artık insanlar yüzünden çocuklarla dışarı çıkmaktan sıkıldım

Yıllar önce Müge Anlı 'da izlemiştim buna benzer bir konuşma olmuştu.Müge Anlı, Arif Verimli arasında geçen konuşma;
MA-Tatilde ne kadar ağlayan çocuk varsa bizlerin,turistlerin çocuklarına bakıyorum uslu uslu duruyor.
AV-Anneleri gözlemle ,düşen çocukları kaldıran hep Türk,turistler rahat
MA-Ama hocam ,anne yüreği ,insan kıyamıyor
AV-Turistlerin ki anne yüreği değil mi?
Bu konuşmadan sonra kendimi sorguladım.Gerçekten de bizler çok üzerine düşüyoruz çocukların,hiç kendi hallerine bırakmıyoruz

Hanimefendi uyarilar oncelik sirasi ile ilgili. Yanlisinizda israr etmeyin.

Oncelik demek digerlerinden once bunlar binecek demek evet. Digerleri binmeyecek demek degil. Bu kadar basit.

Cocuklar koşmali eğlenmeli kendilerini ifade edebilmeli. iyi niyet dışında sırf bilmişlik taslayan birine ben direk" cocuguma karışma/müdahale etme. ben birdayım birşey olursa ben ilgilenirim" derim
yurdum insanında biraz karışma huyu var gerci napcan...

3 kat yuruyen merdivenle dolanip cikmak ve asansorle 0dan 3e cikmak ayni sey degil. Ben asansor kullanmiyorum bu yigilma dolayisi ile fakat asansor kimsenin tekelinde degil yalnizca yuk icin yapilmamistir insan sirkulasyonunu sagliyor sonucta.

Hicbir durumun tek kurali oldugunu dusunmuyorum. Avmye gezmek icin gidildiyse merdivenle geze geze cikilir. Acele is ise 4kat icin merdiven dolasmak pratik gelmez asansore binilir.yorgun olunca gayet fark yaratiyor. avmden avmye fark var(merdiven dizilimi) , metrobuste o merdiveni cikacak gucu olmayana gencsin cik! Diyemeyiz dememeliyiz Su algi yanlis " asansor yalnizca yasli bebekli agir esya tasiyanlar" icin tahsis edilmemistir. Bence her seyden once bazi insanlara oncelik taninmali fakat kullananlar da yargilanmamali herkesin bir seylere hakki var elbette.

Öncelikle bu resim Türkiyede mi çekilmiş o anlaşılmıyor yazılarda, belli değil, okunmuyor.

İkincisi kimse sizi haklı olduğunuz konularda eleştirmiyor.

Son olarak, eleştirildiğiniz nokta sert üslubunuz, "diller pabuç" mesela? Sosyal statü olarak Hindistan'daki kast sistemine benzer bir sistem içerisindeyiz de siz üst sınıf mısınız ki bu üstten bakma konuşmasını yapabiliyorsunuz?

Anne olunca saldırganlaşanlar çok yaygınlaştı artık, üslubunuz bunu anımsattığı için tepki alıyorsunuz ve alacaksınız. Hayat sizin ve çocuklarınızın etrafında dönmüyor. Çocuğunuz sosyal bir varlık ve bu toplumun içerisinde yaşıyor. Bu yüzden toplumdaki değerleri kendinize göre şekillendirmek yerine toplumdaki değerleri çiğnemeden çocuklarınızı hayata hazırlamanızı tavsiye ederim. Daha realist bir yaklaşım olur bu.

insanlar yardım etse dert
etmese dert
millet kucağınızda ki küçük diye yardımcı olmak istiyor kötü birşey yapan olmamış

Evet ama bir şey daha var ki, uçakta, avrupada, turistlerin olduğu yerlerde kafa ütüleyen tek çocuklar malesef bizim çocuklarımız.

Bu nasıl oluyor? Özgür yetiştirmek ayrı bir durum, aman kırsın parçalasın bağırsın çocuk bu demek ayrı. Biz çocukları hatalı büyütüyoruz bu bir gerçek.

