asla ev alamayacak olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bana da pek normal gelmedi ama onceden ev araba daha ucuzdu yaşadığı şehir de büyükşehir değildir. Ev fiyatları da düşüktür belki biraz da bir şeylerden kısmıştır. Benim yaşadığım şehirde 3 4yıl önce 140 m2 160 bine güzel evler satılıyordu. Gayette öğretmen maaşıyla alınabilir. Yine araba fiyatları d öyle daha uygundu
Araba 250 diyor ev de en az 300 olsa e 2 de çocuk? Hadi özel dersi ekdersi bol branşlardan diyelim, 6 binden 12 bin yapıyor 10 yılda yemeden gezmeden lüx ev araba alınır ama 2 çocuk? Hadi aileler destek oldu diyelim anca 1 çocuk karşılanır ama 2 çocuk? Beynim yandı ya

• Beğen
Reactions: 000
Korkmayın yav, benim maaş az o yüzden bı maaş diyince gözünnüz korkmasın, çocuk çok masraflı değil yani ben çok fakirim
Bebek düşünenleri biraz da ben tırsıtayım, çocuk çok masraflı değil mi😬 Kıza 3 yılda harcadığım bez parasıyla dünya turuna çıkardım, diğer harcamaları söylemiyorum dahi 🤣
Konu sayesinde aydınlanma yaşadım, 25 yıldır prensesime yaptığım harcamaları hesap edip dolar kuru üzerinden maliyet çıkarayım, gelecekteki damadımdan tahsil eder yatırım yaparım, devir ekonomi devri:)

Hadi doğduk bari erken evlenseydik 🤣 Şu an bebeğime tepkiliyim kısmetiyle gelmiyor diye :KK70: delirdim iyice 🤣
Ben 33 yaşındayım daha evli bile değilim nerede bebek:) olsun bizde elimizden geldiğince yaparız..
Sağlıkla doğsun bebeğiniz..

Araba 250 diyor ev de 300 olsa en az e 2 de çocuk? Hadi özel dersi ekdersi bol branşlardan diyelim, 6 binden 12 bin yapıyor 10 yılda yemeden gezmeden ev araba alınır ama 2 çocuk? Hadi aileler destek oldu diyelim anca 1 çocuk karşılanır ama 2 çocuk? Beynim yandı ya
Arabanın şu anki değeri 250dir aldığında o kadar vermemiştir. Ev de öyle şu an en duusk ev fiyatı 300 ama 6 7sene önce aldıysa yine o kadar ödememistir tahminim tabi. Başka türlü pek mumkunati yok

evet çünkü 60 dan sonraki geri kalan tamamını cekemedi başka bir bankadan da ihtiyaç kresi çektik 40 TL kadar bir bankaya 1650 bir bankaya 1000 ödüyoruz
Elinize 3500den ne kalıyor o zmn. 3500- 2650= 850 mi nasıl geçiriyorsunuz bir ay boyunca. Valla bravo siz gibi yapsaydık çoktan ev sahibiydik

Şu an sadece eşinizin maaşıyla geçinebiliyorsunuz bir şekilde sanırım, siz işe döndüğünüzde o para yokmuş gibi davranıp 1,5 yıl biriktirirseniz sonunda ev peşinatı yaparsınız. Eğer ev almayı çok istiyorsanız tabi :) Bence çocuk biraz büyüyüp okula başlayınca tamamen hayal olur. Bir idealiniz varsa bir plan çizeceksiniz önünüze. Herkes ister rahat yaşayıp rahat harcamayı para tutmak zor gelir burada öncelik sizin neyi tercih ettiğiniz olur.

evet çünkü 60 dan sonraki geri kalan tamamını cekemedi başka bir bankadan da ihtiyaç kresi çektik 40 TL kadar bir bankaya 1650 bir bankaya 1000 ödüyoruz
3500 gelir ile 2650 lira kredi mı ödüyorsunuz? Allah yardımcınız olsun, bir süre çocuk yapmayın lütfen, inanın çok zorlanırsınız

