Yıllar önce Müge Anlı 'da izlemiştim buna benzer bir konuşma olmuştu.Müge Anlı, Arif Verimli arasında geçen konuşma;Dün akşam çarşıdayken bir suriyeli anne ve oğlu gözüme ilişti. Çocuk sürekli koşuyor etrafımızda sürekli. Annesi alışveriş yapıyor. Hiç umrunda değil. Çocuk beklenildiği üzere yere düştü tabi ama yuvarlandı yapıştı yere. Kadın hiç oralı olmadı. Çocuk annesinin gözlerinin içine baktı tuttu kaldırsın diye. Ben gidip tutacaktım elinden nerdeyse ama yapmam tabi o derece baktı çocuk. Kalktı elini filan silkeledi gittiler. Kadının gözleri hala vitrindeydi. Biraz yürüyelim derken benim kızım düştü bu kez. Babası ve ben iki yandan kalkmasına yardım ettik sorduk bişeyin varmı acıdımı vs diye. Sonra düşündüm acaba hangimizin davranışı doğru? Bana göre benimki kadına göre kendininki. Özellikle dışarıda bende çok görüyorum ama müdahale noktasında beni rahatsız edecek bir durum yoksa karışmam. Çünkü bir evladı annesinden daha fazla kimse düşünemez. Buna dayanarak müdahale edemez. Keyfi bir durum olur. Buda can sıkıcı.
Bu zihniyet oldukça bu görüntü çok olur... bu görüntü sonrası o asansöre binenler ne hakarete uğramıştı. Galiba burda da var öyle tipler yazık. Yorgunmuş acelesi varmış mış mış... yürüyen merdivenden çıkarken çok yorulup zaman kaybediyorsunuz değil mi?
Avm ye ozaman öğlen molasında yemek yemeye, çocuklarıyla oyunoynamaya, veya sinema , tiyatro izlemeye gelenler hatta konsere gelenler yanlış yerdeler orası alışveriş yeri...
Asansör konusuda uyarılar her asansörde vardır görmemeniz bu uyarıları dikkate almadığınızdan bir daha ki gittiğimde mutlaka uyarı işaretini çekip paylaşacam. Bu avmlerde sosyal deneyler yapılıyor adam asansörde karısını dövüyor kimsenin sesi çıkmıyor, biri halaret ediyor kimse bişey yapmıyor ama olay çocuk konusu olumca maşallah diller papuç...
Yürüyen merdiven olan yerlerdeki asansörler, gerçekten sadece tekerlekli sandalyedekiler bebek arabaları, büyük bavul vs. Taşıyan insanlar için vardır. Diğer insanlar hasta da olsa yorgunda olsa yürüyen merdivene doğru yürümek ya da asansöre doğru yürümek onlar açısından bir fark yaratmaz
Bu zihniyet oldukça bu görüntü çok olur... bu görüntü sonrası o asansöre binenler ne hakarete uğramıştı. Galiba burda da var öyle tipler yazık. Yorgunmuş acelesi varmış mış mış... yürüyen merdivenden çıkarken çok yorulup zaman kaybediyorsunuz değil mi?
Avm ye ozaman öğlen molasında yemek yemeye, çocuklarıyla oyunoynamaya, veya sinema , tiyatro izlemeye gelenler hatta konsere gelenler yanlış yerdeler orası alışveriş yeri...
Asansör konusuda uyarılar her asansörde vardır görmemeniz bu uyarıları dikkate almadığınızdan bir daha ki gittiğimde mutlaka uyarı işaretini çekip paylaşacam. Bu avmlerde sosyal deneyler yapılıyor adam asansörde karısını dövüyor kimsenin sesi çıkmıyor, biri halaret ediyor kimse bişey yapmıyor ama olay çocuk konusu olumca maşallah diller papuç...
Yıllar önce Müge Anlı 'da izlemiştim buna benzer bir konuşma olmuştu.Müge Anlı, Arif Verimli arasında geçen konuşma;
MA-Tatilde ne kadar ağlayan çocuk varsa bizlerin,turistlerin çocuklarına bakıyorum uslu uslu duruyor.
AV-Anneleri gözlemle ,düşen çocukları kaldıran hep Türk,turistler rahat
MA-Ama hocam ,anne yüreği ,insan kıyamıyor
AV-Turistlerin ki anne yüreği değil mi?
Bu konuşmadan sonra kendimi sorguladım.Gerçekten de bizler çok üzerine düşüyoruz çocukların,hiç kendi hallerine bırakmıyoruz
Cocugunuz istedigi kadar pisliklr oynayabilir sizin insiyatifiniz haklisiniz. Ama o yerlerde yatip dokunup sonra oyun alanina sokarsaniz olmazo is. Sizin oglunuzun bunyesi saglam olabilir ama olmayan bir ton cocuk giriyo oraya. Yikayip paklayip oyle mi sokuyosunuz iceri?İnsanlardan müdahale etmrye fırsat kalmıyor... ayrıca rahatsız olan çocuk alanında oturmaz.
Bakın sizde aynısını yapıyorsunuz yerler çok pis izin vermeyin... ben annesi olarak izin veriyorum ... bu tartışılacak bir konu değil.
Oğlumun bağışıklık sistemi çok güçlü tüm çocuklar herşeye hasta olup hemen ateşlenirlen. Oğlumun en fazla burnu akar..
3 kat yuruyen merdivenle dolanip cikmak ve asansorle 0dan 3e cikmak ayni sey degil. Ben asansor kullanmiyorum bu yigilma dolayisi ile fakat asansor kimsenin tekelinde degil yalnizca yuk icin yapilmamistir insan sirkulasyonunu sagliyor sonucta.
