Asla para birikmeyen ev

evimize giren para 8.000 civarı.
kiramız 1.000 TL
aidat 50 TL
ben arabamla gidip geliyorum işe, en az 300 TL yakıt masrafım var.

eşim kirayı faturaları öder, ben de mutfak masrafı ve diğer masraflara bakarım. ve herkes kendi kredi kartını öder.
gıdamızdan kısmayız ama har vurup harman savurmayız da.. genelde bişey israf etmemek için lazım oldukça alışveriş yaparım. yazın çok mümkün olmuyor ama kışın haftalık yemek listesi ve ona uygun alışveriş listesi hazırlarım..
bu arada ben ailemden uzak olduğum için, sık sık yatılı misafirim gelir, o zamanlar özel alışveriş yaparım, en az 500-600 harcarım. her hafta dışarıda muhakkak yemek yeriz. sık sık şehir dışına çıkarız ama yine de her ay en az 1000 tl artırırım.

çocuğumuz yok bu arada.

para biriktirmek gibi bi gayem olmadı hiç, mal mülk derdinde de değilim, günü yaşamayı seviyoruz. rahatımıza düşkün olduğumuz için kredi borcu altına girmiyoruz.

ama para biriktirmek istesem kesinlikle maaşımı alır almaz bi çeyrek altın alırdım.

yatırım kalan parayla yapılmaz, önden yapılması lazım.

bir tanıdığım karı koca asgari ücret alıyorlar ev kredisi ödüyorlar çocuk da var ama bu süreçte 15-20 bin arası para biriktirmişler. Ama nasıl biriktirmişler sabah çocuğu kayınvalidesine bırakıyorlar akşam gelip yiyip içip eve dönüyorlar. Eve mutfak malzemesi çok az alıyorlar çünkü çalışmadıklarında kahvaltıya da oraya gidiyorlar.çocuğun bezi mamasına da Kv yardım ediyor, hatta halılarını vs de onlar yıkatıyor. Ama gelin görün ki gelini adam yerine koyan yök kayınvalide Bn yapıyorsam bnm istediğim olacak diyen bir tip. Kız da öfkeli ama para için susuyor çocuk büyüyene kadar. Bence bu tam bir sefalet. Ben ayağımı yorganıma göre uzatırım. Evimin huzurunda yaşarım kimseye karışmam kimseyi de karıştırtmam. Öyle para birikeceğine birikmesin daha iyi.

evimize giren para 8.000 civarı.
kiramız 1.000 TL
aidat 50 TL
ben arabamla gidip geliyorum işe, en az 300 TL yakıt masrafım var.

eşim kirayı faturaları öder, ben de mutfak masrafı ve diğer masraflara bakarım. ve herkes kendi kredi kartını öder.
gıdamızdan kısmayız ama har vurup harman savurmayız da.. genelde bişey israf etmemek için lazım oldukça alışveriş yaparım. yazın çok mümkün olmuyor ama kışın haftalık yemek listesi ve ona uygun alışveriş listesi hazırlarım..
bu arada ben ailemden uzak olduğum için, sık sık yatılı misafirim gelir, o zamanlar özel alışveriş yaparım, en az 500-600 harcarım. her hafta dışarıda muhakkak yemek yeriz. sık sık şehir dışına çıkarız ama yine de her ay en az 1000 tl artırırım.

çocuğumuz yok bu arada.

para biriktirmek gibi bi gayem olmadı hiç, mal mülk derdinde de değilim, günü yaşamayı seviyoruz. rahatımıza düşkün olduğumuz için kredi borcu altına girmiyoruz.

ama para biriktirmek istesem kesinlikle maaşımı alır almaz bi çeyrek altın alırdım.

yatırım kalan parayla yapılmaz, önden yapılması lazım.
Ben kalan parayla yapıyorum birikimi çünkü o ay ekstra bir ihtiyaç olabilir altın yapıp kenara atamıyorum

