Babamın borçları beni tüketiyor.

Babanız maaşlı bir çalışansa nasıl öyle büyük paralar batırabiliyor?

Mesela benim babam da büyük battı zamanında ama aynı şekilde büyük paralar dönüyordu işinde. Sorumsuzlukları ve hataları çok oldu aynı şekilde. Yine de parası varken bizden bir şey esirgemedi, hiçbir zaman da çocuklarına eziyet etmedi. Bağırmışlığı bile sayılıdır yani. Muhtemelen şu an bile babamın bir milyon liradan fazla borcu vardır ama parayı döndürüyoruz bir şekilde. Kızgınlıklarım elbette var ama ben affettim bazı şeyleri. Öyle kabul ettim babamı.

Paraları alkol masasında yeseydi yüzüne bakmazdım ben. İş ile alakalı başarısızlıkları herkes yaşayabilir.
İşçiydi babam. Gelir ile gider arasındaki cetvel uzayınca borçlar dağ gibi oldu altında ezildi. Sonunda işini de kaybetti. Şimdi elinde bir tek emekli maaşı kaldı. Böyle giderse onu da kaybedecek.

Babam 4 sene önce battı. Borçları o kadar çok büyüdü ki ödemek için halihazırda çalıştığı işten çıkıp aldığı tazminatla borçlarını kapatmaya çalıştı. Ama yeterli olmadı. Emekli olana kadar başka işte çalıştı. Bize borçlarım bitti demişti ama yine bir yerlerden yüklü miktarlarda borçları çıktı. Emekli olana kadar yokluk içinde yaşadık. Sonra tekrar borçlarım bitti dedi emekliliğinden bir sene sonra tekrar yüklü miktarda borçları çıktı ve emekli maaşının üzerinden kredi çekip borçlarının bir kısmını kapattı. Hala yüklü miktarda borcu var. Alacaklılar sürekli arıyor onu ve biz tam olarak ne kadar borcu olduğunu bilmiyoruz, nereye borç yaptığını bilmiyoruz ve en önemlisi de bu borçların sebebini öğrenemiyoruz. Sorduğumuzda ya kendini acındırıyor “Ölsem siz de kurtulursunuz” gibi ya öfkeleniyor ya da kapıyı çarpıp kaçıyor, biraz dolaşıp tekrar eve geliyor. Babamın bir dönem alkolik arkadaşları vardı. Neredeyse her gece alkol içiyordu. Bu masalardan da 4-5 bin lirayla kalkıyorlardı. Benim tahminim alkol masalarına gömdüğü maaşının yokluğunu anlamamamız için öteberiden borç aldığı. Ama bazen düşünüyorum; alkol ve gösteriş bu kadar batırır mı bir insanı? Acaba kadın mı vardı hayatında? Artık kafayı yiyecek gibiyim. Takıntı haline getirdim babamı. Ne yapsa batıyor bana? Onun yapması gereken şeyleri ben yapıyorum. Mezuniyetime gitmedim sırf ek masraf çıkmasın diye ama o hala alkol tüketiyor, alkolik ve yiyici arkadaşlarıyla takılıyor. Sınava hazırlanacağım kitap almak bile bana zor geliyor. Ay sonunu getiremezsek, kitaba verdiğim paraya muhtaç kalırsak diye. Ben bunları düşünürken o keyif içinde. Ağır ilaçlar kullanıyor, ilaçların prospektüsünde alkol kullanmaması uyarısı olduğu halde içmeye devam ediyor. Alkol içip içmediğini sorduğumuzda yalan söylüyor. Bizle dalga geçer gibi su içtim diyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Önümü göremiyorum, basiretim bağland

Bir ara yine dedi "Öldüğümde rahatlarsınız" Bende dedim ki "Bize miras olarak borç bırakmada ne yaparsan yap" Sustu hiçbir şey demedi. Carpe diem bir hayat tarzı tamam ama ailesi olan özellikle çocuğu olan birisi niye yarınını düşünmez ki? Senden sonra çocukların devam edecek. Senin alacaklılarınla mı uğraşacaklar? Kendi hayatlarını mı kuracaklar, senin bıraktığın borçları mı ödeyecekler?
Reddi miras yaparsınız, bırakacağı miras borcundan fazla değilse başka çare de yok zaten. Böylece hakları ve borçları reddetmiş olursunuz…

Çok fazla kanıtınız olduğunu düşünüyorum. Kötü yaşam tarzı, alkoliklik, savurganlık bunlar kısıtlama nedenidir, babanızda da hepsi var öyle anlıyorum. Avukat tutun, geçmiş borçlar, edimler ne varsa dosyaya koyun. İtiraz etse de sizin eliniz yeterince güçlüyse kazanırsınız. Ha tabii aile ilişkinizi bitirecek bir çözüm sunuyorum belki ama dizginlenemiyorsa size de yazık…
Bir ara demiştim bunu "Kısıtlatacağım seni" O zaman korkmuştu, dizginlenmişti. Şimdi sözlerimi uygulamaya dökmem gerektiğini söylüyorsunuz. Bu seçeneği aklımda bulunduracağım. Sonuçta onun iyiliğine de olacak bu.