• Beğen
Aralarında gerçekten dediğiniz gibi çayın hediyenin hesabını yapacak kadar cimri olup üç beş evi olan da var ama genel olarak maaş giderlere zor yettiği için kısıyor çoğu öğretmen...diğer kurumlarda lojman yol yemek ikramiye filan varken öğretmenler hepsini cebinden karşılamak zorunda, öyle medyada yansıtıldığı gibi 6-7 bin de kazanmıyor büyük kısmı, ekdersin özel dersin yoksa 4500 ü zor görürsün ben öyleyim mesela, 20 yıllık öğretmenim maaşım 4600 diyorum kimse inanmıyor :-) eşim çalışmasa açız yani, ha 20 yılda bu maaşla bı ev aldık şükür onunla da övünürüm valla kimse kbakmasın
her öğretmenin tam ek ders almadığını kurs açmadığını vs. biliyorum
her öğretmenin aynı olmadığını da biliyorum, zaten sağ olsunlar bu arkadaşlar sayesinde ben sizin bordroyu en fazla 3-5 lira farkla çıkarırım yani...o kadar çok dinledim ki :) sendikalı mıydınız :D

ama 2 bin lira bile almayan insanlar bile benim bu bahsettiklerim kadar para konuşmuyor, onu demek istiyorum.
yatıyorlar para, kalkıyorlar para. gözleri dönmüş. okumuş insana, eğitimci insana yakışmayan çirkin bir tutumları olduğunu düşünüyorum.

keşke herkes daha fazla kazansın, ben, bazı torpilli, şimdi konuyu açsam siyasete girecek bazı istisnalar hariç, kimsenin çok paralar aldığını düşünmüyorum zaten.

ama düşünün aynı işi yapıyorsunuz, o 4 ev alıyor, daha da alır! demek ki olabiliyor...da işte nasıl olabiliyor.

Londra’da aileler çocuklarına ilk evlerini almaları ıcın 30bin pound veriyor super. Bizde o parayı ömür boyu çalışsa bir arada göremeyecek cok insan var. O yuzden bu bir hayat amacı haline geliyor. Evlenme kısmı haric mesela 20 yasında üniversite bitirmiş bir çocuğa ev al diye hangi aile 300 bin tl veriyor Türkiye’de? Yani demek istediğim şu ev ve araba vb hayata başlamak ıcın gerekli olan seyler, bunlar birer ihtiyaç. Hayatımızın nihai amacı olmamalı, hani atıyorum cok özel bir mülk almak istersin deniz kenarında bir ev veya ormanda bir ev beğendiğin olur bunu amaç edinirsin ama uyduruk bilmem ne konutları bilmem ne park evleri 2+1 yan komşu Suriyeli bu bence kimsenin hayat amacı olamaz, dediğiniz gibi bizde toplum baskısı cok yüksek, o kadar yüksek ki olması gereken bir yaşam biçimi belirlenmiş insanların o kalıba girmesi bekleniyor o kalıbın dışına çıktığın an marjinal oluyorsun. Oku okulu bitir evlen cocuk yap ev kredisine gir 30a kadar bunları yapmıs olman lazım diye dayatılıyor sanki görünmez bir otorite tarafından, bu süreçte de ev cok önemli bizim millet icin. Bir de düğünde takılan takılar :KK70: bir de ben yanlış anlaşıldım yazdıklarımda, benim tuzum kuru değil evet aileden kalanları kira gelirini dusununce tabii ki guzel bir sey ben de konu sahibine onu demeye çalıştım yatırım icin ev almayı hedefleyin oturmak ıcın alamıyorsanız eger, ileride onlar değerlenir kucuk bir ev alırsınız sonra baska alırsınız ileride onları satar kendi oturacağınız bir ev alırsınız veya kira geliriniz olur onlarla daha guzel bir eve cıkarsınız gibi. Biz de öyle yapmıştık cunku. Hatta bir evi satıp onun faizi ile kira ödemiştik bir sene, ama turk lirası cabuk değer kaybettiği icin parayı TL de tutmak eritiyor maalesef akılsızlık oldu
Bizim ülkede şu an daha derin durumlar var. Artık hayat amacı olduğundan değil, korkudan ev alınıyor.
Mesela ben. Nişanlıyım. İleride İstanbul Tuzladan ev almak istiyorum. Şu an orada ev fiyatları apartman daireleri lüks olmayanlar 400 500 bin.
Peki bu ya 1 2 yıl içinde 800 bin olursa 1 milyon olursa?
Asla alamam, çünkü benim maaşım o paralelde artmıyor.
İnsanlar da bunu bildiği için hemen 10 20 yılını ipotek etmeye başlıyor. Evet çok küçük bir zümrede 3 5 10 ev alan var. Ama onlar zaten zengin kesim. Onlar isterse ekonomik kriz olsun ister olmasın zaten ev alacaktı. Bizim gibi normal seviye insanlar için evin değeri belirleyici.
Yani özetle insanlar artık korkudan ev borcuna giriyor. Ya ileride alamazsam? Ya ömür boyu kiralarda sürünürsem diye düşünüyor.
Korku tetikleyici oluyor..

