Kızınız servis için küçük değil, serviste gözetmen öğretmenleri muhakkak oluyor ve kemerleri takılıyor. Servis durmadan hatta siz arabanın yanına gelmeden çocuğu koltuğundan kemerini çıkarıp indirmiyorlar ve kesinlikle kemeri takılmadan hareket etmiyor servis. En azından 4 yaşındaki kızımın servisinde böyle. Şoförleri hep değişmesine rağmen, ne kadar ağlarsa ağlasın, zorluk çıkarırsa çıkarsın kemerini takmadan hareket etmiyorlar.
Biz bu sene mahremiyet eğitimi verdiğimizden artık tuvalet ve banyoya baba dahil olmuyor. Pijamalarımızı giyinmemiz, üzerimizi değiştirmemiz de buna dahil -ki bunları artık kendisi yapıyor, okuldan geldikten sonra üst değiştirmek, oyuncaklarını toplamak onun sorumluluğu. Babadan sakındığımızdan değil, zaman kötü olduğu için maalesef bunu öğretmek durumundayız. Şuan mahrem bölgelerini biliyor. Geçen hafta ben hasta olduğum için babası yıkadı ve iç çamaşırını çıkarmak istemedi. Ben yıkarken de artık mahrem bölgelerine dokunmuyorum, kendisinin yıkamasına hem kendi vücudunu keşfetmesi hem de kendi mahremiyetini öğrenmesi için izin veriyorum. Böylece servise vermekten falan da korkmuyorum çünkü onu korkutmadan kendisinden başka kimsenin vücuduna izin almadan dokunamayacağını biliyor. Bizi öperken veya biz onu öperken, öpebilir miyim diye sorup yanağını uzatınca öpüyoruz. Çok kötü belki ama bu zaman bunu gerektiriyor. Özellikle kız çocuklarında maalesef.
Uzun oldu kusura bakmayın. Onun dışında eşiniz ile iş paylaşımı yapın. Onun dışarıdaki iş yükü daha fazla. Sizin de omuzlarınıza hem dış iş hem de ev işi ile çocuk biniyor. Bir gece siz yatırın kızınızı bir gece baba yatırsın. Beraber çamaşır katlayın eşinizle. Benim eşim elinde problem olduğu için ince şeyleri çok yapamıyor ama arada yardım eder. Ben çamaşır katladıysam, o yukarı çıkarken alır dolaba kaldırır. Çocukları uyutma sorumluluğu ben de çünkü bebekte o saatlerde yarım saat kırk dakika uyumak istiyor. Kızım zaten kendi başına yatıyor ve 10 dakika içinde uyuyor. Haftada 3-4 gün masal gecesi yapıyoruz. Bazen babası anlatıyor, bazen ben. Çoğunlukla resimlere bakarak kızım anlatıyor. Yemekleri siz yapıyorsanız, mutfağı eşiniz toplasın. Kızınızı 8.45'de uykuya geçirmeye başlayabilirsiniz. Biz 8.45 olduğu gibi salondan kalkar odaya çıkar, lavobaya gider, üstünü değiştirir ve yatağa 9'da gireriz. Çocuğunuzla parça parça oyun oynamak yerine ailece etkinlik yapabilirsiniz. Mesela biz bitmiş telli bir defterin kenarını söküp, soğan patates filelerini yıkayıp tele geçirip küçük bir pota yaptık. Babası ile resim yapabilir. Evde saklambaç oynayabilirsiniz hep birlikte. O kırkbeş dakikada yapılacak o kadar çok şey var ki... eşiniz ile konuşun önce bunları. Çocuk sadece sizin sorumluluğunuzda değil ve lütfen yavaş yavaş mahremiyet eğitimi verin. Tuvalette bile olsa poposunu kendisinin temizleyebileceğini öğrenecek yaşta. Dün mesela ben yemek yaparken kızım bana hiç seslenmeden tuvalete gitti ilk defa. Kulağım onda mutfaktan tuvalette gözüküyor. Baktım suyu açtı poposunu temizledi, ellerini güzelce sabunla yıkadı ve çıktı. Ben temizlerken tek kullanımlık eldiven kullanıyordum ne yalan söyliyeyim. Eşinize şunu yap demeyin, sorumlulukları oturup konuşun ve paylaşın.