Mezuniyetine gidemedim demişsiniz. Üniversite mezuniyeti mi? Artık o evden ayrılmanın zamanı gelmiştir belki de. İş bulup kendi başınızın çaresine bakın. Babanız iflah olmaz artık. Anneniz de bunca yıl çekmeyi tercih etmiş, boşanacak olsa çoktan boşanırdı şimdiye kadar. Siz kendinizi kurtarmaya bakın.

Reddi miras yaparsınız, bırakacağı miras borcundan fazla değilse başka çare de yok zaten. Böylece hakları ve borçları reddetmiş olursunuz…
Eğer geride borç bırakırsa bunu yapmaktan başka çaremiz yok. Bu hakkımızı elbette kullanacağız.

Teşekkür ederim. Benim basiretim bağlandı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Konuşuyorum onunla, dinliyorum, gözlemliyorum. Her konuştuğumuzda yalan söylüyor. Gerçekten onun yerine ben utanıyorum. Yüzüne bile bakamıyorum. Öfkeleniyorum. Yalan söylemesinin nedeni de sanırım korkuyor ya da yediremiyor kendine bu kadar acizliği. Acizliğinin farkındaysan neden bu haltları yaptın? Bir insan bu kadar vizyonsuz olabilir mi? Niye yarını düşünmez kimse? Bazen düşünüyorum yokluğu varlığından daha faydalı olabilir mi acaba?
Ben de bazen düşünürüm acaba sağ olsaydı ne durumda olurduk diye.. ya maaş kartını elinden alıp toplam borcu yapılandırsanız? Zira iflah olmayan cinstenler 🤦🏻‍♀️ Benim babam hastayken abime kredi çektirmiş para nereye gitti kimse bilmiyor borca heralde dedik. Herşey babamla sır oldu gitti..başka biri mi vardı neydi bilmiyoruz..hatta ciddi ciddi veraset belgesi çıkarken acaba kardeşimiz çıkacak mı diye bile düşündük.. siz alın babandan kartları neyi var neyi Yok. Eviniz sizinse ve babanın üzerineyse annen falan kendi üstüne alsın yani kendinizi güvence altına almaya bakın derim. Dilerim Allahtan babanın da aklı başına gelir son olur bunlar. 🙁

Bir ara demiştim bunu "Kısıtlatacağım seni" O zaman korkmuştu, dizginlenmişti. Şimdi sözlerimi uygulamaya dökmem gerektiğini söylüyorsunuz. Bu seçeneği aklımda bulunduracağım. Sonuçta onun iyiliğine de olacak bu.
Allah yardımcınız olsun ve Allah gecinden versin ama vefatı durumunda da reddi mirastan bahsettim az önce diğer mesajda, başka çare ne yazık ki aklıma gelmiyor.

Ben de bazen düşünürüm acaba sağ olsaydı ne durumda olurduk diye.. ya maaş kartını elinden alıp toplam borcu yapılandırsanız? Zira iflah olmayan cinstenler 🤦🏻‍♀️ Benim babam hastayken abime kredi çektirmiş para nereye gitti kimse bilmiyor borca heralde dedik. Herşey babamla sır oldu gitti..başka biri mi vardı neydi bilmiyoruz..hatta ciddi ciddi veraset belgesi çıkarken acaba kardeşimiz çıkacak mı diye bile düşündük.. siz alın babandan kartları neyi var neyi Yok. Eviniz sizinse ve babanın üzerineyse annen falan kendi üstüne alsın yani kendinizi güvence altına almaya bakın derim. Dilerim Allahtan babanın da aklı başına gelir son olur bunlar. 🙁
Şifrelerini biliyorum. E-devletten sürekli bakıyorum. Akıllı davranıyor sadece bir bankadan kredi çekmiş onu biliyoruz. Öteki borçları bilmiyoruz çünkü hepsini elden almış. Belki o bile unutmuş olabilir nereden aldığını.