Cocugunuz istedigi kadar pisliklr oynayabilir sizin insiyatifiniz haklisiniz. Ama o yerlerde yatip dokunup sonra oyun alanina sokarsaniz olmazo is. Sizin oglunuzun bunyesi saglam olabilir ama olmayan bir ton cocuk giriyo oraya. Yikayip paklayip oyle mi sokuyosunuz iceri?
Burnu su gibi akan cocuklarini sokan insanlar var oraya. Ne haklari var hastaligi diger cocuklara bukastirmaya. Sansliyim ki benim kizimda sik hasta olmaz. Ama olanlar ne yapsin

Ay ben bu yazıyı okurken çok sinirlendim ya.konu sahibi çocuğu olmayanlar yada yardımcı olmaya çalışanlara sinirlenmiş gereksiz cümleler kurmuş ,çocuğu olmayanlarda çocuklardan sıkıldığı için dışarı cikmaktan bıkmış gibi şeyler söylemiş . nedir bu ötekileştirme anlamıyorum?çocuğu olanda olmayanda insan olsun, toplum kurallarına uyup kimseyi rahatsız etmesin yeter.ayrıca konu sahibi;dışarıda açık alanda bende cocuklarima müdahale etmem.fakat alış veriş merkezleri farklı ;hasta insanlarında bir arada bulunabildigi,çeşitli umumi tuvaletlerden çıktıkları ayakkabılar ile binlerce insanın yerlerde gezdiği,kalabalıkta toz ve mikrop ile çocukların çok çabuk hasta olabileceği havasız bir yer.turistlerin buna mudahale etmemeleri ise tamamiyle bizden daha fazla temizliklerine dikkat etmeleri yuzundendir.bizim milletimiz oyle degil.adamın ayakkabisi evinde gezebilecek kadar temiz...bizim milletimizi anlatmaya gerek yok.bir toplu taşımaya binin yeter. çocuğunuzun yerde sürünmesine bilinçli insanların verdiği bir tepkidir bu.ayrıca çocuğunuzu gözden kaybettigiginizde size yonlendirilmeside güzel birşey .bu devirde çocuklar taciz ve kaçırılma olayları ile karsilasiyorken iyilik yapmak istiyorlar . ayrıca bağırma sus demeleride,çok yaramaz ve çılgınca saçma bağıran çocuklardan bende rahatsız olurum.orası park yada toprak alan,açık hava değil sonuçta. Kurallar var. siz fazla asabisiniz.çocuklardan bunalmış olabilirsiniz . fazla tepki vermişsiniz .

Son düzenleme:

Zaten bu size gore bize gore yorumlanabilecek bir sey degil.

Bir kural. Ve bu kurala gore alisveris merkezlerindeki asansorler herkesin kullanimina aciktir, ancak engelli, hamile ve cocuklu kisilere oncelik taninmalidir.

Yani aksini yazan uyeler hayal dunyasinda yasiyor. Isteyen okuma becerilerini kullanarak saglamasini yapabilir.

Cocuklu olmak dezavantaj yaratiyorsa bir esitlik icin pozitif ayricaliklar taninabilir. Bunun disinda cocuklu olmaniz kimseyi ilgilendirmez, sizin probleminiz veya zevkinizdir. Yas araligi cok az sahip cikamadiginiz cocuklariniz varsa bu da sizin probleminizdir. Konu sahibi ise bu yuku herkese tasitmak istiyor.

Tamam tamam haklısınız bir siz annesiniz ,bir sizin çocuğunuz var asansör konusunda kıdemli sizsiniz en en çok da asansör de sizin hakkınız.
Engelli birine karşı yapılmış insani olmayan muamele ile bebekli çocuklu birinin 15 dk asansör beklemesinin kıyası ne alaka?
21 aylık kızım var ve benim babamın çok parası var,bincem asansöre bascam kırbacı bascam kırbacı diye salınmıyorum.
Sosyal deneyle yazdıklarım arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz gerçekten merak ettim.
Çocuğum var diye dünyayı kurtarmıyorum , neslin devamı da benim premsesimin omuzlarında değil.Kimse benim çocuğumun yaygarasını ,deli gibi koşturup diğer çocukları düşürüp yaralamasını çekmek zorunda değil.

