ercelfcim canım...bir süre önce sanki ben sana uzun uzun laparaskopiyi anlattım diye hatırlıyorum ..ama haklısın sayfalar çokk birikmiştir üstüne nereden bulacaksın madem sordun hemen yazıyorum sana arkadaşım..
laparoskopi.....tanısal amaçlı da yapılabilir operatif amaçlı da...ben zaten 10 sene evvel operatif amaçlı ciddi ve uzun süren bir laparoskopik ameliyat geçirmiştim..çünkü endometriosiz hastalığım var...sol overime yerleşmişti 12 cm kadar portakal büyüklüğünde kistim vardı bu ameliyatla alındı boşaltıldı yakıldı bu kist..sağ overimde de vardı hatta 2 cm.kadar... yıllar sonra bebek isteyince tekrar bu ameliyatı tanısal amaçlı geçirdim bu sene mart ayında..hem tüplerime bakıldı tuba çıkışlarında yapışıklık vardı bu ameliyatta açıldı...overlerimde ince bağırsağa yapışıktı ayrıldı..hem tanısal hem operatif geçirdim 2.kez bu yıl yani...
göbekten kesi atılıp delik açılıyor buradan yerleştirilen tüpün içinden CO2 karbondioksit gazı verilerek batın bölgesi karın boşluğu şişiriliyor..ki monitörde herşey rahat görülsün diye kasıklardan her iki taraftan açılan deliklerden de ameliyat optik araçlar ve kamera sokuluyor ve ameliyat başlıyor..tanısal ise sorun yoksa kısa sürüyor..ancak operatife dönerse br bir buçuk saat yada işleme göre uzar..
benim 10 yıl önceki ameliyatım 4-5 saat sürdü bu seneki 1.5 saat sürdü...ameliyat sonrası elbette ağrın sızın oluyor bir hafta sonra normal hayatına rahatça dönebiliyorsun fakat ilk bir hafta aldığın gazın etkisiyle vücutta atan dek sancıların olabiliyor karın üstü zaten yatamıyorsun dikişlerde var ufak olsada rahatsız ediyor.. fakat ağrı kesiciler hastanedeyken damar yolundan verilen antibiyotik ve ağrı kesici ile 2 günde ayaktasın..kapalı ameliyat açık ameliyata göre komplikasyonu yok çok konforlu tabi kıyaslarsan...
dediğim gibi tanısal amaçlı ve ufak tefek sorunlar varsa ızdırabın ve iyileşme sürecin çok daha kolay olur...
histereskopi ameliyatım ise laparaskopilerime nazaran çokk daha kolaydı...bana göre hiçbirşeydi önceki çektiklerime göre...akşamına ayaktaydım iş güç bile yaptım bir saate yakın sürdü...rahim ağzında ki yapışıklığım ve incelik bujinlerle açıldı...
yan duvarlar toparlandı...endometrioz öyle bir illet ki laparaskopimden 3 ay sonra bile rahimde sorun yaratmıştı çünkü...
sürekli tekrarlayan bir hastalık hasar ve yapışıklık oluşturuyor bu over olabilir rahim olabilir bağırsak batın bölgesi tüpler olabilir ...kudurmuş bir doku yani rahim içinde oluşacağına herhangi olmaması gereken bir yerde yerleşip oluşabiliyor...Allah tan tüpler yumurtalıklar temizdi..kanama oluyor benim 5 gün kadar çok az leke leke sürdü histereskopi sonrası ama kesinlikle çok değil...içerideki yaralar iyileşiyor tabi...antibiyotik kullandım yine operasyon sonrası tabi her ameliyatta verirler zaten ertesi gün gayet rahat ayaktaydım ara ara sızlamalarım oldu o kadar da normal di sonuçta rahiminden opare ediliyorsun...kesinlikle laparoskopiden tekniği nedeni ile daha kolay...direk rahiminden optik araç ve kamera ile giriyorlar yine monitörden izlenerek yapılıyor...kateter provasıda yapıldı bana ameliyat sırasında herkese yapılıyordur zaten bu ameliyatta tüp bebek öncesi..
umarım faydam olur bilgilenmen için....öpüyorum.
çok teşekkür ederim masal gerçekten çok aydınlatıcı oldu tam da tahmin ettiğim gibiymiş yalnız tek şunu merak ettim histeroskopide narkoz veriyorlar mı yoksa canlı canlı mı yapıyolar :)
canım üzülme lütfen herşeyden önce veren de alan da Allah herşeyde vardır hayır ama bence bebeğin seninle kalacak çünkü farkedilmiş bak iğneler çok iyi gelecek şimdi sana atlatacaksın canım sakın moralini bozma bol bol yat dinlen.Merhaba kızlar, ben bugün dr.a gittim.Aslında çarşambaya başka dr dan randevu almıştım ama bu dr u pek methettiler dayanamadım ve gittim.Evet keseyi gördük çok şükür.Ama rahimde kanama var dedi.Düşük riskim varmış.Progestan iğne, crinonne jel verdi.Birde kan pıhtılaşması ile ilgili test istedi.Geçen ayki kimyasal gebeliği düşük olarak nitelendirdi ve bu sorun varsa bu da düşebilir dedi.Onun için de test sonucu çıkana kadar pıhtılaşma problemim varmış gibi karnımdan iğne yapacağım. Doktor çok ilgili fakat benim moralim epey bozuk.bu kadar zorlukla elde edip kaybetmek istemiyorum. Bu arada yatacağım ve hiç iş yapmak yok.Bana dua edin nolur, orda kalsın, gitmesin....
kızlar nasılsınız öncelikle tedaviye yeni başlayan masal ve mda tedaviniz hayırlı uğurlu olsun rabbim emeklerinizi boşa çıkartmasın inşallahbenim 7 gün aradan sonra bugün ilk kontrolüm vardı.... 3 tane yumurtam var 12.5, 8.5, 8 mm perşembe tekrar kontrolüm var bakalım ne diycek.... adetin 9.gününe oranla boyutları iyi dedi drum bakalım herşey nasip kısmet dualarınızı bekliyorum
çok güzel boyutları canım birkaç güne yapılır aşılaman sonra sen de benim gibi geçmek bilmeyen 15 günlük bekleme sürecine dahil olursun.