İşçiydi babam. Gelir ile gider arasındaki cetvel uzayınca borçlar dağ gibi oldu altında ezildi. Sonunda işini de kaybetti. Şimdi elinde bir tek emekli maaşı kaldı. Böyle giderse onu da kaybedecek.
Evi geçindirmek babanın görevi resmen omzunuza yük olmuş hayatınızı kendinizle ilgili kararlarınızı etkiliyor kesinlikle sorumluluk altına girmeyin herkes görevini yapmak zorunda birileri birilerinin görevini yerine getirince nasıl olsa benim yerime yapan var diyor yani bu borçların sıkıntısını nasıl aşacağını buna nasıl çözüm getireceğini babanız düşünmeli..aksi halde çok yorulacaksınız ve hayatınızdan çalınacak belki de

Evi geçindirmek babanın görevi resmen omzunuza yük olmuş hayatınızı kendinizle ilgili kararlarınızı etkiliyor kesinlikle sorumluluk altına girmeyin herkes görevini yapmak zorunda birileri birilerinin görevini yerine getirince nasıl olsa benim yerime yapan var diyor yani bu borçların sıkıntısını nasıl aşacağını buna nasıl çözüm getireceğini babanız düşünmeli..aksi halde çok yorulacaksınız ve hayatınızdan çalınacak belki de
Aynen dediğiniz gibi oluyor. Sürekli yarın ne olacak diye düşünüyorum. Tedirginlik içindeyim. Aslında ben kendimi korumaya çalışıyorum, geleceğimi korumaya çalışıyorum. Ama bunu yaparken önüme maalesef olmaması gereken bir engel çıkıyor: baba engeli. Biz harcamalarımızdan kısıyoruz. Belki yaptığımız davranışlarla örnek oluruz diye. Ama dediğiniz gibi nasıl olsa yapan var diye düşünüp bizim harcamaktan vazgeçtiğimiz haklarımızı o kullanıyor.

Şifrelerini biliyorum. E-devletten sürekli bakıyorum. Akıllı davranıyor sadece bir bankadan kredi çekmiş onu biliyoruz. Öteki borçları bilmiyoruz çünkü hepsini elden almış. Belki o bile unutmuş olabilir nereden aldığını.
Anladım. Ne desem bilemedim konuşmakla çözülecek bişey değil sanırım. Dediğim gibi ev sizinse ve babanın üstündeyse becerebilirseniz annenin üstüne alın. Kendine yeni bi hayat kurabilecek durumdaysan eğer çalışarak kendi düzenini kurabilecek durumdaysan hiç durma derim.

Aynen dediğiniz gibi oluyor. Sürekli yarın ne olacak diye düşünüyorum. Tedirginlik içindeyim. Aslında ben kendimi korumaya çalışıyorum, geleceğimi korumaya çalışıyorum. Ama bunu yaparken önüme maalesef olmaması gereken bir engel çıkıyor: baba engeli. Biz harcamalarımızdan kısıyoruz. Belki yaptığımız davranışlarla örnek oluruz diye. Ama dediğiniz gibi nasıl olsa yapan var diye düşünüp bizim harcamaktan vazgeçtiğimiz haklarımızı o kullanıyor.
Hayatta bu tür tatsızlıklar olur..insan bir de en yakını tarafından sınanınca duygusal yaklaşıyor olaya..bir zaman sonra bu hallerinize çok üzülürsünüz.. önünüze bakın kendinize yönelin babanıza bir faydanız olmaz ama kendinize faydanız olursa herkese faydanız olur..bu işin içinden nasıl çıkmayı hedefleriniz bilmem karar sizin ama kendinizi ön plana alarak kendinizi düşünerek hareket ederseniz çok akıllıca ve doğru olur.. umarım tez zamanda bu sıkıntıyı atlatmanın bir yolunu bulursunuz.. Allah yardımcınız olsun inşallah

Kendimi gördüm sizde. Aynı şeyleri yaşadık biz de. Babamı "babalık hakki" dışında gram sevmiyorum. Milyarlarca lira borç yapmış ve bize haciz aşamasında haber verdi. Şükürler olsun hacze kalmadan iş bir şekilde halloldu.

Biz o dönem bir avukatla görüşmüştük
Söylediklerini yazayım belki işinize yarar.
Ev babanızın uzerineyse acil bir şekilde siz ya da aileden x bir kişi tapuyu devralsın ya da tapuya tedbir koydurun.
Öte yandan babanız ölürse reddi miras yapın. Anneniz emekli maaşını almaya devam eder ama siz borçları reddetmiş olursunuz tabi bu durumda kayıtlı herhangi bir gayrimenkul ya da lehinize olacak bir şey varsa onları da reddedersiniz.

Back
X