Sİz nasil etraftakilerin karismamasini istemiyorsunuz. Haklisiniz da baskasi ne sifatla karisiyor. Uyarabilir siniz yada duymamazliktan gelebilir siniz. Ama sizin hislanmandiginiz seyi sizde diger insanlara yapiyorsunuz. İnsanlarin asonsoru ne amacla kullandigina karisamazsiniz. İnsanlarin asonsor kullanmalari icin yorgun yada yuk tasimasi gerekmiyor. Aciklama yapmasida gerekmiyor. Cani ne istiyorsa onu yapar. Asinserde yorgun yuku olanlar biner gibi bir sey yazmiyor . Avm orasi acil bir durum disinda sirayla binilir bence. Bende bebek arabasiyla gidiyorum. Bekliyorum . Ulasim yerlerinde asonsorlerde hamile yasli cocuklara oncelik yazisi var. Duruma gore asonsorlerde yazilar var zaten

kural olarak bilmeseler bile vicdan olarak oyle hissetmeleri gerek. Ben toplum olarak tahammulsuzlestigimizi dusunuyorum. Herkes olaya akillilik haklilik gozuyle bakiyor. herkes vatandas ve haklar esit, hastaya yasliya yer vermek de vicdani uygulama. Vermeyeni de goruyoruz..bir seyleri kural degil de iyi niyet olarak becerebilseydik bu kadar saldirganlasmazdi kimse.

Bende karışıyorum dılarda ki çocuklara ama söyle. Mesela parktayız kızımı sallarken çocuk önünden koşuyorsa bağırırım "yavrum çekil aman çarpmasın " diye çünkü genelde anneciği oturmuş arkadaşlarıyla dedikoduda oluyor. Yada geçen tüp kaydıraklar varya çocuğun biri yukardan kaymaya başladı aşağıdan bi çocuk kafasını uzatmış bakıyor tesadüfen gördüm uzaktan. Çocuğum çekil kaydırağın önünden diye nasıl bağırdım bilmiyorum ama çekilmese kayan çocuğun ayakkabıları suratına yemişti. Resmen 3 sn ile falan. Kurtuldu yavrucak. Yani diyeceğim o ki ben kızıma şurdan kay sunu yap bunu yap ye yönlendirmem ama hep peşinde olurum gözüm üstünde olur.
Haaaaa bu tip annecikler dışında olanlara lafım Yok tabi. Eğer siz hem gözleyip hemde karışıyorlarsa o zaman da kapat kulaklarını.
Ya bakın geçen neye şahit oldum. Kafeye gittik oyun alanı var kızım oranın oyun alanına bayılır.bende hemen oyun alanını tamamen gören yerlerden birine oturdum. Kadın bi çocuk bıraktı 1.5 yaşında falan çıktı gitti açık havaya sigara içecek ya hanımefendi. Neyse çocuk kızımın saçını çekiyor başka çocuklara falan vuruyor ben karışmıyorum kızım zaten kendini savunuyor ama bir yandan da zor duruyorum. Neyse kızım uzaklaştı o çocuktan bi süre sonra baktım ki çocuk oturmuş kaydırağın bittiği yere millet çocuğun üstüne kayıyor bildiğin. 1-2-3 duramadım görevli çağırdım annesini gösterdim dedim ki hanımefendiye söyleyin baksın çocuğuna sıkıntı olacak. Adam gitti kadın resmen he he sesi gönderdi adamı. Allahım hala 1-2-3 yok vicdanım sızladı. Kalktım gittim yanına kadının. Dedi ki yahu insan yarım saattir görmeden nasıl rahat eder bebeği bütün çocuklar üstünde kaydı oğlunuzun haber gönderiyorum tenezzül edip gelmiyorsunuz diye vesaire diye. Ayyyy işte o çocuk anlamaz ki diyo kadında ki zeka 1.5 yaşından da az.
Velhasıl bazen ister istemez müdahale ediyoruz etrafa benim kızıma da eden oluyor benim izlediğimi farkedemeyenlerden. Bende ya kulağımı kapıyorum yada farkında olduğumu söylüyorum. Ama kimse için de sosyal hayatımdan vazgeçmem

Evet resim yenikapı metrosu
Hanimefendi uyarilar oncelik sirasi ile ilgili. Yanlisinizda israr etmeyin.