Ve asıl üzüldüğüm nokta bu bayanın yazdığı bu yorumu beğenenler olmuş.
Niye beğenmeyelim ki kimseyi aşağılamamış gerçekleri dile getirmiş, ama siz bir sürü beddua etmişsiniz...çocuğunuza ne yedirdiğiniz nasıl baktığınız kimseyi ilgilendirmez elbette, ama gelirimiz az bu kadar yapabiliyoruz demekle , biz azla herşeyi alabiliyoruz yiyebiliyoruz siz müsrifsiniz demek farklı şeyler, hele beddua apayrı bir seviye gerçekten

Londra’da aileler çocuklarına ilk evlerini almaları ıcın 30bin pound veriyor super. Bizde o parayı ömür boyu çalışsa bir arada göremeyecek cok insan var. O yuzden bu bir hayat amacı haline geliyor. Evlenme kısmı haric mesela 20 yasında üniversite bitirmiş bir çocuğa ev al diye hangi aile 300 bin tl veriyor Türkiye’de? Yani demek istediğim şu ev ve araba vb hayata başlamak ıcın gerekli olan seyler, bunlar birer ihtiyaç. Hayatımızın nihai amacı olmamalı, hani atıyorum cok özel bir mülk almak istersin deniz kenarında bir ev veya ormanda bir ev beğendiğin olur bunu amaç edinirsin ama uyduruk bilmem ne konutları bilmem ne park evleri 2+1 yan komşu Suriyeli bu bence kimsenin hayat amacı olamaz, dediğiniz gibi bizde toplum baskısı cok yüksek, o kadar yüksek ki olması gereken bir yaşam biçimi belirlenmiş insanların o kalıba girmesi bekleniyor o kalıbın dışına çıktığın an marjinal oluyorsun. Oku okulu bitir evlen cocuk yap ev kredisine gir 30a kadar bunları yapmıs olman lazım diye dayatılıyor sanki görünmez bir otorite tarafından, bu süreçte de ev cok önemli bizim millet icin. Bir de düğünde takılan takılar :KK70: bir de ben yanlış anlaşıldım yazdıklarımda, benim tuzum kuru değil evet aileden kalanları kira gelirini dusununce tabii ki guzel bir sey ben de konu sahibine onu demeye çalıştım yatırım icin ev almayı hedefleyin oturmak ıcın alamıyorsanız eger, ileride onlar değerlenir kucuk bir ev alırsınız sonra baska alırsınız ileride onları satar kendi oturacağınız bir ev alırsınız veya kira geliriniz olur onlarla daha guzel bir eve cıkarsınız gibi. Biz de öyle yapmıştık cunku. Hatta bir evi satıp onun faizi ile kira ödemiştik bir sene, ama turk lirası cabuk değer kaybettiği icin parayı TL de tutmak eritiyor maalesef akılsızlık oldu
konu marjinal olmaksa
ben marjinalin dibiyim o zaman

evli değilim, kimsenin okumadığı bir bölüm okudum o puanla hem de !, (çok seviyorum çok da iyi ettim), devlete girmek varken (yine o puanlarla şeylerle) ben gittim yurtdışına, kendi işimi kurdum, geldim hala kendi işim... çocuk yapmadım, vs vs

siz de şunu yanlış anladınız

30 bin pound veremez Türkiye'deki aile de ama 30 bin TL verir, 50 bin verir.
benim demek istediğim
1)bizim kadar olmasa da başka ülkelerde de ev almak önemli, öyle bizim kadar önemseyen yok dememek lazım. onların imkanı geniş. önemsemediklerinden değil.
2) "marjinal" bile olsanız bu ülkede ev almalısınız! mecbursunuz çünkü biz sosyal devlet değiliz. artık emekli olma yaşı 65 oldu. şu anda 5 bin lira alan öğretmen (çok öğretmen var diye örnek verdim) emekli olsa 2 bin lira alıyor :) nasıl geçinecek evi olmazsa? 65'e kadar da inat etti çalıştı diyelim. en az 10-15 sene yaşayacak daha...nasıl olacak? bizim ülkemizde ev almak "amaç" olur, normal. insanların gelecek korkusu var. üstelik o 65 yaşındaki insanların çocukları 30-35 yaşında ve daha işsiz, daha evlenmemiş olacak! (eskiden 65 yaşındaki insanları çocukları çoktan evlenmiş barklanmış oluyordu).