Haklısınız ama mesela ben herkes illa birikim yapmalı demiyorum ki ben sadece yapabiliyorum diye sasirilmasina şaşırdım benim yasam şartlarım ve kaldığım ye buna uygun mesala ama belki sizin yazdığınız yerde herşey pahalıdır bu imkansızdır ayda 10 bin harciyorsunuzdur yinede yetmiyordur buna ben saygı duyuyorum kendim için de saygı duyulmasini bekliyordum ama tepki aldım
Ama dediniz ki her şeyi alıyorum.
Sonra deniz ürünü yemem.
5 liralık sucuk bana daha iyi geliyor.
Kaşar yemem midem almıyor.
Test yaptırmam bebeğimin sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Doktorun dediğini değil kendi istediğimi yiyorum vs vs
Böyle her şey olmuyor işte.
Siz biraz kendinizi kandırıyorsunuz. Sağlıklı beslenmiyorsunuz buna da kılıflar bulmuşsunuz.
Üstelik sizin yaşadığınız yerlerde yaşasam yine 1.000 lira biriktiririm diyorsunuz.
Yaptıklarınızı alttan alta olması gereken gibi yazıyorsunuz.
Hayır kardeşim olması gereken, tutumluluk bu değil.

Hayalim2121 ben anladım seni... Sistemini kurmuşsun tıkır tıkır işliyor maşallah barekallah... Yaşadığın yer bence etkili bunda.

Ben istanbulda oturuyorum senin şartlarına asla sahip olamam. Kilosu 14 tl' ye peynir bulamam mesela. Mesela dün 2 tl'ye dereotu aldım. Belki de sen 50 kuruşa bulabiliyorsun.

Hayattan beklentilerimiz farklı. Mesela ben yazları kışları her boşlukta hep tatil düşünürüm yeni yerler görmek isterim. Sürekli evde duramam. Tatil düşünmesem mutlu huzurlu olmama imkan yok. Pandemi süresince evdeydim ve çıldırmak üzereyim.

Sağlıklı olabilmek adına 50 kilometre öteye sabah yürüyüşüne çıkıyorum mesela. Bana spor ayakkabı dayanmıyor.

Senin de kendine ait farklı zevklerin vardır. Mutlu ve huzurlu olduğunu farkettim. Inş sonsuza dek mutlu huzurlu olmanı dilerim.

Insanlarin senin üstüne gelmelerinin sebebi 1000 tl ile geçindiğin için değil 1000 tl ile de geçinilebilir siz niye geçinemiyorsunuz ki gibi bir izlenim bırakmış olman. İstanbul'da mümkün değil ama Diyarbakır'da mümkünmüş demek ki.

bir tanıdığım karı koca asgari ücret alıyorlar ev kredisi ödüyorlar çocuk da var ama bu süreçte 15-20 bin arası para biriktirmişler. Ama nasıl biriktirmişler sabah çocuğu kayınvalidesine bırakıyorlar akşam gelip yiyip içip eve dönüyorlar. Eve mutfak malzemesi çok az alıyorlar çünkü çalışmadıklarında kahvaltıya da oraya gidiyorlar.çocuğun bezi mamasına da Kv yardım ediyor, hatta halılarını vs de onlar yıkatıyor. Ama gelin görün ki gelini adam yerine koyan yök kayınvalide Bn yapıyorsam bnm istediğim olacak diyen bir tip. Kız da öfkeli ama para için susuyor çocuk büyüyene kadar. Bence bu tam bir sefalet. Ben ayağımı yorganıma göre uzatırım. Evimin huzurunda yaşarım kimseye karışmam kimseyi de karıştırtmam. Öyle para birikeceğine birikmesin daha iyi.
Haklısın işte benim kastettigim kimseye muhtaç olmadan yasamakta o halimi kendim yıkarım çocuğuma kendim bakarım kimseden çöpünü bile almam ama kenarada atarım bugünün yarinida var diye

Arkadaşım o a 101 denen yerden 24saat noddle denen zıkkımı alan çocuklarınız ve insanlar var onlara söyleyin bakalım dinliyorlarmi sizin yaptınız kavurmayi yerler o nodlee yimi