Oncelik demek digerlerinden once bunlar binecek demek evet. Digerleri binmeyecek demek degil. Bu kadar basit.
İnsanlar aile içinden nasihat uyarı vs alır. Benim eşim kv annem babam kp kardeşlerim eğitim sistemimi doğru buluyorlar ve ben çocuklarımla ev akraba ortamında bir sıkıntı yaşamıyorum fakat bir annenin çocuklarına birşeyleri öğretme sosyalleştirme, kuralları anlatma çabasındayken insanların tepkileri eğitim sistemini alt üst ediyor. Çocuk yere yatıyor ben onu tutup kaldırmam anlatırım anlatırım ve kalkması için beklerim bende o pis dediğiniz yerlere oturup çocuğumla çok beklemişimdir... hemen tepki verileceğine çocuğunda bir beyni olduğunu düşünerek anlatıp kendi kalkmasını bekliyorum... sanki çocuğuma kaldırmak için dokunan eller çok temiz. evet uslubum sert çünkü ben kurallar çerçevesinde yaşıyorum ve yaşanılmasını istiyorum.
Asansör olayını hala savunan insanları anlamıyorum öncelik öncelik diyor. Ben 15 dk beklemek zorunda kaldıysam nerde bu öncelik? En alt kattan yemek katına çıkıyor asansör yani ara katlarda hiç durmuyor.... şimdiye kadar hiç avm asansörüne binmedim bundan 2 sene sonrada binmeyi düşünmüyorum benim saçma sebeplerden binmem başkalarını mağdur ediyorsa bunun savunulacak bir tarafı yok vicdanı olana...

Ben sizi pek anlamadım. Hem kimse pis elleriyle çocuğumu ellemesin diyorsunuz hem de yere yatsın bağışıklığı gelişir diyorsunuz. Yerler insanların ellerinden daha pis değil mi ? Ayrıca "yere yatsın, sorun değil" diyen annelerin evlerine ayakkabıyla girilmediğini düşünüyorum.
Ben de yurtdışında metroda yerde, evindeymiş gibi oynayan çocuk gördüm. Ben izin vermezdim ama onların evine ayakkabıyla da giriliyor.
Çocuklarınızı gezdirmek veya oynatmak için avm ye götürmeyin. Avm lerin havası temizlenmiyor, tüm virüsler havalandırmayla devir daim ediliyor. Her türlü hastalık kapmaya müsait, kapalı bir ortam.
Ben o çocuk parklarının da pis olduğunu düşünüyorum. Günde kaç çocuk girip çıkıyor, içlerinde hasta olanlar var. Çocuklar oyuncakları, top havuzlarındaki topları ağızlarına sürüyorlar.
Başka bir üyenin dediği gibi, o parklar aileleri alışveriş yaparken, çocuklar kısa süreli oyalansın diye yapılıyor.

tamam kendi cocogunuz ama bazı durumlarda aileler oyle bosvermiski sasırıyorum ben art niyet yok bunlarda bence cocuk yerde yatıyorsa tabi usumesin yerler pis diye kalkmasını isteyebilirler benim en sinir oldugum da bu havada cocukların agzını burunu acıkta bırakıp dısarıya cıkartan anneler ufacık bebek atkısız gezdirilirmi birgun dayanamayıp birne dicem oda sizene benim bebegim dicek muhtemelen neticede bebek ya usutur yazık gunah dusuncesiz insan cok

Gezdirilir tabi, nicin gezdirilmesin. Arastirmalara gore sicaklik farkini minimum duzeyde tutmak zararli.

Zaten Iskandinav ulkeleri ve Rusya'da cocuklar sizin atkilik gordugunuz havada sortla geziyor.

Ben de soylediginizin tam tersini dusunuyorum. Cocuklari bogacak gibi kapatip hasta ediyorlar.

Geçenlerde avm nin yürüyen merdiveninde sağda duruyordum. Sola bir döndüm, yanımda herifin biri. Ben sağda durmak için eşimle bile yanyana inip çıkmıyorum, yuh yani. Döndüm hayırdır dedim, duymazdan gelip aşağı devam etti :)

Normal merdivende de sağdan inip sağdan çıkmak gerekir ama maalesef soldan gelen, üstelik yol verilmesini bekleyen çok oluyor.

Burda ogrenmen guzel istanbulda metronun o uzun yuruyen merdivenlerinde yuruyen bantlarinda solda durup trafigi tikayip birde rezil olmak vardi
Avmlerde bu kural cok gecerli olmasada duran insana saga gecermisiniz dendiginde sesini cikartamaz.
Ama istanbul disinda gezdigim sehirlerde herkes yavas yuruyor sakin baska sehirdeyseniz bilmemeniz normal.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…