3) sadece x park evi diye gidip 1 milyona ev almaya ben de karşıyım. ya da boğazından kısıp 3-4-5 tane ev almaya da. amaç haline getirmek dediğiniz buysa şayet bunda hemfikiriz. ama burada insanlar zaten daha oralara gelmiş değiller :) 1 tane alıp ödeseler zaten şükredecekler.

Eşi değil anladığım kadarıyla. Zorla da bir şeyleri yaptıramaz ya. Ben hayat tarzınızı sorgulamıyorum haddime değil. Yanlış anlıyorsunuz dediğim şeyi. Bilmediğiniz şey hakkında konuşuyorsunuz diyorum. Eşi yapmak istemezse zorla yaptıramaz diyorum. Mesela sizin eşiniz zorla yapmamış.. istediği gibi harcamış ve şimdi teşekkür ediyormuş size ev sahibi yaptığınız için..yani bir zorluk görmemiş. Tekrar diyorum hayat standardinizi sorgulamıyorum.
Tüm konular için ve hepimiz için gecerli, bilmedigimiz bir konuda konusmak. Herkesin evi, ailesi, karakteri bambaska ama her konuya hepimiz yorum yapiyoruz. Ben esime her seyi sen öde ben para biriktircem demedim ve böyle bi anlasma yapmadik. Biraz kolay para harcadigini fark edince zamanla, yavas yavas harcamalari ona yaptirdim (belki fark etmeyecek kadar kazaniyordu belki fark etti ve kabullendi bilmiyorum) ve sistem böyle oturdu. Bu benim yöntemimdi. Kimi esine direkt de söyleyebilir. Kiminin esi yari yariya yapalim da diyebilir. Kimi tamamen itiraz eder. Konu sahibininki ne der ben bilmiyorum ama siz de bilmiyorsunuz. Ben kendimce tavsiyede bulunmaya calisiyorum siz de itiraz ediyorsunuz.

konu marjinal olmaksa
ben marjinalin dibiyim o zaman

evli değilim, kimsenin okumadığı bir bölüm okudum o puanla hem de !, (çok seviyorum çok da iyi ettim), devlete girmek varken (yine o puanlarla şeylerle) ben gittim yurtdışına, kendi işimi kurdum, geldim hala kendi işim... çocuk yapmadım, vs vs

siz de şunu yanlış anladınız

30 bin pound veremez Türkiye'deki aile de ama 30 bin TL verir, 50 bin verir.
benim demek istediğim
1)bizim kadar olmasa da başka ülkelerde de ev almak önemli, öyle bizim kadar önemseyen yok dememek lazım. onların imkanı geniş. önemsemediklerinden değil.
2) "marjinal" bile olsanız bu ülkede ev almalısınız! mecbursunuz çünkü biz sosyal devlet değiliz. artık emekli olma yaşı 65 oldu. şu anda 5 bin lira alan öğretmen (çok öğretmen var diye örnek verdim) emekli olsa 2 bin lira alıyor :) nasıl geçinecek evi olmazsa? 65'e kadar da inat etti çalıştı diyelim. en az 10-15 sene yaşayacak daha...nasıl olacak? bizim ülkemizde ev almak "amaç" olur, normal. insanların gelecek korkusu var. üstelik o 65 yaşındaki insanların çocukları 30-35 yaşında ve daha işsiz, daha evlenmemiş olacak! (eskiden 65 yaşındaki insanları çocukları çoktan evlenmiş barklanmış oluyordu).

3) sadece x park evi diye gidip 1 milyona ev almaya ben de karşıyım. ya da boğazından kısıp 3-4-5 tane ev almaya da. amaç haline getirmek dediğiniz buysa şayet bunda hemfikiriz. ama burada insanlar zaten daha oralara gelmiş değiller :) 1 tane alıp ödeseler zaten şükredecekler.
Haklısınız valla durum iyi değil ben de sizinle aynı fikirdeyim bütün yazdıklarınızda

Şu an büyük şehirler için bile maalesef eğer maaş azsa ev almak mesele. 1+1 bile. Ama illa en lüksü olmak zorunda değil ona katılıyorum. Hemen 3+1 olmayabilir. Zamanla olabilir. Ama mutlaka emekli olana kadar bir ev sahibi olunmalı.. Şu an emekli maaşı ile kiralarda yaşam olmaz. Bir öğretmen bile 3.500 emekli maaşı ile kiralarda sürünür maalesef:KK43:
Emekli olduktan sonra kira ödemek cok üzücü devlet keske bütün emeklilerimize bir ev verse zaten maaşları cok az hani maaşlarının normal hali bile sanki üstünden kredi borcu kesilip o bu kırpılmıs kalmış gibi

• Beğen
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X