Hicbir durumun tek kurali oldugunu dusunmuyorum. Avmye gezmek icin gidildiyse merdivenle geze geze cikilir. Acele is ise 4kat icin merdiven dolasmak pratik gelmez asansore binilir.yorgun olunca gayet fark yaratiyor. avmden avmye fark var(merdiven dizilimi) , metrobuste o merdiveni cikacak gucu olmayana gencsin cik! Diyemeyiz dememeliyiz Su algi yanlis " asansor yalnizca yasli bebekli agir esya tasiyanlar" icin tahsis edilmemistir. Bence her seyden once bazi insanlara oncelik taninmali fakat kullananlar da yargilanmamali herkesin bir seylere hakki var elbette.
Tamam tamam haklısınız bir siz annesiniz ,bir sizin çocuğunuz var asansör konusunda kıdemli sizsiniz en en çok da asansör de sizin hakkınız.Bu zihniyet oldukça bu görüntü çok olur... bu görüntü sonrası o asansöre binenler ne hakarete uğramıştı. Galiba burda da var öyle tipler yazık. Yorgunmuş acelesi varmış mış mış... yürüyen merdivenden çıkarken çok yorulup zaman kaybediyorsunuz değil mi?
Zaten bu size gore bize gore yorumlanabilecek bir sey degil.
Bir kural. Ve bu kurala gore alisveris merkezlerindeki asansorler herkesin kullanimina aciktir, ancak engelli, hamile ve cocuklu kisilere oncelik taninmalidir.
Yani aksini yazan uyeler hayal dunyasinda yasiyor. Isteyen okuma becerilerini kullanarak saglamasini yapabilir.
Evet resim yenikapı metrosuÖncelikle bu resim Türkiyede mi çekilmiş o anlaşılmıyor yazılarda, belli değil, okunmuyor.
İkincisi kimse sizi haklı olduğunuz konularda eleştirmiyor.
Son olarak, eleştirildiğiniz nokta sert üslubunuz, "diller pabuç" mesela? Sosyal statü olarak Hindistan'daki kast sistemine benzer bir sistem içerisindeyiz de siz üst sınıf mısınız ki bu üstten bakma konuşmasını yapabiliyorsunuz?
Anne olunca saldırganlaşanlar çok yaygınlaştı artık, üslubunuz bunu anımsattığı için tepki alıyorsunuz ve alacaksınız. Hayat sizin ve çocuklarınızın etrafında dönmüyor. Çocuğunuz sosyal bir varlık ve bu toplumun içerisinde yaşıyor. Bu yüzden toplumdaki değerleri kendinize göre şekillendirmek yerine toplumdaki değerleri çiğnemeden çocuklarınızı hayata hazırlamanızı tavsiye ederim. Daha realist bir yaklaşım olur bu.
İnsanlar aile içinden nasihat uyarı vs alır. Benim eşim kv annem babam kp kardeşlerim eğitim sistemimi doğru buluyorlar ve ben çocuklarımla ev akraba ortamında bir sıkıntı yaşamıyorum fakat bir annenin çocuklarına birşeyleri öğretme sosyalleştirme, kuralları anlatma çabasındayken insanların tepkileri eğitim sistemini alt üst ediyor. Çocuk yere yatıyor ben onu tutup kaldırmam anlatırım anlatırım ve kalkması için beklerim bende o pis dediğiniz yerlere oturup çocuğumla çok beklemişimdir... hemen tepki verileceğine çocuğunda bir beyni olduğunu düşünerek anlatıp kendi kalkmasını bekliyorum... sanki çocuğuma kaldırmak için dokunan eller çok temiz. evet uslubum sert çünkü ben kurallar çerçevesinde yaşıyorum ve yaşanılmasını istiyorum.Hanimefendi uyarilar oncelik sirasi ile ilgili. Yanlisinizda israr etmeyin.
Oncelik demek digerlerinden once bunlar binecek demek evet. Digerleri binmeyecek demek degil. Bu kadar basit.
tamam kendi cocogunuz ama bazı durumlarda aileler oyle bosvermiski sasırıyorum ben art niyet yok bunlarda bence cocuk yerde yatıyorsa tabi usumesin yerler pis diye kalkmasını isteyebilirler benim en sinir oldugum da bu havada cocukların agzını burunu acıkta bırakıp dısarıya cıkartan anneler ufacık bebek atkısız gezdirilirmi birgun dayanamayıp birne dicem oda sizene benim bebegim dicek muhtemelenneticede bebek ya usutur yazık gunah dusuncesiz insan cok
Yaratık demekle cahil, bilgisiz demek aynı sklada değildir. Bilgi eksikliği, ilgi eksikliği ne derseniz. Asansörlerin bir öncelik sırası yoktur, belediye otobüsü değil. Ama merdivenlerin vardır. Sağ taraf durur, sol taraf akar. Hakaret olarak yazmadım. Ve ne yazık ki çoğu insan sağ tarafta birinin arkasında duracağına, bir insan öne geçmek için sol tarafı kilitliyor. @huzurgizemmm
Burda ogrenmen guzel istanbulda metronun o uzun yuruyen merdivenlerinde yuruyen bantlarinda solda durup trafigi tikayip birde rezil olmak vardiyahu o kadar mı herkesin bildiği bi bilgi gerçekten yeni öğrendim ben bunu, yürüyen merdivene bindiğimde zaten direk hızlı hızlı yürürüm ne birini arkamda beklettim bugüne kadar ne de birine engel oldum ama böyle sağ sol kuralı olduğunu bilmiyordum ay çok kötü hissettim kendimi şuan
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?