Ne abartmışsınız sanki haftalık rutin programdan bahseder gibi, insan bırakın kayınvalidesini komşusunu bile bırakır geç bir saatte rica edilirse. Kırk yılın başı ne sanki.
Beni alıntıladığımız için cevap vereyim. İnsan ilişkilerinde daha hassas, daha kibar olmak lazım. Herkes sizin kadar rahat olmayabilir.
İnsan komşusunu bile bırakır tabii geç saatte. Hastaneye bırakır, başka saatte otobüs bulamadıysa otogara bırakır vs. Zaruri bir durum varsa kırk yılın başında değil daha sık da bırakır. Ne olacak, insanlık öldü mü. Veya durumdan haberi olursa, içinden gelir, kendi teklif eder. Ona teklif edilince, bırakmak istemiyorum demek zor, o yüzden ona bırakır mısın diye sormak bir nevi emrivaki yapmak demek.
Ayrıca yapılacak iş geç saatte bırakmak değil ki. Erken saatte evinden çıkıyor, onların evine gidiyor, onları alıp düğün yerine götürüyor, sonra bekliyor. Bekliyor. Bekliyor. Bekliyor. Canı daha fazla sıkılmasın diye kendine oyalanacak bir aktivite buluyor.
O gün Cumartesi gecesi evinde ayaklarını uzatıp, karısıyla film izleyeceğine veya onunla ve arkadaşlarıyla dışarı çıkıp eğleneceğine, baldızının ve kayınvalidesinin düğünde göbek atmalarını bekliyor. Ondan sonra onları düğün yerinden alıp evlerine götürüyor. Sonra kendi evine dönüyor.
Belki evinden hiç çıkmayacaktı. Ama şimdi 7 kapı yapıyor. Kendi evinden çıkış-onların evi-düğün yeri-oyalanacak yer-düğün yeri-onların evi-kendi evi.
Sizin içinize siniyorsa ileride gelininiz veya damadınız da siz düğündeylen sizi bekler. Büyük konuşmayayım ama, beni beklemez, öyle bir durum olursa da ne kadar zahmet verdim, ben oynayacağım diye sen bekledim, çok üzüldüm modunda olup, bir şekilde de telafi etmeye çalışırım.
Aramızdaki fark sizin gelininiz, damadınız yüzünüze hiçbir şey belli etmeyip, yüzünüze gülüp, içinden size gıcık olabilir. Kızınız veya oğlunuz konu sahibi gibi gelip konu açabilir, eşimle aram bozuldu diye. İnsanların hassaslık dereceleri birbirinden farklıdır. O yüzden maksimum derecede hassas, kibar, düşünceli olmak lazım ki karşıdakinin “ne düşüncesizlik, ben böyle bir şeyi karşımdakine yaptırmazdım” diyeceği bir şeyi ona yaptırmayalım.
Karar sizin. Konuyu gördünüz, yorumları okudunuz. Yeryüzünde konu sahibinin eşi gibi durumdan rahatsız olabilecek insanlar olduğunu biliyorsunuz. İster daha düşünceli, daha hassas olun, ister olmayıp, rahat davranın, insanları gıcık edebilecek, eşleriyle araların bozabilecek, ama bundan sizin haberinizin bile olmayacağı, yüzünüze mecburen gülmeye devam edecekleri şeyler yapın.