çünkü bu Trakya da çok imkansızken bizim kültürümüzde normal hatta ilk seçenek, insan buna göre yetişiyor. Benim çekincem şuydu evlilik mahremin, özelin senin. Eşinle iyi günün olduğu gibi kötü günün de olacak. İnan bu durumda bütün sülalen olaya müdahil oluyor. ben 100 tane örneğini biliyorum (sülalem geniş ve %90 akrabadan evli) Sen bi evin kızı birinin gelini -yengesi vs- olma durumunu yaşamıyorsun. O kapının ne dışında ne içinde olabiliyorsun. Herşey senden bekleniyor. ne de olsa yiğensin bi yandan da. Üstelik senin bi de ailen istemiyormuş kahve pişirirken taşırsan bunu bütün sülalen duyacak ve suçlu ailesinin olayını almadan kuzeniyle evlenen sen olacaksın. İnan böyle oluyor.

evet haklısınız allah nasip ederse ilerde böyle bir olay olursa iş dolayı ailelerimizden uzakta yaşacağız ,ailelerimiz yanımıza gelirler sorun olur mu bilmiyorum cevremde var aileleriyle sorun yaşayanlar görüşmeyenler bir araya gelemeyenler böyle olmak istemiyorum büyük ve mutlu bir aile olmak istiyorum ama ilerde ne olur bilmiyorum, ben zamana bıraktım hayırlısı olur inşallah

arkadaşım benim gibi düşünen varmı yokmu bilmiyorum fakat ben kendimce fikrimi söylemek istiyorum;akraba evliliğine sıcak hiç bakmayanlardanım..benimde kızım yada oğlum olsa engel olurdum..yani kardeşim gözüyle bakarım ben ona..bütün kuzenlerimde öyledir yani..beraber büyümüşlüğümz var..yeri geldi beraber kaldık..kardeşiz biz..siz ne kadar mesafeliydiniz bilmiyorum ama bence kendinize engel olun..gönül söz dinlemez evet ama bence yapmayın..........

Isınıp ısınmamayı bırakın, insan hiç kuzenine,akrabasına o gözle bakar mı?
O niyetle yaklaşır mı? Tövbe tövbe,düşündükçe günah işlemiş gibi hissediyorum kendimi.

Bizim soy ağacı da çok karışık akraba evliliği konusunda. Ben anlatayım siz çözebilirseniz çözün
Dedemin kardeşiyle babannemin kardeşi evli ve bu iki ailenin birinde 4 çocuk diğerinde de 6 çocuk var. Bu çocuklar büyüdüklerinde birbirleriyle evlenmek zorunda bırakılmışlar. Annem halasının ve aynı zamanda dayısının oğluyla evli, aynı şekilde amcamla teyzem ve 2 halamla da 2 dayım evlendirilmişler. Bu yapılan şey çok cahilce bir hareket, niye cahilce diyorum çünkü bütün çocuklar da zorla kuzenleriyle evlendirilmiş, hiçbirisi karşı çıkamamış. Ama bu evliliklerden doğan çocukların hiçbirisinde bir engel yok, hepsi sağlıklı doğmuş Allaha şükürler olsun. Hatta büyük dayımın oğlu daha da ileri gidip kardeşini amcamın kızıyla evlendirmek istedi. Biz bütün kuzenler buna karşı çıktık çünkü bu evlilik gerçekleşseydi gerçekten doğacak çocukları çok büyük risk altında olabilirdi.
Ama senin konunu okuyunca aşık olduğunu öğrenince kıyamadım sana , ailen kadar katı bakamadım olaya. Senin yerinde olsam baştan bu olaya hiç sıcak bakmazdım kendime engel olmaya çalışırdım. Aileler onay vermezse kesinlikle bu işe kalkışma, inşallah zamanla yumuşarlar siz de mutlu bir aile olursunuz.

teşekkür ederim yorumların için benim için güven çook önemldir sevdğim insanın şimdiye kadar bir yanlışını görsem buralara kadar gelmezdi harika bir insan ve ona çook aşığım

Rica ederim, ben artısıyla eksisiyle elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Allah mutluluğunuzu daim etsin.

allah bozmasın hep mutlu olurlar inşallah , akraba evliliklerinde engelli cocuk olabiliyor sağlıklılar mı cocukları

cnm o kan uyuşmazlığından oluyo ama her akraba evliliğinde olmuyo evet çocuklar sağlıklı pekte güzeller maşallah bi kız bi oğlan
ben de 12tane kuzeni olan ve herbiriyle (özellikle dayımın oğluyla) gerçek kardeş gibi olanlardanım... asla akraba evliliğini aklımdan geçirmem, ama size yaptığım yorum bununla ilgili olmayacak. duygular sizin duygularınız, karar sizin kararınız, bunlara da birşey diyecek değilim, sonuçta reşit bir insansınız....
Ben bir sağlıkçı olarak ve zihinsel-fiziksel engelli çocuklarla içli dışlı biri olarak yukardaki cümleler için çok tedirgin oldum ve sadece üzerime düşen görevi yapmak için bu yorumu yazıorum.
Engelli olmanın kan uyuşmazlığıyla fln alakası yoktur. Her akraba evliliği yapanın çocuğu engelli olacak ya da akraba evliliği yapmayanların çocuğu sapasağlam doğacak die bir şey yok. Allah göstermesin, sonradan da kişi engelli olabiliyor. Ama yine de insan sadece bunların arkasına sığınarak bile bile lades dememeli... Bebeğin engelli olduğu daha anne karnındayken anlaşılabiliyor, siz de bunu bilirsiniz...Bu bebeği bu dünyaya getirip getirmemek sizin kararınız, onun bu hayata gelip gelmemeyi tercih etme şansı yok malesef.. Hee demişsiniz ki eğer özürlü olursa da Allah'ın emanetidir die, tabi ki öyle, onu dünyaya getirme kararı verdiğiniz an zaten bütün sorumlulukları üzerinize almak zorundasınız... Ama siz bu hayatta ne kadar kalacaksınız? Babası kaç yıl yaşayacak? O çocuğun ömrünün sonuna kadar siz yanında olabilecek misiniz? Siz Allah'ın yazdığı vakit gelip de bu dünyadan göçtüğünüzde ona kim bakacak? .......
Eğer illa da evlenecekseniz, evlenmeden önce bir genetik danışmana başvurun mutlaka.
Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah

