Bebeklerimize Ek Gıda Verirken Sağlıklı Tariflerimiz de Burada..

Simdilik benden bukadar kizlarr etrafimda buldukca 20.Ekim tekrar terminimiz var doktorda tekrar menü listesi istiycem - yeni tarifler varsa hemen ekliycem ... nette almanca olanlarida arastiriyorum ise yarayan tarifler bulur bulmaz ekliyecegim:)

4-9 Ay BeBek Beslenmesi

Kahvaltı:
Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. ıstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.
Yumurta:
Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. ıyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Tahıllı Çorbalar:
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Köfte:
Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.

Son düzenleme:
4-9 Ay BeBeK Beslenmesi

BAska bir siteden aldigim Beslenme semasi :

1. Öğün (saat 06.00-07.00)
Kahvaltı + Anne Sütü *

Ara Öğün (saat 09.00-09.30)
Meyve Suyu

2. Öğün (saat 11.30-12.30)
Et **+ Sebze Maması + Anne Sütü

Ara Öğün (saat 15.30-16.00)
Yoğurt + Meyve Püresi + Ekmek

3. Öğün (saat 18.30-19.30)
Sütlü Muhallebi + Anne Sütü

Gece Öğünü
Anne Sütü (1-2 kez)

*Anne sütü verilmeyen bebeklerde bunun yerine uygun şekilde hazırlanmış hazır mama verilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hiç bir mama anne sütünün tam olarak yerini tutamaz. Bu nedenle bebeğinizi kendi sütünüzle beslemek için olabildiğince gayret gösteriniz.

**Et olarak 1 köfte, 5 tatlı kaşığı karaciğer veya tavuk ezmesi dönüşümlü olarak verilebilir. Sütlü muhallebi yerine mamalardan hazırlanmış muhallebiler ya da hazır unlu sütlü mamalar verilebilir. Sebze maması ve muhallebi öğünleri önceleri az miktarda başlanır, daha sonra 200-250 gram (bir kase dolusu) olarak hazırlanır.

Son düzenleme:
ben de ilk kahvaltı içeriğimizi yazayım:
2 bebe biskuvisi
1 çay kaşığı üzüm pekmezi
30 gr kadar labne
muhallebi kıvamına gelene kadar anne sütü

bunları iyice lapalaştırdım. çok sevdi. yumurtayı 7. aydan sonra verdi.

gece muhallebisi:
100 cc su
1 tatlı kaşığı pirinç unu
3 ölçek devam maması
pirinç unu pişirilir ılıyınca içine mama ilave edilir.
Sütüm iyi olursa mama yerine anne sütü kullanıyorum

bunları gittiğimiz hastanenin bebekler ve çocuklar için hazırladığı beslenme kataloğundan yazdım.

Sebze püresi:
yarım küçük patates
1 tatlı kaşığı irmik
yarım küçük havuç
1 tatlı kaşığı sıvı yağ ben zeytinyağı kullanıyorum
çeyrek kabak
1 tatlı kaşığı pirinç

hepsi temizlenir yıkanır küçük parçalara bölünür ve çelik tencereye konulur su eklenir ve pişirilir. ılıyınca ezilir. 6. aydan itibaren 1 köftelik kadar dana kıyma, mevsim sebzeleri, bulgur ve mercimek eklenebilir.

M:Ercimek çorbası

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 sb su
1 çay kaşığı sıvı yağ

mercimekler kaynayan suya atılır ateş kısılır mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir ezilir ve yağ eklenir.

tarhana çorbası1.5 çk (150cc) yoğurt
2 yemek kaşığı buğday unu
değişik sebzeler
1 tk yağ

malzemlerin hepsi az su eklenerek pişirilir. ocaktan inmeye yakın zeytinyağı eklenir.

yayla çorbası

3/4 sb yoğrt
1/2 sb su
1 yk pirinç 1çk yağ
1çk un
pirinç suda pişirilir ılınır. pirinç ve un eklenir yeniden pişirilir. en son yağ eklenir.

Şu gece mamaları 3 tl ve 3 günde bitiyor.. Yokmu doğal tarif???
Kendimizin yapabileceği muhallebi olsada yapsak.

20 gr Irmik
90 ml suyla haslanacak
icine 100g meyvepüresi (Elma,Muz,Seftali,Kayisi,Üzüm,Armut vs.) eklenicek ve en son bir cay kasigi zeytin yagi eklenecek:)

yazmistim görmedin herhalde canim bu meyvelisi :)

Görmemişim Siboşum.. Ama bir sorun var:
Birincisi : gr. yazıyosunuz birşey anlamıyorum
ikincisi : meyveli karışımın içinde zeytinyağı ne alaka???

Canim bilmem tarifte öyle yaziyordu irmikten herhalde - irmik yerine yulafta kullanabilirsiniz diye yaziyodu yada pirinc unu !
gr sen göz kararinla yap ozaman ben öyle yapiorum nekadar gr yazsada :))

zeytinyağı ve diğer yağlar bazı vitaminlerin kullanılmasına yardımcı oluyo. zaten biliyosunuzdur. mesela havuç suyuna yağ damlatılır ki içindeki a vitamininden faydalanalım...

bu arada KIZLARRRR... arkadaşım sormuş kavanoz mamaları doğal olmasına rağmen neden uzun dayanıyor? derken açıldıktan sonra 48 saat içinde tüketiliyo zaten..

doktor da içine nişasta koyuluyo bundan uzun dayanıyo demiş. haberiniz olsun. bu oranı bulursak bizim de dayanan taze sebze çorbalarımız,muhallebilerimiz olur...

bizde yeni başladık ek gıdaya.artık bu topiğe girip tariflerinizi teker teker deniycem.henüz meyve bile yediremiyom ama,çorbaya meyveye alıştırtırdıktan sonra başlayım demi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…