Ee onuda yemesinler simdi oraya nerden geldik
Noddle in icinde makarna bari makarnadir o sucugun icinde et yokki

Ben herşeyden yeterince ve iyisini aldığımı düşünüyorum.ozellikle birikim yapmak için kendimden de kismiyorum siz zannediyorsunuz ki her ay 2 bin atayım diye çabalıyorum ama aksine herşeyi alıyorum iki binde gitse umurumda değil ama bin tl yetiyor

Ama yazdiklariniz biraz oyle algilaniyor. Cunku israrla herseyin hep en iyisi aldiginizi soyluyorsunuz. Tmm oralar ucuzdur ama hersey kaliteli seyde uygun fiyatli degildir Diyarbakirda bile

Ben kalan parayla yapıyorum birikimi çünkü o ay ekstra bir ihtiyaç olabilir altın yapıp kenara atamıyorum
o zaman bi çeyrek parasını ayrı hesaba atarsınız öncelikle, eğer ihtiyaç olursa kullanırsınız, ihtiyaç olmazsa hemen altın alırsınız yeni maaş gelince. böyle bi düzen kurulabilir bence. internet bankacılığında hesap açmak çok kolay nasılsa, birikim hesabınızla günlük kullandığınız hesap karışmamış olur.

Ama dediniz ki her şeyi alıyorum.
Sonra deniz ürünü yemem.
5 liralık sucuk bana daha iyi geliyor.
Kaşar yemem midem almıyor.
Test yaptırmam bebeğimin sağlıklı olduğunu düşünüyorum.
Doktorun dediğini değil kendi istediğimi yiyorum vs vs
Böyle her şey olmuyor işte.
Siz biraz kendinizi kandırıyorsunuz. Sağlıklı beslenmiyorsunuz buna da kılıflar bulmuşsunuz.
Üstelik sizin yaşadığınız yerlerde yaşasam yine 1.000 lira biriktiririm diyorsunuz.
Yaptıklarınızı alttan alta olması gereken gibi yazıyorsunuz.
Hayır kardeşim olması gereken, tutumluluk bu değil.
Ben test yapmak istesem yaparım ama çocuğumun sağlıklı olduğunu düşünüyorum yapmicam bunu doktorumada söyledim ve sanırım anneniz sizi dogurana kadar cevizle bal muz yemiş hiç te bile hamileyken yine rutin yemeklerini yiyip sağlıklı kalabilirsin sebze ağırlıklı yiyorum ama gayette saglikliyim ben size anlatamiyorum sanırım siz birikim için yemiyorum saniyorsunuz ama ben kendimi birikim yapmaya ayarlamis biri değilim ne istesem onu yerim

Ben test yapmak istesem yaparım ama çocuğumun sağlıklı olduğunu düşünüyorum yapmicam bunu doktorumada söyledim ve sanırım anneniz sizi dogurana kadar cevizle bal muz yemiş hiç te bile hamileyken yine rutin yemeklerini yiyip sağlıklı kalabilirsin sebze ağırlıklı yiyorum ama gayette saglikliyim ben size anlatamiyorum sanırım siz birikim için yemiyorum saniyorsunuz ama ben kendimi birikim yapmaya ayarlamis biri değilim ne istesem onu yerim
Peki