Son düzenleme:
merhaba canım
başlığını keşke daha önce görseymişim. yazacak o kadar çok şey var ki.. öncelikle günah ve ensest diyenlere cevabım. heralde müslümanlıkla ilgileri yok. dinimizce günah veya haram değil kuzen evliliği. başta Hz. Muhammed olmak üzere çok peygamberimiz evlatlarını yeğenleriyle evlendirmiştir. ahlaksız diyenlere gelince günümüzde gençler 15 yaşında cinsellik yaşarken, üniversitede sevgililer koyun koyuna evlilik hayatı yaşarken, genç kızlar evli adamlara veya bekar erkekler evli bayanlara partnerlik yaparken hem resmi hem dini nikahını kıyan kuzenler ahlaksız değildir.

sana gelince canım, ben dayımın oğlunu ilk kez 16 yaşımda gördüm ve o gün aşık oldum. ne şanslıymışım ki duygularım daha ilk günden karşılıklıymış. ve ben bu hislerimi tam 9 sene içimde tuttum. ( aynı şekilde o da) izmir de yaşıyorum. üniversite okudum 5 sene izmir de. öğretmenim. peşimde bi sürü erkek oldu. ama hiçbirine kalbimi açamadım, sevemedim. aradan yıllar geçti birgün o cesaret gösterip bana herşeyi itiraf etti. o gün ellerimiz birleşti, allah ayırmasın inşş ahirette bile.

aile kısmına gelince canım babam da ilk başta istemedi. sonra ben cesaret gösterip birebir konuştum babamla. şuan 26 yaşındayım sözlüyüz ve allah kısmet ederse 10 gün sonra nişanımız var yaza da düğünümüz. sana tek tavsiyem seviyorsan, ondan ve kendi sevginden eminsen vazgeçme. benim tek pişmanlığım aşkımı 9 sene bekletmem daha erken bu sevgiyi yaşayamamamdır.

dilerim hakkınızda en hayırlısı olur. ömür boyu ailelerinizle mutlu olursunuz. sevgiler..

akraba evliliğinin etikliğini tartışmak istemiyorum ama doğacak bebeklere etkisi konusunda bu kadar bilgisizlik beni şaşırttı doğrusu.

akraba evliliklerinin hepsinde kalıtsal rahatsızlık olmayacağı gibi akraba olmayanların bebeklerinin %100 sağlıklı olacağı gibi bir durum yok elbet. bununla birlikte akraba evliliklerinde doğumsal anomaliler daha sık görülmekte bunun nedeni ise her iki tarafta da çekinik şekilde bulunduğu için atalarda ortaya çıkmayıp bebekte ortaya çıkabilen rahatsızlıkları belirleyen genler.

işin garibi bu nasıl bir düşüncedir ki bile bile lades deyip bir canı bir masumu sakat bir şekilde doğurmayı normal saydırabilir bi insana? ayrıca şu da bilinmelidir tüm doğumsal rahatsızlıklar maalesef anne karnında belirlenemiyor.

bunu çok yakın bir arkadaşım yaşadı ve aylardır perişan vaziyette. bebeği için gittiği bir doktor alınmalı derken diğer tüm hepsi sağlıklı doğurabilirsin diyor ve arkadaşım da doğum yapıyor. bebekte doğumsal fıtık olduğu ortaya çıkıyor. tüm iç organları fıtık şeklinde dışarda. 20 gün kadar küvözde yaşatıldıktan sonra maalesef bebeği kaybediyorlar. arkadaşım teyzesinin oğlu ile evliydi bebeğin bu durumuna da akrabalık durumunun neden olduğu söyleniyor doktorlar tarafından.

konuyla ilgili olarak ise; isteyen istediğiyle -kanunlar çerçevesinde- evlenebilir tabii ki ama kendi yaptıklarını haklı çıkarmak ya da mazur göstermek için başkalarını itham edenlere diyecek bir söz bulamıyorum.

bence ailen haklı
Ben amcamın oğluyla sarmaş dolaş yatarım bana kötü gözle bakmazz tabi yöre farkıda var bizde komşu çocuğuna bile bakılmaz trakyada böyle şeyler asla olmazzz ne bilim trakyayı boşverdim ben yapamam hani amcamın oğlunla yada dayımın oğlunla böyle bişey gelmez aklımaaa

kesinlikle katılıyorum komuşu çocuğuna bile yan gözle bakılmaz bizim trakyada bence bu yetiştirme tarzıylada alakalı bazı yörelerde amcaoğlu dayı oğluyla görüştürmezler kızları daha sonra bişekilde evlenidirilirler bana göre terss

oğlu norml Hala oğlun normal ama amca dayı tartışmaya müsayıt bi kponu ama bilirim o Aşk ı Söz geçiremssın sne görüşmeye bak bence seviyosan SAKIN vazgecmeee

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…