Aşırı kira artışı ACİL

emreaydinfan

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2009
570
23
318
33
Ankara
Kızlar lütfen yardım edin ocak ayinda 2 yıllık kira kontratim bitiyor kiram 900 tl su an ve ev sahibi 1200 yapacağını söylüyor bu durumda ben ne yapabilirim lütfen destek olun evden cikamam istanbuldaki durum malum bin tane masrafim olacak ama ev asla 1200 tllik bir ev degil

Kira artışı neye göre yapılır?
Konut ve işyerlerinde kira artışı yapılırken farklı yasal düzenlemeler vardır. Konutlarda kira artış oranına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde kira artış oranı serbest bırakılmış ve kiracı ile kiralayanın kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir.
Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Konutlar için kira artış oranı kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin kira artışı Temmuz ayında yapılacaksa TÜİK`in açıkladığı Yİ-ÜFE endeksinin ilgili yılın Haziran ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.
İşyerleri içinse kira artış oranı kira sözleşmesinde belirlenen oran kadar olacaktır. Eğer kira sözleşmesinde TÜİK tarafından açıklanan endekslerden biri oranında artış yapılacağı yazıyorsa o zaman kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksinin değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir. Örneğin kira artışı Ağustos ayında yapılacaksa TÜİK`in o yılda ilgili endeks için açıkladığı Temmuz ayı verisine bakılır.
Konutlarda yapılabilecek en yüksek kira artışı oranı nedir?
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanununun 344. maddesi gereğince; konutlar için yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak artış oranı, bir önceki kira yılında Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenmelidir. Ancak bu kanun maddesinde kullanılacak Yİ-ÜFE oranının 12 aylık ortalamalara göre mi yoksa geçen yılın aynı ayına göre mi olduğu belirtilmemiştir.
Bu konuya ışık tutacak ve emsal davalara içtihat olabilecek bir karar Yargıtay 6. Hukuk Dairesi`nden 5 Aralık 2013 tarihinde gelmiştir. Bu karara ile konut kiralamalarında yıllık artış oranının, TÜİK`in açıkladığı Yurt İçi Üretici Fiyat Endekslerinden, 12 aylık ortalamalara göre olan değişim oranının esas alınacağını karara bağlamıştır. Bu karar ile kira artışının ne şekilde yapılacağını net bir şekilde belirlenmiş oluyor.

Kontratınızda bellidir oran,yanılmıyorsam %9-%10 civarında bi sey,o da en fazla 990tl yapar.

Yaptıgının yasal olmadıgını,kontratta yazan artışı yapıp ,o fiyattan oturmaya devam edeceginizi söyleyin.

İnsallah anlar.

bizim ev sahibimiz 1150den 1450 ye çıkmak istedi :skandal: kontratta tefe tüfe oranına göre anlaşmıştık. bende sinirlendim 1250 tl yatırdım bir kuruş fazlasını isterseniz depozitoyu hesabıma yollayın lütfen ev hazır dedim. ses yok :KK62: sonra aradı problem yok bu sene de böyle olsun dedi. boşver kiracıya ev çok ama taşınmak da masraf sen bi daha bi konuş olmadı depozitini versin canım yapacak bişi yok bu parayı verebilen ev kredisi öder emin ol :( gerçi bende ev kredisi ödeyebilirim ama kredi çıkmıyor allah herkesin yardımcısı olsun.

Kasım ayındayız ocak için zammı şimdiden neden konuşuyosunuz ?

Bu zam oranı kontratın yapıldığı aya göre açıklanan verilerden yapılır.

Kontratınıza bakın üfe-tüfe ibaresi vardır.
Ocak ayı açıklanan neyse ona göre yapıcaksınız.
%9u geçtiğini hiç görmedim.

Açıklandığında hesaplayın ve kirayı zamlı halde yatırın kontrat otomatik yenilenmiş olucak.

Bazi Ev sahipleri benim evim bu kirayi edermi diye düşünmüyor malesef. Evler aldi basini gitti biz kucuk biyerde yaşıyoruz zemin katlara bile 750 diyorlar.

tefe-tüfe oranlarına göre artırabilir daha fazlasını arttıramaz.
Bu şekilde konuşun.

Bu ay bizim ev sahibide baya arttırmak istemişti. Eşim kontrat neyse odur dedi.
Sustu kaldı.
Bilinçsiz sanıyorlar bizleri.

Bizim kirada evimiz var. Bu sene zam yapmayalım kiracımız iyi dedik. Kadın zam dönemi aradı 780den 850ye çıkardı. Peki dedik. Ne hain ev sahipleri var ya...

Yapabileceği kira zammı %10 u geçmez. Tefe o civarlarda. Muhatap olma. 1000 lira yolla. Ararsa zam oranı bu dersin. 10 seneden önce çıkaramaz.

Kızlar lütfen yardım edin ocak ayinda 2 yıllık kira kontratim bitiyor kiram 900 tl su an ve ev sahibi 1200 yapacağını söylüyor bu durumda ben ne yapabilirim lütfen destek olun evden cikamam istanbuldaki durum malum bin tane masrafim olacak ama ev asla 1200 tllik bir ev degil
Ev 1200 liralık olsa da olmasa da bu kadar zam yapamaz zaten, hakkı yok, yasal zam oranı bellidir.
Taş çatlasın %10 yapabilir, o da 990 lira yapar ama ev sahipleri hep yuvarlayıp 1000 lira der, aldığı fazla 10 lirayı dahi kar sayar, bizde ev sahipliği yaptık ama ne depozito, ne peşinat aldık ne de fahiş bedelle ev kiraladık.

Ev sahibiyle güzelce konuşun, yasal sınırlar dahilinde kira arttırımı yapacağınızı söyleyin.

Bizim de kiramiz 800 dü
Ev sahibimiz 1500 yapıcam dedi
Diğer kiracılarını yaptı
Biz de ev aldık kiradan cıkıp

Bizimki de 200 tl zam yapmak istemişti biz de sözleşmeye ters düştüğünü ve 200 tl fazla verebilecek durumda olsak daha iyi bir eve geçebileceğimizi söyleyince "tamam o zaman 100 olsun" demişti sevgili ev sahibimiz. Evim çok güzel ama küçük. Borçlar bitene kadar sıkalım dişimizi dedik biz de...

Bu sene kira artış oranı %7,4 ya da % 7,6. Bize de yeni zam oldu oradan biliyorum. Kesinlikle kabul etmeyin kontratınızda ne yazıyorsa o kadar artış yapın.

Back
X