Mesela bazı kadınlar herşeyi hazır alıyor ben ekmeğimi kendim yapıyorum tursumu kozlememi fasulyemi konserve pekmek peynir alırım uygun gelir yogurtumu su parsida odemiyorum ama bazıları konserve hazır ekmek hazır turşu hazır herşey hazır sonra nasıl oluyor sen yemiyormusun yiyorum aksine en güzelini en temizini yiyorum ama uygun alip yapıyorum salcamida yapiyorum
İşte tam olarak bundan bahsediyorum. Belki dışarda çalışmıyorsunuz, şu an bir evlat bekliyorsunuz. Bunu çocuklu ve dışarıda çalışan, sizin gibi temiz gıdalara ulaşamayan bir kadının yapması belki de mümkün değil.ya da yapsa bile sizin kadar çok miktarda yine yapamaz. 2020 yılındayız, sizin yaptığınız temiz içeriklere insani şartlarda ulaşma imkanımız da olmalı. 2 liralık konserveye 20 lira vermemizi sorgulamak yerine onu evde yap demek haksızlık. Bunu demek istiyorum. Kuru yemişi ya da eti evde yapma imkanım yok, ama bütçeme uygun ulaşma imkanım olmalı. Peynir, balık ve tüm gıdalar için geçerli bu. Siz balık sevmiyorsunuz ama denizin kenarında yaşayan adam artık balık alamaz halde. Vücudunun da ihtiyacı var. Nasıl yapalım bunu. İnsanların isyanı buna. Zeytinyağı kullanıyorum, sağlıklısı bu çünkü. 20 liradan almak için egenin bir köyüne gitmem gerekiyor, yol parasını cabası. Şehirde 40 lira çünkü.
Tarım ülkesiydik ama buğdayı da ithal ediyoruz. Yani o ekmeği evde yapsanız da sağlıklı bir ekmek yiyemiyorsunuz artık, bahçeden patlıcan mısır almak için onca parayı gözden çıkarsanız bile vücudunuza zehir alıyorsunuz aslında. Uzar gider. Mutfağımız artık sağlıklı değil ve aşırı pahalı, sizin mutfağınız bile sandığınız gibi değil aslında. Ve bu yüzyılın gereksinimleri malesef mutfaktan ibaret değil

o zaman bi çeyrek parasını ayrı hesaba atarsınız öncelikle, eğer ihtiyaç olursa kullanırsınız, ihtiyaç olmazsa hemen altın alırsınız yeni maaş gelince. böyle bi düzen kurulabilir bence. internet bankacılığında hesap açmak çok kolay nasılsa, birikim hesabınızla günlük kullandığınız hesap karışmamış olur.
Hesap falan uğraşmak istemiyorum param elimde ne zaman lazım olsa harcarim olmasa kalsın

İşte tam olarak bundan bahsediyorum. Belki dışarda çalışmıyorsunuz, şu an bir evlat bekliyorsunuz. Bunu çocuklu ve dışarıda çalışan, sizin gibi temiz gıdalara ulaşamayan bir kadının yapması belki de mümkün değil.ya da yapsa bile sizin kadar çok miktarda yine yapamaz. 2020 yılındayız, sizin yaptığınız temiz içeriklere insani şartlarda ulaşma imkanımız da olmalı. 2 liralık konserveye 20 lira vermemizi sorgulamak yerine onu evde yap demek haksızlık. Bunu demek istiyorum. Kuru yemişi ya da eti evde yapma imkanım yok, ama bütçeme uygun ulaşma imkanım olmalı. Peynir, balık ve tüm gıdalar için geçerli bu. Siz balık sevmiyorsunuz ama denizin kenarında yaşayan adam artık balık alamaz halde. Vücudunun da ihtiyacı var. Nasıl yapalım bunu. İnsanların isyanı buna. Zeytinyağı kullanıyorum, sağlıklısı bu çünkü. 20 liradan almak için egenin bir köyüne gitmem gerekiyor, yol parasını cabası. Şehirde 40 lira çünkü.
Tarım ülkesiydik ama buğdayı da ithal ediyoruz. Yani o ekmeği evde yapsanız da sağlıklı bir ekmek yiyemiyorsunuz artık, bahçeden patlıcan mısır almak için onca parayı gözden çıkarsanız bile vücudunuza zehir alıyorsunuz aslında. Uzar gider. Mutfağımız artık sağlıklı değil ve aşırı pahalı, sizin mutfağınız bile sandığınız gibi değil aslında. Ve bu yüzyılın gereksinimleri malesef mutfaktan ibaret değil
Gülüm bu devletin yönetimin sorunu 🤗

Back
X